HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Akustikforum
 Små frågetecken kring absorbentbygge/Vasst ljud

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
MullBenkt Posted - 2008/01/14 : 11:46:21
Nu skulle det sitta fint med ett akustikdelforum!

Jag har möblerat om och vänt på steken här hemma och fått användning av min DIY-diffusor, samtidigt som andra sidan diffuseras av en bokhylla med allehanda ting i. När ekonomin tillåter tänkte jag bytta absorbenter för att placera bakom och vid sidan av högtalarna.

Jag har funderat lite på konstruktionen och kommit fram till att LeoArietis's version är den bästa för mig (http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=35518).

Jag hade dock tänkt göra absorbenterna lufttäta baktill. Alltså, en ram av 34x95 (eller kanske till och med 45x95) med en markskiva skruvad "utanpå". Baktill skall en lite tjockare masonitskiva skruvas fast och tätas med tätningslim. Då får jag en luftspalt på 95mm.

Jag undrar hur man räknar ut effektiveten på en sådan konstruktion? Tjänar man mer (i dB eller bandbredd) på en djupare luftspalt eller mer dämpmaterial eller både och?

Jag har nämligen en likartad uttänkt konstruktion för hörnplacering i form av triangelformade absorbenter.

Om jag bara kunde illustrera det jag tänker vore allt mycket enklare, men fråga gärna om jag varit otydlig.


Jo, just det. Säg gärna till om jag ställer frågor som redan finns besvarade någon annan stans. Jag har sökt men inte funnit några specifika svar.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
MullBenkt Posted - 2008/01/25 : 21:32:05
Det bör väl påpekas att det knappast handlar om ett high-end system som florerar i mitt "lyssningsrum".
Breddan Posted - 2008/01/25 : 16:30:56
Och ändå distar Vifas ringradiator mycket under 2kHz :) Samt andra som tyckt att scanspeaks simpa SS dome diskanter distat mindre än deras ringradiator
esl Posted - 2008/01/25 : 00:55:52
Ringradiatorer har många fördelar gentempt domediskanter men man kommer inte ifrån att strålningskarakteristiken är sådan att ljudet följer baffelytan precis som för alla diskanter.
Har aldrig mätt själv på ringradiatordiskanterutan bara läst datablad (och lyssnat)

En stor fördel är den låga resonansfrekvensen vilket gör att man kan dela dikanten något lägre ner i frekvens.
/esl
MullBenkt Posted - 2008/01/24 : 20:24:50
esl, det ska jag absolut testa! Nu är det här en ringradiator, närbilder finns här:
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65337

Har det någon betydelse?

ztenlund, det ska jag genast fixa. Anledningen är att jag väldigt länge hade väldigt få besökare i min "systemtråd", men desto fler på minhembio.com. Det blev att jag uppdaterade minhembio.com oftare än min "systemtråd". Nu är det dock tvärtom så nu ska jag ändra tillbaka!

Breddan, kan mycket väl bero på det, men just nu är det knappt en halv kvadratmeter fönster som är "synligt". Resten täcks av relativt tjocka panelgardiner/vepor.
Breddan Posted - 2008/01/24 : 08:09:48
Som anläggningen ser ut att stå idag så har du ett fönster som spökar rätt bra. Testa med tjockare gardiner
ztenlund Posted - 2008/01/23 : 22:33:52
Pröva med "Mitt system"-länken i MullBenkts signatur...

Nähä, av någon outgrundlig anledning länkar den inte till hans tråd här. En sådan finns dock:
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=41896
räven Posted - 2008/01/23 : 22:27:36
Nu har jag inte lusläst tråden, men jag undrar vad anläggningen består av för komponenter?
esl Posted - 2008/01/23 : 22:18:31
Prova att klä området runt diskanten med filt.
Det ljudet som diskanten studsar mot fronten tillhör inte musikmaterialet utan är faktiskt en typ av distortion.
Dämpar man baffeln runt diskanten brukar det låta betydligt naturligare, samtidigt håller jag med om till 100% att man inte skall lyssna på en domediskant on-axis. Rikta bort högtalarna en aning.

Filttjockleken bör vara minst 5mm tjock. och hålet i filten görs lika stor som själva domen.
Du kommer bli förvånad....
/esl
Björn-Ola Posted - 2008/01/23 : 20:35:30
När du riktar högtalarna mot dig så blir diskantnivån som högst eftersom diskanten har dålig spridning. Prova med att rikta högtalarna lite mer ifrån dig, antingen genom att rikta in dom ännu mer eller rikta dom så att dom spelar ut längs med sidoväggarna.
Dämpskivorna bör du placera där ljudet studsar mot väggen för att sedan träffa dig enligt biljardbollsprincipen. Ett sätt för att ta reda på placeringen är att låta någon gå med en spegel längs väggarna medan du sitter på lyssningsplatsen. På de ställen på väggarna där du ser någon högtalare i spegeln ska du placera en dämpbaffel.
MullBenkt Posted - 2008/01/23 : 19:50:47
De är vinklade så att jag varken ser in- eller utsidan av vardera högtalare. Det är mycket möjligt att jag spelar högre, vilket bidrar till att den störande frekvensen står ut än mer.
Claes_Ireland Posted - 2008/01/23 : 19:47:22
Hur har du "toat in" högtalarna? Prova med olika vinklar. Min erfarenhet är att många plattor har dåligt Sss och sch ljud, det är ofta kvinnliga sångerskor som är väldigt närmickade. Lägg på lite effekter på rösten, sen låter det vasssssst.

Spelar du högre nu? Alltså, du får lite dämning, min erfarenhet är att man kan vrida på lite mer, men om du då inte har dämpning högt upp så kanske det sticker ut på grund av det? Sss ljud peakar runt 6-10k hemma hos mig. Har en analysator i vägen så jag har den alltid på, så när det är "jobbigt" då kollar jag vilken frekvens det har. :)
MullBenkt Posted - 2008/01/23 : 18:23:26
Nu har jag hittat en kanonfin kompromiss med vad gäller placeringen av hgt. Det låter dock fortfarande rätt så vasst. Antingen är det högtalarnas karaktär eller så är det som sagt en frekvens jag inte lyckats dämpa/diffusera. Sss- och ch-ljud är värst. Cymbaler är inte så farliga, inte hihat heller. Plektrumljud mot stålsträngade akustiska gitarrer är däremot vasst. Chris Jones' underbara Moonstruck-platta låter inte lika roligt längre. Man tröttnar i öronen efter tre spår.

MullBenkt Posted - 2008/01/21 : 16:33:23
Jag har flyttat runt absorbenterna hit och dit men frekvenstoppen verkar bestå. Tog en titt på mhsoft.nl och läste lite om högtalarplacering. Jag matade in mina värden i en kalkylator och fick fram 1,02m från sidovägg till elementens CC. Det verkar rimligt, visuellt lite ihoptryckt, men det gör mindre. Vad som jag häpnade över var det rekommenderade avståndet från frontbaffel till väggen bakom hgt. 1,65m! I ett rum som är 4,2m djupt blir det nästan bokstavligen mitt ute i rummet.
MullBenkt Posted - 2008/01/21 : 15:59:16
Dämpningen består fortfarande av lösa skivor ståendes i rummet.
Jag ska prova att flytta runt dem lite mer.
johan.björklund Posted - 2008/01/21 : 15:54:08
När man har dämpat bort mycket av reflexerna så kan snarlika saker hända. Prova med att flytta runt absorbenterna

*edit*
Ovanstående är skrivet med tanke på att det kommer från talarna, inte att dämpningen är felkonstruerad.
Vet du ungefär vilken frekvens det handlar om ?
MullBenkt Posted - 2008/01/21 : 15:47:19
Har märkt nu efter några dagars utvärdering att diskanten blivit jättestörig. Som spikar i örat. Efterklangen är mycket effektivt dämpad, men det verkar som att jag har en frekvens i diskanten som verkligen står över allt annat. Kan ju vara högtalarna också. Hmm...
MullBenkt Posted - 2008/01/17 : 22:48:27
Jag ställde upp dem lite provisoriskt och upptäckte att pappersidan bakåt "lät" bäst. Placeringen med en bakom vardera hgt samt en på vardera sida som tar första-reflexen närmast sittplats blev också bäst. Jag sköt bak soffan dikt an mot vägg och placerade en i huvudhöjd bakom. Efterklangen har dämpats avsevärt och allt blev lite "tystare".
EuphoniC Posted - 2008/01/17 : 19:16:32
...men gengälden är högre dämpning vid lägre frekvenser

Det finns lite siffror redovisade för skillnaden med eller utan i Ethan Winers akustikartikel, även om det berör folie och inte papper, men effekten borde vara snarlik.

http://www.ethanwiner.com/acoustics.html
Björn-Ola Posted - 2008/01/17 : 19:10:23
Med papperet utåt får du kanske lite sämre dämpning i översta diskanten, eftersom lite av ljudet där kommer att reflekteras.
MullBenkt Posted - 2008/01/17 : 17:50:38
Ja vi får se hur det blir! Papperet går att avlägsna iaf om det skulle låta [insert bad word]. Fasadskivan verkar ha hög densitet men jag hittar inga siffror på dem. Isover presenterar bara värmekonduktivitet. Det är ett värde avsevärt högre än vanlig uni-skiva iaf (alltså, vanlig väggisolering) men inte fullt lika mycket som en markskiva.
EuphoniC Posted - 2008/01/17 : 17:32:34
Utåt

Edit: Fast hur det fungerar med papper vet jag inte, man brukar ha folierat eller inget alls -- men då är det utåt som gäller.
MullBenkt Posted - 2008/01/17 : 16:43:09
Hej!

Jag har inhandlat isoleringsmaterial idag. Markskivorna var alldeles för dyra så jag hittade en fasadskiva istället (http://www.isover.se/sw9358.asp?showproduct=ja&idnr=3111a&typ=bygg) 50mm tjock.

Skall jag vända papperssidan utåt eller inåt i absorbenten? Ponera nu att jag inte kommer ha något bakstycke och absorbenten kommer att placeras en bit ut från väggen.
Björn-Ola Posted - 2008/01/17 : 15:37:01
När våglängderna närmar sig längderna på rumsledderna så uppför sig inte ljudet i rummet som riktade ljudstrålar som studsar i bestämda vinklar.
I 500Hz-bandet och uppåt däremot så uppför sig ljudet som biljardbollar. Men där dämpar ju baffeln fullt ut.
EuphoniC Posted - 2008/01/16 : 08:28:22
Men visst reflekteras ljud på samma sätt för lägre frekvenser? Även om en den av ljudet i de lägre frekvenserna kommer att energin kommer att aktivera bakstycket (egentligen hela absorbenten) och sprida ljudet vidare. Inte för att det handlar om en basabsorbent...

Sant dock att mycket eller allt av det diffuserade ljudet kommer att absorberas upp så det såg nog mest fräckt ut på ritningen - beror förstås på hur mycket absorbtion den tillför ... vi stryker ett streck över den sista bilden!
Björn-Ola Posted - 2008/01/16 : 08:17:51
Frågan är hur tillämpbara dina bilder är i basen, Euphonic, eftersom våglängderna är så långa. Det är i de övre frekvenserna som ljudet studsar som ping-pong-bollar, och där har man ju 100% absorption.
I de nedre frekvenserna fungerar det inte på det viset.

Att placera en diffusor bakom en mineralullsskiva som ändå dämpar 100% är det ingen mening med, och i basen är en sådan diffusor verkningslös.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.11 sekunder. Snitz Forums 2000