HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Att använda PC´n som oscilloskop
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Ryssen
100.000-klubben

8462 Posts

Posted - 2004/01/03 :  01:24:31  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message
Jag vet att man kan mäta audio signaler med ljudkortet,men om jag vill mäta högre spänningar eller högre frekvenser.Har Allt om elektronik haft någon beskrivning på sådan krets,eller vet någon någon annan byggsats-beskrivning?

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2004/01/03 :  01:59:19  Show Profile Send f95toli a Private Message
Vad menar du med "högre spänning" och "högre frekvens"? Det beror helt på vilka områden du vill mäta och med vilken precision.

Högre spänning kan du ju mäta genom att använda en kalibrerad spänningsdelare (dvs några motstånd) så det är inte så svårt (även om risken finns att man bränner någoting om man kopplar fel).
Högre frekvens är knivigare, jag kan inte se att det skulla gå med mindre än att man använder en separat A/D-omvandlare och då blir det svårt att bygga själv om man vill kunna koppla det till en PC.

Det finns ju en del "PC-oscilloskop" som du kan prova att söka efter, de består oftast av en A/D-omvandlare och någon typ av gränssnitt som gör att man kan koppla dem till PC via lämplig port (en USB variant är nog bäst).

Vill du göra något "på riktigt" så krävs ett datainsamlingskort (DAQ) men då kostar det ett antal tusen (tror du kan hitta dem från runt 6000 kr+moms och uppåt, kolla på www.ni.com och du vill ha mer info).
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2004/01/03 :  14:07:45  Show Profile Send f95toli a Private Message
En sak slog mig: Om du har möjlighet att programmerar PIC-processorer (en programmerare kostar några hundra) så borde du kunna hitta något byggprojekt baserat på en PIC processor och en extern ADC (en del PIC har inbyggda A/D men de är inte mycket att hänga i julgranen) som inte borde bli så komplicerad (och inte så dyrt), jag kan inte komma på någon nu min letar du lite på nätet så borde något dyka upp.
Nyare PIC har inbyggt stöd för USB så det borde finnas USB baserade byggen.
Go to Top of Page

JohnA
Member

556 Posts

Posted - 2004/06/23 :  16:46:23  Show Profile  Visit JohnA's Homepage Send JohnA a Private Message
Ett halvår senare hoppar jag in i diskussionen och hoppas jag kan tillföra något med att tipsa om något som åtminstone fanns för fem år sedan och hette Pico ADC-100.
-En liten A/D-modul för parallellporten som med tillhörande programvara gav ett åtminstone för audiofrekvenser schysst minnesocsilloskop. Tror priset låg under 3000:- Kolla http://www.picotech.com/oscilloscope.html eller sök på "Pico ADC-100"
Picotech har massor av olika varianter och prisklasser.
Jag har däremot inte provat produkterna så jag vet inte hur bra de är jämfört med "äkta vara".

/John

Elektronostalgist? -Javisst! http://elektroarkivet.se Skype: elektroarkivet.se
Min anläggning, uppdaterad 2006-06-11: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30783
Go to Top of Page

anelar
Member

151 Posts

Posted - 2004/06/23 :  23:43:53  Show Profile Send anelar a Private Message
Ett billigt PC-oscilloskop som klarar audiofrekvenser med 12bitars upplösning tillverkas av http://www.usb-instruments.com/. Verkar helt ok och kostar 16-1700 + moms om man beställer från http://www.lawicel.com. Dock har jag inte testat själv om det duger något till bör jag kanske säga.
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2004/06/23 :  23:53:07  Show Profile Send f95toli a Private Message
NI har sänkte nyligen priserna på de DAQar jag nämnde ovan. DU får en komplett 16-bitar DAQ med 200 kS/s för runt 4000+moms. Kanske lite mycket för en DIYare men då får du många analoga ingångar samt några digitala I/O.

Jag använder en hel del av NIs produkter på jobbet. Förutom att deras svenska personal inte alltid är så kunnig som man skulle kunna önska (känns det igen) så är det ett bra företag som gör vettiga produkter med bra support.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.48 sekunder. Snitz Forums 2000