tubetvr
Member
338 Posts |
Posted - 2003/04/12 : 02:31:01
|
Hej
Traditionell definition
Klass A: Ström flyter 360 grader av perioden i en sinus signal i varje transistor eller rör, dvs varje transistor eller rör förstärker hela perioden, klass A är det enda sättet att förstärka signalen med ett enda förstärkar element som i single ended SET förstärkare. nästan alla små signal förstärkare såsom försteg är byggda i klass A. En vanlig missuppfattning är att slutsteg i push-pull inte kan vara klass A men det är fel.
Nackdel: verkningsgrad är låg, teoretiskt max 50% och i praktiken oftast lägre 20 - 30%. Mycket få transistor förstärkare går i ren klass A, även av de som annonseras som så, en ren klass A förstärkare drar alltid samma ström och har därför sämst verkningsgrad när den inte ger någon uteffekt, det är lätt att mäta upp om en förstärkare går i klass A genom att mäta den ström den drar, om strömmen varierar med olika in signal så är det inte klass A. Fördelar med klass A: lägre distorsion än klass B i alla fall för transistor steg, det är också möjligt att bygga Single Ended SE förstärkare i klass A vilket många tycker ger ett bättre ljud än push pull.
Klass B: Ström flyter exakt 180 grader eller en halv period i varje transistor eller rör så de tar hand om halva signalen var. För att klass B skall fungera någorlunda i audio sammanhang så måste 2 transistorer eller rör användas. Nackdel, klass B kan ge övergångs distorsion dvs olinjariteter just när ett förstärknings element tar över från ett annat dvs vid +- 180 grader i noll genom gången, sk övergångsdistorsion. En klass B förstärkare har en teoretisk verkningsgrad på #960;/4 dvs ~ 78.5% men i praktiken ~ 50%
Klass AB: Ström flyter mindre än hela men mer än 180 grader av varje period. De flesta förstärkare med transistorer går i klass AB även om många ligger väldigt nära klass B. Fördelen med klass AB är att övergångsdistorsion elimineras, verkningsgrad är mellan klass A och B. En vanlig misuppfattning med klass AB är att ett sådant steg går i klass A upp till en viss effekt och över det i klass B men det är fel, även om steget drar lika effekt såsom i klass A för låga uteffekter så är arbetspunkten annorlunda eftersom den är vald för klass AB.
Klass D: En förstärkar typ där insignalen är puls bredds modulerad på en högfrekvent signal som sedan är förstärkt i ett steg som fungerar som en switch, efter detta steg sitter ett lågpass filter som tar bort den högfrekventa delen av signalen. Fördelen med klass D är att verkningsgraden är hög, nackdelen är att det är inte lätt att bygga ett bra lågpassfilter som ej påverkar audio signalen.
Klass G och H: I en klass G förstärkare så förändrar man matningsspänningen så att den är högre om förstärkaren måste ge högre effekt. klass H är en variant där man låter matningsspänningen direkt följa insignalen, dvs matningsspänningen är "modulerad" avd insignalen. Fördelar med klass G och H: högre verkningsgrad, nackdelar är att det är svårt att glra styrkretsen så att den ej påverkar audio signalen.
Disclaimer! det finns andra definitioner av förstärkar klasser än vad jag har beskrivit här men detta är den "klassiska" definitionen.
MVH Hans
|
Ägare av företaget Q-tron Audio, konstruktion och tillverkning av OTL rörförstärkare |
|
|