HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Intervju med Ing. Ö.
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Mats F
Starting Member

17 Posts

Posted - 2002/09/25 :  12:28:17  Show Profile Send Mats F a Private Message
quote:
Originally posted by Ing. Öhman

Till Mats F: Önskar jag hade något klokt svar på dina frågor! Jag känner inte att jag kan göra så mycket mer som privatperson, det har jag inte energi till, men alla som vill göra en insats är hjärtligt välkomna att bidra via LTS! Det är ju en mycket bättre sakfrågeinstans än mitt lilla företag. Jag driver i själva verket bara sakfrågor p g a hobbyintresse. Min verksamhet är forskning och utveckling. Det är inom LTS den som vill kan göra riktig nytta.

Vh, Ing. Öhman



Ok Ingvar, visst kan du hänvisa till LTS. Problemet är bara att mycket av din filosofi verkar vara nedplöjd i dina högtalarkonstruktioner - och LTS kan väl inte med bibehållen trovärdighet åka omkring och dema ordförandens egna produkter

Som det är nu nämns dina högtalare nästan inte alls i MoLt, samtidigt som det har varit väldigt tunt med rekommendationer på andra högtalare som LTS tycker är bra. Detta trots att det brukar framgå att LTS anser att högtalaren tillsammans med rummet är den viktigaste komponenten i ljudåtergivning. Man får ibland intrycket att föreningens drivande medlemmar hittat sin favorithögtalare, men eftersom den säljs av föreningens ordförande håller man tyst om det. Och därmed kan föreningen inte rekommendera den komponent som bäst karaktäriserar föreningens syfte och ljudiedeal Det blir något slags moment 22 av det hela tycker jag.

Någon annan i LTS styrelse som kan bidra med något om detta, det verkar lite svårlöst...Om det nu är ett problem vill säga

Mats
Go to Top of Page

markih
LTS Göteborg

963 Posts

Posted - 2002/09/25 :  12:32:39  Show Profile Send markih a Private Message
Högst relevanta funderingar Mats F.. och något som jag gärna såg en bra lösning på.

markih

Edited by - markih on 2002/09/25 13:11:02
Go to Top of Page

Thomas A
Member

189 Posts

Posted - 2002/09/25 :  13:09:32  Show Profile Send Thomas A a Private Message
Har ni glömt LTS högtalarna?

Det finns ju en del varianter att välja mellan i olika prisssegment.

Thomas



"Varför har du svarta äggkartonger på väggen?" - okänd röst
Go to Top of Page

Ing. Öhman
Ej medlem längre

356 Posts

Posted - 2002/09/25 :  14:26:43  Show Profile Send Ing. Öhman a Private Message
Mats F:
Din analys är inte så dum, men min uppfattning är nog att problemet inte är så stort, av minst två skäl:

1. Det finns inget skäl att "dema" fram en filosofi. Filosofin är filosofisk och vem som helst borde kunna ta ställning till hur man ser på musikåtergivning, även utan att de övertygas med en demonstration.

2. LTS huvudsyfte har ingenting alls att göra med att sälja några produkter. Med några få undantag (främst en mätmikrofon och några kretskort för självbyggare) har LTS inte sålt några produkter överhuvudtaget. LTS är en helt ideell (bygger på oavlönat frivilligarbete) intresseorganisation för dom som är intresserade av musikåtergivning. LTS skall inte, och får inte, ägna sig åt att dema mina högtalare. Det ligger inte i LTS intresse, och inte i mitt.

Jag och Ino Audio är ju en från LTS helt fristående tillverkare (eller vad man skall kalla det, Ino Audio är ju snarare en forskningsinstitution, med en mindre tillverkning vid sidan om till dom som själv kontaktar oss och anmäler sitt intresse).

Jag upplever ständigt (inte i min egen verksamhet i Ino Audio eller inom LTS, men på internet) att folk blandar ihop LTS och Ino Audio. Det är lite konstigt tycker jag, men det är tydligt att bara dom som inte är med i LTS gör denna ihopblandning.

LTS är inte INO
Låt mig därför göra klart att LTS har funnits länge. Mycket längre än Ino Audio. Faktiskt till och med längre än Ing. Öhman gått på denna jord!

Ljudtekniska Sällskapet startades på 50-talet genom en sammanslagning av två äldre föreningar. Genom historien har många namn, kända i andra sammanhang än LTS förekommit bland de aktivas skara.

Själv blev jag (ofrivilligt) invald i styrelsen (delvis på grund av ett missförstånd) 1989. Jag deltog i mässarrangemang och skrev en och annan "kunskapsorienterad läroboksartikel" i tidningen.

1992 avgick jag i protest mot den dåvarande inkompetenta styrelsen, som var på väg att driva LTS i graven.

Från och med 1993 har jag i större utsträckning engagerat mig i LTS, eftersom jag då utförde en livräddning genom att sätta samman en helt ny styrelse och göra ett försök att få föreningen att likt fenix resa sig ur skan. LTS var svårt skuldtyngd (39 000:- som jag fick gå i borgen för) och missnöjet med tidningsutgivningen bland medlemmarna var svårt. Under 1992 hade bara ett nummer av MoLt publicerats trots att kassan läckt illa.

Räddningsförsöket gick dock bra. Idag är LTS en synnerligen levande förening och det håller på att uppstå nya lokaldivisioner ute i landet (i Göteborg bland annat) och ekonomin är utmärkt, även om vi fortfarande inte har råd att avlöna skribenter i tidningen som vi skulle vilja.

Att LTS i någon mån blivit präglat av min person är naturligtvis oundvikligt eftersom jag varit föreningen "chefsideolog".

Men jag har aldrig haft någon affärsverksamhet genom LTS och har aldrig haft några ambitioner att ha det heller. Tvärtom har jag själv skänkt åtminstone 200 mätmikrofoner till LTS (som sålts och bidragit till medlemskassan), ett femtiotal kretskort till en stereoprocessorkonstruktion jag gjorde tidigt 80-tal (som sålts via tidningen och bidragit till medlemskassan) samt otaliga högtalarkonstruktioner som inte sålts av LTS alls, utan av HIFI-kit (och konkurrerat avsevärt med de högtlare som finns på Ino Audios program). Utvecklingen av högtalarelement till LTS-högtalarna har kostat mig runt 100 000:- (efter att de elementutvecklingsbidrag som hifi-kit bidragit med räknats bort) plus ett antal resor till Norge. Hur mycket LTS-högtalarprojekten kostat mig i form av utkonkurrering av Ino Audios högtalare kan man diskutera, omsättningen minskade med ungefär 1,5 miljoner kronor det år som LTS-F1 presenterades, men omsättning och vinst är väldigt olika saker. Det är förstås inte helt negativt med utebliven verksamhet hellet, det har ju givit tillbaka en massa fritid!

Som följd av en artikel jag skrev i MoLt, jag tror det var 1990, om spikfötter, startades företaget Sonic Design av en av LTSs medlemmar. SD har haft stor och rättmätig framgång. Jag har ingenting ekonomiskt ihop med Sonic Design, inte heller något patentskydd eller rättigheter till själva mjukfotsidén. Jag har dock själv köpt en hel del fötter av Sonic Design (till ordinarie inköpspris!). De är verkligen mycket bra.

Det har ibland känts ganska tråkigt att på olika internetfora ständigt bli misstänkliggjord för en massa helt uppdiktade korrumperade beteenden. Varför kan inte den som går och bär på en elak tanke undersöka hur det förhåller sig innan man börjar spy galla omkring sig?


Detta år blir det sista för mig som ordförande i LTS. Nästa årsmöte kommer jag, om ingen oförutsett inträffar, att avgå från posten.

SLUTORD
Hoppas även ickemedlemmar har en lite tydligare bild av vad LTS är för något nu.

Vh, Ing. Öhman

Go to Top of Page

CDP
Member

212 Posts

Posted - 2002/09/25 :  15:00:37  Show Profile Send CDP a Private Message
Tack för din input, Ing Öhman. Jag är inte lessen för att inbränning finns, det är tvärtom kul att höra en ny apparat ändras till det behagligare över tid (som att se ett barn födas, var det någon som skrev?).

Jag har inte tidigare sett en så bra förklaring av vad som är vad och vem som är vad i LTS-köret. Du kommer att få mindre tråkdebatt tror jag när detta är klarlagt.

Göteborgs-avdelning? det visste jag inte! Vart, när ?

Go to Top of Page

Strmbrg
bevärlig & besynnerlig hififilosof

1580 Posts

Posted - 2002/09/25 :  15:29:34  Show Profile Send Strmbrg a Private Message
quote:
Originally posted by Ing. Öhman
Detta år blir det sista för mig som ordförande i LTS. Nästa årsmöte kommer jag, om ingen oförutsett inträffar, att avgå från posten.

Vh, Ing. Öhman




Dr Öhman, är inte ovanstående något av eder liksom kroniska vinjett?

Såvitt jag sett så har du velat trilla av den pinnen i många år.
Men nu kanske jag blandar ihop posterna ordförande och teknisk redaktör (teknikredaktör, heter det kanske...)?

Kan du inte höra med "dr U Strange-love"? :-D

Strmbrg,

Go to Top of Page

Ing. Öhman
Ej medlem längre

356 Posts

Posted - 2002/09/25 :  15:50:03  Show Profile Send Ing. Öhman a Private Message
Strmbrg!

Nej, sistnämnda är inte aktuellt. Du har däremot helt rätt i ditt antagande att du blandat ihop posterna!

Det är ch.redaktörsskapet jag försökt bli av med många, många gånger.

Vh, iö
Go to Top of Page

Strmbrg
bevärlig & besynnerlig hififilosof

1580 Posts

Posted - 2002/09/25 :  15:59:43  Show Profile Send Strmbrg a Private Message
quote:
Originally posted by Ing. Öhman

Strmbrg!

Nej, sistnämnda är inte aktuellt. Du har däremot helt rätt i ditt antagande att du blandat ihop posterna!

Det är ch.redaktörsskapet jag försökt bli av med många, många gånger.

Vh, iö



Apropå det:
:-)
Har du någon kommentar till grenuttaget från det norska "Celius"?
Du kanske känner till artikeln i "Hej Fidelitet", där man lät röntga listen och ej fann annat än vad som brukar finas i gängse kontaktdon... (Produkten tarvade ett utlägg om 10kkr, vill jag minnas.)

(Vi bråkade om detta för några veckor sen, men åtminstone jag, förblev lika undrande efter att dammet lagt sej.)

Strmbrg,

Go to Top of Page

Ing. Öhman
Ej medlem längre

356 Posts

Posted - 2002/09/25 :  16:49:05  Show Profile Send Ing. Öhman a Private Message
quote:
Originally posted by Strmbrg
...Har du någon kommentar till grenuttaget från det norska "Celius"?
Du kanske känner till artikeln i "Hej Fidelitet", där man lät röntga listen och ej fann annat än vad som brukar finas i gängse kontaktdon... (Produkten tarvade ett utlägg om 10kkr, vill jag minnas.)

(Vi bråkade om detta för några veckor sen, men åtminstone jag, förblev lika undrande efter att dammet lagt sej.)

Strmbrg,




Vilka "vi" var det som bråkade? Inte jag va?

Om själva grenuttagsapparaten har jag just ingen åsikt annat än att det är lite intressant att just när en apparat lämnas in till High Fidelity utan att den som tillverkar eller säljer den köper en annonsplats, så blir dom negativt inställda till apparaten! Dom hörde direkt att den inte får ljudet att låta bättre och fattade förstås misstankar och skickade apparaten på röntgen för att avslöja bluffen...

Jag skulle sammanfattningsvis tycka att det vore bra om high fidelity lite oftare var lika kritiska.


Vh, ing. Öhman

PS. Frågan man kan ställa sig är förvisso: Är en produkt för tio tusen kronor som inte förbättrar signalen (inte påverkar den överhuvudtaget) sämre än en annan för samma 10 000:-, som fördärvar signalen? Sistnämnda är ju inte direkt ovanligt...
Go to Top of Page

n/a
deleted

1623 Posts

Posted - 2002/09/25 :  17:55:05  Show Profile Send n/a a Private Message
Hej!

Aha, A har alltid uppfattat det så som att när, "inbrännings/inspelnings"-tid nämnts
så menas i 1:a o 2:a hand örat/hörselns anpassnings-tid till den nya komponenten och i 3:e hand
eventuell reell fysisk "inspelning" utav audiotingesten i fråga men, vissa menar alltså på att
det för apparaten i sig tar 100(/1000?)-tals timmar att hitta sig själv o att hon/han först
därefter kan börja prestera sitt allra bästa, elle???


( Lurig fråga, är denna diskants baffel, korrekt??( till Ö el annan kunnig )).



Mvh A*.
Go to Top of Page

P.P
Ej medlem längre

38 Posts

Posted - 2002/09/25 :  18:09:22  Show Profile Send P.P a Private Message
quote:
Originally posted by Audiomaniker

Hej!

Aha, A har alltid uppfattat det så som att när, "inbrännings/inspelnings"-tid nämnts
så menas i 1:a o 2:a hand örat/hörselns anpassnings-tid till den nya komponenten och i 3:e hand
eventuell reell fysisk "inspelning" utav audiotingesten i fråga men, vissa menar alltså på att
det för apparaten i sig tar 100(/1000?)-tals timmar att hitta sig själv o att hon/han först
därefter kan börja prestera sitt allra bästa, elle???


( Lurig fråga, är denna diskants baffel, korrekt??( till Ö el annan kunnig )).



Mvh A*.



Om den är korrekt beror väl på vad konstruktören har avsett att åstadkomma!?!
I P.P's ögon så verkar den ha en väldig massa onödig yta uppåt.
Att man kan justera diskanten fram eller tillbaka så där kan man också ifrågasätta behovet av. En mindre justering är väl ok beroende på hur högt man befinner sig i förhållande och hur långt ifrån högtalaren man sitter men så mycket som högtalaren på bilden kan är nog lite onödigt.

Go to Top of Page

Flint
Member

3862 Posts

Posted - 2002/09/27 :  16:10:21  Show Profile Send Flint a Private Message
Starta också ett eget forum då på en gång. Tack.
Go to Top of Page

gromit
Member

731 Posts

Posted - 2002/09/27 :  16:17:56  Show Profile Send gromit a Private Message
quote:
Originally posted by Flint

Starta också ett eget forum då på en gång. Tack.



Äsch, du behöver väl inte läsa tråden om den inte känns intressant.

Det kan väl vara av intresse för för många att veta om att det bildas en intresseförening för det som man är intresserad av, musik och ljudåtergivning. Jag är visserligen inte medlem och vet inte säkert men jag kan inte tänka mig att man avsäger sig vare sig rätten att tycka och tänka själv eller möjligheten att ha andra anläggningar än "rekommenderat".
Go to Top of Page

Ing. Öhman
Ej medlem längre

356 Posts

Posted - 2002/09/27 :  16:37:32  Show Profile Send Ing. Öhman a Private Message
Flint skrev:
Starta också ett eget forum då på en gång. Tack.

- - - - -

gromit skrev:

Äsch, du behöver väl inte läsa tråden om den inte känns intressant.

Det kan väl vara av intresse för för många att veta om att det bildas en intresseförening för det som man är intresserad av, musik och ljudåtergivning. Jag är visserligen inte medlem och vet inte säkert men jag kan inte tänka mig att man avsäger sig vare sig rätten att tycka och tänka själv eller möjligheten att ha andra anläggningar än "rekommenderat".

- - - - -

Jag skriver därför:

Man får självklart tycka prexis vad man vill!

Det gör dom ju ändå, medlemmarna, så det är meningslöst att försöka bestämma vad någon annan skall tycka. Alla uppskattar dock att alla ärligt säger vad de tycker, korsvis i alla riktningar, så det försöker även vi i styrelsen göra.

Jag personligen är förresten tillåme lite motståndare till den där rekommenderat-listan (delvis eftersom vi inte har resurser nog att kunna känna till allt på marknaden, och delvis för att det är så svårt att få ihop en bra anläggning bara med hjälp av rekommendationer). Men alla håller inte med mig, och jag har sett till så att mitt inflytande på hemsidan är minimalt.

Vh, Ing. Öhman


PS. Det är förresten även min inställning att Flint själv bör välja vad han skall läsa och intressera sig för. Det är jag säker på att han klarar av fin-fint!

Go to Top of Page

sladd
Member

3028 Posts

Posted - 2002/09/27 :  18:50:29  Show Profile  Visit sladd's Homepage Send sladd a Private Message
Jag hoppas LTS har en förteckning över medlemmarnas e-mailadresser. Det är enkelt att göra en mailinglista.

Om ni vill kommunicera, hitta på nya idéer, utveckla föreningen, stämma möten och diskutera nya lokalavdelningar alltså.

Man kan också ställa sig i kö för en banner om man vill göra reklam för sin vara eller sin förening.

mvh

Sladd

Den som jämför med något sämre kommer aldrig framåt

Butiksägare, Hificonsult
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.64 sekunder. Snitz Forums 2000