HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Sinnen eller Sunt förnuft??
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

kurt
Member

219 Posts

Posted - 2003/11/19 :  07:25:28  Show Profile Send kurt a Private Message

Hej

Är kanske ute på tunn is här, men jag kan inte låta bli att ta upp ämnet med anledning av Bybee tråden under nyheter.

Jag tycker nämligen att det är helt fantastiskt.

Där beskrivs användningen av en Bybee på den digitala signalen mellan en satellitmottagare och DA-omvandlare. Betänk här har en analog signal digitaliserats och kodats för att sedan moduleras och skickas ut i rymden till en satellit. Satelliten har sänt signalen tillbaka till jorden och där har en parabol tagit mot den mycket svaga signalen omgiven av brus, demodulerat den, avkodat den och återskapat den till en hög nivå digital signal som skickas ut på ca en meter hyfsad digitalkabel till DA-omvandlaren.

Och!!?? här skulle det alltså betyda något för ljudkvaliten att sätta en liten tingest i signalvägen för den digitala signalen melan Nokiabox och DA-omvandlare.

Kan någon här på forumet ge den minsta lilla hint (förklaring) om vad som skulle kunna skapa en förbättring på det här sättet???

Tänk fritt, Ni behöver inte använda Bybees förklaringar, jag är nöjd om jag bara får tips om något som skulle kunna fungera.


mvh

Kurt

Dan Brickman
Member

1179 Posts

Posted - 2003/11/19 :  07:47:51  Show Profile Send Dan Brickman a Private Message
Tunn is

Det tror jag inte men det klart att här finns olika uppfattningar och jag vet inte om vi kan föra ämnet framåt. Vi har olika uppfattningar och upplevelser.

Jag kan mycket väl tänka mig att en hel del tweaks som inte hörs i lite enklare anläggningar hörs tydligt i dyra. Bybee och Shakti har ju prisats av många som har sk high end apparater och om dom upplever en förbättring så är det ju bra. En del av oss vill ju ha förklaringar till allting men ibland blir det svårt. Ex när jag köpte nya (dyra) högtalarkablar så kom min totalt hifi-ointresserade hustru in i rummet och undrade om jag köpt nya högtalare. Hon tyckte att det var en stor förbättring mot tidigare men själv har jag ingen aning om vad Nordost idetta fallet gjort bättre än mina gamla Audioquest.

Fast visst tyckte jag med att skillnaden var stor

Ibland känner jag att debatten blir lite likt (ursäkta jämförelsen)

- Finns det liv på andra galaxer?
- Finns gud??
- Är bärnsten bra för välbefinnandet?
- Är den och den naturmedicinen bra?
- Hör jag fler detaljer i musiken om jag är nyförälskad??

Ta inte detta inlägg som ironiskt eller så, jag försöker bara lite tafatt påpeka att det finns saker som inte låter sig förklaras så lätt.

Själv skulle jag inte tveka att investera i både Shakti och Bybee om jag kände mig färdiginvesterad i anläggning och rum



"My mistress eyes is nothing like the sun
Go to Top of Page

Poe
Member

808 Posts

Posted - 2003/11/19 :  09:18:33  Show Profile Send Poe a Private Message
Om någon har läst det senaste nummret av Hi-Fi Choice finns en rätt intressant artikel om hur vi upplever ljud. Kan inte återge detaljer här, men kontentan av det hela är att ljudet faktiskt skapas i vår hjärna med allt vad det innebär av psykologisk påverkan. Hur som helst, intressant läsning.

eof
Min anläggning
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2003/11/19 :  09:30:40  Show Profile Send f95toli a Private Message
Som jag skrivit tidigare så sträkcer det nog sig längre än hifi, jag skulle ex. hävda att på punkt 1,3,4 och ev. 5 i Dans lista skulle gå att svara ja och nej på medan andra skulle hävda att det var omöjligt (även om punkt 1 nog skulle vara svår att debattera om vi lyckades snappa upp en radiosändning).
Jag tror att allt i princip kan förklaras vetenskapligt med undantag filosofiska frågor som det inte ens går att föreställa sig ett svar på (typ, vad är meningen med livet?), det betyder inte att vi kan förklara precis allt idag (även om vi börjar komma nära) men att man genom gediget arbete någongång i framtiden kommer lyckas. Vidare finns det rätt mycket som vi redan VET med är korrekt och som man inte kan ifrågasätta på någon vetenskaplig grund.
Alla håller inte med om detta och jag tror det är därför diskussionen ibland urartar.

Diskussionen om Bybee och många andra tweaks handlar nog också delvis om något annat (i alla fall från min sida), vad som irriterar mig är när man fyller en hemsida full av teknisk goja. Huvurida produkten fungerar har faktiskt inte med saken att göra, det finns produkter som jag vet är bra och som fungerar (och som är betydligt mindre mystiska, typ diskmedel) som jag trots det vägrar köpa pga att jag tycker man är oärlig i sin marknadsföring.
Om någon vill sälja ett tweak som de tycker ger en ljudförbättring men inte kan föklara hur det fungerar är det bättre att vara ärlig och säga det. Jag tycker Jorma är ett föredöme här eftersom han aldrig hävdat att han vet hur Bybee-filtren fungerar, han bara säger att han tycker de ger en förbättring, sedan är det upp till var och en att avgöra om de tycker det är värt pengarna att köpa dem för att prova. Så all heder åt Jorma i detta fall.

Vad gäller ursprungsfrågan så skulle mitt svar bli att det enda sätten det skulle kunna hjälpa på är om det endera fungerade som ett filter (ex. bandpassfilter) eller av någon anledning förbättrade impedansmatchningen. Men jag hävdar ju å andra sidan också att det inte borde spela roll om man använder koax eller tosling så vad vet jag

Go to Top of Page

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2003/11/19 :  09:43:56  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
f95toli, hur går det med forskningen av Bybee,s.
Har du och/eller Sten fått fram något ännu, eller hinner ni inte pga. annnan forskning tar all tid?

Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/
Go to Top of Page

Daniel
Member

634 Posts

Posted - 2003/11/19 :  09:46:04  Show Profile Send Daniel a Private Message
Det finns ju ett betydligt enklare sätt att se om det funkar än att försöka fundera ut det. Låna hem och lyssna. Vad jag förstår så får man lämna tillbaks den om det inte funkar. Riskfritt mao.

Hoppa inte på mig nu. Jag är ingen Bybee-förespråkare,har inte heller provat. Men är inte villig att dissa den innan jag har det.
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2003/11/19 :  09:57:42  Show Profile Send f95toli a Private Message
Jo, jag har faktiskt jobbat lite med det. Har varit ganska upptagen (har bla jobbat på ett annat ställe ett par veckor) men det största problemet är att vår lågfrekvens-signalanalysator varit trasig (vi har flera men de övriga är för mikrovågsfrekvenser, de klarar bara 20 kHz och uppåt, den SR785 jag ville använda går från 1 mHz-100 kHz vilket är lämpligare i det här fallet). Jag har dock hittat en annan analysator så jag tillbringade faktiskt lördagen med mätningar, jag återkommer när jag har något mer konkret.
Go to Top of Page

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2003/11/19 :  10:17:02  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
f95toli, om du har tid över någon gång framöver, så är du välkommen över till mig för en lyssning på min anläggning.
Jag kan skifta mellan likadan kablar med eller utan Bybee,s så att du kan höra hur dom påverkar ljudet. Det kanske kan vara lättare att veta vad du ska leta efter om du får höra det själv.

Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/
Go to Top of Page

KentTomas
Member

198 Posts

Posted - 2003/11/19 :  12:16:15  Show Profile Send KentTomas a Private Message
Jorma: läste på din hemsida om en som köpt din strömkabel och kopplat den till projektorn, han märkte då följande.
quote:
Det första vi noterade var att fläkten i projektorn "väsnades" mycket mindre. Sony anger att den skall ge ifrån sig 29 db. Och mer är det absolut inte nu, men med min tidigare kortare nätkabel och förlängningssladd gav den säkert ifrån sig en 35db. (Vild gissning) men att den låter mycket mindre nu är helt uppenbart.

Nästa positiva sak vi båda noterade var att bilden blev så mycket bättre. Bilden blev skarpare, färgerna klarare och mer dynamiska, en liten svag skugga jag dragits med på bilden innan var som bortblåst. Det var bara att plocka fram kallibrerings DVD:n och göra om inställningarna. Jädrars vilken bild det blev sen!!


Kan du förklara lite närmare hur du tänkte när du konstruerade din nätkabel och vad tror du om att koppla den till datorn, blir bilden på bildskärmen skarpare med klarare färger fläkten tystare
men framför allt tror du datorn bli snabbare?
Go to Top of Page

chrixter
Member

50 Posts

Posted - 2003/11/19 :  12:36:57  Show Profile Send chrixter a Private Message
Jag tycker inte det är mystiskt att en "grej" som stoppas in i signalvägen kan förändra ljudet/bilden mer eller mindre märkbart. Skall jag vara ärlig så tror jag att få ifrågasätter detta (ingen om jag skall vara ärlig). Varför skulle det då vara underligt att en Bybee gör precis detta, dvs förändrar ljud/bild?

Den intressanta frågeställningen är alltså: Varför upplevs Bybee som en ljudförbättrande och inte ljudförsämrande grunka? Det vet jag tyvärr inte, och med tanke på vad som skaparna av produkten skrivit så verkar inte heller de veta (eller så vet de men svaret är för trivialt så de väljer att mörka).
Go to Top of Page

kurt
Member

219 Posts

Posted - 2003/11/19 :  17:36:06  Show Profile Send kurt a Private Message
Dan:

Här pratar vi inte High-end, vi pratar digital signal från Nokiabox.

Kurt
Go to Top of Page

patrikf
Avstängd på egen begäran

630 Posts

Posted - 2003/11/19 :  17:47:30  Show Profile Send patrikf a Private Message
Hej!
Jag tror att mystik är ett mänskligt behov. Vi vill bli "bedragna"!
Här är en bra sida om ämnet, andra områden än hifi!
http://www.physto.se/~vetfolk/links/index.html
Diskussioner liknande de här på forumet förs inom många områden. Jag gillar inte humbug, men de är ju i allafall oskadliga inom hifiområdet. Även större tillverkare som Audiovector pratar om frysbehandling av koppardelar som ska återställa molekylstrukturer!

Edited by - patrikf on 2003/11/19 18:12:34
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2003/11/19 :  20:20:56  Show Profile Send f95toli a Private Message
Jorma: Tack för inbjudan. Det vore intressant.
Jag skulle dock vilja testa lite fler saker först, jag har några ideér om vad jag borde undersöka lite närmare. När det är gjort kommer jag gärna över för en provlyssning.
Go to Top of Page

kurt
Member

219 Posts

Posted - 2003/11/19 :  20:41:05  Show Profile Send kurt a Private Message
Saker och ting blir allt mer förunderligt ju mer man läser på Jormas hemsida.

Det där med sänkningen av fläktljudet, är det någon som tror på det?

Kan någon förklara för mig hur vissa nätkablar stryper strömmen, vilket också påstås?

Kurt
Go to Top of Page

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2003/11/19 :  20:42:39  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
fOk, f95toli, jag Pm,ar mina telefonummer så kan du slå en signal innan och få en vägbeskrivning. Jag bor strax utanför Göteborg på Hisingen.

Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/
Go to Top of Page

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2003/11/19 :  20:48:02  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
Kurt:
Det där med sänkningen av fläktljudet, är det någon som tror på det?


Pjotre tror på det. Det är han som är Peter på min hemsida under nöjda kunder. Och han skrev detta på gamla Hifimagasinet.

Det var länge sedan jag lade till några nöjda kunder, men det är kanske dags att ta ut några från dom som mejlat mig. '
Norge är där jag säljer mest kablar just nu efter en mycket positiv recension i Norska Fidelity nummer 4/2003 som kom ut i september och det kommer en del mejl som det här som kom idag:

"Hei Jorma

Får jeg berømme deg for JPC kablene. Jeg har nå benyttet de 2 jeg kjøpte i min anleggning og resultatet er meget tilfredstillende. Jeg husker min umiddelbare kommentar var at effekten var "löyligt bra". Det finnes ikke en større glede enn å føle at man har klart å komme et steg nærmere musikken. Lytteopplevelsen blir nok et steg bedre. Som mange andre fornøyde kunder vil jeg derfor bestille en til."

Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/

Edited by - Jorma on 2003/11/19 21:00:34
Go to Top of Page

patrikf
Avstängd på egen begäran

630 Posts

Posted - 2003/11/19 :  21:10:38  Show Profile Send patrikf a Private Message
>Kurt. Det är meningslöst att diskutera såna här saker. Tycker själv att det handlar om bondfångeri. Håller med "f95toli" om den minst sagt tvivelaktiga marknadsföringen, men kan mycket väl tänka mej att både han och jag kommer att uppleva en förbättring av ljudet med dessa Bybees, inte minst om det ska lyssnas i "Jormas" närvaro!. Som "Poe" skriver handlar ju upplevelsen av ljud mer än om bara ljudvågor.
Vad är skillnaden egentligen mellan mätbara "förbättringar" och "omätbara", såsom shaktistenar och bybees, för ljudupplevelsen??? Ingen tycker jag. Det är ett fritt val. Skulle medicin tex marknadsföras på samma sätt som shakti eller Bybees skulle det ju vara bedrägeri, men det är ju faktiskt en helt annan sak!
Go to Top of Page

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2003/11/19 :  21:38:22  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
patrikf
Om jag måste vara närvarande så uppstår vissa problem för köparna av mina kablar eller av Bybee,s. Jag har lite svårt att vara närvarande överallt. Men det kanske räcker med att jag har tagit i dom enligt dig för att det ska fungera. Sådant kallas för Vodoo och det håller jag inte på med. Och jag håller heller inte på med bondfångeri.
Det känns kränkande för mig att du uttalar dig på det viset, men det är väl lätt att göra detta när du kan vara anonym.

Jag kan fixa 2 par kablar som ser exakt likadan ut och jag kan hålla mig borta från rummet när det byts kablar.
f95toli kan ta sin egen kabelbytare med som inte jag känner och göra kabelbytena. Och efteråt kan vi plocka isär kablarna så att jag kan visa att dom är exakt likadan, men att det ena paret innehåller Bybees som är inkopplade i serie med kabeln. I det andra paret kan jag peta in några Bybee,s som inte är inkopplade utan ligger vid sidan om ledarna. Detta för att det inte skall vara någon viktskillnad mellan rören som Bybeesarna är monterade i.
Såpass säker är jag på att skillnaden hörs i min anläggning med Coltranehögtalarna.

Medicin som säljs utan att prova biverkningar är farligt.
Vad för biverkningar kan en kabel eller ett Bybeefilter ge??

Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/

Edited by - Jorma on 2003/11/19 21:52:43
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2003/11/19 :  21:46:55  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Visst skall man vara skeptisk, det är bra. Samtidigt är bra att hålla ett öppet sinne för det som inte lätt förklaras och som i Bybee fallet är hemligt. Den amerikanska armén sätter stopp för Bybee att talar om hur de fungerar därav de flummiga orden ibland. Det blir bara löjligt till slut att ständigt återkomma med frågan om förklaring om Bybee. Vi är så trötta, snälla släpp det.

Jag kan räkna upp massor med andra saker inom HIFI som jag skulle tycke var mer intressant att få förklarat än en produkt som var och en kan testa själv och köpa eller förkasta.
T.ex. hur kan vi höra distorsion i Cd spelaren? borde inte den döljas i alla som läggs på vägen till örat?

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

patrikf
Avstängd på egen begäran

630 Posts

Posted - 2003/11/19 :  22:13:41  Show Profile Send patrikf a Private Message
Hej Jorma.
Jag har massor med saker hemma som jag upplever göra livet bättre fast det inte kan bevisas. Mina streroprylar tillhör dessa. När jag talade om din närvaro menade jag att det påverkar eventuella försök att göra en objektiv utvärdering. Jag tror att Bybees fungerar som en ljudförbättrande åtgärd. Men jag TROR inte att påverkan skulle kunna gå att fastställa i en dubbelblind test när varken lyssnare eller "ledare" vet vad som är vad. Detta tror jag även gäller de saker jag har hemma och tycker är så bra! Det är inte detta jag menar är humbug.
Det är detta som är kopierat från Bybees hemsida. "The Bybee solution is based on principles derived from quantum mechanics, the study of how electrons behave at the subatomic level. Quantum physicists have learned that electrons have an intrinsic angular characteristic expressed in terms of spin (either up or down), which describes their orbital behavior around the nucleus of an atom"
Det finns säkert inget att anmärka i det innehållet, men det är kännetecknande för bondfångeri att blanda erkänd vetenskap, gärna med svåra facktermer och blanda dessa med egna ogrundade påståenden för att förvirra och förföra läsaren. Lite längre ner på sidan förklaras nämligen de positiva effekterna med att materialet i Bybeesarna har hög "velocity of propagation (VP)"´.... Jag anser inte att bybees i sig är mer bondfångeri än annat, men argumentationen på deras hemsida är det. Men det är kanske ett måste för att bygga upp den nödvändiga mystiken?
Tycker absolut att det är en nödvändig produkt, eftersom det finns efterfrågan och nöjda köpare!
Så Jorma, vi har nog mer gemensamt i vårt hifiintresse som helhet än vi har meningsskiljaktigheter om marknadsföring, hoppas jag i allafall.

//Patrik Finn i Uppsala
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2003/11/19 :  22:37:57  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message
Bondfångeri och Humbug??? Nu ändrar vi diskusionsklimatet tillbaks till ett med avsevärt mycket mer respekt för varandra./Pac

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2003/11/19 :  22:53:26  Show Profile Send Bravo a Private Message
Att tvivla är bra, att vilja ha en förklaring är aldrig fel men att tala om bondfångeri utan att ha provlyssnat är definitivt fel.
Bondfångeri blir det då man prövat och konstaterat att det inte fungerar, trots att marknadsföringen utlovar något som den inte gör.

Innan man kritiserar produkten bör man pröva den, vill man sen ha en förklaring må det vara OK, men nu har vi ju redan hört flera ggr. att någon sådan inte går att få.
Däremot kan bara öronen säga om den har någon effekt på musikens kvalitet eller inte.

Bravo
Go to Top of Page

patrikf
Avstängd på egen begäran

630 Posts

Posted - 2003/11/19 :  23:06:38  Show Profile Send patrikf a Private Message
Orkar ingen läsa hela inläggen? Ni blandar ju ihop äpplen och päron. Får förtydliga mig alltså. Jag anser inte att Bybees är varken humbug eller bondfångeri!!!! Men argumentationen i deras hemsida tycker jag är det!!! Det är skillnad för mej.
Är det OK att tycka att en produkts marknadsföring är undermålig eller?
Go to Top of Page

KentTomas
Member

198 Posts

Posted - 2003/11/19 :  23:06:43  Show Profile Send KentTomas a Private Message
Nä du Bravo där har du fel även ögonen kan säga sitt enligt pjotre eller peter så fick han denna effekt när han kopplade JPC till projektorn.
quote:
Bilden blev skarpare, färgerna klarare och mer dynamiska, en liten svag skugga jag dragits med på bilden innan var som bortblåst.
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2003/11/19 :  23:09:42  Show Profile Send Bravo a Private Message
Det skulle inte förvåna mig "KentTomas", jag fick nytt elskåp och jordat och ljudet och bilden blev bättre.
Framförallt försvann störningarna i TV-bilden, elsidan är alltså möjlig att påverka.

Bravo
Go to Top of Page

Margaux
Member

679 Posts

Posted - 2003/11/19 :  23:24:53  Show Profile Send Margaux a Private Message
Det är klar skillnad på projektorbilden med eller utan mitt nätfilter.

När jag höll på att lägga in kablarna i taket var nätfiltret bortkopplat. Min hustru frågade om jag hade gjort något med bilden för att den var sämre. Det är väl bevis nog att strömmen spelar roll.

/Joachim
**********
Det finns bara två sorters musik. Bra musik och dålig musik.
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.59 sekunder. Snitz Forums 2000