HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Ju dyrare desto .....
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

sirväs
Member

82 Posts

Posted - 2003/07/21 :  19:10:51  Show Profile Send sirväs a Private Message
...sämre tycker jag nästan. Tänkte investera i en ny bättre elektronik, framförallt i en bättre förstärkare. Har kollat i 20 kkr klassen (för förstärkaren) för att få en märkbar skillnad mot den hk 650 och hk 760 som jag har idag. Men jag måste säga att jag blir lika besviken varje gång. Det verkar vara så att ju dyrare grejer som man provlyssnar desto tråkigare låter det. Ljudet blir vasst, kallt och helt livlöst. Tar fullständigt död på musiken. Varför är det så? Har jag helt missuppfattat hela idén med hifi eller skall det vara så. Visserligen tror jag att högtalarna är den största orsaken till att det låter på detta sätt, men hur kommer det sig att ett par högtalare i 30-40 kkr klassen (lyssnade på b&w + nad s300+ s500) nästan låter sämre än ett par billiga papphögtalare från siba?? Vågar därför inte köpa ngn ny förstärkare förrän man provat hemma på sina egna högtalare, canton rcl. I början tyckte jag dessa också lät ganska vasst, vilket också andra har påstått, men efter att ha hört riktiga high end högtalare låter dessa som en dröm i jämförelse. Varmt, mjukt och med en rejäl botten i ljudet. Så frågan är vågar man ex köpa en NAD s300 till dessa utan att behöva försämra ljudet. Känns ju inte kul att lägga 20kkr och få ett vassare, hårdare ljud än jag har idag med min 3kkr hk650. Dessutom går ju inte det att justera ljudbilden överhuvudtaget, dvs med bas, diskant och balans. S300 har väl ett rykte om sig att vara varm och fyllig i ljudet??? Eller är den inte det??(risken är väl att de som har uttalat sig jämför med dyrare, och därmed säkert kallare och hårdare, förstärkare)

matså
Semesterfirare

2705 Posts

Posted - 2003/07/21 :  19:13:03  Show Profile Send matså a Private Message
Oj, skall bli intressant och läsa vad herrarna Timbre, sladd och Jorma säger om detta.

Min fotosida på flickr
Go to Top of Page

mcbiff
Member

218 Posts

Posted - 2003/07/21 :  19:15:10  Show Profile Send mcbiff a Private Message
Man får väl gratulera, för dig blir det billigt att få till drömanläggningen i sådana fall.
Go to Top of Page

jatttelite
Member

520 Posts

Posted - 2003/07/21 :  19:17:23  Show Profile Send jatttelite a Private Message
Om du vill ha värme finns ju alltid rörförstärkare
Go to Top of Page

Snutten
200.000-klubben

3452 Posts

Posted - 2003/07/21 :  19:30:49  Show Profile Send Snutten a Private Message
Canton låter enligt många inte så bra, kanske de är boven men jag vet inte, har inte lyssnat på Canton. Själv uppgraderade jag förstärkare och högtalare, båda kostade ca 20000 och jag känner inte igen det du skriver. Tycker att ljudet lyft rejält då jag hade högtalare och förstärkare för 7000 resp 5500 innan.

Läste visst fel, du var nöjd med Canton men inte B&W. Låna då hem grejer och lyssna det är det ENDA som kan ge dig vettiga svar....

Edited by - Snutten on 2003/07/21 22:26:13
Go to Top of Page

jas39
Starting Member

31 Posts

Posted - 2003/07/21 :  19:51:24  Show Profile Send jas39 a Private Message
Som jag nämnde i en tidigare tråd så verkar det som att pris och kvalitet ibland kan gå skilda vägar. Dock: om det lät illa i butiken så skulle jag säga att det var högtalarna och inte den elektronik du valde att lyssna på, som lät illa.

Personligen klarar jag inte av t.ex. elektrostater eftersom jag tycker de låter alldeles för vasst. Jag kan i och för sig ha haft otur att lyssna på ett par som verkligen var dåliga. De kunde också ha representerat det absoluta ljudet, men mina öron fattade inte. Det kan också vara helt en smaksak.

Vasst kan också betyda att anläggningen är mer detaljtecknanade. Har man haft en mjuk och varm anläggning så kan det bli en närmast chockartad upplevelse när man byter:
Som då jag bytte min gamla (varma) NAD 3240 mot ett betydligt nyare Pioneer biosteg (+nya högtalare), mot en rätt tung Yamahastärkare. Det var rejäla kliv bägge gångerna men öronen vande sig och jag tror jag närmade mig det korrekta ljudet :-)

(edit: syftningsfel)

Edited by - jas39 on 2003/07/21 19:55:15
Go to Top of Page

hifirocker
Member

1303 Posts

Posted - 2003/07/21 :  19:52:35  Show Profile  Visit hifirocker's Homepage Send hifirocker a Private Message
quote:
men hur kommer det sig att ett par högtalare i 30-40 kkr klassen (lyssnade på b&w + nad s300+ s500) nästan låter sämre än ett par billiga papphögtalare från siba??


Har du spolat öronen med revaxör på sista tiden


(kunde inte låta bli!!)
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2003/07/21 :  20:01:22  Show Profile Send brumel a Private Message
Nej visst kan man bli underväldigad ibland när man lyssnar på dyra högtalare som inte övertygar. Men samtidigt känns det bra. Då vet man att avståndet inte är så långt som priset kan ge sken av.

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

yalpa
Member

1208 Posts

Posted - 2003/07/21 :  20:03:04  Show Profile Send yalpa a Private Message
Du bör nog testa Vincents integrerade ihop med en Audio analogue paganini, eller en Linn Mimik. Dessa 2 spelare är inte vassa, jag ska själv ha nån av dem. Jag sitter också med en HK650, den är helt ok, speciellt möjligheten med tonkontroller. De finns dock även på en del andra stärkare, typ Denon.
Go to Top of Page

audiogear
Member

329 Posts

Posted - 2003/07/21 :  20:05:50  Show Profile Send audiogear a Private Message
Visst kan det lätt bli som du beskriver, jämfört med HK 650 låter det mesta trött och livlöst (lite överdrivet uttryckt) t.o.m. efterföljaren HK 670. Men om du kombinerar ihop grejerna på rätt sätt, själv skulle jag t.ex. absolut undvika Nads Silverlineserie eftersom jag tycker att den låter kasst för pengarna, så kommer du INTE att uppleva en försämring av ljudet ju dyrare det blir. Fast det är klart att om du helt vill undvika vasshet då inspelningen är vass så får du givetvis inte köpa för bra grejer . Men då missar du också den angenäma känslan att sitta med gåshud över hela kroppen när du kastar in en bra inspelad skiva i spelaren.

Själv har jag dock gjort den utomordentligt trivsamma upptäckten att sedan jag bytte till en bättre CD-spelare så går grötiga och, vad jag tidigare uppfattade som, vassa inspelningar igenom med äran i behåll. Detta eftersom allting nu presenteras på ett ärligare och mer strukturerat sätt utan den konstgjorda vasshet (hårdhet, kantighet) som den gamla spelaren "la till". Så för mig har ljudet helt klart blivit trivsammare oavsett inspelning. Men visst, med ett ett riktigt lågupplöst Siba-system hade riktigt skrikiga och vassa inspelningar säkert låtit ännu mjukare, men knappast roligare.



Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2003/07/21 :  20:08:25  Show Profile Send Adagio a Private Message
Hi! Hi! Ibland kan man undra.............papp från siba, ja, ja.
Hoppas det inte var din objektiva upplevelse utan en kraftig överdrift för att förstärka din teori, själv tycker jag att paket-hifi i området 10-25.000kr klassen ofta är jobbiga att lyssna till, det verkar som om produkterna i det segmentet måste låta vasst och hårt för att säljaren ska kunna koppla om från den billigare till den dyrare modellen och påvisa vilken enorm skillnad det är.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"

Edited by - Adagio on 2003/07/21 20:10:09
Go to Top of Page

dali
Member

322 Posts

Posted - 2003/07/21 :  20:13:24  Show Profile Send dali a Private Message
Det handlar om tillvänjning. Du har lyssnat så länge på din egen anläggning och vant dig vid ljudet. Jag vill inte påstå att du har vant dig vid "fel" ljud, men av din beskrivning att döma så tror jag att du skulle kunna prova att nollställa alla tonkontroller i din anläggning, lyssna så i ett par veckor och provlyssna sedan de dyrare prylarna igen.

Om du är ute efter "loudness"-ljud så behöver du definitivt inte lägga ut några större slantar. Det är tvärtom, ju mer du lägger ner på anläggningen desto längre från loudness kommer du ...

Det är en tröskel att gå från en billig anläggning med alla loudness-effekter påkopplade till en "hifi-anläggning". I början kommer du säkert att tycka att musiken blev tråkigare, men efter ett tag hör du mer detaljer och inser att du kanske lyssnar på en mer äkta ljudbild.

Om du inte tycker om ljudet så är det billigt att gå tillbaka ... ju billigare anläggning, desto mer loudness får man.

--- Den som jämför med något billigare kan ibland känna sig riktigt jävla rålurad ---
--- Har absolut ingen koppling till Dali högtalare ---
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2003/07/21 :  20:16:43  Show Profile Send Adagio a Private Message
Dali> Kunde inte sagt det mycket bättre själv.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

aolite
Member

233 Posts

Posted - 2003/07/21 :  20:16:58  Show Profile Send aolite a Private Message
sirväs:
Får man fråga vad du lyssnar på för musik?
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/07/21 :  20:35:24  Show Profile Send MartinH a Private Message
Svårt att säga varför du upplever det på detta sätt.. Det kan vara så att B&W och NAD inte passar så bra ihop helt enkelt, fel på rummet som det spelades, musiken som spelades kanske inte var så bra inspelad så anläggningen avslöjade felen bättre än hemma hos dig.. Ja det finns många teorier..


Men sen så är väl inte NAD den bästa förstärkaren i 20tkr klassen heller, så du kan få leta lite mer innan du hittar nån som ger det ljud du är ute efter...
Men man kan nog med säkerhet säga att det finns förstärkare som ger ett klart lyft mot din H/K..
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2003/07/21 :  20:42:23  Show Profile Send Anders47 a Private Message
Om man upplever att dyra komponenter låter sämre än billiga så slipper man den utgiften. Det är väl bra! Jag har tyvärr nästan aldrig haft samma upplevelse. Fast det kan ju vara problematiskt ändå, om man inte är nöjd med de billiga heller.
Go to Top of Page

krorre
Semester på egen begäran

294 Posts

Posted - 2003/07/21 :  20:59:17  Show Profile Send krorre a Private Message
Det mest överraskande ljud jag hittills hört, även om jag inte hört mycket, är en Technics() stereopaket inhandlat av en polare på en större tv-firma. Den köptes väl för 10-15 år sedan och kostade 9.000 kronor.
Den var inte speciellt stor, och den hade stativhögtalare. Men den hade ett stort och kraftigt ljud utan att låta vasst. Sen vet jag inte hur detaljerat det lät. Han har nämligen inte den kvar. Synd, eftersom det skulle vara kul att lyssna på den med riktigt kritiska öron.
Men faktum kvarstår: den har imponerat mer än de NAD/infinity(golvare), HK/dali(blå serien, golvare)och några andra kombinationer jag hört. Ofta har dessa bara låtit menlöst.
Jag tror att många gör felet att de driver sina högtalare med alldeles för klena grejor. Tänk ett högtalarpar med 2 diskant, 2 mellanregister och 4 8" basar. De måste nog ha REJÄLT med kraft för att spela fullt ut.
Go to Top of Page

sirväs
Member

82 Posts

Posted - 2003/07/21 :  22:10:48  Show Profile Send sirväs a Private Message
Väldan snabbt man fick en massa åsikter på detta inlägg!!
Det är klar att jag har överdrivit lite i min upplevelsebeskrivning MEN faktum är att jag ändå tycker det ligger ngt i det ändå. Jag har definitivt inget fel på hörseln (kanske för bra. hahahah) och inget öronvax heller, som ngt trodde....

Jag är heller ingen bas freak som man skulle kunna tro. Har min hk i direct mode och använder således inte ens tonkontrollerna. Ändå låter mitt system mycket varmare och behagligare än de riktiga high end system som jag lyssnat på den senaste tiden. De kanske värsta exemplet var ett par högtalare i 80 kkr klassen (kopplad till rörförstärkare). Lät inte kul...iskallt och hårt. Nästan så man fick ha vantar, halsduk och mössa när man lyssnade. Burr......

Ang. musiksmak så lyssnar jag på allt(eva cassidy till maiden, etc vill säga), dock inte till dåliga inspelningar som det tyvärr finns allt för många av idag, så det kan det ju inte vara det heller.....

Hoppar nog naden då, eftersom fler verkar ha dålig erfarenhet av denna. Hur är det med vincents monoblock då? Går dessa att lyssna till utan att behöva full mundering, med hh underställ, hanskar, halstuk och mössa?? VILL ju gärna uppgradera eftersom jag tror att högtalarna kan låta MYCKET bättre än vad jag får ut av dem idag....
Go to Top of Page

Lelle
Member

324 Posts

Posted - 2003/07/21 :  22:12:14  Show Profile Send Lelle a Private Message
Ju dyrare och mer highendig utrustning desto mer kinkigare prylar är det tydligen, av egen erfarenhet.
Inom highend (osäker på om NAD el. HK hör dit) finns tydligen flertalet parametrar som skall vara rätt som inte finns på billigare hifi, tyvärr kan det bli i sin iver att göra highendljud att vissa highendprylar tappar "musikaliteten", "spelglädjen" o.s.v.

Think different.

Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2003/07/21 :  22:44:39  Show Profile Send f95toli a Private Message
Men är det inte också en vanesak? En grej med dyrare elektronik är väl att den brukar plocka fram fler detaljer vilket ibland kan få ljudet att låta "hårt".
Sen är det ju en annan sak att en hel del modern musik faktiskt är producerad så att den passar på typ "On-Off anläggningar", en "för bra" anläggning kan då ploclka fram bristerna vilket inte alltid är kul, detta diskuterades i en tråd för inte så länge sedan.
Go to Top of Page

Mr.Älg
Member

489 Posts

Posted - 2003/07/21 :  22:51:32  Show Profile  Visit Mr.Älg's Homepage Send Mr.Älg a Private Message
Vad gäller högtalare så måste dom passa i rummet där dom ska spela. Gör dom inte det spelar det ingen roll vad dom kostar. Därför är det så viktigt att låna hem och prova just högtalare. Provade en gång att koppla in ett par riktigt billiga högatalre istället för mina vanliga. Det lät överraskande bra! Lite tunn bas, men i övrigt väl sammanhållet och rent. Troligen passade dom bra i just det rummet. Självklart lät mina typ 20 ggr dyrare ordinarie högtalare bättre, men inte 20 ggr.

Tonkontroller har jag kört utan i 15 år nu. Har aldrig saknat dom...
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2003/07/21 :  23:06:45  Show Profile Send Bravo a Private Message
Hej "sirväs"!

Det var faktiskt en annorlunda åsikt som jag aldrig mött utom i ett fall, de riktigt billiga anläggningarna eller en anläggning med en riktigt billig delkomponent. Där kan jag hålla med dig om att det kan låta "gosigare", men orsaken till detta brukar väl vara bristande kvalitet i något led som ger en varm luddig men detaljfattig bild.

Lyssnar man ett tag på den bättre anläggningen och sedan går tillbaka till den billigare brukar snabbt saknaden infinna sig, då man upptäcker att så mycket i ljudbilden försvunnit eller drunkar i den där "gosigheten".

Däremot rör som låter kalla låter nästan som en självmotsägelse, det har jag aldrig hört, kan de ha varit kalla , dvs. ouppvärmda när de spelade på dem.

I övrigt har väl tidigare skribenter tagit upp alla tänkbara varianter av vad för fel det kan vara.

Mitt råd är nog som någon tidigare sa, lyssna ett tag på det "bättre kalla" ljudet och pröva sedan att gå tillbaka till det gamla.



Bravo
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/07/22 :  00:02:23  Show Profile Send MartinH a Private Message
Hifiprodukter blir aldrig så mycket bättre som prisökningen indikerar..Tex så blir en högtalare som kostar ca 10000:- inte dubbelt så bra som en som kostar 5000:-, men kanske 60-70 %..Och ju bättre det ska bli desto dyrare blir det.. Lite som bilar, varje sekund i 0-100 blir bara dyrare och dyrare ju lägre ner man ska komma.

Men som många säger så kan dyrare anläggningar avsläja mer och då kan man uppleva dåliga inspelningar som väldigt mycket sämre. Men rummet spelar som alltid väldigt stor roll i en anläggnings ljud.

Och många butiker kan helt enkelt inte ge bra demos, så många produkter låter inte speciellt bra...Det där man brukar säga att högtalaren låter bättre när man får hem den är väldigt sant i många lägen.
Go to Top of Page

audiogear
Member

329 Posts

Posted - 2003/07/22 :  00:10:14  Show Profile Send audiogear a Private Message
quote:
Tex så blir en högtalare som kostar ca 10000:- inte dubbelt så bra som en som kostar 5000:-, men kanske 60-70 %


Det måste vara svårt att avgöra när en högtalare låter 60% bättre än en annan.
Go to Top of Page

Adagio
Harry-vinnare 2004

2757 Posts

Posted - 2003/07/22 :  00:13:25  Show Profile Send Adagio a Private Message
Ja. Jag vill nog ha en mer precis procent än så, ca 60%- löjligt.
58,9% så ska det se ut.

Driver http://www.sonusconcordia.se/
"by human hands for human ears"
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/07/22 :  00:16:20  Show Profile Send MartinH a Private Message
Ja men ni förstår innebörden med mitt argument eller ??
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.7 sekunder. Snitz Forums 2000