HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Hur låter kopieringsskydden?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Hatoil
Member

1102 Posts

Posted - 2003/07/19 :  11:35:30  Show Profile  Visit Hatoil's Homepage Send Hatoil a Private Message
Jag undrar om kopieringsskydden på cd 'låter', dvs försämrar ljudet? Vad jag förstått så är dessa inte likadana som vattenmärkena på DVD-A och SACD, som måste 'låta' för att finnas kvar i eventuellt inspelade kopior. Någon som vet hur det ligger till med detta?

Läste någonstans att alla kopieringsskydd för cd baseras på skillnader mellan single och multisession table of contents. Man gör en illegal multisession TOC som datorer inte klarar av att hantera, men som vanliga spelare bara hoppar över (om de inte bygger på en cd-rom drive). Då ligger ju skyddet inte i musiken, utan utanför, tycker man och borde inte påverka ljudet?

Jag gillar inte kopieringsskydd i någon form, men det skulle ju vara skönt om de åtminstone inte sabbade ljudet. Många verkar dock anse att de gör det, så vad gäller?

Säljer ny och begagnad vinyl i butik och på nätet: www.vinylium.se

rqu
Starting Member

25 Posts

Posted - 2003/07/19 :  12:04:27  Show Profile Send rqu a Private Message
På exempelvis Ben Harpers senaste platta verkar man ha mixtrat en hel del, min Cambridge DAC1:a blinkar med dioden för SCMS när jag spelar den. Harper verka för övrigt inte gilla det hela!

http://www.performingsongwriter.com/pages/web_ex/07003.cfm
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2003/07/19 :  12:46:43  Show Profile Send f95toli a Private Message
Den variant av kopieringskydd som du talar om är väl den "gamla" varianten som var rätt lätt att kommar runt om man hade rätt CD-ROM. Många av de "moderna" skydden mixtrar väl med själva spåren på ett "ohörbart" sätt så att de inte går att rippa (alternativt går att rippa men med en massa störningar). "Problemet" med det gamla sättet var väl att det gick att göra digitala kopior om man hade en CD/DVD men digital-utgång och ett ljudkort med digital-ingång, med de nya skydden ska väl inte ens det gå?


Go to Top of Page

rqu
Starting Member

25 Posts

Posted - 2003/07/19 :  12:55:45  Show Profile Send rqu a Private Message
Lite intressanta länkar.

http://ukcdr.org/issues/cd/links/
http://www.tydal.nu/se/cd/

Go to Top of Page

Hatoil
Member

1102 Posts

Posted - 2003/07/19 :  14:06:35  Show Profile  Visit Hatoil's Homepage Send Hatoil a Private Message
Suck, tänk vad de kommer på.

Säljer ny och begagnad vinyl i butik och på nätet: www.vinylium.se
Go to Top of Page

Mr.Älg
Member

489 Posts

Posted - 2003/07/19 :  15:09:41  Show Profile  Visit Mr.Älg's Homepage Send Mr.Älg a Private Message
Det är inte kopieringsskydd. Det går alltid att göra en kopia, digitalt, om skivan går att spela upp. I värsta fall får man göra en digitalrip från CDn in till datorn vilket kräver digitalingång på ljudkortet. Men oftast går det bra ändå :-).

Mr.Älg rekomenderar: Köp INTE "kopieringsskyddade" skivor. Hämta från Nätet istället och skicka pengar till artisten, om det är bra det dom gjort. Går inte det, försök låna en skiva och gör en kopia. I sista hand, köp skivan och gör en kopia som går att spela upp överallt.
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2003/07/19 :  16:44:11  Show Profile Send f95toli a Private Message
Men inte ens en digital "kopia" av en CD med "medvetna fel"-kopieringskyddet blir väl inte exakt? Vad man får ut via den digitala utgången på CD-spelaren är väl den felkorrigerade signalen som ju s.a.s redan är förstörd?
Go to Top of Page

rikkitikkitavi
Member

653 Posts

Posted - 2003/07/20 :  00:45:13  Show Profile Send rikkitikkitavi a Private Message
f9toli, du menar att där är medvetna fel inlagda som CD spelaren felkorrigerar, medans om du läser av skivan binärt rakt in på HDn kommer felen följa med och göra signalen ouppspelningsbar?


men ifall du tar signalen från digitalutgången på CDn så borde felen vara borta , eller ialla fall får du ut ljud. I princip är det ju samma signal som innan DAC en. Ända tills tillverkarna av spelare går med på att modifiera dessa så att även digitalutgången är "behäftad " med fel. Fast troligen inte de dyrare sorterna...


Men jag har hört att en del skivor med detta nya skydd inte går att spela i vissa CD-spelare, förmodligen p g a dessa medvetna fel. Och eftersom det står på skivorna i finstil att det kan bli problem ibland så anser sig skivbolagen friskriva sig från ansvar.


I m only in it for the DIY
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.48 sekunder. Snitz Forums 2000