HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Avancerad filterteknik vs galna lösningar.
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2004/01/15 :  23:29:06  Show Profile Send f95toli a Private Message
Men är inte problemet att förstärkaren trots allt måste leverera lika mycket ström om du vill ha samma volym? Om jag fattar det rätt så vill du kompensera reaktansen hos högtalaren med en extra länk, men går det verkligen att göra med ett filter?
En metod är ju helt enkelt att seriekoppla ett 1 ohms motstånd i seria med de parallellkopplade högtalarna, då klarar sig förstärkaren men en stor del av effekten kommer att förloras i motståndet så det är ingen bra lösning, jag antar att det är vad du försöker undvika genom att använda en komplex impedans (ett filter) istället?
Go to Top of Page

e96mlo
Member

504 Posts

Posted - 2004/01/16 :  10:26:21  Show Profile  Visit e96mlo's Homepage Send e96mlo a Private Message
En enklare men dyrare lösning, som samtidigt ger mycket bättre dämpfaktor, är att köra med fler förstärkare. Ett steg till varje element. Bygger du själv så behöver de inte bli så dyra, förutom nätdelen/arna. Jag vet ju inte hur mycket effekt du vill köra ut.
Go to Top of Page

Parasite
Member

734 Posts

Posted - 2004/01/16 :  14:51:18  Show Profile Send Parasite a Private Message
f95toli:
Det stora problemet med väldigt låg last är att (dålig på förklara eftersom min direkta kunskaper i elektronik inte är nått att skryta med)värme utvecklingen blir så enormt mycket högre i färstärkaren, jag har fått det förklarat för som att "värmeutvecklinegn som vanligtvis sker i talspolen förflyttas in i förstärkaren vid för låg last".
Lol, det förslaget att seriekoplla med motstånd är tyvär ett direkt dålig alternativ. Låt oss säga att en vanlig förstärkare mår bäst då den inte behöver köra laster under 4 ohm (i genomsnitt) och man har en paralellkopplat elementen så imdedansen är 1 ohm eller mindre, då behövs ett motstånd på 3 ohm, vilket då motståndet kommer sluka i stort sett alla effekt. Jag är medvetenb att det kommer nog försvinna en del effekt i "filtret" också, men jag tror inte dem kommer va så pass stor att det bör ses som ett problem.
Du frågade om man kunde lösa det hela med ett filter? Hmm jag TROR det, det är det jag försöker komma på om mina teorier stämmer och om det funkar i realiteten.
Flintan (eller va det flint?) hjälpte till att komma med ett ritning på ett LP 1db/oktav filter, jag skrev fel i början så det ska vara ett HP filter, men man har teorin för hur man bygger ett,det gäller bara att göra om det så det är anpassat till, låt oss säga 1 ohms last(bara för att ha något att räkna på). Sedan bör man kunna simulera och snabbt komma fram hur mycket effekt filtret tar, och hur mycket effekt elementen får. Samt att man kan med stor säkerhet även testa ifall filtret ger det "motstånd" som förstärkaren "behöver" och vid vilken "dämpning" detta sker =). Jag menar all grund teori är ju klar.


e96mlo:
Givetvis har du tokrätt i det du skriver, jag vill inte ens säga imot dig på någon punkt. Dock så kan min ide ge ett billigare alternativ, alla lösningar behöver ju inte bgli dyra för att vara lyckade =D. Dessutom är jag enormt nyfiken på om min teori stämmer, måste dock erkänna att en av de stora skälen att jag verkligen försökt knäcka denna nöt är pga av en personlig grej som är svår att förklara.

Alltså, jag är i stort sett bara nyfiken på om teorin stämmer, den borde ju va en grej som skulle vara otroligt bra om någon gav sig på ett bygge liknande svalanders. Jag vet att en "sak" med samma funktion är byggd( i den bemärkelsen att en varnlig förstärkare kan driven en enormt låg last) , bygget var en dipolkonstruktion med 12 st 6,5 basar i, och vilket ljud, det va verkligen enormt bra.

Det ska gå att tweaka, göra billigigare samt omtimera...måste ju gå ;P
http://w1.381.telia.com/~u38109144/
Go to Top of Page

Revisorn
Member

380 Posts

Posted - 2004/01/16 :  15:29:56  Show Profile Send Revisorn a Private Message
Parasite:

"2 diskuterat det där med seriekoppling med en ingenjör och högtalarbyggare sen 40 år tillbaka, parallelt är alltid att föredra"

-varför är parallell koppling alltid att föredra?

Edited by - Revisorn on 2004/01/16 15:31:13
Go to Top of Page

Parasite
Member

734 Posts

Posted - 2004/01/16 :  16:22:55  Show Profile Send Parasite a Private Message
Revisorn:
Tyvär har jag inget bra svar på detta, däremot tror jag att han vet vad han talade om. Det var ganska längesen vi diskuterade det. Jag kan bara utgå ifrån min egen kunskap om jag svarar, men vad jag förstog när jag fick det förklarat så blir ljudet bättre, varför? Kommer ej ihåg.
Paralell koppling ger dock ökad effekt tålighet (då man inte behöver anstränga varje kon så mycket så blir ljudet bättre).

Det ska gå att tweaka, göra billigigare samt omtimera...måste ju gå ;P
http://w1.381.telia.com/~u38109144/
Go to Top of Page

Revisorn
Member

380 Posts

Posted - 2004/01/16 :  16:39:13  Show Profile Send Revisorn a Private Message
Hmm. Jag är inte heller någon el-nisse, så det blir knappast snillen spekulerar, men kan det vara att spolen i det ena elementet fungerar som filter för det andra? Kanske att någon annan kan sprida ljus över frågan?

Även seriekoppling ger på samma sätt ökad effekttålighet, konen behöver bara röra sig hälften så mycket för given ljudvolym, dock med adderad impedans.

Jag frågar för jag hade en idé om att seriekoppla två 4ohms TB basar till en basenhet, som ACME om han seriekopplat i sitt TB bygge :)
Go to Top of Page

Parasite
Member

734 Posts

Posted - 2004/01/16 :  17:12:42  Show Profile Send Parasite a Private Message
Jo hade tänkt skriva något i den stilen , men jag var så osäker på det.

Dock kan jag efter många diskussioner här säga att du behöver inte oroa dig för att seriekoppla 2 basar bara, de skillnader som eventuellt kan bli tror jag blir väldigt små, så det behövs noig bra mycket dyrare element och fler element för att skillnaden ska vara direkt hörbar.

Det ska gå att tweaka, göra billigigare samt omtimera...måste ju gå ;P
http://w1.381.telia.com/~u38109144/
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2004/01/16 :  17:21:05  Show Profile Send f95toli a Private Message
En av anledningarna till att jag fastnat för hififorum, det dyker upp en hel del intressanta problem

Jag tror jag tänkte lite fel förut. Vad jag menade med motståndet var att det är det enklaste (och möjlighen enda) sättet att höja impedansen utan att påverka frekvensgången på högtalaren, naturligtvis har du rätt i att man bränner en massa effekt i onödan. Jag trodde du var ute efter en metod som höjde impedensen utan att påverka ljudet, men om jag förstår dig rätt så är du beredd att "byta" en 1dB/oktav avrullning mot högre impedans?

Jag kan inte så mycket om effektsteg men problemet är om jag förstår det rätt att impedansen på högtalarna vid vissa frekvenser kommer var nästan lika låg som utimpedansen på förstärkaren (vilket ger den värmeutvekling i förstärkaren som du beskriver).

Jag undrar om det skulle gå att lösa med en stor impedanstransformator? Har faktiskt ingen aning om hur linjära de är, stor skulle den dock behöva vara...







Go to Top of Page

Parasite
Member

734 Posts

Posted - 2004/01/16 :  17:44:01  Show Profile Send Parasite a Private Message
f95toli, en impedanstranformator skulle funka är jag övertygad om, men återigen, jag är nyfiken på om min teori funkar =)
Och ja, jag är brered att "byta" avrullningen mot impedansen för jag är övertygad om att den hörbara skillnaden i avrullningen är nästintill obefintlig, det jag endast är rädd för att för mycket effekt försvinner i "filtret".

Det ska gå att tweaka, göra billigigare samt omtimera...måste ju gå ;P
http://w1.381.telia.com/~u38109144/
Go to Top of Page

skrutten
Member

619 Posts

Posted - 2004/01/16 :  18:50:45  Show Profile  Visit skrutten's Homepage Send skrutten a Private Message
Har man flera element får man parallellkoppla grupper med element som seriekopplas med varann så att det blir lagom i slutändan. Men det kanske någon redan har skrivit tidigare i tråden..?? För att minska ev. problem av seriekoppling sätter man kanske en lämplig notch på varje grupp med parallellkopplade element.

Hellre ledlös än lödless
Go to Top of Page

Parasite
Member

734 Posts

Posted - 2004/01/16 :  19:32:13  Show Profile Send Parasite a Private Message
vet, fortfarande inte det svaret jag söker....

ehm, ursäkta otaktiskt svar, inget illa menat

Det ska gå att tweaka, göra billigigare samt omtimera...måste ju gå ;P
http://w1.381.telia.com/~u38109144/

Edited by - Parasite on 2004/01/16 19:46:24
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.45 sekunder. Snitz Forums 2000