HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 ZAPpulse - Now playing@home
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 8

DanneS
Member

148 Posts

Posted - 2003/05/22 :  00:23:30  Show Profile Send DanneS a Private Message
Jag tycker synd om dig StefanB, du har slitit hårt och varit duktig. Lägg projektet på is ett tag tills du får tillbaks inspirationen. Säljer du har du ju kapitulerat...

/Daniel
Go to Top of Page

n/a
deleted

1846 Posts

Posted - 2003/05/22 :  08:18:26  Show Profile Send n/a a Private Message
Tråkigt att höra men mitt tidigare tips håller jag fortfarande fast vid, begär att få lämna tillbaka modulerna.

”Mycket av världens elände är resultatet av i demokratisk ordning fattade beslut.”

- Olof Palme
Go to Top of Page

jonsson
Member

574 Posts

Posted - 2003/05/22 :  08:33:18  Show Profile Send jonsson a Private Message
Fy vad trist!!! Håller med DanneS och Dahlberg, Lägg det på is så det inte tappar intresset och blir avskräckt från å testa nåt nytt eller lämna tillbaks det.... Tankebanorna vandrar åt att det är nåt fel på nån/några komponenter då:
1* Man hör vilka åtgärder du tagit för att det ska bli bra men ändå inte blir det
2* Vet att du inte tillhör nån av de mindre seriösa Diy:arna här på forumet om man ser till dina tidigare alster....

Men som sagt på ett eller annat vis så lägg ner projektet, vilket det nu blir för ett tag eller permanent men nåt utav det så du inte blir spyless på allt vad pulande heter...

Mvh Magnus Jonsson

När jag blir klar!!!!!! hoppas jag det låter bra.
Go to Top of Page

K-man
Member

795 Posts

Posted - 2003/05/22 :  08:53:35  Show Profile Send K-man a Private Message
Trist!! Håller med de övriga ovan.... ge dig på ngt annat ett tag så du blir "glad" igen!!!! Oavsett om du får till ngt nu med ZAP:n eller ej så tror jag du kommer vara missnöjd med den ändå.... för man (iallafall jag) sitter sedan bara och lyssnar efter felkällor istället för att njuta av musiken på en apparat som man haft strul med! (syftningsfel hej och hå....)

Det får hittas på ngt kul istället!!!

\\K-man
Go to Top of Page

Lash
Member

814 Posts

Posted - 2003/05/22 :  08:56:00  Show Profile Send Lash a Private Message
Stefanb
Provade du att köra med en buffer imellan försteg och zappulse? Tex. OPA2134. Det borde väl isolera imellan så försteget inte krångalar med zapparna.


Alla andra med zappulse
Är det bara för mig det ploppar till i högtalarna när jag slår av och på zappslutsteget?

Edited by - Lash on 2003/05/22 08:57:23
Go to Top of Page

StefanB
numera Akkelis Audio

1752 Posts

Posted - 2003/05/22 :  09:25:01  Show Profile  Visit StefanB's Homepage Send StefanB a Private Message
Som salt i såren så har jag sålt mitt Copland CTA 505 slutsteg Snacka om att bränna ljuset i bägge ändarna.

Nää jag har inte testad op amp buffert mellan försteg och Zappulse. Om någon har en enkel kretslösning (ritning) på en sådan koppling så har jag säkerligen alla nödvändiga komponenter hemma redan. En sådan "provbuffert" borde jag kunna köra på 9 v batteri innan man bygger en nätdel, eller?

läs mer på: http://hello.to/hifi
Go to Top of Page

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2003/05/22 :  09:35:17  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message
Det kanske är så att svaret du fick ang. R1 & R2 inte riktigt är hela sanningen...

Ett kretschema på ingångssteget i modulen skulle kunna lösa alla frågetecken runt ingångsimpedans. Men, efter vad jag förstått, så är det inte att tala om att få ta del av det.

Enda utvägen som då finns kvar för att få reda på hur han har kopplat ingångssteget är att köra "Backwards engineering". Dvs. sätta sig med en modul och mäta/titta/(röntga om man kan) och ta fram ett schema för hur det är kopplat. Det är ett ganska digert och kunskapskrävande jobb.

Vänligen, P

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

944Driver
Member

159 Posts

Posted - 2003/05/22 :  10:39:35  Show Profile Send 944Driver a Private Message
Det där med att byta motstånd tycker inte jag låter som nån vidare bra idé. Konstruktören har nog valt de värde han har på grund av nån anledning, speciellt eftersom det är så låga och opraktiska värden på inimpedansen. Kan man undvika det så väljer inte en rutinerad hifi-konstruktör att bygga ett steg med 2k ohm inimpedans om det inte krävs an nån särskild anledning tycker jag.

Jag skulle göra ett försök med OP-bufferten för att se om det funkar. Ta bara nån OP du har liggande som klarar "unit gain" koppling utan självsvängningsproblem, funkar det kan du byta till en bättre sedan.

Mata den med två 9V-batterier så du får +-9V matning och koppla av med några små kondningar nära OP:n ben, ta nåt värde i eller uF området och testa med. Koppla jordpunkten mellan batterierna till in- och utgångskontakternas jord. Dra nu en sladd från ingångens signal till OP:ns +ingång, koppla också denna sladd via ett motstånd på 20k till 50k till jordpunkten för att skapa en bra inimpedans för vår buffert. (kolla upp Copland-stegets inimpedans och välj samma om det går vettja?)

Sedan kopplar du ihop OP:ns utgång med dess -ingång för att få förstärkningen 1 ggr. (0 dB) Koppla också OP:ns utgång direkt till utgångskontakten. Hela konstruktionen lär då bra att bygga på utvecklingskort eller ett kopplingsdäck i värsta fall för ett första test.

Testa nu att koppla på batterierna och mät att du har 0 V på utgången när bufferten är på. Sedan skulle jag koppla bufferten mellan en CD-spelare och vanlig förstärkare med volymkontroll för att testa att det går ljud genom och att den inte självsvänger eller nått annat dumt. (ett oscilloskåp kan också funka fint att kolla med om du har ett) Funkar den så koppla in den mellan Copland försteget och Zap:n. Med lite tur funkar det och du kan börja testa olika OP-förstärkare och kondingar m.m. för att optimera välljudet.

Lycka till!
//Magnus
Go to Top of Page

Wolfie
Member

752 Posts

Posted - 2003/05/22 :  10:59:37  Show Profile  Visit Wolfie's Homepage Send Wolfie a Private Message
Hallo. Låter väligt trist detta...

Men som någon sade. Det finns nog en mening med att Lars har valt en så låg ingångsimpedans...

Vad jag tycker att du ska prova Stefan är att koppla en liten konding i serie med ingångarna. Det kan hända att du får små små DC-komponenter ur ditt Copland-försteg som ställer till lite otyg i Zapparna.

Sen är det nog dags för en buffert! Löd på originalmotstånden igen på Zapparna och så bygger du en enkel OP-koppling, inverterande eller icke-inverterande, spelar ju mindre roll när det är testdax. (de inverterande är enkla och i många fall välljudande).

PM:a Nagref här på forumet. Han skickar dig säkert väldigt gärna ett kopplingsschema. Jag har tyvärr inte möjlighet till att rita fram något åt dig för tillfället.

Vad du bör specca till Nagref är att du vill ha en hög inimpedans (runt 50-100 kohm). Bandbegränsning vid ca. 40 kHz (10 eller 20 db/dekad butterworth). DC-stop (kondning i serie med ingång av lämpligt värde för att inte bandbegränsa över 10 Hz). Och buffern ska ha unitygain, alternativt så kan du be han bygga en med ställbar förstärkning (-30 till +3 dB eller dylikt). Denna byggs enklast genom att sätta en potentiometer som motkopplingsmotstånd.
Jag hade gärna gjort den åt dig Stefan, men jag har våldsamt mycket att göra både hemma och på kontoret de närmaste veckorna, tyvärr.

Eller så gör du det enkelt för dig! Reklamera modulerna! Men prata först med Lars så kanske han kan förstå ditt problem. Jag tror knappast att han vill få dåligt rykte i Sverige för sina produkter genom att helt enkelt strunta i problemet. Dock ska du helst få 100 % säkerhet om att det inte kommer ut skräp från ditt Copland-försteg (i form av brus, DC-komponenter etc)... Iom Zapparnas (vad jag förstått) höga förstärkning så kommer den bli ganska känslig mot sådant, särskilt om den har en låg CMRR faktor.

Ingen ordning utan kaos!
Go to Top of Page

StefanB
numera Akkelis Audio

1752 Posts

Posted - 2003/05/22 :  12:10:33  Show Profile  Visit StefanB's Homepage Send StefanB a Private Message
Jag har mailat Lars ett antal gånger och även försökt ringa men då hamnat hos Vivi som varit trevlig och bett mig lägga mina frågor på Q&A så att Lars kan svara. Av kanske 10 mail har jag fått svar på två, efter jag köpt Zappulsemodulerna. Inna jag köpte dem fick jag svar på alla frågor jag ställde kring strömförsörjning etc. Tipset om att byta SMD motstånden fick jag av Lars på deras Q&A sidan.
Jag har också skickat en länk till Lars om denna forumsida, om han vill se vilka problem som finns och vilka metoder som provats för att lösa dem.

Givetvis vill inte jag sänka deras produkt. Det kasnke är en bra produkt men är kanske lite för obeprövad för att säljas komersiellt. Det funkade med Doxaförsteget, verkar inte funka med Copland, skall låna ett ElectroKompaniet och testa.

läs mer på: http://hello.to/hifi
Go to Top of Page

n/a
deleted

1846 Posts

Posted - 2003/05/22 :  13:21:45  Show Profile Send n/a a Private Message
Fungerade inte med Linkwitz aktiva "Orion" filter heller.

”Mycket av världens elände är resultatet av i demokratisk ordning fattade beslut.”

- Olof Palme
Go to Top of Page

bambadoo
Member

197 Posts

Posted - 2003/05/22 :  13:22:25  Show Profile Send bambadoo a Private Message
Snakket med Morten i NAT (Norsk Audio Teknikk) i går. Han importerer zappulse til Norge og han sa ganske enkelt. Rørfortrinn fungerer ikke med Zappulse. Synd for deg StefanB, men da har du nok fått et svar som du ikke liker.
De hadde testet selv i butikken og spark/cayin rørfortinn fungerte ikke.
Selv har jeg problemer med sprengte transistorer samt en ødelagt V4P nettdel som skal returneres.

Regards
Go to Top of Page

bambadoo
Member

197 Posts

Posted - 2003/05/22 :  13:25:10  Show Profile Send bambadoo a Private Message
Og da sprengte selvfølgelig det ene basselemenet mitt. (SS 25W8565 - 01) ikke morsomt det heller. 2 mnd. gammelt. Tidligere så sprengte jeg diskanten på mine gamle B&W Matrix høyttalere. Jeg mener alt kommer av en defekt V4P nettdel.

Regards
Go to Top of Page

AndersP
Member

1563 Posts

Posted - 2003/05/22 :  15:23:32  Show Profile Send AndersP a Private Message
StefanB: Otroligt tråkigt som det blivit för dig, måste jag säga, efter allt arbete du lagt ned; RESPECT. Dessvärre är du inte heller ensam med Pulse - problem vad jag förstår. Jag hade liksom hoppats att det skulle gå bra för dig; då skulle jag pröva själv nämligen. Du skulle kanske sålt preampen isf slutsteget?

Zapparna verkar inte vara så lättimplementerade som det verkar på LC - audio, men i ditt fall är det ju helt klart en buffert som ska till. Preampen får skicka spänning till bufferten som i sin tur får skicka ström till Zapparna, lite klantigt uttryckt.
Jag är definitivt inte rätt man att lägga upp scheman här på forum, när det är så många andra som är så duktiga, men i värsta fall kanske jag gör det ändå.
I byggboken för den första Zappen var det ett schema för fasinvertering/bryggkoppling som hade varit mkt användbart. Där togs spänning från Zappens nätdel via en hoper dioder och motstånd. Då hade du sluppit mecka med batterier. Jag finner inte längre den beskrivningen hos LC. Den är väl borttagen. Kretsen blir hur som helst bara några kvadratcentimeter stor med en dubbel opamp, så den skulle rymmas fint på lådans baksida, tätt intill ingångskontakterna.

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2
Go to Top of Page

StefanB
numera Akkelis Audio

1752 Posts

Posted - 2003/05/22 :  15:30:48  Show Profile  Visit StefanB's Homepage Send StefanB a Private Message
Tackar för allt stöd och snälla ord. Tack också till Bambadoo angående svårigheterna att köra Zappulse med rörförsteg. Om det är ett "hopplöst" fall kanske man inte skall slösa mer enegri på det. Tyvärr är jag oerhört fäst vid mitt försteg och jag tänke att kombinationen rörhybrid/zappulse skulle spela ljuvligt. Jag får ta mig en rejäl funderare på fortsättningen, sälja Zappulse, sälja Coplandförsteget, testa ytterligare lösningar, tex buffertsteg, osv. Jag borde baske mig få betalt av LC Audio för allt jobb jag lägger ner för att lösa "deras" problem.

läs mer på: http://hello.to/hifi
Go to Top of Page

AndersP
Member

1563 Posts

Posted - 2003/05/22 :  16:45:42  Show Profile Send AndersP a Private Message
Usch, nu är Anders ute på tunn is, men här kommer lite skisser:

Buffert, en kanal. Det som fattas på schemat är matningsspänning ( + & - ) och avkopplingskondensatorer. Det brukar vara tantalkondesatorer som är på nån mikroF. Det är ett litet subsonicfilter på också, men det kan man säkert ta bort om man vill det.


Aplication note för en populär opamp:
http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/opa2134.pdf

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2
Go to Top of Page

StefanB
numera Akkelis Audio

1752 Posts

Posted - 2003/05/22 :  20:34:42  Show Profile  Visit StefanB's Homepage Send StefanB a Private Message

läs mer på: http://hello.to/hifi
Go to Top of Page

Nagref
Member

113 Posts

Posted - 2003/05/22 :  20:42:24  Show Profile Send Nagref a Private Message
Det ser fö jevla bra ut! Synd att det inte låter så...

Assisterar Holographic Audio och Larsen Hifi
VD för Acoustic Landscape
R&D-ansvarig för Acoustic Illusion
Go to Top of Page

StefanB
numera Akkelis Audio

1752 Posts

Posted - 2003/05/22 :  21:44:16  Show Profile  Visit StefanB's Homepage Send StefanB a Private Message
Just nu spelar den faktiskt riktigt bra här i bakgrunden. Inkopplad på GALTIS högtalare och en bärbar cd spelare. Inga störningar ellermissljud, bara musik. Synd att jag inte kan använda min "riktiga" cd spelare och försteg

läs mer på: http://hello.to/hifi
Go to Top of Page

Lash
Member

814 Posts

Posted - 2003/05/22 :  22:08:10  Show Profile Send Lash a Private Message
Stefanb
vart hittar du kopparplåten du har på kondensatorerna?

Och använder du den där lilla röda vippknappen vid nätbrunnen till strömbrytare? Är den godkänd för 240V och hur många Ampere? Den kan nog börja brinna om den är alltför underdimensionerad.

Edited by - Lash on 2003/05/22 22:13:54
Go to Top of Page

Petter
Member

129 Posts

Posted - 2003/05/22 :  22:13:16  Show Profile  Visit Petter's Homepage Send Petter a Private Message
Riktigt rejäl kondensatorbank! Kralligt värre...:)
Jag tycker att du ska knåpa ihop en buffert. Den behöver inte vara så avancerad ju. Jag kan säkert fixa ihop en åt dig om du vill, skicka ett PM isåfall.

/Petter Lind

"Friskt lödat, hälften brunnet."
Go to Top of Page

Nagref
Member

113 Posts

Posted - 2003/05/22 :  22:14:34  Show Profile Send Nagref a Private Message
Lash: de brukar vara specade till 230Vac och 6A om jag inte missminner mig och det är nog mer än tillräckligt!

Assisterar Holographic Audio och Larsen Hifi
VD för Acoustic Landscape
R&D-ansvarig för Acoustic Illusion
Go to Top of Page

StefanB
numera Akkelis Audio

1752 Posts

Posted - 2003/05/23 :  06:22:41  Show Profile  Visit StefanB's Homepage Send StefanB a Private Message
Den lilla vippan på baksidan är för att slå av/på chassiejord. För att slå av/på slutsteget sitter det en kraftig tryckströmbrytare mitt på frontplattan.
Kopparplåten är köpt på Claes Olson.
Tackar för erbjudandet Petter, jag kanske får anledning att återkomma till detta. Skall som sagt testa med några andra försteg i helgen för att se om problemet bara är med mitt Coplandförsteg eller om det även är med Eletrocompaniet och Audio Research.

läs mer på: http://hello.to/hifi
Go to Top of Page

Wolfie
Member

752 Posts

Posted - 2003/05/23 :  06:53:41  Show Profile  Visit Wolfie's Homepage Send Wolfie a Private Message
Lycka till i helgen Stefan! :)

Ingen ordning utan kaos!
Go to Top of Page

mmx_2
Member

430 Posts

Posted - 2003/05/23 :  19:39:09  Show Profile Send mmx_2 a Private Message
Har du fått tag på något Electrocompanietförsteg? Har en EC-4 över annars!

Riktiga förstärkare går på 3 faser!
Go to Top of Page
Page: of 8 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.67 sekunder. Snitz Forums 2000