HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Det är mycket strömkablar just nu. Framför allt NO
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2004/03/05 :  15:08:38  Show Profile Send MartinH a Private Message
Men då gör man väll helt enkelt så att man skaffar sig en rejäl nätfiltrerare OCH nätkablar, så har man fått det optimala... Inte så svårt, bara att fixa !!
Go to Top of Page

Marcus_editor
Ej medlem längre

192 Posts

Posted - 2004/03/05 :  15:19:39  Show Profile Send Marcus_editor a Private Message
MartinH - helt rätt!

Jag ville mest få fram att nätkablarna inte behöver vara av 20.000kr-typen när det räcker med en bra ordinär skärmad nätkabel.

De ljudmässiga miraklen kommer som bekant från trafo och filter, som dessutom bjuder på ytterligare två bonusar, dels transientskydd och dels förlänger komponenternas livslängd i anslutna apparater (som slipper brottas med "spikar"). Jag tror de flesta som lyssnat på t.ex PS Audio trafo/filter tycker att det var befriande skön ljudförbättring, medan olika nätkablar mellan 500kr och 20.000kr är fråga om små nyanser.

Mvh,
Marcus

Edited by - Marcus_editor on 2004/03/05 15:22:45
Go to Top of Page

Daniel
Member

634 Posts

Posted - 2004/03/05 :  15:28:55  Show Profile Send Daniel a Private Message
För mig var PS Audio Ultimate Outlet en bra men ganska liten förbättring medans Nordost Vishnu var en enorm förbättring. Vilket jag tycker var ganska knäppt.
Go to Top of Page

Marcus_editor
Ej medlem längre

192 Posts

Posted - 2004/03/05 :  15:49:14  Show Profile Send Marcus_editor a Private Message
Daniel, du har förmodligen redan bra el i ditt hem, bara att gratulera. Det beror lite på var man bor hur stor förbättring filter och trafo ger, men generellt är det av betydligt större vikt än valet av nätkabel. Dessutom får du som jag skrev tidigare inget skydd mot transienter (t.ex. åska) eller inkommade "skräp" oavsett hur dyr nätkabel du har, så som MartinH även skrev är den bästa lösningen en kombination av skärmade nätkablar och filter+trafo.

Jag tänker inte gå in på placeboeffekter av dyra nätkablar.

Mvh,
Marcus
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2004/03/05 :  16:00:30  Show Profile Send Anders47 a Private Message
Jag håller med Marcus_editor i det mesta och min egen erfarenhet är att strömrenare gör större nytta än filter. Vilket naturligtvis inte betyder att man skall sätta det ena mot det andra, men man måste ju ha någon utgångspunkt när man fördelar kostnaderna.
Jag har en PS Audio P300 strömrenare som jag tycker gör större nytta än dyra nätkablar, men här handlar det inte bara om strömreningen utan det blir också bättre av att höja frekvensen på strömmen.

Det har kommit en del rapporter om Nordost nya nätkablar som är anmärkningsvärt positiva. Hifi+ skrev att nätfiltrering gjorde viss nytta med Shiva men när man gick över till Vishnu blev det inte bättre genom nätfiltrering. Obegripligt för mig men det är mycket på detta område som är mystiskt. Kan naturligtvis vara tillfälligheter att det blev så i det systemet men det är intressant med erfarenheter. Tror inte att det går att låna hem några Shiva eller Vishnu på min ort så jag får lita på andras erfarenheter.
Go to Top of Page

Daniel
Member

634 Posts

Posted - 2004/03/05 :  16:17:42  Show Profile Send Daniel a Private Message
Marcus editor. Ja, ja har dragit dedikerad skärmad strömkabel från egna proppar i proppskåpet. Och visst förstår jag fördelarna med filter och trafo. Jag talade endast om hur jag upplevde ljudförbättringen. Jag hade önskat att strömkablarna inte gjorde någon skillnad. Jag tycker inte det är så kul att lägga pengar på något så osexigt som en strömsladd som man dessutom inte ser. Jag lånade hem kablarna med en väldigt skeptiskt inställning till dem, och köpte sålunda inte grisen i säcken. Nu känns däremot utgiften oundviklig. Jag får väl sälja min själ eller nått

Go to Top of Page

palm
Member

371 Posts

Posted - 2004/03/05 :  16:29:03  Show Profile Send palm a Private Message
Har också dragit skärmad kabel från proppskåpet med egen 16A säkring som endast används till stereon. Detta tyckte jag var ett litet lyft till liten summa pengar!!! har läst om Shiva i HIFI + och ska nog ta hem ett par och testa, eller så beställer jag Kimber från Russ Andrews.
Någon som testat Kimbers nätkablar???

Palm
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2004/03/05 :  16:36:34  Show Profile Send MartinH a Private Message
palm: jag har testat Kimbers och får väll säga att dom är helt suveräna dom med !! Och du kan faktiskt hitta Kimber i vserige, så du behöver inte köpa kabeln i säcken....

/M
Go to Top of Page

Daniel
Member

634 Posts

Posted - 2004/03/05 :  16:43:59  Show Profile Send Daniel a Private Message
Några Russ Andrews kimberkablar är lite annorlunda än Kimbers egna. Han har en som är identisk med högtalarkablen 8TC + Jord i mitten av flätan. De ser med andra ord ut som förra generationens kimber nätkablar, inte att förväxla med kimbers nya. Blev det rörigt? Jag har hembyggda nätkablar som är byggda av 8TC. De är riktigt bra men blir tyvärr ordentligt omkörda av Nordost.

Det är en djungel därute
Go to Top of Page

sker
Member

488 Posts

Posted - 2004/03/05 :  16:48:25  Show Profile Send sker a Private Message
>Marcus-editor
Jag har hört mycket positiva reaktioner vad det gäller nätfilter men även negativa, en reaktion är att nätfiltret begränsar dynamiken, detta är inget uttalande som har varit enbart teoretiska, utan av folk som verkligen provat nätfilter. Har själv inte provat något nätfilter så jag har ingen egen uppfattning men har du upplevt några bieffekter?
MVH

Mitt system: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27987
Go to Top of Page

svejk
NA addikt

3505 Posts

Posted - 2004/03/05 :  17:07:31  Show Profile Send svejk a Private Message
Har läst/hört att har man störskyddstrafo, strömrenare är det overkill med bättre nätkablage. Hur kan det hänga ihop? Skall tydligen bli sämre med dedikerat nätkablage och strömrenare.


pryttlar http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27255
Sugen på att lyssna? Skicka PM
Svejk
Go to Top of Page

Marcus_editor
Ej medlem längre

192 Posts

Posted - 2004/03/05 :  17:30:28  Show Profile Send Marcus_editor a Private Message
"sker" - Det beror på hur filtret är konstruerat. Vissa filter bromsar för mycket vilket kan ge gummiaktig basåtergivning, attacken försvinner. Detta händer ENBART om förstärkaren har för klen nätdel (gäller nästan alla japanska hembioreceivers etc.) och har man inte minst ca 80.000uF i lytbanken bör man undvika nätfilter. Har man stor kraftig förstärkare (i regel europeisk eller amerikansk eller något high-end bygge från asien) brukar man inte lida av "gummi-effekten" där man tappar dynamik. Har man klen förstärkare kan man lösa det med att montera filtret före en isolationstrafo (650VA och upp), som fylls med en sanslös massa energi och fungerar som "buffert".

"svejk" - Det är nästan alltid overkill med "dedikerade nätkablar", man klarar sig som sagt med en bra skärmad standardkabel i kombination med filter och trafo. Skulle man få en försämring av att koppla ihop en viss "dedikerad nätkabel" med filter och trafo är det något fel på nätkabeln. Sådana problem uppstår inte med en sund konstruktion.

EDIT: Kan tillägga att det dykt upp många riktigt konstiga nätkablar under de senaste åren, jag tror det är mycket jippo bakom flera av dem. Vissa är dock riktigt sunda och skall beaktas. Ingen nämnd, ingen glömd.

Mvh,
Marcus

Edited by - Marcus_editor on 2004/03/05 18:19:29
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2004/03/05 :  18:39:14  Show Profile Send brumel a Private Message
Exact Power som var uppe till test i senaste H&M är väl din melodi då Marcus?

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2004/03/05 :  18:59:39  Show Profile Send Adagio a Private Message
Jag skulle väl vilja påstå att NO designfilosofi är av det sundaste slaget, inget hokuspokus, inga filter bara rena kablar av hög kvalitet med ett optimalt dielektrikum och extrema toleranser, överpriser? Både ja och nej, ser man på kabeln som vilken sladd som helst är priset löjligt högt, men med tanke på vad de gör med ljudet tycker jag det är en vettig uppgradering likvärdig med vilken "hottning" av tex nätdel eller klocka i en cd, som helst. Dessutom som jag skrev tidigare vad kan jag göra med min stereo för 6800 kr? Vill jag få ett lyft utan att byta elektronik eller högtalare, ngt som kostar uppåt 30000-50000 kr minst om det ska vara värt besväret, är väl summan inte så blodig? Dessutom har man ju kablarna kvar om man senare vill byta elektronik, när kassan tillåter.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2004/03/05 :  19:20:44  Show Profile Send brumel a Private Message
Jag gillar också den simpla inget-filter-i-signalvägen-filosofin. Den kör jag själv i mina hembyggen. Ingen skärm för den ökar kapacitansen. Istället bryr jag mig om kabelgeometrin.
Risken är ju att det blir en antenn men jag hör inget av det. Det kan ju bero på närmiljön; att min elektronik är väl skärmad tex.

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

palm
Member

371 Posts

Posted - 2004/03/06 :  00:19:34  Show Profile Send palm a Private Message
MartinH jag vet att dom säljs i sverige och får nog låna ett par av Kent om jag vill. Han har ju även Totems nätkablar, hur är dom??
Har just beställt ett par Totem Model 1 som jag tror passar mitt rum utmärkt, lät super när jag var uppe och lyssnade.
Får nog spara ett tag till.... men vore kul att testa NO som alla skriver så gott om.

Palm
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2004/03/06 :  20:16:34  Show Profile Send Anders47 a Private Message
Jag hade möjlighet att höra en demonstration av Nordosts nätkablar på Hifimässan i Köpenhamn. Jämförelserna var standardkabel - Shiva - Vishnu och Valhalla och jag hörde demonstrationen två gånger. Anläggningen bestod av Cyrus-elektronik och den danska Eben högtalaren och var helt kablad med Valhalla förutom nätkabeln till CD-spelaren där kablarna byttes (alltså Valhalla signal, högtalar och nätkabel). Kablarna måste ha kostat mer än resten av anläggningen. Ett klart brott mot den kända 10% regeln men jag tycker nog att denna anläggning ändå lät bättre än den supertunga Gryphon-anläggningen på våningen ovan som dock var mycket bra.
Anläggningen fick mer liv och återgivningen blev mer rumslig med Nordost nätkablarna (eller rättare sagt när standardkabeln på CD-splearen byttes ut så att det blev Nordost rakt igenom). Effekten blev större när Shiva byttes ut mot Vishnu och återgivningen fick också mer kropp. Det äckliga var att det samma hände när Vishnu byttes ut mot Valhalla. Jag menar inte att det lät äckligt, det lät oerhört bra men prisökningen från den redan dyra Vishnu till Valhalla är svidande.

Go to Top of Page

Niclas
Member

587 Posts

Posted - 2004/03/06 :  21:37:31  Show Profile Send Niclas a Private Message
Jag håller med dig Anders47, den demon var riktigt kul. Den glade Nordost-dansken som demade menade att han tidigare alltid hävdat att signalkablarna var dom viktigaste kablarna & han backar nu & påstår att han hade fel. Dom hade kanske inte några bra strömkablar i sortimentet då .
Kanske dags att pensionera sina Supra LoRad nu !?

Mvh

Edited by - Niclas on 2004/03/07 09:44:58
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2004/03/07 :  11:35:11  Show Profile Send MartinH a Private Message
palm: Jo Totems egna kablar är inte dumma dom med, och tar man en kimber kabel för samma pengar blir det en mer smaksak vilken som är fördelaktigast.. Vi har märkt att dom fungerar bättre på olika typer av elektronik, Kimber har jag för mig fungerar bättre på förstärkare och Totem bättre på digitalelektronik... ( eller så var det tvärtom..)

/Martin
Go to Top of Page

palm
Member

371 Posts

Posted - 2004/03/09 :  00:09:24  Show Profile Send palm a Private Message
får vel fråga Kent om man kan låna både totem ock Kimber sitter det svenska kontakter i väggändan på totemkablarna eller måste man byta dom??

Palm
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2004/03/09 :  09:57:12  Show Profile Send MartinH a Private Message
På dom som vi får är det svenska kontakter, men vill du ha en USA plugg så kan du nog få en om du vill
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.75 sekunder. Snitz Forums 2000