HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 ljudbildsfanatism ÄR en modenyck !
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

urban
Member

317 Posts

Posted - 2003/05/24 :  20:00:19  Show Profile Send urban a Private Message
kul med lite reaktioner utan att det urartar i hatkampanjer för-eller emot ! Själv menar jag att det allra viktigaste är att klangen är bra, perspektiven kommer i andra hand. Men som sagt så är det ju så att i takt med att anläggningen blir bättre så förbättras all perspektivinformation såsom den är inspelad på mediet. Och det är väl som det ska ! Och sedan är det ju frågan var man har sina preferenser. Och DET är ju upp till var och en ! mvh urban
Go to Top of Page

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2003/05/24 :  21:36:39  Show Profile Send Timbre a Private Message


Visst är klangkaraktären viktig. Både den och perspektivåtergivningen kan man ju påverka på många sätt långt efter att anläggningen är inhandlad. Att köpa nytt behöver inte vara den enda vägen.
Go to Top of Page

tubetvr
Member

338 Posts

Posted - 2003/05/25 :  13:41:01  Show Profile  Visit tubetvr's Homepage Send tubetvr a Private Message
Hej

Jag tycker nog att det är viktigt med att få en bra ljudbild, jag blir alltid lika glad när jag hitta en bra live inspelning där jag kan höra ett ljupledsperspektiv, speciellt en del akustiska och klassiska inspelningar kan vara mycket bra och man blir alltid lika överraskad när man hör någon i publiken harkla sig där ljudet kommer bakifrån.

En tråkig sak med högtalare som har bra imaging är att det bara finns en liten minimal lyssningsplats, (sweet spot) där allt låter rätt. Själv har jag Lowther horn som är kända för att ha en liten sweet spot men också har knivskarp imaging. Rundstrålande högtalare kan aldrig ge dessa effekter som jag pratar om men istället så låter ljudet lika i hela rummet, Bose som jag tror nämndes i början på den här tråden är ju bra i tex restaurant miljöer men det är väl inte många som använder dessa för hemmabruk? de har ju ingen imaging alls vilket är väl avsiktligt.

Sen är det ju tråkigt nog så att de flesta inspelningar är gjorda i studio och instrumenten är blandade i de 2 kanalerna men med högtalare med god imaging så kan i alla fall få en känsla av att vokalisten står i rummet och att ljudet inte kommer ifrån själva högtalarna, det tycker i varje fall jag ger en mer njutbar musikupplevelse.

MVH Hans

Ägare av företaget Q-tron Audio, konstruktion och tillverkning av OTL rörförstärkare
Go to Top of Page

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2003/05/25 :  19:55:45  Show Profile Send Timbre a Private Message


"att ljudet inte kommer ifrån själva högtalarna"

Oerhört viktigt och här finns ju mycket att göra med placering av både lyssnare och högtalare. Lådor som trots dessa övningar inte får till det eftertraktade "släppet" bör man nog undvika. Förr eller senare kommer irritationen...
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2003/05/25 :  20:17:08  Show Profile Send brumel a Private Message
Tubetyr:
Lowther. Trevligt. Nån gång ska jag fixa ett par Fidelio om jag inte bygger ett bakladdat horn själv.

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

lennartj
Member

1273 Posts

Posted - 2003/05/27 :  00:12:32  Show Profile Send lennartj a Private Message
Själv abonnerar jag på en plats i mitten av 19 bänk i Göteborgs konserthus, praktiskt taget i mitten av lokalen. Som bekant(?) är det fortfarande en av världens bästa konsertsalar, som anses ha extremt liten variation mellan olika platser, men jag anser att träblåset skuggas för mycket av stråksektionen om man sitter längre fram (och samtidigt lägre) och längre bak blir ljudbilden alltför diffus (större andel reflexer). Det är alltid en fråga om kompromisser. För att uppfatta ett perspektiv som på de tydligaste inspelningarna skulle man troligen behöva sitta i en flera meter hög tennisdomarstol placerad ungefär på femte bänk.
André Charlins inspelningar med två mikrofoner (finns både på LP och CD) tycker jag är perspektivmäsigt enastående (sedan kan man ha synpunkter på annat...), men jag måste erkänna att hemma i lyssningsrummet kan jag uppskatta ett överdrivet detaljerat perspektiv (om det är välgjort och trovärdigt) som ett slags kompensation för att jag inte är fysiskt närvarande på en konsert.

/lennartj
"Friskt kopplat, hälften brunnet"
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000