HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 20 Hz?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2003/04/06 :  02:08:57  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
Vilken tur att reserv-öhman redan testat detta. Det ante mig. Jag minns artikeln i MoLt men tydligen inte vad som stog i den. Jora jag minns det mesta. Mycket intresant information om hörselns förmåga och funktion för att riktningsbestämma ljud.

UnholyRishna. Mina erferenheter är att det visst går att spela längre ner än det som du har erfarit. Ger högtalaren ifrån sig ljudtryck därnere på tillbörligt sätt är det inget problem. Kanske dom högtalarna du använde inte räckte till? Ett exempel: I en låda låter vi en annan mindre låda öka och minska i volym om vartannat. Till exempel mycket stora och långslagiga basar i sluten högtalarlåda som står i ett lyssningsrum. Görs detta kommer trycket att öka respektive minska inuti den yttre lådan. Om den lilla lådan stannar i ett läge av volymväxlandet kommer även trycket i yttre lådan att stanna. Det är 0 Hz eller DC. Ljud är lufttrycksvariationer relativt rådande atmosfärstryck. Alltså kan man med en sluten bashögtalare alstra ända ner till DC i ett rum om det är lufttätt. Det behövs dock att högtalarna har stor membranyta(många, stora element) och utnyttjar lång slaglängd för att det ska bli något tryck att tala om. Nu råkar dom flesta lyssningsrum vara mer anpassade för att leva i och är inte lufttäta. Man måste därför upp några Hertz i ett vanligt rum. Trycket får inte hinna utjämnasför mycket genom läck. Där ligger gränsen för var det är möjligt att alstra lågfrekvens i ett rum. Det är alltså lättare att få till lågbas med starkt tryck i ett rum än utan rum i normalfallet.

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page

UnholyRishna
Member

409 Posts

Posted - 2003/04/06 :  02:51:55  Show Profile Send UnholyRishna a Private Message
John Stahlberg
Det är nog sant som du säger. Visst kan man få ut frekvenser som är lägre än vad rummet stödjer. Men det krävs mer effekt. Visst, jag har inte provat med högtalare som går ner i 20 Hz. Dock driver jag ett par carlsson OA-14 som aktiva subbasar i min hembio. Och de presterar väldigt låga frekvenser,(lägre än den frekvens där 1:a stående vågen skapas) Bara man ger dem lite mer effekt. Hur som helst så vidhåller jag ändå att rummet kan kapa även den mest lågtgående högtalaren på normala lyssningsvolymer. Jag har lixom testat det en hel del. Samtidigt kan jag inte argumentera emot andras erfarenheter. Därför vill jag i alla fall säga att detta är min erfarenhet.

Vad vore livet utan musik, förmedlat på ett vettigt sätt ;-)
Go to Top of Page

John Stalberg
mångordig stringens

844 Posts

Posted - 2003/04/06 :  03:53:44  Show Profile Send John Stalberg a Private Message
En sak att ta i beaktelse är att vår hörsels känslighet blir sämre med lägre frekvens. Det som i dom ljusare områdena låter skapligt starkt hörs knappt i dom lägsta hörbara regionerna. Om man jämför hur man upplever nivån i registren längre upp med djupbasområdet så ska basen upplevas mycket svagare. Lägg eventuellt till en begränsande anläggning och du har en möjlig förklaring till dina erarenheter. Förutom att jag hör den låga basen när jag sveper ner i lågfrekvensområdet är det också mätbart. Det brukar ju vara mätbart om det är hörbart. Jag har inte hört talas om något motstridigt exempel i alla fall. Alltså har jag tecken på, eller kanske man kan säga bevis, om att det går att spela djupbas i rum och det vore konstigt om det skiljde sig fundamentalt mellan två annars vanliga rum. Det lutar åt att något annat än rummet begränsade i dina försök. Tror jag i alla fall! Vet inte riktigt vilka OA-14 är men Stig Carlsson idé om hur basen ska vara nivåmässigt skiljer sig en del från min och många andras idé. Stig förordade att baskurvan skulle ha rak frekvensgång vid lyssningplats medan en annan uppfattning är att högtalaren själv ska vara något sånär rak och med rummets tillskott medför det en stigande nivå i basen. Du hade kanske ställt in basen på något specifikt sätt men Carlssons fullregisterhögtalare har just en relativt sett svag nivå i basen. Hur är OA-14 i den bemärkelsen?

En intresant sak skulle vara om du testade samma sak utomhus. Jag skulle bli mycket förvånad om du fick fram en mer djupbasvillig respons utomhus. Om det är minst lika illa ute med anläggningen är det inte rummet. Du kanske skulle testa?

John

Is there anybody out there?
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000