rikkitikkitavi Italien låter bra. Jag gillar att vifta med armarna när jag snackar. Ibland är jag rädd att jag ska lyfta av luftdraget. Platsar jag då?
OK. Steg nummer två. Jag behöver hålla en viss temperatur i ett "akvarium". Någon som har en superenkel styrning som är lämplig. Tippar att tyristor duger eftersom jag kommer att ligga på undre halvan av ett 1000W-element. Triac kan väl reglera både positiv och negativ puls men tyristor bara den ena sidan. Stämmer det?
quote:vådan med att BLINT lita på beräkningar och simuleringar
Jag var inte helt övertygad om att jag hade rätt. Det var därför jag bad om hjälp men när både simulering och praktisk mätning säger ungefär samma sak så får man gärna för sig att det kan ligga lite sanning i det. Simulering är ett suveränt hjälpmedel i den mån man kan avgöra om resultatet är trovärdigt. Spar tid och ger en snabb bild av vad som händer.
quote:Har du listat ut varför programmet du använder ger fel resultat ännu?
Jag tippar att det är som flera av er har påpekat att den komplexa kurvformen ställer till det. Mätarna i programmet visar RMS, jag har kollat, och någonstans där blir det fel. Mätningen i verkligheten visade ju ung. samma så det är klart att jag trodde lite på det. Fluken visar nog RMS den med. Lite osäker där. Går att kolla med bruksisen. Det som gjorde mig riktigt misstänksam var att det blev mer än en fjärdedel. Finns säkert en förklaring till det med när man förstår funktionen. Har du någon annan teori?
Programmet utgår säkert från att det är en kontinuerlig funktion vilket det alltså inte är. Exakt hur beräkningar utförs i ditt program har jag inte en susning om. Funktioner som inte är kontinuerliga får man se upp med.
Det verkar dessutom som om effektberäkningen är ditkladdad i efterhand och inte skapas av programmet som verkar stå för mätningarna men inte den inklistrade effektberökningen. Kanske är det någon som antog att man bara kunde multiplicera värdena med varandra?
UrSv Det där får du förklara. Jag gjorde beräkningen från formeln P=UxI. Ja, jag gjorde den beräkningen manuellt men den utgick från dom värden som mätarna visade. Vad tycker du är fel? Räkna på värdena så får du se att dom stämmer.
Flint: Precis som flera inlägg nämnt är ju inte effekten garanterar så enkelt som U*I mer än när det handlar om likström. Det handlar det ju inte om här. Så synes det ju i alla fall...
UrSv Nej jag inser det men jag tyckte att du hade en något negativ attityd när du skrev "ditkladdat". Jag räknade med gängse formler. Problemet var att mätarna inte visade rätt.
Jag har inte hållit på så mycket med hifi under ett halvår eller så. Jag har skissat lite på både hybrider och rena transistorslutsteg. Vi får väl se om det blir något.
SE tycker jag är helt OK om man kan nöja sig med begränsad effekt. Allvarligt talat, behöver man mer än 4-5W i normala bostadsrum? Inte jag i alla fall.
DrMabuse Vi spelar tydligen musik ganska lika varandra. Mina åtta Watt är nog i överkant. Jag vet inte ens om det är åtta Watt. Jag ger blanka f.. i hur mycket eller lite det är. Jag gillar musik men inte i form av slagsmål. När jag får en närvarokänsla som jag tycker verkar äkta så är jag nöjd. Sen kan vi tekniskt försöka förklara vad den innebär. Däremot inte motsatsen.
En test som är ganska bra att göra är att sätta på en favoritskiva och spela ganska högt en stund. Det ska vara så att man blir riktigt engagerad.
Sedan sänker man ljudet i flera omgångar tills man upplever att man spelar ganska lågt. Musiken ska då fortfarande återges så att man känner i stort samma engagemang som när man spelade högt. Det är en svår test för vilken anläggning som helst. Så svår att väldigt få klarar det.
Man kan undra om de som behöver flera hundra watt i sin hemmaanläggning, hur deras anläggningar skulle klara en sådan test?
När man utvärderar med lyssningstester så ska man spela lågt. Risken är annars stor att man faller för imponatoreffekter.
Nu har jag hittat en förklaring. Jag kan inte skylla på programmet utan bara mig själv. Jag borde ha kännt till att kurvformen inte gick att räkna som ren sinussignal vilket gäller både programmet och Fluken. Se DC Average.