I ett par dipolhögtalare (typ Orion & Phoenix) så kompenserar även filtret för elementens fall nedåt i frekvens, det sas boostar upp frekvensgången så nivån håller sig jämn. Detta kan undvikas genom att använda en större baffel men då blir den betydligt mycket större än Orions baffel om den ska gå ända ned till 100 hz. Jag tycker du ska snegla lite mer på prototyperna om du har begränsad budget. Det är ju en fungerande konstruktion till vettiga pengar. En kompis till mig bygger en variant av dessa just nu med SS9500 och Peerless HDS 8" så det ska bli intressant att höra dem...
Jag förstod inte riktigt det där med filtret.. Iallafall, det finns alltså ingen möjlighet att få mellanregistret ner till 90hz? Baffeln ska vara ca 30cm bred och 50cm hög. Vingarna (om det är okej att ha såna) ska vara ca 15-20cm djup.
Det är alltså ett par stativare jag tänkt bygga. Jag kommer dock använda samma element (mellanreg+diskant) som det är i orion. Men finns det ingen möjlighet att få mellanregistret att spela så djupt som 90hz så blir det svårare att hitta en bra sub. (Jag hade tänkt mig någon av rel's subbar, de spelar inte högre än 100-120hz, beroende på vilken modell det är)
Som du ser på kurvan så faller mellanregistret mycket tidigt pga av akustisk kortslutning:
Kompensera för detta kan man göra på olika sätt, ett sätt är att sno ihop en krets liknande denna som du monterar på linjenivå mellan för och slutsteg (värdena på detta gäller Vifa 8" så det blir förmodligen annorlunda med Excel 8"):
Då får du frekvensgången som syns underst i den övre bilden. Sedan kan du koppla dit ett aktivt filter och dela vid tex 90 hz. Det bästa är nog om du kan bygga in kompensationen i filtret och göra det aktivt istället. Tänk på att du inte kommer att kunna spela speciellt högt med den låga delningen du vill ha då elementet kommer att ge stora konutlag. Har för mig att Orion är delade vid 120 hz.
Om mina "Tantalizer" nonsin bliver helt "färdiga" tvelvlar jeg alvorligen på. Men nu spelar dom och jeg hadde 4 kompisser på besök här i fredags. Der var positive utsagn men ochså lite kritikk. Det positive var bassen och kritikken gik på den nedra mellamton, hvilket ochså mätningerne bekräfter.
Här är det venstra högtalare. Den står på en tung bas av MDF/Blyhagel som är med spikes mot gulvat. Mellem denna och högtalaren är der SD-föter.
Internt er "U-baflen" dämpat med akustilux och skumgummi. En Behringer 2496 delar ved 160 Hz med en 24 dB/oktav Besselfilter. Eq hävar 10 dB ved 25 Hz och sänker lite omkring 63 Hz (rommet).
En CLIO MLS mätning (bare gyldig från 500 Hz och upp). Här ses 2 toppar omkring 7 kHz och ca. 16 kHz. Jeg tror det er kantrefleksioner och non sort feltdämpning omkring bandet skal forsökas. Der delas ved 2 kHz mellem PHL mellanton och Aurum Cantus bandet.
Pink Noise 1/3 oktav mätning. Här er altså rummet med. Niveauen är inte 50 dB som der står, men mycket högra (CLIO systemet är inte kalibrerat). Der ses et problem med "suck-out" omkring 250-400 Hz. Detta skylles primært at mellantone enheten inte räcker tilstrækkeligen dybt. En kasse bakom om PHL'en skal forsökas. Nu sittar den i en öpan baffel.
Om jeg selv skal siga nonting specielt om detta systemet är det dynamikken. Med en känslighet på 102 dB/1 watt och Accuphase A60 til at driva dom från 160 Hz och upp känner jeg ingan kommercielle systemer som hinnar med (...om inte det är hornsystemer). Bassen har en frihet och expansionevne som är nästen uten bidrag från rummet. Som nämt på min hemsida: "En gang åpen baffel - altid åpen baffel".
quote:Om jeg selv skal siga nonting specielt om detta systemet är det dynamikken. Med en känslighet på 102 dB/1 watt och Accuphase A60 til at driva dom från 160 Hz och upp känner jeg ingan kommercielle systemer som hinnar med (...om inte det är hornsystemer). Bassen har en frihet och expansionevne som är nästen uten bidrag från rummet. Som nämt på min hemsida: "En gang åpen baffel - altid åpen baffel".
Härligt Jan!!!
Nu fick jag lite mer inspiration till mitt eget projekt!
Jag är lite trög vad det gäller dipoler men jag måste medge att det börjar klia lite smått....
Fortsätter storheter som Jan och Bernt mm att skriva om dipoler är man väl snart nere i samma träsk... Har börjat skissa på en dipolsubb som förenar två världar med varandra.