HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Akustiken är ju halva anläggningen!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

dekengren
Member

389 Posts

Posted - 2004/01/24 :  15:11:34  Show Profile Send dekengren a Private Message
Jag har ett typiskt scenario för hur en EQ kan användas på ett vettigt sätt. Jag har hittat en placering av högtalarna i mitt helt normala vardagsrum där jag har nästan helt rak frekvensgång i de nedre regionerna med undantag för en schysst feteresonans i 75Hz-regionen. Nu har jag använt två TQ-45 för att trycka ner den resonansen men en EQ hade fungerat lika bra. Helst skulle jag nog vilja ha både och iofs för perfektion, men ändå. Nu ska det snickras en tavla modell större fylld med isolering som tillsammans med fyra bredbandsabsorbenter förhoppningsvis för mig ett steg närmare ett välljudande vardagsrum. Allt är dessutom maskerat eller flyttbart utom dom gräsligt fula TQ-45orna som alla undrar vad är för något... Så, det ena utesluter inte det andra är väl min åsikt om fysiska åtgärder vs elektroniska åtgärder.
Go to Top of Page

gorkamorka
Member

136 Posts

Posted - 2004/01/24 :  16:15:36  Show Profile Send gorkamorka a Private Message
visst ar akustiken viktig! bor i en liten betongbunker och ljudet ar darefter...
men igar investerade jag i akustik for over en halv miljon!
Jag kopte ett hus...
Go to Top of Page

Saro
Member

1721 Posts

Posted - 2004/01/24 :  16:37:40  Show Profile Send Saro a Private Message
Min akustikreglering består av följande: Tre bokhyllor med böcker efter ena väggen. på andra väggen så är det en matta som hänger. Bakom soffan på var sin sida om fönstret hänger det stora akustikplattor. Vidare som är på väg in är det 3 bokhyllor till. På golvet är det mattor och övrigt på väggarna så är det normalt mycket tavlor. Mitt rum klassas nog som väldigt "täckt" pga alla saker.

MVH Samuel Rönnqwist
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2004/01/24 :  18:37:10  Show Profile Send brumel a Private Message
Eq eller absorbenter i all ära men högtalarplacering (och lyssnarplacering) och rummets fysiska dimensioner gör mest. Vid 2-500 hz brukar oroligheterna uppstå i mina simuleringar. Dessa kan dämpas med att öka absorb coefficienten i golv och högtalarvägg. Soffan och allt tyg man har är väl en hyffsad bredbandsabsorbent. Då återstår div matematiska övningar för att åsdadkomma fasriktig diffraktion.

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

dekengren
Member

389 Posts

Posted - 2004/01/25 :  13:02:16  Show Profile Send dekengren a Private Message
Nåja, bor man i lägenhet så är det inte mycket att göra åt saken - då får man ställa klumpar i hörnen eller EQa då det är helt omöjligt att uppnå schysst frekvensgång endast genom högtalarplacering (om man har ett rektangulärt rum, vilket ju inte är helt ovanligt). Beter sig in bas som en gas och kan således inte diffuseras vad jag förståt? Sedan har jag inte planer på att ställa min soffa på högkant mitt på långväggen så en bredbandsabsorbent är ju inte fel i det fallet heller. Dessutom får jag 20 bredbandsabsorbenter för samma pris som min soffa, så det blir mycket billigare än att köpa fler soffor!
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.61 sekunder. Snitz Forums 2000