HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Därför kommer aldrig CD konkureras ut av SACD
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2003/10/03 :  08:36:12  Show Profile Send Adagio a Private Message
Varför? Jo, bara för att mediet tillåter högre upplösning och bättre dynamik är det inte självklart att inspelningarna automatiskt blir bra. Den som hört skilnaden mellan bra och dåliga CD skivor förstår vad jag menar. Det hela hänger på inspelning-teknikerna och deras kunskaper och val av utrustning samt lokaler.
Bra CDs av idag håller fullt tillräcklig kvalitet (för mig i alla fall) man blir förvånad över att det råder så stor skilnad innom samma medium, det är alltså inte skivorna som begränsar.
Butikerna vill säkert inte lagerhålla ytterligare ett format, SACD kommer få samma marginaliserade status som DAT än gång hade, dvs inget fel på formatet men kundkretsen är för liten och ovilja hos handlarna.
Den typiske konsumenten av musik har aldrig hört talas om det nya mediet och nöjer sig förmodligen med MP3 filer, rent ljudmässigt i alla fall.
SACD-konsumenten är en audiofil dvs en försvinnande liten del av köparna, det är oklart om ens jag som ändå räknar mig dit är intresserad av att byta till SACD.
Om jag har två standards kommer jag ju höra att det nya systemet har klara fördelar vilket kommer resultera i att jag kommer att störa mig på CDns tillkortakommanden, denna risk är jag inte bered att ta.
Jag tror att en utkonkurering av CD ligger långt bort i tiden och i så fall blir det av ett skräpmedium som MP3 eller något annat komprimerat format.
Jag tror förvisso att SACD är här för att stanna men det kommer att vara en marginalprodukt för vissa antusiaster.
En vinkel är att det mesta matrial som finns i SACD är i huvudsak klassisk och jazzmusik, en redan mycket liten del av musikindustrin.
Hur ska denna lilla skara kunna ge vinst, det kostar nog en slant att framställa, producera och lagerhålla två standards.
Jag tycker det är positivt med utveckling men jag hade önskat att kraften hade lagts på att förbättra mjukvaran innom CD-standarden, det finns exempel på hur bra det kan låta, jag tänker på vissa inspelningar samt en del otroliga DACar.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"

Mr.Älg
Member

489 Posts

Posted - 2003/10/03 :  09:43:51  Show Profile  Visit Mr.Älg's Homepage Send Mr.Älg a Private Message
"Det hela hänger på inspelning-teknikerna och deras kunskaper och val av utrustning samt lokaler."

Jag skulle vilja påstå att marknadsavdelningarna är större orsak till de usla inspelningarna än teknikerna i många fall. I alla fall på pop/rock -sidan.

"Den typiske konsumenten av musik har aldrig hört talas om det nya mediet och nöjer sig förmodligen med MP3 filer, rent ljudmässigt i alla fall."

Troligt, ja.

Finns en bra eftreträdare till CDn och det är DVD-A. Tycker jag i alla fall. SACD är ett steg framåt och ett tillbaka enligt mig.
Go to Top of Page

cabasse
Member

114 Posts

Posted - 2003/10/03 :  10:17:45  Show Profile Send cabasse a Private Message
Man kan aldrig använda ljudkvalitet som argument för ett nytt medium.
För 99,999999% av befolkningen är CD fullständigt tillräckligt -
eller mp3 för den delen.
Möjligen skulle mångkanal kunna vara ett argument.
Ett nytt medium måste ha nånting nytt att erbjuda.

Vissa saker kan inte värderas i pengar.
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/10/03 :  10:47:02  Show Profile Send MartinH a Private Message
"Den som lever får se ", men det är nog väldigt oklart vilket medium som kommer bli det som kommer finnas i framtiden, men cd kommer nog finnas under väldigt lång tid. Dock så tror jag SACD kommer "vinna" över DVD-A, SACD har ju sin kombiskiva så i framtiden så skulle det kunna finnas bara en skiva men med två spår och då har man inget lagerhållningsproblem längre !!!
Go to Top of Page

matså
Semesterfirare

2705 Posts

Posted - 2003/10/03 :  10:51:39  Show Profile Send matså a Private Message
Vi får se, vi får se. Ni kommer väl ihåg Marantzgurun om hur han påstod att varken Dvdaudio eller Sacd kommer att slå. Kanske har han rätt men ni skall veta att någon gång på 50-talet(tror jag) så var det några duktiga experter som siade om hur samhället skulle se ut på 1990-talet och vidare. Jag kommer bara ihåg att jag läste att de trodde vi skull flyga omkring i farkoster(bil). Men se de hade fel. Sänker de priserna på Sacd och dvdaudio så. Jag tror nog att alla väljer de nya formaten, särskilt om valet står mellan en bra inspelad cd och de andra dito då måste ju folk kunna höra skillnaden. Om det då dessutom är i samma pris så. Men det gäller att det blir fler skivor på de nya formaten. Annars så kommer cdn att vinna bland massan.

Min fotosida på flickr
Go to Top of Page

Sten
Vad får det lov att vara?

1033 Posts

Posted - 2003/10/03 :  11:22:19  Show Profile  Visit Sten's Homepage Send Sten a Private Message
Priserna på både SACD och DVD-A har ju redan sjunkit till samma priser som vanliga CD. Detta är ju positivt. Men jag tror inte att något av formaten kommer att ersätta CD. Däremot så tror jag att ett av formaten kommer att finnas kvar som komplement till CD. Jag tror dock att DTS 96/24 blir det format som kommer att vinna kriget.

Den som söker han letar.
Insyltad i branschen som ägare av ljud/bild/el & databutiken vid namn "Elbutiken" (f.d. Studio Sten)
Go to Top of Page

Mikael2
Member

1431 Posts

Posted - 2003/10/03 :  11:56:57  Show Profile  Visit Mikael2's Homepage Send Mikael2 a Private Message
Jag tror det blir av praktiska skäl, kopieringsskydd mm, som cd kommer att avvecklas. Sony startar väl eller lägger om produktionen i sina fabriker till SACD (DVD?). Under en övergångstid finns hybrider som rena cd-spelare klarar men det blir för dyrt i längden att lägga flera lager på skivorna.

Tillverkare av maskinerna pumpar nu ut maskiner som klarar allt fler format. Hur länge till kan vi köpa rena cd-spelare i butikerna?

Har inte försäljningen av dvd-spelare passerat cd-spelarna för länge sen

Hur länge kommer det att finnas skivor med endast ljud på?

Jag håller med Atkinson i senaste Stereophile.

Har för mig att han skrev att audiofiler kommer inte att bestämma det framtida formatet utan folket bestämmer formatet och det blir audiofilernas uppgift att förfina det så mycket det går
Go to Top of Page

Resolution
Member

158 Posts

Posted - 2003/10/03 :  12:23:17  Show Profile  Visit Resolution's Homepage Send Resolution a Private Message
Enda chansen som jag ser det för tex SACD att överleva och på sikt bli den nya standarden är om man fasar in formatet under en lång tid där mer eller mindre ALLA nya CD som släpps är SACD hybrider. Dessutom måste alla nya CD spelare som släpps också börja stödja SACD lagret utan att maskinerna blir dyrare... Dom behöver inte LÅTA bättre när dom spelar upp lagret men kompabiliteten är nödvändig..

"In my mind, I'm already gone"
Go to Top of Page

LeoArietis
Member

1953 Posts

Posted - 2003/10/03 :  14:25:03  Show Profile  Visit LeoArietis's Homepage Send LeoArietis a Private Message
Japp, håller med om att DVD-A och SACD inte är tillräckligt stort kvalitetskliv för att intressera den breda massan av konsumenter som faktiskt styr vad som kommer att produceras.

På en "vanlig" anläggning är skillnad mellan CD och de nyare formaten "nära försumbar", i alla fall för de flesta. I bilstereon eller bordsradion vågar jag påstå att bara ett fåtal skulle kunna höra skillnad.

Adagio har rätt i att CD-mediet ofta är underutnyttjat. Taskig inspelning, dålig mixning och ljudproduktion är vanligt och krydda sedan med "dynamikkomprimering" så det låter mycket hela tiden...

-Kör sedan genom ett knackigt mp3-decoder 128Mbps med störningar, sprak och skrik samt sista 14 sekunderna bortklippta ut på burkiga inbyggda datorhögtalare...

Svensson vill inte ha SACD utan vill ha gratis/billig musik.

DVD-A har bara chans att slå SACD-hybrid om det är lätt att spela av utan att använda menyer via TV-skärmen.

Det är trist att hårdvaruindustrin är så genuint dåliga på att skapa produkter som pensionär eller en fyraåring kan köra utan bruksanvisning och där är ju DVD-A ett klockrent exempel.

Min anläggning: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30125
Go to Top of Page

sopwith
Member

595 Posts

Posted - 2003/10/03 :  14:30:36  Show Profile Send sopwith a Private Message
Hej

DVD-A (eller en variant på den) kommer på sikt att putta bort SACD, lika säkert som att salta i sotad spis, framtiden är multi-media.

mvh
Go to Top of Page

marbrink
Member

2873 Posts

Posted - 2003/10/03 :  14:32:19  Show Profile Send marbrink a Private Message
MP3 är väl det hetaste mediet och kommer fortsätta att vara det. Det kommer nog förbättras också. CD:n kommer leva kvar.
Go to Top of Page

matså
Semesterfirare

2705 Posts

Posted - 2003/10/03 :  14:54:14  Show Profile Send matså a Private Message
Vi får se, vi får se. Har för mig att Sony Beta fansen sa något liknade.

Min fotosida på flickr
Go to Top of Page

10
Member

732 Posts

Posted - 2003/10/03 :  15:27:17  Show Profile Send 10 a Private Message
En viktig punkt i frågan är ju priset! Eftersom Svensson inte bryr sig om ljudkvaliteten, finns det inte en chans att de betalar extra bara för att få SACD. Om inte Sony tar en ekonomisk smäll och sänker priserna, kommer SACD inte ha någon marknad.
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2003/10/03 :  15:30:00  Show Profile Send brumel a Private Message
Ett renodlat 2-kanalsformat för entusiaster som inte går att köra på de vanligaste spelarna i framtiden (dvd) är lika dödsdömt som en snöboll i Sahara.

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

10
Member

732 Posts

Posted - 2003/10/03 :  15:44:53  Show Profile Send 10 a Private Message
...eller som vinyl?
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/10/03 :  15:51:47  Show Profile Send MartinH a Private Message
Men du kan inte köra DVD-A på alla dvd spelare som finns idag heller, så att säga att DVD-A kommer att vara det som kommer att bli vinnande är ganska vanskligt... Sen är det så att mycket som styr är just mjukvaran och där har cd och SACD ett stort övertag mot DVD-A än så länge...

Men jag tror nog inte det går idag att säga hur det kommer se ut om en 10 år eller så...
Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2003/10/03 :  16:00:09  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Tror säkert att framtida format kommer vara kompatibla med CD spelare i åtskilliga år tills hemmabio är en standard i folks vardagsrum. Om det sen inte funkar med dagens DVD spelare är det ju i så fall perfekt för tillverkarna.

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.
Go to Top of Page

Belker
Member

504 Posts

Posted - 2003/10/03 :  16:05:23  Show Profile Send Belker a Private Message
Jag tror och hoppas på Nätet. Alla har en hårdisk i stereohyllan som spelar alla format. Mer eller mindre förstörda beroende på personliga prioriteringar (kvantitet/kvalitet). Finformaten behöver inte vara dyrare att köpa, men kommer troligtvis att vara det (för vi känner ju skivindustrin). Kunden bestämmer själv hur lång nedladdningstid (ett snart bortglömt ord) hanhon vill ha och hur stort diskutrymme som ska förbrukas. SACD/DVD-A är dinosaurer.

/Jonas Belker Birgersson
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2003/10/03 :  17:01:16  Show Profile Send Bravo a Private Message
Kriget pågår och DVD-A. är sega som bara den att få ut någon mjukvara, SACD är bättre men är mest töntigt mixad gammal skåpmat, inget man vinner anhängare på.
Svaret kan mycket väl bli ett tredje format som inkluderar ljud och bild då jag tror att den vanlige konsumenten inte kommer att vilja ha tre olika format och fibbla med, det skall vara enkelt, flexibelt och problemfritt.
Just nu gräver bolagen nästan sin egen grav i sin strävan efter att få patenträttigheterna och därmed intäkterna.

Jag tror att det nya formatet inkluderar alla möjligheter från ljud till bild, oavsett om det är ett mer användarvänligt DVD-A. eller ett nytt tredje (kompromiss)format.

Bravo

Edited by - Bravo on 2003/10/03 18:43:49
Go to Top of Page

jajo
Member

147 Posts

Posted - 2003/10/03 :  17:07:54  Show Profile Send jajo a Private Message
SACD kommer att vinna pga av det är svårt om inte omöjligt att kopiera.
/Jan

Sämre signatur.
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2003/10/03 :  18:02:19  Show Profile Send Adagio a Private Message
Omöjligt att kopiera? Jojo, tror du på alvar att det skulle vara det så länge till om det fanns intresse från datakidsen att ta del av och sprida informationen på nätet? Men nu är det ju i stort sett bara klassiskt/jazz och "tönt"musik (obs ironi) som finns på de nya mediumet. DVDkoden var ju omöjlig att kopiera...hmmm.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

jajo
Member

147 Posts

Posted - 2003/10/03 :  18:11:37  Show Profile Send jajo a Private Message
"Svårt om inte omöjligt att kopiera" skrev jag.

Skillnaden är att en DVD-Audio kan du läsas av i en DVD-ROM-spelare i en dator och sedan dekrypteras med DecSS, programvaran du nämner "datakidsen" gjort.

En SACD (DSD-lagret) kan (än så länge) bara spelas av i en SACD-spelare.
När man åstadkommit det så måste den dekrypteras på motsvarande sätt som DecSS, fast med annan programvara och andra nycklar.

Så det är som jag skriver: "Svårt om inte omöjligt att kopiera"
Vänligen
/Jan

Sämre signatur.
Go to Top of Page

Mr.Älg
Member

489 Posts

Posted - 2003/10/03 :  18:13:16  Show Profile  Visit Mr.Älg's Homepage Send Mr.Älg a Private Message
Går det att spela upp går det att kopiera. Finns det ett CD-lager kan väl det rippas direkt i datorn eller så kan skivan spelas på en vanlig spelare. Ta sedan in digitalsignalen på ljudkortet... I värsta fall får man väl göra en analog-ripp. Förlusten vid den processen torde vara mindre än vid den högst troliga omvandlingen till mp3@128k som dom flesta kör med.
Go to Top of Page

jajo
Member

147 Posts

Posted - 2003/10/03 :  18:23:58  Show Profile Send jajo a Private Message
Visst går det att göra så. Men du kan än så länge varken läsa DSD-lagret eller dekryptera det. Varför skivbolag gillar den egenskapen lär inte vara så svårt att lista ut.
/Jan

Sämre signatur.
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2003/10/03 :  18:29:26  Show Profile Send Adagio a Private Message
Kopieringskydd funkar inte, inte en söbollschans i helvete, bolagen kan stånga sig blodiga, folk kommer ändå att gå förbi problemen.
enda lösningen är att sänka priserna såpass att det inte lönar sig att kopiera.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2003/10/03 :  18:34:56  Show Profile Send Adagio a Private Message
Lönar sig? Nåja att det inte känns som någon större ide.
När jag köper en skiva vill jag ha en hel produkt ett välgjort fodral, gärna med speciell design, tex Pink Floyds Pulse, eller stiliga Sigur Ros vit-transparenta album utan någon text över huvud taget, sublimt.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.44 sekunder. Snitz Forums 2000