HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 HIFI långsamma självmord
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Micke Y
100.000-klubben

6889 Posts

Posted - 2018/05/29 :  19:27:11  Show Profile Send Micke Y a Private Message  Reply
Den här posten har jag funderat på att skriva länge men tvekat eftersom den är deppig och trist. Till sist har mässreportagen från München mässan fått bägaren att rinna över. Vad handlar det om då?

Säkert har de flesta vet om så köps det mindre och mindre HIFI idag än för flera år sedan. Hemmabio trenden är sedan länge död och inga nya spännande formatbyten som kan generera intresse tillsammans med att nu gäller hörlurar kopplat till en mobil.

Vad händer då? Jo, tillverkarna försöker krama ur en mindre och mindre skara köpare en lika stor summa pengar som tidigare genom att höja priserna. Produkterna får mer exklusiva utföranden för att kunna motivera de höjda priserna medan det är samma skrot i lådan. Det funkar alldeles utmärkt under en tid eftersom de penningstarka köper oavsett vad det kostar men samtidigt kommer inga nya intresserade in i hobbyn. Färre och allt äldre personer skall föda branchen.

Som alla förstår tar det långsamt slut och då står alla vi där som inte kunnat hänga med i priserna kvar och känner oss lurade på konfekten. Vi står med dåligt inspelad musik #8211; i alla fall pop &rock #8211;döda forum att träta på och ingen att snacka med, ensamma i en öken.

Alla bloggar, fejsbåk, intagram och twitterflöden har översvämmat dialogen med strunt och troll.

Suck, ursäkta den dåliga stämningen.

Nä nu går vi ut i solen istället för att hänga här

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.

PG Jeppsson
Administrator

7750 Posts

Posted - 2018/05/29 :  20:02:31  Show Profile Send PG Jeppsson a Private Message  Reply
HiFin har väl alltid begått självmord, men den har alltid gått framåt........

ELLER.........

BEFRIA MUSIKEN- LYSSNA PÅ SPOTIFY
Bättre jeud med eojeud....
Säljer gräsklippare, motorsågar. Riktiga skogshuggare har Stihl......
Och vill ha ännu mer av Jill Johnsson på TV:n

Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4355 Posts

Posted - 2018/05/29 :  20:07:57  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
quote:
Säkert har de flesta vet om så köps det mindre och mindre HIFI idag än för flera år sedan. Hemmabio trenden är sedan länge död och inga nya spännande formatbyten som kan generera intresse tillsammans med att nu gäller hörlurar kopplat till en mobil.


Mindre och mindre? Har du sett antalet annonssidor i en färsk Hifi & Musik jämfört med för 10 år sedan? Jag lovar dig att i dåliga tider har du inte över 30 helsidor annonser i en blaska på 100sidor.

Spännande formatbyten? MQA? DSD? Vinyl? Om du o jag gillar det är oväsentligt, om en miljon Tidal-abbonenter gillar det, det är viktigt!

Hörlurar, givetvis, det är ju en möjlighet att få otroligt mycket ljudkvalitet för rimliga slantar (eller orimliga slantar om man så önskar ) Och jag ser fler och fler unga killar o tjejer som faktiskt intresserar sig för hur det låter.

Nä, nu tycker jag du målar upp en onödigt dyster framtid! Mässorna har väl alltid varit lite freakshows där man kan hitta extrema ytterligheter, både kostnadsmässigt och funktionsmässigt.
Själv stannar jag inne en stund till och spelar musik för det är ju helt vansinnigt varmt ute!

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

Snutten
Member

3398 Posts

Posted - 2018/05/30 :  12:29:44  Show Profile Send Snutten a Private Message  Reply
Sitter på balkongen när jag spelar musik, 2 flugor i en smäll, kanske 3 då grannarna verkar gillar musik från en riktig anläggning och inte "sonuslimpa" som de är vana vid :).
Go to Top of Page

FBK
500.000-klubben, Klubbmästare i AÖ & UA

6344 Posts

Posted - 2018/05/30 :  16:38:51  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
Jag är säker på att det köps mindre Hifi idag än för bara 10år sedan. Och jag tror att det kommer märkas i minskande av butiker snart. Intresset kring Hifi har i alla fall minskat utan minsta tvivel, det märks så tydligt.

Sk. Neutrala högtalare är kanske mer för tekniker som utvärderar andra komponenters egenskaper eller dem med större intresse av mätvärden och konstruktionsprinciper än av själva musikupplevelsen.
Och söker du så bra ljud som möjligt för en begränsad summa och är beredd att tänka utanför boxen Hifi ,titta i mina systemtråd.
Go to Top of Page

soundbrigade
Kyrillifil

6941 Posts

Posted - 2018/05/30 :  17:19:53  Show Profile  Visit soundbrigade's Homepage Send soundbrigade a Private Message  Reply
Om jag bortser från dina generaliseringar tuyp "som de flesta vet" och "som alla förstår", är dina funderingar nog inte helt tokiga.
Nya generationer som lyssnar på dagens skitmusik och zappar till nästa skitlåt efter 10 sekunder har inget behov av bra prylar som ger neutralt respons och perfekt återgivning utan distortion och mickelmackel. Hur ofta ser man inte ungdomar som delar inear-lurar varför stereo, i ordets rätta bemärkelse kanske också är överskattat av dagens konsumenter.

Nu är jag nöjd med det jag har och om jag inte är nöjd bygger jag (eller startar ett bygge) något nytt. Och vad gäller musiken lyssnar jag bara på BRA musik, som ingen vågar förstöra ...

If The Facts Do Not Conform To The Theory, They Must Be Disposed Of.
Maiers Lag
Go to Top of Page

lampuradio
Member

416 Posts

Posted - 2018/05/30 :  19:10:21  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
De flesta "hobbies" genomgår väl nån form av förändring över tid, inte bara pga teknikutveckling heller. Jag tycker t.ex amatörradio idag verkar väldigt annorlunda än för 20 år sen; mycket mer självgående utrustning och mindre fokus i det fantastiska att få långväga kontakter. Ingen värdering lagd här, men annorlunda är det. Min uppfattning om läget inom HiFi är väl att man har en hel del att lära sig om man som jag varit ur loopen många år och återkommer, men att det ändå är rätt mycket samma "fokus" som förr, dvs att man vill ha välljud. Att gå omkring och lyssna på en av två kanaler är kanske inte tecken på jätteintresse för ljudkvalitet, men många andra verkar ha stort intresse av att få "njuta av ljudet" - och alla tycks, som tidigare, bli saliga på sin fason...
Go to Top of Page

NewMount
Member

245 Posts

Posted - 2018/06/01 :  14:23:36  Show Profile Send NewMount a Private Message  Reply
Trenden verkar vara bekvämlighet och design snarare än kvalitet.
Streaming av komprimerad "lossy" musik på streamlinade enheter som inte får ta någon plats. Fullständig katastrof ur HiFi-perspektiv, alltså. Jag tror dock trenden kommer att vända tillbaka till kvalitetsspåret så småningom.
Själv tycker jag det är spännande med lagring, streaming och uppspelning av högupplöst material (minst CD-kvalitet). Min CD-spelare är så oanvänd att släden kört fast. Vinyl har även gjort comeback i min anläggning. Allt från försteg och framåt i kedjan är dock som det alltid har varit för min del.

Gärna en Ferrari, men först en bra stereo
Go to Top of Page

Perfect Sense
Member

360 Posts

Posted - 2018/06/01 :  16:26:36  Show Profile  Visit Perfect Sense's Homepage Send Perfect Sense a Private Message  Reply
Jag vill påstå att det finns mer att välja på som entusiast idag oavsett prisklass än någonsin - på alla nivåer. Den extrema nivån vilken till stor del drivs på av andra marknader än vår (Asien & USA primärt) är den som syns och märks mest, men det är inte en spegling av marknaden eller efterfrågan i sin helhet. Jämför med en bilmässa där konceptbilar och det mest extrema nyheterna alltid får mest utrymme i media. På denna nivå inom lyxsegmentet så har både kvaliteten och priserna gått upp en hel del under senare år.

Däremot så har gemene man som bara vill höra sin musik på ett så enkelt och osynligt sätt som möjligt börjat nöja sig med ljudlimpor, blåtandsenheter och Sonos (etc.). Det har fått stort genomslag där få som inte har detta som intresse numera köper en "stereoanläggning" för att kunna spela musik därhemma. Ibland många unga så har intresset för hörlurar med tillbehör bokstavligen också exploderat under senare år.

Faktum är att mellansegmentet och uppåt är relativt stabilt sett till efterfrågan. Men, det finns fler tillverkare än någonsin idag, där vissa går jättebra och andra har det kämpigt. Konkurrensen är hård. Som importör och återförsäljare så krävs det också förändringar av affärsmodell, kommunikation, relationsbyggande osv. i dessa nya tider, och här är det många som inte riktigt hänger med. Lägg sedan till det faktum att det pågår ett generationsskifte där de aktörer som inte hittar någon som vill ta över verksamheten kommer att försvinna. Därav så kommer vi tyvärr att få se flera äldre butiker stänga ned och ersättas av nya aktörer.

/ Marcus, Perfect sensePerfect sense
www.perfect-sense.se
Showroom i Stockholm | info@perfect-sense.se | 08 518 368 00 | Följ oss på Facebook

Edited by - Perfect Sense on 2018/06/03 18:50:14
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

6889 Posts

Posted - 2018/06/01 :  22:26:23  Show Profile Send Micke Y a Private Message  Reply
Kul med så olika synpunkter. Kom gärna med fler

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

lampuradio
Member

416 Posts

Posted - 2018/06/01 :  23:22:25  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Jag känner ju inte för industrin som sådan, dvs om det inte säljs hemmabioljudanläggningar i samma takt som förr, eller om nån av de mer seriösa tappar marknadsandelar är det inget jag känner som allvarligt. Det hela beror nog på hur man själv lyssnar och vad man själv påverkas av. En typisk musikkväll i mitt hem kan börja med ett antal vinyler (inte alltid i "mint condition"), följt av lite som jag hittat på YouTube och bandat (faktiskt!) och sedan kanske nån samlings-CD med en favvoartist eller nån tidsepoktypisk samling låtar. Det viktiga är att det ljuder väl, dvs lagom nivå, njutbar tonkurva och att man kan röra sig i rummet utan att tappa musiken. Det innebär att signalkällan kan vara rätt varierande (phonosteg, CD, kassettdäck etc) men det som sedan producerar det faktiska ljudet måste vara av god kvalitet. I praktiken en OK förstärkare med högtalare utan alltför tydlig riktverkan och med rejält register. Jag vill känna lite i bröstet när man hör "Frozen" med Madonna. Jag inser att vissa signalkällor i beskrivningen inte är "HiFi", men från linjenivå till högtalare får det inte fallera. Man måste kunna höra skillnaden mellan de olika källorna, men framför allt måste musiken oavsett källa låta "bra". Den sortens utrustning hoppas jag aldrig blir omodern. Jag bygger oftast eget fram till högtalaren, men det måste rimligen finnas en marknad för den sortens utrustning även idag. Alla kan ju inte tänkas springa omkring med in-ears hela tiden. Förhoppningsvis...
Go to Top of Page

martinsson
Member

3148 Posts

Posted - 2018/06/02 :  07:18:31  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Jag vet inte om hifi'n hasar på överkäken mot graven, säkerligen inte, vi har fortfarande en hel del ställen på nätet som säljer schyssta prylar, liksom faktiska butiker även om jag har en (ogrundad möjligen) känsla av att de har blivit färre, det ligger nog i tiden liksom så mkt annat, däremot har jag en högst påtaglig känsla att intresset för traditionell hifi har minskat.

Observera ordvalet här, känsla, inte fakta.

Skulle jag försöka ge mig på att föklara vad jag tror ligger bakom detta så är det en mix, dels musik utbudet, dels nya teknikers intåg som ändrade hur man lyssnar, men även en del hur hifi utbudet idag ser ut i genomsnitt.

Utvecklat i turordning, jag har en känsla av att musikutbudet var mkt mer varierat och välproducerat överlag tidigare, artisterna kunde mkt vara liksa sexiga som en trafikolyka men deras röster och eller musikaliska talanger var otroliga, artisterna var mindre av snyggt förpackade "safe sell" produkter och mer av just musiker, texterna var mer, ja helt enkelt mer, de sade något, stod för något, något man kunde ansluta sig till eller verkligen reagera på, man tog fler och större risker som bolag när man gav ut något, allt detta gjorde som jag ser det musikutbudet mer givande och intressant, och med en högre kvalitet rent produktionsmässigt då man hade mer tid i studion etc.

Å andra sidan har vi idag en bra mkt mindre reglerad musikindustri med ett utbud som är helt otroligt i sin mängd, problemet idag ligger i att hitta det man gillar i denna massa, och genom vilka kanaler man hittar det, det är inte längre stans skivbutik, ginza och specialiserade radioprogram, vilka samtliga gjorde relativt enkelt att hitta det man gillade, det fanns helt enkelt inte så många ställen att leta på.

Tekniken går alltid frammåt, vi hade walkman, sedan hade vi jens of sweden, och nu en dator i fickan som är mer kraftfull än en fotbollsplan täckt av commodore C64'or, eller kanske för den delen amigor, i början var lagringskapaciteten begränsad så komprimerade format gjorde entre, bra musiklyssnandet, dåligt för ljudkvalitén, ägarna av desamma vande sig och tittade aldrig vidare bortom denna smidighet, de behövde inte göra det, allt fanns ju där redan, där tror jag hifin tappade rätt mkt, och dessa generationer är än idag därute med sina lyssningsmönster befästa i trygg enkel bekvämlighet.

Sedan har vi det mest kontroversiella, utbudet av hifi, som jag tror naturligt har formats av konsumenttrycket, inte sälan av ovanstående beskrivna demografi, det ska vara litet, gärna osynligt, enkelt, gärna bluetooth styt av mobilen, och här hängde hifin inte med inledningsvis, vi höll kvar vid de traditionella formaten för länge medans billiga konsumentprodukter sprang förbi.

Idag ser det annorlunda ut, men frågan är om detta kom försent?

Musikutbudet och lyssningsbeteendet har säkerligen även format högtalare i andra avseenden än bara storlek, men nog fanns det mer "galna högtalare" i mainstream utbudet på 70 och 80 talet än idag, stora, högkänsliga spelglada högtalare som idag nästan uteslutande kan ses på mässor eller hemma hos DIY tomtar, här gick det snett enligt mig, men det är min åsikt, utbudet å andra sidan är format efter kunden, och här är vi idag, det finns undantag tack och lov, med det är bra mkt mindra av dem än tidigare.

Bara ltie funderingar, och det är som vanligt helt ok att inte hålla med, rätt och fel är ur mitt perspektiv och inte någon allmängiltig sanning.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

Ranefjord
Member

422 Posts

Posted - 2018/06/02 :  16:06:08  Show Profile  Visit Ranefjord's Homepage Send Ranefjord a Private Message  Reply
quote:
Tekniken går alltid frammåt, vi hade walkman, sedan hade vi jens of sweden


Var detta ironi? Tar en bra Walkman vilken dag som helst.

Snoogens
Go to Top of Page

Johan4130
Member

435 Posts

Posted - 2018/06/02 :  23:00:25  Show Profile Send Johan4130 a Private Message  Reply
Varför då?

En Walkman på en bra dag svajjade inte.

En mp3-spelare på en bra dag var lossless utan svajj.
Go to Top of Page

govinda
Med nytt namn

2259 Posts

Posted - 2018/06/03 :  00:32:49  Show Profile Send govinda a Private Message  Reply
Håller med dig Martin bra skrivet

För mig är musik konst och hanteras därefter

Bra konst vill man ge rättvisa dålig konst kan med fördel konsumeras på alla ljudvågsspridare. Man behöver inte välja att lyssna på skräp oavsett format, livet på jorden är för kort att ens titta åt det hållet och god konst finns det i överflöd halleluja

Jag lyssnar på dom flesta formaten med behållning! Youtube tycker jag är riktigt intressant och dom kommer säkert bli konkurrent till Spotify i framtiden

Passa på och njut av musiken, Den ger så mycket igen! Den bra konsten upptäcks förr eller senare och det dåliga glöms bort!

Det viktigaste är lusten och kärleken till musiken! Ta det inte för givet rätt var det är släcks glöden man blir gammal börjar höra dåligt eller helt enkelt tappat lusten

Hoppas min kärlek till musiken aldrig falnar

http://gigguide.se/event/429728/

Ha en bra Musiksommar


Music Isn`t my hobby It`s my passion

Professionell Musiklyssnare Musik-Tantriker
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2111 Posts

Posted - 2018/06/03 :  12:19:29  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message  Reply
Micke Y: Jodå, jag kan hålla med på de flesta punkter. Frågan är ju lite varför och vad man gör åt det.

Som den gamla surkart man är så går det att reflektera just över det sista du skrev.

"Alla bloggar, fejsbåk, intagram och twitterflöden har översvämmat dialogen med strunt och troll."

Ja, milda makter. Konsumentbeteendet idag är väsensskilt från för säg 15 år sedan. Man vänder sig hellre till ett forum (inget nämnt och inget glömt) för att få svar på en fråga. Jag vet att undertecknad ihop med 30 andra butiksägare sitter i vånda och undrar varför frågan inte ställs till någon av oss, vi som oftast kan och vet? I det där ligger det såklart en möjlig dos självkritik. Det är liksom omöjligt per definition att anklaga kunder för att göra "fel"...

Vi behöver ju säkert bli bättre på att både få respekt för vårt kunnande och ge kloka och korrekta svar när frågan kommer.

Forum då ...
Varenda en utan jobb men med stort ego (kombination av massor med tid och intensivt utnyttjande av tangentbord) har viktiga saker att meddela, krig att föra, fanor att vaja och fiender att bekämpa. Det är en manlig fjantig töntig värld därute och Hifi är drabbat precis som bilar, foto, sportfiske, drakflygning eller Märklins tågbyggare...

Det är fake-news, kabelkrig (som vanligt), personliga påhopp och man sitter denna morgon med kaffet framför TV 4 och ser Anna Books självlysande tänder och opererade ansikte och hör henne säga "jag fattar inte varför man (media) skall fokusera så på en människas utseende" (hennes alltså då...) Handlar ju inte om Hifi, men speglar tidsandan. Idag är ingenting på riktigt.

I den miljön ställs frågorna och det finns knappt en enda fråga som inte blir föremål för flaggviftande, märkesotrogenhet, skitsnack, påhopp och allmänt trollande.

TÄNK så mycket pengar och arbete många kunde sparat om de går in till någon som säljer Hifi och ställer frågan i stället.

Vi försöker svara på mail så fort det bara går, vi finns på sociala medier och har många följare, vi gör utskick, vi gör regelbundet kampanjer med bra priser. Självklart letar man efter roliga nya saker men att skörda 3, 5 eller 10 nya märken på Muncenmässan att importera till Sverige (något som belönas av kunderna, dvs om du alltid har många nyheter) är inte vår grej.

Här är det ett medvetet val, det måste finnas en substans, något som kunderna känner står stabilt, något att återvända till. När du provat Nocco, Monster, Cuba Cola, Frosh, Loka Päron/smultron/fikon, Burn, Burn Zero, Vitamin Well, Rockstart, Red Bull och massor av fler ...

... då häller någon upp mormors hemmagjorda flädersaft och du undrar varför allt det där andra skall finnas? För andra gäller kanske ett glas kall mjölk för att tanken skall komma.

Vi har några flädersaft, som vi aldrig överger. Det gör oss omoderna, ute, passé. Men det gör tillräckligt många lyckliga för att det skall fungera.

Poängen?

Jo, det är SÅÅ mycket bullshit därute nu att det är omöjligt för den som är nyfiken på Hifi att kunna orientera sig. Han kommer köpa det han uppfattar som"hetast"(vanligtvis längst bort från flädersaften) . Eller så kommer han att leta efter minimalt pris i förhållande till nypris. (det kan ju aldrig bli fel då, eller?)
En Hifi-butik är något suspekt, där är man bara intresserad av att tjäna pengar på honom och hans intresse... (och nu blev han lite socialist helt plötsligt)

Om Micke Y:s mässupplevelser:
Jag minns när vi var ett gäng som var på Muncenmässan 2010. Efter att ha avverkat 30 rum kommer vi in i Tidal-rummet och tvärstannar. Det där var något extra, något osannolikt magiskt bra. Men också ganska kostsamt. 1,2 miljoner för ett par Sunray.
Förra året gick jag in i samma rum. Nu kostar de aktuella Tidalhögtalarna 8 miljoner, plus lika mycket i elektronik... Och inte lät det bättre.

Samtidigt är det ju så med mässor, ingen skulle tycka en bilmässa var intressant om de visade Passat GTE och Toyota Yaris... Men idag räcker det inte med Ferraris och Bentley. Bilarna skal kunna flyga, vara gjorda av guld och diamanter och göra 0-100 på 2,3 sekunder...

En gång i tiden handlade Hifi om att reproducera ljud, ju mer naturtroget desto mer imponerande. Idag är det ingen faktor i de breda lagren.

"Good enough" is what killed the Hifi-industry som en vän/leverantör från USA brukar säga.

Så, vad gör man åt det?

Jo, alla här inne tar med en kompis till Göteborg Hif-show i september, där kommer det finnas högst normal hifi och några rum med crazy expensive... Ta med en kompis som kanske bara är lite intresserad. Han kommer bli imponerad och nöjd.

Det är bara tillsammans vi kan dra åt ett bättre håll. I år har jag bett utställarna att aktivt hjälpa till med att bjuda in folk, göra event och aktiviteter på själva mässan, skapa utskick till samtliga i sina kundregister. Och jag har erbjudit rum åt de som ibland vill kriga med alternativa mässor.

Och du som läser det här, kan alltså dra ditt strå till stacken. det är de återkommande mässorna i landet som håller ihop Hifi-sverige. Göteborg, Stockholm, Jönköping, Malmö. Ju fler som besöker dessa ju bättre förutsättningar för att få trenden bort från yta och lifestyle (eller inget alls).

Tillsammans alltså, mindre krig och mer av att dra åt samma håll.

Med vänlig hälsning,

sladd

reklam nedan, detta är mässan där alla är inbjudna och alla är välkomna. Ta med en kompis!


www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/

Edited by - Hi Fi Consult on 2018/06/03 12:21:18
Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4355 Posts

Posted - 2018/06/03 :  13:28:12  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Gött sladd, vilket brandtal! Jag lovar härmed att besöka mässan i Gbg!

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2111 Posts

Posted - 2018/06/03 :  14:02:36  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message  Reply
Gott så

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/
Go to Top of Page

lampuradio
Member

416 Posts

Posted - 2018/06/03 :  16:20:28  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Det finns ju en aspekt på "HiFi" som jag upplever som problematisk och det är ju det som nämns i "brandtalet" (bra text f.ö.), nämligen att HiFi handlar om att reproducera ljud naturtroget (eller handlade). Nuförtiden har man som konsument inte en susning om hur en viss spelning faktiskt lät. Troligen har inte artisterna det heller, eftersom de inte alla var på plats samtidigt. Den som bestämmer hur det ska låta är ljudteknikern och möjligheterna att trixa med ljuddata har ju bara blivit större med åren. Med sådana inspelningar kan det ju bli så att lyssnaren upplever att "här finns ju både bas och diskant, så det låter ju fint", men då är ju bedömningen av reproduktionen helt beroende av konsumenten och inte alls av "hur det lät"; HiFi blir då lite av en fiktion, tycker jag.

Andra typer av inspelningar är ju annorlunda, förstås... Om det är en inspelning av nåt som faktiskt lät som musik vid inspelningstillfället är det ju jätteintressant att det kan reproduceras av konsumentens anläggning så att det låter "likt originalet". Men vad talar vi då om för musik? Jag tror inte vi hittar de stora volymerna inom den kategorin... Om nån tycker att en elektroniskt fixad låt låter finfint i en viss anläggning så är väl det inte HiFi i mina ögon, men just den personen kanske tycker det. Han/hon försöker kanske inte spela nånting känsligt med Segovia i samma anläggning och behöver då kanske inte uppleva hur en akustisk gitarr låter som glaskross.

Så det kanske är ett lite flerdelat problem. Många har inte alls en relation till HiFi, eftersom de är nöjda med att den musik de gillar "låter bra", och det dessa personer lyssnar till kanske låter OK i en gammal bilradio. En annan problemdel är möjligen alla de olika sätt som finns att "konsumera" musik. Det är ju en viss skillnad mellan att sjunka ner i favoritfåtöljen med nåt trivsamt i ett glas nära tillhands och bara lyssna på nåt, och att sitta i sin skogsmaskin och ha lite musik under arbetet, eller lyssna på nåt i joggingspåret etc. En bra anläggning kanske man inte tar på ryggen i språngmarsch, även om det borde vara möjligt med nutida teknik.
Go to Top of Page

FBK
500.000-klubben, Klubbmästare i AÖ & UA

6344 Posts

Posted - 2018/06/03 :  17:22:22  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
quote:
Gött sladd, vilket brandtal!

+1

Sk. Neutrala högtalare är kanske mer för tekniker som utvärderar andra komponenters egenskaper eller dem med större intresse av mätvärden och konstruktionsprinciper än av själva musikupplevelsen.
Och söker du så bra ljud som möjligt för en begränsad summa och är beredd att tänka utanför boxen Hifi ,titta i mina systemtråd.
Go to Top of Page

HerrD
100.000-klubben

1179 Posts

Posted - 2018/06/03 :  22:52:57  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
Finns ytterligare en aspekt att ta hänsyn till här. Vi som är intresserade av detta lär oss också själva ständigt mer, vi är inte så lättimponerade som när vi började vår bana. I vår lokala informella formation av hifinördar har detta ämne varit uppe tidigare då vi känt att lokala butikerna inte längre har något riktigt utbud av högpresterande hifi. Tittar vi närmare har dom nog ungefär samma nivå som för 15 år sedan men vi har helt andra referenser idag än då. Många av oss har riggar som är mer fintrimmade än man kan få till i en butik där utrustningen växlar i högre takt. Att många söker sig till forumen är heller inte konstigt då handlare av naturliga skäl talar i egen sak och rekommenderar produkter ur sitt eget sortiment, och konstigt vore väl annars.

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

Hi Fi Consult
Member

2111 Posts

Posted - 2018/06/04 :  09:11:43  Show Profile  Visit Hi Fi Consult's Homepage Send Hi Fi Consult a Private Message  Reply
HerrD:

Det finns en poäng där, utan tvekan och självklart kan man "växa ur" en butik.
Men för de flesta kommer de nog inte upp i kunskaps- och erfarenhetsnivån som våra tio bästa Hifibutiker besitter. Det är nog mest ett svepskäl grundat på just idén att man kan själv och letar bäst deal.

I det lite längre perspektivet är ju allt ett flöde. Vi har nu kunder som av ålder försvinner in i den sista vilan. Deras livsresa har - vad hifi-intresset anbelangar - kunnat tillgodoses av oss och andra handlare.

Nya unga kommer till men idag är inte Hifibutikerna det naturliga första steget. Det är in på diverse forum. En plats där du - förutom osämja, trollande, förtal och skräp - pratar extremt väl om dina egna prylar och inte sällan i syfte att få bättre betalt för dem eftersom du tänker sälja dem snart...

Det tycker jag är värre än att en handlare pratar om "sina" märken. För varje normalbegåvad kund tas ju det med i beräkningen. De seriösa handlare jag känner är nog också alla ödmjuka inför det faktum att en del hifi är riktigt bra - även om de inte själva för märket. Hylla eget och dissa allt annat torde vara en säker väg ned i underjoden...

Med vänlig hälsning,

sladd

www.hificonsult.se
http://www.goteborghifishow.se/index.php/se/

Edited by - Hi Fi Consult on 2018/06/04 09:14:41
Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4355 Posts

Posted - 2018/06/04 :  11:12:52  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Det kan inte hjälpas sladd, men dina branchkollegor besitter inte alltid ett så charmant kundbemötande.
När min Tyr fick ett fel på ena kanalen fick jag rådet att slänga den i ån... Den handlare jag sökte hjälp hos i det fallet sålde ju inte produkter av den tillverkaren. Det finns handlare i detta land som fortfarande inte lyckats streama en enda låt och tycker vid varje besök att jag borde skaffa mig en CD-spelare. Ja, troligen...
Både handlaren och kunden måste utvecklas och marknadsplatserna förändras. Hänger man inte med så dör man ut när det traditionella kunddunderlaget upphör...
Och inte så sällan blir man bemött med en jargon som får Monty Python-sketchen om grammofoner att framstå som en bemötandekurs hos studiefrämjandet.
Edit:
Sedan finns det givetvis handlar som är ödmjuka inför att kunden är påläst och har preferenser och erbjuder lösningar som är fördelaktiga för både kund och handlare.
Samtidigt som man alltid blir trevligt bemött, även om man inte handlar för stora summor varje gång man besöker butiken. En kopp kaffe till exempel, är en liten investering som kan odla en bra kund/handlar-relation i dessa sammanhang. Kudos för detta!

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd

Edited by - AlfaGTV on 2018/06/04 11:19:14
Go to Top of Page

FBK
500.000-klubben, Klubbmästare i AÖ & UA

6344 Posts

Posted - 2018/06/04 :  18:37:42  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
"rådet att slänga den i ån" Den handlaren skulle jag inte gynna. Och det verkar finns ett stort påslag av revir tänk,tänker på alla olika mässor där det verkar som en del utställare bara ställer ut på en mässa och avstår ifrån andra. Trist då Sverige är litet.

Sk. Neutrala högtalare är kanske mer för tekniker som utvärderar andra komponenters egenskaper eller dem med större intresse av mätvärden och konstruktionsprinciper än av själva musikupplevelsen.
Och söker du så bra ljud som möjligt för en begränsad summa och är beredd att tänka utanför boxen Hifi ,titta i mina systemtråd.
Go to Top of Page

Lovan
Member

3165 Posts

Posted - 2018/06/04 :  21:45:40  Show Profile Send Lovan a Private Message  Reply
Sen måste man tillägga att grundnivån på produkter som säljs på andra ställen har blivit markant bättre. En homepod/sonos/whatever är mycket bättre köksradio än vad de var för 30 år sen
Sen måste man vara ödmjuk över att gemene man inte har lika mycket tid över till att bara sitta ner och lyssna på musik. Då blir det mera prio på att ha bra ljud när man är ute och joggar eller sitter i bilen. Idag är det inte svårt att spendera 100k extra på en esoterisk anläggning som tillägg på nybilsköpet. Det har många tillverkare redan anammat bl.a. B&W, JBL, Dynaudio, Focal...
Go to Top of Page

Johan4130
Member

435 Posts

Posted - 2018/06/08 :  20:08:51  Show Profile Send Johan4130 a Private Message  Reply
@Hi Fi Consult:

Jag citerar dig/er lite:

"Ja, milda makter. Konsumentbeteendet idag är väsensskilt från för säg 15 år sedan. Man vänder sig hellre till ett forum (inget nämnt och inget glömt) för att få svar på en fråga. Jag vet att undertecknad ihop med 30 andra butiksägare sitter i vånda och undrar varför frågan inte ställs till någon av oss, vi som oftast kan och vet?"

"TÄNK så mycket pengar och arbete många kunde sparat om de går in till någon som säljer Hifi och ställer frågan i stället."Ja du/ni,

Jag har än så länge inte gått in i en butik som inte förespråkat sin egen försäljning före någon annans.
Har svårt att tro att konsumentbeteendet är särskilt olikt sig nu från för 15 år sedan i det avseendet.

Det kan vara därför vi konsumenter försöker finna likasinnade att diskutera med före vi går till en försäljare som har till yrket att sälja sina egna varor.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000