HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Fixa ljud på 20 kvadratmeter
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Dato
Member

292 Posts

Posted - 2021/07/26 :  22:40:28  Show Profile Send Dato a Private Message  Reply
Spännande. Som sagt, kul hur det är så olika hur det förhåller till hifi (lyssnade, fixande, pryttlar, lösningar osv).

För egen del så är det kul att fundera, fixa och testa men ta mig tusan har inte det mest roliga att hjälpa andra , t.ex morsan med att få lite hyfsat vettigt ljud nu. Förbannad tur att jag råkade snubbla in på Återbruket i Tanumshede där de nu säljer CD-skivor för 2 , två kronor! styck.

Blir till att köpa :

https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/cd-dvd-blu-ray/cd-fodral/hama-cddvd-vaska-192-skivor-p19272

Hon lär nu ha musik att lyssna på till dödagar.

Morsans system :

CD-växlare :
https://www.hifiengine.com/manual_library/technics/sl-pd887.

Receiver:
https://www.rehifi.se/arkivet/2020/luxor-professional-5082-r

Högtalare.
https://www.hifidatabase.com/JPW_P1_3203.php

Högtalarna behöver för övrigt kantas om. Just nu seasbasar i dem. Fixar det till hösten.

I vilket fall, Luxorn låter inte så pjåkigt.
50 V 10000uF elektrolyter i nätdelen. Darlington power pack stk0050. Så lite smått och gott.


https://www.bokus.com/bok/9789174293883/moss-och-manniskor/
Go to Top of Page

Strmbrg
bevärlig & besynnerlig hififilosof

1544 Posts

Posted - 2021/07/28 :  08:42:32  Show Profile Send Strmbrg a Private Message  Reply
Hej! Gardiner är väsentligt. Modet föreskriver väl fortfarande att man inte ska ha gardiner, men modet behöver man ju inte bry sig om.
Det där om heltäckningsmatta över HELA golvet vet jag att IÖ brukar påtala. Men mig veterligt finns det inte HELtäckningsmattor som inte täcker HELA golvet. Det blir nog bra med rejält med lösa mattor också. Även här kanske modet föreskriver hur det "ska" se ut, nämligen minimalt med mattor, men skit i det också.
Nu till det svåra: Jag är en varm förespråkare av dipoler. Och då dipoler UTAN lådbas, vare sig inbyggd eller separat. Är de hyfsat höga så funkar de ungefär som linjekällor fast mer effektivt. Linjekällan förhindrar resonanser mellan golv och tak, den höga dipolen förhindrar resonanser mellan golv och tak samt mellan sidoväggarna. Dessvärre kan de såklart inte stå nära vägg då de i det läget släcker ut sig själva i basen. Fast de kan stå nära vägg likafullt, om man vinklar dem så att de inte står parallellt med väggen. I det läget så reflekteras bakåtenergin ut åt sidorna man undviker därmed tidiga interfererande störningar av motfasenergin.

/Strmbrg,
Det bästa kanske inte alls är gott nog.
Det skall ju helst vara bra dessutom.


Edited by - Strmbrg on 2021/07/28 08:44:30
Go to Top of Page

Dato
Member

292 Posts

Posted - 2021/07/28 :  14:11:07  Show Profile Send Dato a Private Message  Reply
Intressant Strmbrg. Dina gällande dina erfarenheter och tips. Dipoler. Tja varför inte.. Du är inte den första i tråden som föreslår dipoler.

Har aldrig haft några dipoler så det kan jag testa mig att pröva på.
Varför inte basmoduler , eller en sub? Dela runt sådär 80 Hz, LP/HP filter. Avlasta dipolerna.

Vad det gäller intredning så skrev jag på förra sidan om mitt tycke och smak om det och som tur är så tror jag den faller bra ihop med att fixa vettigt hifi-ljud.

Så här kan jag t.ex lätt inreda. Denna typen av stil:

https://www.google.com/search?q=traditional+english+living+room&client=tablet-android-lenovo-rev2&prmd=isvn&sxsrf=ALeKk03wSBD94E5pLxY7S8JylidNPKdXqQ:1627284480057&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjV8oaLm4DyAhXJo4sKHRB8BzUQ_AUoAXoECAIQAQ&biw=1280&bih=800&dpr=1.5#imgrc=2onfDQGcHWAYeM

Så tjocka gardiner är nemas problemas. Om nu det skulle hjälpa till.

Varför skulle man inte kunna lägga ut en heltäckningsmatta som täcker hela golvet? Det är väl "bara" att skära till den. Här fixar de till en studio där mattan skärs till. :

https://youtu.be/nCH2a4vAsAs

https://www.bokus.com/bok/9789174293883/moss-och-manniskor/
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2021/07/28 :  19:42:24  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Kom till träffen i Göteborg i höst.
Go to Top of Page

lampuradio
Member

793 Posts

Posted - 2021/07/28 :  22:25:20  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Definitionen av en heltäckningsmatta är att den täcker hela golvet. Produkten har väl kommit lite i vanrykte i och med att den sortens golv blir svåra att sanera om det händer olyckor med vätskor eller liknande och efterhand samlas en avsevärd mängd mög däri, som kan bidra till allergier och whatever... detta oavsett om man försöker vara aktiv med en dammsugare. Men alla bestämmer ju själva över sin hemmiljö.
Go to Top of Page

Dato
Member

292 Posts

Posted - 2021/07/28 :  23:17:58  Show Profile Send Dato a Private Message  Reply
Det där med HELtäckningsmatta och dess omöjlighet att tacka HELA golvet för väl Strmbrg förklara så är fallet.

Sen det hygieniska , estetiska , pris osv med en heltäckningsmatta. Tja vad ska jag säga om det. Är väl upp till var och en och angöra för och nackdelar med det. Eller ..

Rent konkret . Låt säga att jag har 30 000 kr att spendera på hifi (det tänkte jag inte göra men för sakens skull, för diskussionen ) att då av de 30 000 kr spendera typ 5000 kr på en heltäckningsmatta. Är det vettigt i förhållande till det totala slutresultatet ? Jag menar att IÖ säger heltäckningsmatta säger ju det egentligen ingenting. Det i förhållande till helheten. Varför spendera 5000 kr på en heltäckningsmatta? Det utifrån premisserna i tråden (nop bortse från något extra estetiskt tilltalande , varken positivt eller negativt med en heltäckningsmatta. Bortse från det eventuellt ohygieniska, jobbigt att hålla rent osv).

Hmm. När jag tänker efter .Visst Ingvar Öhman har säkert rätt angående detta. Med heltäckningsmatta . Men låt oss då ta det till ett test . Eller fundring. Kör den sk verkligheten och den lilla plånboken kommer med i spelet. Vad skapar då mest väljud inom en budgetram? Nu står du där med dina 30 000 kr. Du ska köpa den vettigaste ljudet för ditt rum. Vad gör du? Heltäckningsmatta ?

https://www.bokus.com/bok/9789174293883/moss-och-manniskor/
Go to Top of Page

Dato
Member

292 Posts

Posted - 2021/07/29 :  00:10:01  Show Profile Send Dato a Private Message  Reply
Soundbrigade. "Kom till träffen i Göteborg i höst."

Skulle inte tro det du. Tips, inga följdfrågor (har inget med Björn att göra. Tvärt om, Björn gillar jag skarpt).https://www.bokus.com/bok/9789174293883/moss-och-manniskor/
Go to Top of Page

Dato
Member

292 Posts

Posted - 2021/07/29 :  07:43:24  Show Profile Send Dato a Private Message  Reply
Från Faktiskt :

"Jag har precis suttit o läst på hififorum och jag måste säga att en viss sekterism och hemmablindhet är tydligt framträdande på alla, av mig kända, forum för ljudteknik. Må det vara Shakti, hornhögtalare utan delningsfilter eller annat. Folk med olika intressen söker sig till olika ställen. Själv har jag hittat världens bästa recept på Ungersk gulash på Flashback som ett exempel. Jag ska läsa lite ytterligare på detta Euphonia så jag kan bilda mig nån uppfattning om vad som händer där."

Mja. Vet inte. Tycker nog det är mer öppet och vidsynt här. I denna tråd t.ex har vi, de som skrivit inte ,med envishet, försökt banka in i skallen typ ..Du har helt fel, så här är det, det här ska man ha osv. Tycker det är öppet och diversifierat på detta forum.

Faktiskt, forumet . Tja där däremot gäller i hög grad en förkärlek för en typ av lösning, vad det gäller högtalare och förstärkare . Det är några märken och modeller som är typ 80% av det som rekommenderas. Kruxet är ju detta.Om så fallet vore att den lösningen som i princip hela tiden på Faktiskt föreslås hur kommer det sig, i så fall, att detta gäller enbart i Sverige och inte resten av världen? Det kan man lura på. Är inte resten av världen tilräckligt upplyst? Så att ...viss sekterism och andra forum. Tja visst så kan det vara..

https://www.faktiskt.io/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=72289&start=30

P.s för egen del. Tror det är fullständigt omöjligt att höra skillnad mellan olika högtalarkablar ( så länge det för sig om hyfsat korta, gjorda av koppar ) men efter denna tråd :

http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=97004

Jag har väl inte direkt ändrat min uppfattning MEN jag är numera öppen för förlag och att det kanske går att höra skillnad. Skulle jag sagt det på Faktiskt så hade jag blivit fullständigt utskrattad . Så återigen vad är nu detta sekterism? Ty det är frågan. Eller egentligen inte. Varför bry sig.

https://www.bokus.com/bok/9789174293883/moss-och-manniskor/
Go to Top of Page

Dato
Member

292 Posts

Posted - 2021/07/29 :  07:54:35  Show Profile Send Dato a Private Message  Reply
Så här enkelt är det, med tanke på det som sägs på Faktiskt (forumet). OM nu versioner , nya modifierade, av Carlssonhögtalare och IÖ-mans Ino hade varit Guds gåva till mänskligheten, som det verkar vara om man läser på Faktiskt, så hade ju självklart dessa högtalare varit de bäst säljande över vårt klot. Har inget att göra med avsaknad marknadsföring och försäljningskanaler att så inte är fallet . En Guds gåva säljer sig själv.Inte svårare än så.

På tal om sekterism...

https://www.bokus.com/bok/9789174293883/moss-och-manniskor/
Go to Top of Page

Dato
Member

292 Posts

Posted - 2021/07/29 :  08:09:17  Show Profile Send Dato a Private Message  Reply
....Grupptryck. Den kraften är starkare än man kan tro. Lättre att falla för lovsång än man kan tro...

Ogillar all form av dogmatiskt grupptryck skapat tänkande och tro på vad som gäller. Det vad det gäller fysiska pryttlar och/ eller hur man anser människor ska vara, tycka, tro, uttrycka sig eller tänka.

Låt tusen blommor blomma.

https://www.bokus.com/bok/9789174293883/moss-och-manniskor/
Go to Top of Page

Dato
Member

292 Posts

Posted - 2021/07/29 :  10:58:28  Show Profile Send Dato a Private Message  Reply
Nä jag gör så här , så länge . Tycker det låter bra. Tar morsans ( egentligen mina) JPW P1 plus en NAD 3020 som jag nu testar dem med. Det låter faktiskt riktigt bra. Avlastar NADen så den enbart får lira mellanbas, mellan och diskant. Fixar några baslådor (har nu redan feta baselement och fet förstärkare till det). Splittar upp signalen. HP/LP filter 24 dB, det med aktivt delningsfilter. MiniDSP , kör med
https://www.minidsp.com/products/acoustic-measurement/umik-1
Plus akustikfix i det vardagsrum det blir.

Kanske Luxor 7082 A istället för NADen.
https://www.rehifi.se/arkivet/2019/luxor-7082-a

En sådan jag nu köpt mest för att jag gillar svensk HiFi historia . Snygg var den saten dessutom . Om den tar NADen .

Eller rörisen med EL 34 slutrör. Misstänker att den kommer avgå som segrare men jag ska försöka vara så objektiv det bara går när jag lyssnar mig fram. Eller så skiter jag i det och kollar efter några månader vad jag lirar mest med. Behövs inte analyseras. Det är ju uppenbarligen det jag gillar bäst. Låter det undermedvetna styra det helt och hållet.

https://www.bokus.com/bok/9789174293883/moss-och-manniskor/
Go to Top of Page

Dato
Member

292 Posts

Posted - 2021/07/29 :  20:12:42  Show Profile Send Dato a Private Message  Reply
Så kontentan av de förslag som getts i denna tråd, tack för dem för övrigt, med tanke på hur mycket det skiljer sig åt handlar mest om personlig smak och tycke. Det är ju bra . Så ska det vara. Kul att få lite inblick i vad andra har för system/ lösning och det som gör det extra kul är att det skiljer sig åt så pass mycket.

https://www.bokus.com/bok/9789174293883/moss-och-manniskor/
Go to Top of Page

Strmbrg
bevärlig & besynnerlig hififilosof

1544 Posts

Posted - 2021/07/30 :  08:53:51  Show Profile Send Strmbrg a Private Message  Reply
Alltså, NÄ!! Ingen lådbas ihop med dipolerna! Då är vi ju där igen! Problem med rumsresonanser, som kräver akustikfix och problem med dåligt samljudande orsakat av helt skilda högtalarfunktioner.

/Strmbrg,
Det bästa kanske inte alls är gott nog.
Det skall ju helst vara bra dessutom.

Go to Top of Page

AndersP
Member

1497 Posts

Posted - 2021/08/04 :  05:28:17  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
Jag har Linkwitz Orion som är dipoler i alla register utom diskanten. Som antytts tidigare anslås inte resonanser i basen på samma sätt och inte lika mycket som med lådhögtare. Nackdelen är brist på utsträckning nedåt i frekvens trots en basboost på mer än 25 dB. Under 30 Hz är det i praktiken stopp. Ingen djupbas med andra ord.
Mitt nästa projekt, om jag orkar, biir just dipoler med slutna basar för att få upp verkninsgraden och få möjlighet till lite infra.

Kommentaren ovan från faktiskt är det jag som skrivit. Visst förekommer en del Ino Audio på det forumet, men dom flesta har andra typer av högtalare. Rumstipsen som förekommer bygger på live end - dead end begreppet. Kan man nog googla upp. Faktiskt är också ett fett mycket större forum än både Eufomia och Hififorum Jag har inte märkt nån utskrattning eller mobbing på Faktiskt. Jag är medlem både här och där så att säga och tycker kombinationen täcker in det jag vill läsa och iförekommande fall skriva om. Eufonia förstår jag mig inte riktigt på, men det är säkert ett bra forum om man är intresserad av den profilen på forum.

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2
Go to Top of Page

jonasz
Member

2516 Posts

Posted - 2021/08/04 :  12:50:31  Show Profile Send jonasz a Private Message  Reply
Strmbrg, jag tycker nog man kan dela dipoler mot slutna subbar bara man gör det tillräckligt lågt, som högst 50Hz, helst lite lägre ändå om dipolerna klarar av det.

You'll Never Walk Alone...
Go to Top of Page

Perfector
Member

178 Posts

Posted - 2021/08/04 :  13:18:13  Show Profile Send Perfector a Private Message  Reply
Jotack.
Här har du en som blivit utkastat från Faktiskt för att mina ideer inte faller i god jord trots att 25 år byggande bevisat motsatsen, så visst förekommer det utskrattning och mobbning där.

"Clarity by Choise"
Go to Top of Page

AndersP
Member

1497 Posts

Posted - 2021/08/04 :  16:30:40  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
Du har fått semester för att du kallade moderatorn för fascist, men nu är vi på hififorum och kanske 1) ska sluta prata om andra forum och 2) tona ner OT något så tråden håller sig på rätt köl?

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2
Go to Top of Page

AndersP
Member

1497 Posts

Posted - 2021/08/05 :  14:31:10  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
Det är intressant detta med dipoler, djupbas och reflexer/akustikfix.
Man kan hävda att problemet med reflexer och behov av akustikfix för lådbasar beror på att basen går så mycket djupare att rummets fundamentala resonanser slås an och att dipolbasen har mindre
akustisk utsträckning nedåt så att färre resonanser slås an.

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2
Go to Top of Page

AndersP
Member

1497 Posts

Posted - 2021/08/09 :  10:40:59  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
Ingen däremot?

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2
Go to Top of Page

LeoArietis
Member

1950 Posts

Posted - 2021/12/29 :  22:41:13  Show Profile  Visit LeoArietis's Homepage Send LeoArietis a Private Message  Reply
Jag hade tänkt att en rejäl matta hamnar lite utanför det man sätter i hifi-budgeten. Dvs att ett vardagsrum troligen alltid behöver en matta, men det beror på vilken inredningssmak man har.

Ett minimalistiskt och kalt inrett rum kommer troligen inte låta bra utan annat akustikfix. Möjligen kan man ju kompromissa lite och så att säga acceptera att lägga del av hifi-budget på en större matta än man annars skulle ha köpt. Ullmattor tycker jag är trevligt och de är lätta att hålla rena och inte särskilt statiskt elektriska. (Dvs typ äkta mattor eller moderna mattor.)

Försök inreda rummet så det funkar i övrigt, men möblera gärna utifrån en bra lyssningsupplevelse med t.ex. TV eller projektorduk mellan högtalarna. Blir väldigt stor skillnad att se på en film eller TV med bra ljud. Placera möbler så att du naturligt får en bra lyssningsposition. Skaffa en bekväm soffa, eller fåtölj om du inte behöver dela upplevelsen. Soffa har ju fördel att man kan sova i den eller få plats med lite sällskap.

Jag tycker dämptavlor kan funka bra, särskilt i mindre rum då dessa blir rätt stora i förhållande till rummet och de behöver inte se konstiga ut.

Övrigt akustikfix utifrån behov. Man kan komplettera med dämppaneler under t.ex. bord eller stolar.

På 20 kvm så hade jag satsat på golvhögtalare och du slipper stativkostnaden.

Ojämt långa högtalarkablar, eller att förstärkare (slutsteg) inte är placerad mellan högtalare. Möblera utifrån rummet och inte utifrån längden på högtalarkablarna.

Min anläggning: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30125
Go to Top of Page

Kaktus
Member

544 Posts

Posted - 2021/12/30 :  16:29:52  Show Profile Send Kaktus a Private Message  Reply
Fick för mig det är fråga om en mancave i Linköping, lite börja på nytt sådär.
Jag ser framför mig en lya för en gentleman med ett par Linn Isobarik i välputsad rosewood och en stapel Naim-stärkare, en Sondek, rejäl persisk matta, LP-samling och en läderfåtölj. :)

Finns ett gäng exempel på http://mybriks.com/gallery_index.htm om det är svårt bestämma sig för träslag.


Edited by - Kaktus on 2021/12/30 16:30:42
Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2551 Posts

Posted - 2021/12/31 :  00:45:42  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message  Reply
Om du vill. . .
quote:
Dra på rejält ibland
. . . så tror jag att ett relativt billigt sätt att få de flesta högtalare att låta bättre är att sätta ett brant hög-pass filter vid eller strax under portens avstämningsfrekvens (om det är portade lådor av något slag vi pratar om). Under resonansfrekvensen ökar konutslaget dramatiskt för en given effekt jämfört med ovan och då distar det över hela registret. Spelar man musik med mycket basinnehåll som ex raggae som inte sällan går ner till 30 Hz kommer många stativare att jobba utanför sitt linjära område långt innan man vridit ratten till 11 och kommer då inte att låta så bra som dom kan. Det kanske inte var några nyheter men jag tycker det kan vara värt att tänka på. Kolla gärna själv genom att köra en simulering på dina högtalare i ex Hornresp så ser man snabbt hur många watt man kan putta in innan det börjar dista (lämnar x-max).

Jag vet att många vill ha så lite apparatur i signalvögen som möjligt och därför ogärna kopplar in ytterligare ett filter. Jag hör inte till den kategorin men har all respekt för det synsättet också. Du skrev tidigare i tråden om tolerans. Jag resonerar att detta handlar om hobby och då kan bara du avgöra vad som är rätt för dig. Att köpa svindyra kablar eller tvinna EKK från biltema kan vara lika rätt. Det beror vad du vill att din hobby ska vara.

Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!


Edited by - FForsman on 2021/12/31 00:51:44
Go to Top of Page

MartinN
Member

1330 Posts

Posted - 2021/12/31 :  17:23:38  Show Profile Send MartinN a Private Message  Reply
Bokhyllor fyllda med luntor är underskattade nuförtiden. Ger ordentligt akustikfix. Men böckerna bör vara många.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7543 Posts

Posted - 2022/04/24 :  17:28:44  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message  Reply
Man behöver inte ens 20 m2.
Det går att fixa en mansgrotta på betydligt mindre yta än så.

https://youtu.be/BSLPHcvw3kI

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

AndersP
Member

1497 Posts

Posted - 2022/05/06 :  10:53:31  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
En kompis släpade in en dubbelsäng i sitt 30 m2 lyssningsrum. Det blev en väldig skillnad till det bättre. Enligt min erfarenhet är stoppade soffor och sängar fantastiskt goda akustikfix.
Jag undrar om dom inte fungerar lite som Black Holes absorbenter om nån minns dom.

Linkwitz Orion
Center: Ino Audio piM
Surround: 6 x Ino Audio a2

Edited by - AndersP on 2022/05/06 11:03:23
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.31 sekunder. Snitz Forums 2000