HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Krav på PA-toppar?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

neriks
Harry-vinnare 2004

1782 Posts

Posted - 2003/08/16 :  12:21:17  Show Profile  Visit neriks's Homepage Send neriks a Private Message
quote:
Vad hade Du för toppar till Dina W-horn och vid vilken frekvens delade Du av dom?

Sanny_X,

Jag hade fyra stora PA-toppar samt några mindre scenmonitorer som oxå kunde anändas enskilt vid lite mindre arrangemang ... De stora PA-topparna var bestyckade med 2 st 15-tummare och en 2-tums kompressionsdriver. Dessa hade inga passiva delningsfilter utan drev topparna helt aktivt. Jag kommer tyvärr inte ihåg exakt vilka delningsfrekvenserna som jag använde men jag minns att jag varierade dem lite beroende på lokal och om jag använde W-hornen eller inte

Fördelen med att använda aktiv delning är ju att man kan anpassa gränsfrekvenserna lite beroende på hur man använder prylarna från gång till gång. Aktiv delning in kombination med en EQ gör dessutom att du får ännu större möjligheter att ratta PA-riggen till riktigt bra ljud. Nackdelen med aktiv delning är dock att det kräver fler slutsteg och detta kan givetvis bli dyrt.

quote:
W-horn hemma, tja storleken kan väl inte avskräcka Dig med tanke på vad Du kör nu... För "mindre" rum funkar det nog bättre med dubbel 18, W-hornens kastlängd gör ju att det skakar lite varstans när man krämar lite. W-hornens kastlängd gör ju att det skakar lite varstans när man krämar lite.


Hehe ... faktum är att man kan få tämligen bra ljud med W-horn även i hemmamiljö. I stort sätt är det en fråga om inställningar Men visst har du rätt ... Dubbla 18-tummare fungerar förmodligen bättre

quote:
Tanken bakom detta var att ha en lite enklare "party-rigg", så delningen mellan bas/horn blir passiv. Jag har en bilig Numark eq på 2x15 band för att kompensera det värsta felen, vad rekommenderar Du för filter till de elementen?


Det kommer nog fungera bra. Jag håller dock med martinsson helt och hållet att en 15-tummare i kombination med en 2-tums driver monterad i ett horn, kan få ljudet att låta lite tunt och "skrikigt" eftersom 15-tummaren kommer få det svårt att matcha känsligheten och spridningen av 2-tums drivern. Jag skulle därför rekommendera två 15-tummare i kombination med en 2-tums driver Beroende på vad du använder för element så kommer givetvis den optimala delningsfrekvensen mellan bas och diskant att variera lite. Fördelen med att använda en 2-tums driver är att den klarar att gå tämligen djupt i frekvens. Att använde en delningsfrekvens på mellan 600 - 1000 Hz är nog inte helt omöjligt. Jag delar de 2-tums drivers jag använder i mitt hemmasystem vid 500 Hz men då blir effekttåligheten lite lägre. I PA-sammanhang vill man kanske ha lite högre effekttålighet och då får man helt enkelt höja delningsfrekvensen lite ...

När det gäller passiv delning så vill/kan jag nog inte rekommendera något passivt filter eftersom jag inte alls har någon erfarenhet av detta i PA-sammanhang Den frågan överlåter jag med varm hand åt någon annan att svara på Martinsson kanske

Driver företagen NEriks Audio och NEriks Air
Auktoriserad återförsäljare av Moog

Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2003/08/16 :  12:33:23  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
Lite frågor som skall besvaras ser jag, till att börja med, Jag anser att man får ett lite mer flexibelt och heltäckande system om man väljer att gå på 4st 15"1" toppar, heltäckande i det avseendet att man då kan täcka ett större område spridningsmässigt.

Plus det faktum att 4st 15" av klass spelar mer bas än man först tror, förvisso för man ínte samma känsla som av 2st hornbasar, givet, men i slutänden tror jag nog att man får ut mer av ett 4-topps system överlag.

Låt nu inte detta styra ditt tänkande, detta är mitt sätt att se det, men jag ser det nog lite mer ur nytto-synpunkt, 4st slutna toppar med bra element, en EQ och ett eller ett par rejäla slutsteg löser i mina ögon de flesta problem.

Skall man upp i prisnivå en sväng och köra aktiv delning så låter dock 1st top och bas per sida mer intressant, detta lämpar sig mindre bra (även om det går) att köra passivt, men tänk då på filterfel (överbelastning) i denna typ av konfigurationer inte är ovanliga, jag har personliga erfarenheter av det.

Jag skulle personligen inte rekomendera det, det verkar smidigt som lösning sett att köra pasiv delning, men skillnaden är större än man tror mellan att köra den typen av uppsätnning aktiv jämt emot passiv, helt plötsligt har man en ny anläggning känns det som (vid aktiv delning).

Neriks, Jag har 4st toppar 15"1" vilka är slutna, dessa kompletteras aktivt av 2zt 218 basar vid lite större evenemang, och dessa basar är av basreflex typ.
Detta ger mig ett lite klarare och snabbare mellanregister i topp med ett visst svinn i känslighet, ett tacksamt system att jobba med om än kanske inte det häfftigaste.

Jag har ritat på slutna subbaskonstruktioner, samt hornladdade, men en viss pengabrist hindrar mig ifrån att fullfölja detta, det som ligger mig närmast just nu är ett par 218horn som är kopior av THL 828 (Turbosound), dessa låter fantastiskt bra och ritningar är framtagna, pengar däremot.

Vad det gäller topparna kommer jag nog även där att lämna den ytmonterade världen och slå in på horn, knepigt med kul, den gode Leo L. Beranek´s teorier får stå som grund för detta äventyr.

Tyvärr har jag ingenstans att lägga upp mina bilder för tillfället, men det kommer, jag har lovat många detta, dels på mina grejjer men även på andra saker jag jobbat på, bland annat Turbosound TMS 2 och THL 828 i snickarverkstaden, plus lite annat från Turbo (deras egna riktiga lådor, etc..).

Kan någon ge mig en lite förklaring kanske en länk eller två till de här W-hornen som diskuteras här, neriks verkade ju fattat tycke för dem, låter intressant.

Mycket kul det här, jag hoppas jag kan hjälpa till.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2003/08/16 :  12:59:47  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
Jag kör vidare lite här (missade att det var 2st sidor nu:)

Mitt råd får nog bli följande, det är bättre att bygga lite mindre i skala och göra det med riktiga komponenter, du kan ju alltid bygga vidare på det allt efter som.

Kör aktivt, detta ger så mkt mer frihet och flexibilitet, visst är det lite dyrare men du låser dig inte till någon specifik lösning i det fallet.

Köp exempelvis två "mindre" slutsteg av någon väl ansedd tillverkare, LAB, Crown, QSC, Crest, samt ett delningsfilter exempelvis Behringers CX3400, billigt och mkt trevligt att jobba med.

Mer specifikt skulle jag rekomendera ett bra "budget paket" som så här :

QSC RMX 850 till toppsteg. (6000 sek)
QSC RMX 1450 till midsteg. (8000 sek)
QSC RMX 2450 till bassteg. (10000 sek)
Behringer CX3400 filter. (3000 sek)
Behringer Ultragraph (4000 sek)
Holmbergcase 10he (svindyrt men bra sek)
Element från B&C (prisvärt sek : )

Detta kan se ut som en hel del pengar, vilket det också är, men jag vet inte om man kan komma undan så mkt billigare om man inte vill köpa begagnat och ändå ha prylar som står sig, en bonus är att du kan köra de flesta riggar på den uppsättningen av elektronik.

Börja med topparna, vänta med basarna, bassteget och den biten.

Detta är ett system som ger dig en stor flexibilitet och frihet samt välljud för en i dessa sammanhang billig penning.

Hoppas att jag inte skrämmde dig, jag vet att detta ligger lite "off topic" men det kan vara något att fundera på.

Kul att få angagera sig lite i något som ligger mig varmt om hjärtat, desutom i ett såpass trevligt sällskap.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

Sanny_X
Member

181 Posts

Posted - 2003/08/16 :  14:37:25  Show Profile Send Sanny_X a Private Message
neriks

En riktig PA-räv hör jag. Kombinationen W-horn, 2x15" och 1x2" var ju standard bland lite tyngre PA i många år. Jag har själv spelat (som DJ) på åtskiliga sådana genom åren. Nu verkar det som 2x18" lite har tagit över efter W-hornen. Antagligen beroende på att 2x18" spelar lite "snyggare" och att slutsteg har gått ner i pris. Nu kan man ju ha större steg och är inte så beroende av högtalarnas känslighet som man var förr. Jag är själv väldigt förtjust i W-hornen, dels beroende på ljudet, dels för att man alltid fick upp topparna i bra höjd då de ställdes ovanpå.

Håller med om att det krävs mer än en 15" till en 2", nu verkar det lösa sig av sig själv. Som "extrahögtalare" räcker det med en 15" i varje. Om det krävs kan jag låna W-horn av min tidigare kompanjon, han säljer ALDRIG nåt...

Angående Ditt hemsystem, började det med att Du hade grejer "över" sen PA-tiden eller har Du köpt allt för att ha hemma?


martinsson

W-horn har fått namnet från att det ser ut sum ett W om man sågar isär det. Tänk Dig att Du lägger lådan "på rygg". I mitten "toppen" av W sitter en 18" i en liten basreflex låda med magneten in i lådan. Konen spelar i ett veckat horn som mynnar i de andra topparna på W. Låter mer komplicerat än det är, svårt att förklara utan bild... Det blir en ganska stor låda, har för mig ca 120*60*70cm. Du har säkert sett massor, de är väldigt vanliga både som PA-bas och på discotek.

Angående dina tips så håller jag med Dig om det mesta, personligen skulle jag nog inta använda horn till mellanregistret. De blir stora och låter gärna lite "tratt". Men överbevisa mig gärna.

Ett "budgetpaket" där bara elektroniken går på över 30.000 är inte aktuellt just nu. Jag vill ha nåt litet, biligt som man kan ta med sig runt utan allt för mycket jobb. Som sagts tidigare finns tillgång till grövre doningar när det krävs.

När det gäller nåt att mata med tänkte jag mig en 4HE case med eq och ett steg på 2x300W. Källa blir allt från en discman till full DJ-case med mixer CD och ev. 2st hederliga SL-1210.

Var finns Du med Ditt PA, och vad för slags jobb åtar Du Dig?

Mvh
Sanny_X
Go to Top of Page

neriks
Harry-vinnare 2004

1782 Posts

Posted - 2003/08/16 :  19:51:09  Show Profile  Visit neriks's Homepage Send neriks a Private Message
quote:
Kan någon ge mig en lite förklaring kanske en länk eller två till de här W-hornen som diskuteras här, neriks verkade ju fattat tycke för dem, låter intressant.

martinsson,

Jag har ritningar på W-horn så jag kan mail dem till dig när jag kommer hem ... (sitter på jobbet och jobbar just nu )

Vad har du för mail-adress

Driver företagen NEriks Audio och NEriks Air
Auktoriserad återförsäljare av Moog

Go to Top of Page

neriks
Harry-vinnare 2004

1782 Posts

Posted - 2003/08/16 :  19:53:24  Show Profile  Visit neriks's Homepage Send neriks a Private Message
quote:
Angående Ditt hemsystem, började det med att Du hade grejer "över" sen PA-tiden eller har Du köpt allt för att ha hemma?

Sanny_X,

Komponterna i mitt hemmasystem har aldrig varit "PA-körda" ... Det enda jag har kvar sen "PA-tiden" är ett par JBL 2245H som är i stort behov av omkoning Jag har även kvar ett par scenmonitorer med några Beyma element i men dessa använder jag inte till något ...

Driver företagen NEriks Audio och NEriks Air
Auktoriserad återförsäljare av Moog

Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2003/08/16 :  22:09:27  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
Neriks, min e-add är : martinsson@casino.com

Vore trevligt, i vilket format är ritningarna, DXF ? eller är det helt enkelt en bild av något slag, ren nyfikenhet, jag har de flesta CAD program värda namnet så det skall nog gå bra hursomhelst, man tackar.

Sanny_x, Jag finns i Göteborg, men mitt PA står i Kalmar och det skall säljas, en prislapp är satt på det, totalt rör det sig om 35000 sek, jag hoppas på att den nuvarnade intresenten slår till, om inte lägger jag nog in en annons här.

Den tiden då midhorn lät "tratt" kan nog anses vara passerad, de flesta större aktörer på marknaden idag kör hornladdat rakt igenom, jag har själv laborerat lite på befintliga system från bland andra Turbosound och vågar nog säga att tarttljuds-tiden är förbi.

Förvisso kostar det en hel del, men det låter något alldeles särskillt bra.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/

Edited by - martinsson on 2003/08/17 22:05:51
Go to Top of Page

neriks
Harry-vinnare 2004

1782 Posts

Posted - 2003/08/16 :  23:04:48  Show Profile  Visit neriks's Homepage Send neriks a Private Message
martinsson,

Jag skickar ritningarna så fort jag kommer hem ... Tyvärr ser det ut som jag kommer sitta på jobbet hela natten. Jag har ett problem som måste vara löst tills på mondag

Driver företagen NEriks Audio och NEriks Air
Auktoriserad återförsäljare av Moog

Go to Top of Page

neriks
Harry-vinnare 2004

1782 Posts

Posted - 2003/08/17 :  00:39:42  Show Profile  Visit neriks's Homepage Send neriks a Private Message
martinsson,

Du har mail

Driver företagen NEriks Audio och NEriks Air
Auktoriserad återförsäljare av Moog

Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2003/08/17 :  15:59:39  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
trevligt, man tackar för ritningarna, och visst känner man igen dem, en gammal konstruktion och man ställer sig frågan hur den står sig mot dagens veckade horn.


martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

epkpeng
400.000-klubben

4228 Posts

Posted - 2003/08/17 :  17:39:47  Show Profile  Visit epkpeng's Homepage Send epkpeng a Private Message
Martinsson,
350'000kr för ditt PA? Jag är inte 100% uppdaterad...men är det korrekt?

Vänligen
// Pär Engelholm
// Driver och äger Engelholm Audio
Go to Top of Page

neriks
Harry-vinnare 2004

1782 Posts

Posted - 2003/08/17 :  18:12:47  Show Profile  Visit neriks's Homepage Send neriks a Private Message
martinsson,

Jo, visst är det en gammal konstruktion Jag tror dock att den ljudmässigt håller sig ganska bra om man håller sig under ~100Hz. W-horn är kända för färgningar i midbasområdet. Jag tycker inte att de låter bra över ~100Hz ... Under ~100Hz låter de däremot kanon!

Driver företagen NEriks Audio och NEriks Air
Auktoriserad återförsäljare av Moog


Edited by - neriks on 2003/08/17 18:13:56
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2003/08/17 :  22:09:19  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
Pär :

ehummmmnnn... he he he... hoppsan : )

Neriks :

Det är ju där man mest avser använda dem, teorierna för att räkna på horn är ju inte nya direkt, så det köper jag, att de låter bra alltså.

Tack än en gång.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

emil
Member

586 Posts

Posted - 2003/08/18 :  11:31:57  Show Profile  Visit emil's Homepage Send emil a Private Message
Ingen som råkar ha ritningar på några av Cerwin Vegas hornbasar?
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2003/08/18 :  17:47:02  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message
Nix, jag sitter inte på några tyvärr, men det borde gå att finna på nätet, den som söker skall finna.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.59 sekunder. Snitz Forums 2000