Av: Johan Björklund

Datum: Sommaren 2007

Plats: Trelleborg   

 

Utom tävlan

243 – 239 - 239

 

Samma dag som grejerna skulle åka hem fick jag chansen att spela på fyra stycken 239 tillsammans med 243 och det var verkligen en intressant upplevelse. Det hände en del saker vid det skiftet.

Att det bara var 10 W som drev Aura märktes bara på riktigt höga nivåer och jag hade nästan kunnat leva med det, men bara nästan. Jag körde igenom ett urval av vissa av mina testskivor och visst märkte jag hur likt det spelade. Samma förmåga att fånga mig fanns där och nerven i musiken fick mig att gå i gång.

Att spela komplex musik var inga bekymmer alls för som innan benades alla nyanser upp på ett riktigt bra sätt.  Busigheten fanns kvar men den var dämpad ett par steg. Jag saknade helt enkelt 323:s tyngd och pådrivande effekt för det lät lite klenare än innan.

 

Det märkes först o främst på tyngre musik då en del av fundamentet försvann. Cassandra lät också lite slankare och inte lika manlig, men akustiska gitarrer blev även de lite tunnare. Det handlar inte om några stora skillnader utan mer om smak och tycke.

I min setup gav 323 en tyngd i övre basen som jag kom att falla för. Det hade varit intressant att höra vad den förstärkaren hade kunnat göra för en passivt delad högtalare.

Jag har läst mig till i efterhand att dessa skillnader är samma man hittar mellan 323 och 322. Mer än så här vill jag inte bedöma den här kombinationen då jag bara hade ett par timmar på mig

 

(klickbar bild!)

 

Slutsats:

 

Det här har inte varit lätt ska ni veta och det svåra har inte varit att hitta kvalitéerna utan att hitta det negativa. Att läsa en recension som är till bredden fylld med positiva omdömen är något jag själv inte gillar att se, men här sitter jag nu och skriver precis en sådan. Till råga på allt så spelar jag på ett högtalarsystem som jag bara har ägt i 7 månader. Vad ni inte vet är att jag under den tiden har provat på lite olika kombinationer, men min egen setup har alltid stått som segrare i slutändan.

Sedan kom JJ Electronic och förstörde precis allt. Jag har aldrig hört musik på det sättet här hemma förut som jag gjorde nu. Har du ett par högtalare med någorlunda hög känslighet och är ute efter ny förstärkare kan jag verkligen med gott samvete rekommendera JJ. Vid testets början letade jag efter en synergieffekt och vilken effekt det blev sen!Vad är det då som JJ gör så himla bra frågar ni säkert nu?
Kan jag svara med allt?


För mig fanns det ingen återvändo efter jag hade lämnat tillbaka stegen, ett liv utan JJ electronic hade inte fungerat. Så en annan har gått och blivit rörfrälst och det var inte en dag förtidigt! En identisk setup som den testade står idag för musikåtergivningen och jag är världens lyckligaste, ett ganska gott betyg eller hur ;-)

 

 

Teknisk information

JJ Electronics producerar huvudsakligen rör men har även kondensatorer och transformatorer på sitt program. Det ger dem full kontroll på alla viktiga saker som sitter i en rörförstärkare, vilket måste vara riktigt ovanligt. Alla förstärkare är handbyggda och det är bara 2 killar som är involverade i själva byggnationen. Ett par ord om JJ's 2A3-40W behövs med. Man kan sätta in ett 2A3-40W i en förstärkare som är byggd för 2A3 men inte tvärtom, med andra ord blir man låst till JJ's rör på gott och ont. Livslängden på 2A3-40W är ungefär 5000 tim men tål upp till 10000 tim.

 

 

JJ239

Monoslutstegen JJ239 är byggda så puristiskt man nu kan bygga en rörförstärkare, och enligt JJ har kortast möjliga signalväg har valts. Slutsteget arbetar i klass A och har ett ett ensamt 2A3-40W som slutrör vilket ger uteffekten 10 W per kanal.  Drivröret är ett ensamt JJ ECC99 som även det jobbar i klass A.

 

För mer information:

http://www.jj-electronic.sk//pdf/JJ239.pdf

Pris: 55.000:- Skr/paret vid publiceringstillfället

(klickbar bild!)

JJ323

Den integrerade 323 har två par parallellkopplade 2A3-40W i single-end-konfiguration vilket ger 2x20 Watt. JJ har verkligen gått sin egen väg när de konstruerade 323 för under tillverkningen mäts förstärkaren upp och en order skickas till rörtillverkningen. Där tillverkas då 4 rör med mätvärden som passar just den förstärkaren. En sista intern justering görs av montören i slutskedet av byggnationen. Om en olycka inträffar och ett eller flera rör måste bytas skickar man bara iväg mätprotokollet på det rör som behöver bytas så tillverkar JJ ett identiskt rör.

 

Drivrören är två stycken JJ ECC83 och två JJ E88CC och VU-rören heter JJ EM84. De senare sitter bara där för syns skull och på baksidan sitter det en liten brytare som stänger ner VU-funktionen. Den möjligheten finns enbart på 323/322 avsedda för den svenska marknaden, alla andra får ta bort rören om de inte vill ha rör som blinkar i takt med musiken.

 

En rolig detalj med 323 är att den kan användas som rent slutsteg om man vill. Ingen speciell omkopplare nyttjas utan det är bara att koppla på ett försteg och dra upp volymen. Inget extra lager brus eller annan förvrängning hörs. Det går även att köpa 323 som ett rent slutsteg där försteget helt enkelt är urkopplat.

 

För mer information:

http://www.jj-electronic.sk//pdf/JJ322.pdf

Av någon anledning har inte 323 fått en egen .pdf fil.

Pris: 52.000:- Skr/paret vid publiceringstillfället

 

 

(klickbar bild!)

JJ243

Försteget 243 ser inte så stort ut men fullmatat är det ändå. Fyra ingångar, varav en går till ett RIAA-steg, bör räcka för de flesta. Tre utgångar varav två med olika kraftig förstärkning och en som går förbi volymkontrollen helt. Det går alltså att enbart nyttja RIAA-steget om man önskar använda ett annat försteg. RIAA:t, som ställs in med små kontakter på baksidan, tar både MM och MC. Det är givetvis rördrivet och rören är fyra stycken JJ E88CC som ligger dolda inuti försteget.  Drivrören är två stycken JJ ECC82  samt två JJ E88CC.

 

För mer information:

http://www.jj-electronic.sk//pdf/JJ243.pdf

Pris: 25.000:- Skr/paret vid publiceringstillfället

 

 

(klickbar bild!)

Jag vill rikta ett stort tack till www.edona.se och http://www.akkelisaudio.se för att jag fick chansen att testa JJ Electronic. Och för all support, Tack!

 

Johans setup:

Högtalare: WLM Aura Active med Duo18

Aktivt delningsfilter: WLM System Control V

CD Spelare: Lector CDP-7

Försteg: Accuphase C245

Slutsteg: Accuphase A50 – Diskant Aura

Slutsteg: McCormack DNA1 helbalanserade monoblock – Bas/mellan register Aura

Slutsteg: QSC Plx 2404 – Duo18

Kablar: En salig mix från Van den Hul - Monster Cable – Accuphase – DIY

Rum: Akustikreglerat!

(klickbar bild!)

 

Sida 1 Sida 2 Sida 3 Sida 4

 
 © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners. All Rights Reserved