HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Åsikter och deras bakgrund
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

lampuradio
Member

398 Posts

Posted - 2018/03/10 :  19:19:23  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Det är möjligen inte rätt forum att dra upp detta, men jag får väl ta eventuell kritik på den punkten med jämnmod.

Det här forumet är egentligen rätt exemplariskt av det jag sett. I flera trådar har det framförts ett antal motstridiga uppfattningar, och det har inte resulterat i hemska förolämpningar och tillmälen, utan oftast bara fortsatt diskussion, möjligen lite "animerad". Jag är inte utanför detta, jag har nog provocerat lite men har inte fattat att jag har helt gjort någon "pissed off", som man säger på vissa ställen. I så fall ber jag om ursäkt!

De åsikter jag framför - och står för - har att göra med att jag anser att man även utan djupgående fackkunskaper bör kunna försöka använda logiskt tänkande.

Ett av de områden där jag troligen skapar meningsmotståndare är "kablage". Mycket generellt tänker jag mig att om man nu skaffar rejäla högkvalitetskablar för att föra fram signalen mellan de enheter man har i sin anläggning, så gör man en bra insats: bra signalkablar har minimal inverkan på signalen. Det kan påverka ljudet om kablarna är "dåliga" och "minimal inverkan" är precis det man strävar efter vad det gäller signalkablar. Men jag saknar fullständigt någon form av faktaunderlag för att på samma sätt gå över sina kraftkablar (alltså 230 V matningen). Man har ju köpt signalkablarna för att överföra signalen. På vilket sätt kan utförandet av kraftkablarna inverka på signalöverföringen? Den ska väl gå genom de fina kablarna man installerar mellan enheterna för att överföra signalen? Jag blir lite förbryllad över att man inte tycks göra den analysen, eller snarare ställa sig frågan: hur menar de som vill sälja kabeln?

Det hör ju till saken att elsäkerheten kräver att en innamätet i en apparat ska vara isolerat från kraftnätet, dvs fas och nolla ska inte vara galvaniskt kopplade till komponenter inuti apparaten (utom ingången till nätaggregatet). Därav följer att inte heller ljudet kan gå från apparatens innanmäte till kraftkablarna; det ska vara isolerat däremellan.

Det är däremot självklart att kraftkablaget ska vara av god kvalitet för att överföra 50 Hz 230 V upp till de effekter som anläggningen vill ha. Det kan kräva att man har bra koll på kontaktkvalitet, kontaktering av kablar, bra "strömlister" (grenuttag) och sådant.

Det kan också vara så att det finns elektriskt skräp på nätet, dvs störningar. Då måste man kanske överväga att ha stördämpande aggeregat här och var (ferriter, nätfilter, kanske en isolationstrafo). Ett av de mest effektiva aggregat man kan hitta är ett UPS för datorer, som ger äkta sinusvåg ut; dessa har en hel del störningsbegränsande funktioner inbyggda, förutom UPS-funktionen. Av någon anledning tycks dessa motarbetas med motiveringen att de ger "skräpig el" på utgången, men detta är ju precis det de ska motverka. Datorer är ju om möjligt ännu mer känsliga än ljudanläggningar så man vill verkligen inte ha störningar i kraftmatningen.

Ovanstående långrandiga resonemang får stå som exempel på hur jag resonerar när jag ibland går i polemik mot exotiska lösningar på tänkta problem. Jag menar nog i korthet att ljudproblem bör lösas genom att man tittar på ljudkretsarna, kraftproblem är en annan sak.

Vänlig hälsning

HerrD
100.000-klubben

1141 Posts

Posted - 2018/03/10 :  21:54:06  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
Varför låter strömkablar olika är alltså frågan? Detta har varit uppe förut och är svårt att förstå. Generellt skulle jag lite tufft säga att hör man skillnad på strömkablar så är nätdelen för dåligt konstruerad. Men det sagt så hör jag tyvärr skillnad med olika strömkablar och det stör mig. Jag har funderat en del kring detta och min enda slutsats är att olika strömkablar agerar filter på ingången. Det går att förstå när man tittar på strömderivatan över likriktarna i nätdelen. När dessa börjar leda blir det en strömspik över dioderna och ju mer likt en diracpuls detta är desto fler frekvenser letar sig in i signalen enligt Fourier. Detta letar sig sedan vidare till utgången på förstärkaren beroende på PSRR, dvs mätetalet på hur väl störningar/rippel på nätdelen tar sig till utsignalen. Sen kan man fundera på hur mycket det borde höras och jag stör mig på hur mycket det hörs, det är ofta fundamentalt klangpåverkande. Ett tag hade jag en PS Audio strömregenerator och då var skillnaden på nätkablar klart mindre vilket var skönt. Jag investerar gärna i saker som jag kan förstå vad dom gör!

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

lampuradio
Member

398 Posts

Posted - 2018/03/10 :  22:15:07  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Det är klart att detta kan vara lite "skåpmat" och jag har heller ingen möjlighet att förneka att det kanske går att upptäcka skillnader - det är inte det intressanta för min del. Jag är mer ute efter att komma åt analysen och till slut få nån form av tekniskt försvarbar argumentation för det ena eller det andra. Det är det sätt jag själv skulle vilja angripa en situation där jag kanske ska lägga ut tusentals kronor på "vanliga elsladdar" för att uppnå förbättring.

Det kan troligen gå att dela upp problemet lite. Om man antar att det faktiskt går att detektera ljudskillnader beroende på vilka kraftkablar man använder, så kanske man måste definiera "miljön" mer detaljerat för att komma åt hur det funkar. Har man klassiska apparater, med 50 Hz nättrafos i varje burk eller är prylarna utrustade med switchande nätaggregat? Vilken klass arbetar slutstegen i (A, AB, B eller D är väl det man har att välja mellan)? Vilken grupp av apparater är det man testar kablarna på (dvs är det bara phonosteg, är det CD-spelare, slutsteg, etc inblandat mm, mm)?
Go to Top of Page

AndersP
Member

1209 Posts

Posted - 2018/03/11 :  09:49:46  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
Jag är ju konservativ i dom här sammanhangen och tycker väl att skillnaden mellan nätkablar är trams eftersom jag inte själv hört skillnad. Faktum är dock att vissa hör eller upplever skillnad! Det har ju styrkts flerfaldigt så det kan man inte diskutera. Logiken tvingar mig då att vara öppen för den problematiken och möjligheter till lösningar annars gör jag mig ju till en döv och patetisk gubbe och det vill jag inte.

Samtidigt tycker jag, vilket väl är känt, att man ska få säga vad man tycker utan att bli betraktad som nån buse. Det är här jag tycker hififorum brister. Om jag sitter i soffan med mina kompisar pratar jag inte med dom som nån tysk diplomat utan jag säger vad jag tycker för det är det dom förväntar sig av mig. Killen som tänker köpa en nätkabel och undrar vad man tycker om ett visst märke borde väl kunna få ett svar? Vilket som helst. Tom att dyra nätkablar är trams. Han frågar ju! Sitter nån då hemma med en sladd för 10000 och känner sig kränkt av diskussionen, so what?

Jag är på forum (flera) för att lära mig saker genom diskussion med andra människor och i diskussioner känner man sig ibland frustrerad om det man tycker inte faller motparterna i smaken, men det är alltid då som påfyllningen av kunskap sker. Om ingen opponerar sig blir det ingen ny påfyllning.

Linkwitz Orion, 6 x Ino a2, LX521 center (inte klar)
Go to Top of Page

AndersP
Member

1209 Posts

Posted - 2018/03/11 :  09:59:42  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
quote:
Det kan troligen gå att dela upp problemet lite. Om man antar att det faktiskt går att detektera ljudskillnader beroende på vilka kraftkablar man använder, så kanske man måste definiera "miljön" mer detaljerat för att komma åt hur det funkar. Har man klassiska apparater, med 50 Hz nättrafos i varje burk eller är prylarna utrustade med switchande nätaggregat? Vilken klass arbetar slutstegen i (A, AB, B eller D är väl det man har att välja mellan)? Vilken grupp av apparater är det man testar kablarna på (dvs är det bara phonosteg, är det CD-spelare, slutsteg, etc inblandat mm, mm)?

Intressant. Kanske switch-nätdel och klass A är mindre känsliga?
Kanske bökigt att göra undersökningar dock.

Linkwitz Orion, 6 x Ino a2, LX521 center (inte klar)
Go to Top of Page

HerrD
100.000-klubben

1141 Posts

Posted - 2018/03/11 :  10:49:49  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
Vi har alla vår gräns för vad vi hör, förstår och accepterar. Jag har t.ex. svårt för små resonanta koppar som ska fånga upp något kvantmekaniskt i rummet utan koppling till anläggningen... Har dock inte hört någon demo men förhåller mig skeptisk. Ibland känns hifisvängen full av alternativmedicinska kristaller och bondfångeri. Men i nästa veva sitter jag hos en hifikompis och hör skillnad på två olika pleterade kontakter i en nätkabel, jag vill inte höra skillnad - det är jobbigt men likväl låter det annorlunda. Då sätter tankarna igång ordentligt eftersom jag gärna vill begripa varför.

Jag har många gånger hänvisat till det fina arbete Toole gjort med blindtester och statistik angående högtalare. Det skulle behövas något liknande för resten av kedjan också.

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

AndersP
Member

1209 Posts

Posted - 2018/03/11 :  11:14:05  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
Jag instämmer till fullo, speciellt det där om kopparna. Samtidigt är det omöjligt att bevisa att dom INTE har betydelse om man ska se vetenskapligt på det.
Hör man skillnader på pläteringen och den bättre pläteringen är dyr kanske man ska löda fast sladdarna i apparaterna Borde bli mindre kostsamt iaf. Om man är kostnadskänslig då altså.

Vidhåller alltjämt att mycket mer genomgripande resultat går att få på andra sätt till mycket mindre kostnader.

Linkwitz Orion, 6 x Ino a2, LX521 center (inte klar)

Edited by - AndersP on 2018/03/11 11:19:56
Go to Top of Page

HerrD
100.000-klubben

1141 Posts

Posted - 2018/03/11 :  11:19:40  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
Visst kan lödning vara ett bättre alternativ, helt klart. Jag hade en gång Linkwitz Orion och skippade kontakterna i högtalarna och hade obrutna ledare från element till förstärkare. Det gav ett lyft så det borde gå att förlänga till hela anläggningen, bara lite opraktiskt

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

AndersP
Member

1209 Posts

Posted - 2018/03/11 :  11:22:10  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
Jag har obrutna ledningar från element till förstärkare på mina Linkwitz Orion as we speak
Det är sant!

Linkwitz Orion, 6 x Ino a2, LX521 center (inte klar)

Edited by - AndersP on 2018/03/11 11:23:31
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS

6344 Posts

Posted - 2018/03/11 :  11:32:10  Show Profile  Visit Bubbel's Homepage Send Bubbel a Private Message  Reply
Jag undviker kabeltrådar som pesten då de oftast tenderar till bråk istället en nykter diskussion. Jag är det inte och fler med mig som inte har någon djupare utbildning i hur kablar och elektronik fungerar i symbios är man vetgirig så finns det mycket man kan läsa eller lyssnar man på vad andra säger och tror på detta, ja det mycket kvasivetenskap säljare vill sälja och folk vill imponera.

Det jag har gjort är att samla på mig egen erfarenhet genom att prova mig fram dels genom att bygga kablar själv inte bara köpa färdig kabel och sedan löda dit en kontakt nä bygga på riktigt, fick en del erfarenhet av det. Men som vanligt fick jag fler frågor än svar av experimentet. En av upptäckterna jag gjorde var intressant nätkablarna som var bäst i mitt system var till datorer det visade sig vid en närmare undersökning att de var upp till fyrskärmade beroende på fabrikat jag satte även dit en ferritring, men det är som vanligt väldigt subjektivt.

Jag är inte heller förtjust i "boutiquekablar" där det verkar vara dyrast är bäst men det är upp till var och en att avgöra vad man vill ha sen är placeboeffekten stor;).

Mycket svammel men hoppas att ni får ut något av det.

Anders


Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

AndersP
Member

1209 Posts

Posted - 2018/03/11 :  12:08:20  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
Exakt vad lampuraudio skriver.
Jag tycker man ska kunna diskutera allt inom audio. Även vilka sladdar man ska ha. Blir det av nån anledning konflikter kan man säkert lösa det efter hand. Om alla försöker bete sig som folk går det säkert bra. Man måste ju få tycka olika utan att nån ska bli kränkt. Blir man det i alla fall tycker jag att man får odla lite tjockare skinn på näsan faktiskt.
Blir man osäker på vad en diskussion syftar till kan man ju sätta på en bra skiva istället för att läsa skiten. Finns ju flera trådar man kan vara med i.

För att ätergå till topic
Det där med datakablarna låter mycket intressant. Var köper man sånna?

Linkwitz Orion, 6 x Ino a2, LX521 center (inte klar)
Go to Top of Page

lampuradio
Member

398 Posts

Posted - 2018/03/11 :  14:08:11  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
En del av "problemkomplexet" är hur strömförsörjning av ett slutsteg egentligen fungerar. Om man bortser från "klass D", vilket jag inte har fördjupat mig i egentligen, så känns det ibland som att det i vissa fall görs antaganden som inte är helt i överensstämmelse med verkligheten. Jag tänker då på resonemang, som utgår ifrån att signalströmmen (dvs det som i princip är "ljudet") går igenom nätaggregatet. Så är inte fallet, egentligen.

Om man ser till slutsteg med utgångstransformator, som exempel, kan man beskriva det ungefär som följer:

I push-pull -kopplingar har man två aktiva komponenter (trissor eller rör) som jobbar i mottakt mot en mittpunktsmatad transformatorlindning. I matningspunkten (dvs där nätaggregatet levererar sin energi) finns ingen signalspänning, den finns bara i lindningens ändpunkter. Nätaggregatet känner ingenting av vad som slutsteget jobbar med, det kunde lika gärna sitta ett moststånd eller en glödlampa som belastning efter nätaggregatets utgång. Oavsett vad som spelas i högtalarna. Oavsett om slutsteget är i klass A/AB/B råder samma förhållande. Däremot kommer likströmsförbrukningen till slutsteget att variera beroende på belastning om det är klass AB eller B. Men det är alltså inte ljudfrekvens som det handlar om, det är bara matningsströmmen som pulserar i takt med ljudnivån. Självklart kommer slutstegets effektbehov att variera en del också - när nätaggregatet ska leverera mer, vill det ha mer från vägguttaget. Men, som sagt, det är i takt med ljudnivåförändringarna, inte ljudfrekvensen.

I den ovanstående texten ligger en av anledningarna till att jag blir fundersam över detta med hur man motiverar att kraftkablarna blir inblandade - det går ju ingen signalström där, åtminstone inte från ett slutsteg. Med reservation för hur slutsteg i klass D jobbar och hur de matas, jag får läsa på lite där.

Detta skriver jag som ett exempel på hur man kan motivera sin skepsis, dvs hur jag resonerar. Det har faktiskt inte nåt med att dissa andras tänk att göra (riktigt så stöddig är jag inte), det jag tycker vore intressant är ju hur man driver resonemanget åt andra hållet, så att säga.
Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4277 Posts

Posted - 2018/03/11 :  14:46:50  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Jag nappar lite försiktigt på betet genom att kommentera litet! ;)
Och nej, jag är långt ifrån kunnig på detta. Däremot är jag ordentligt medveten om att saker ALLLTID är mera komplexa än vad man utsprungligen kan tro.

Om vi bortser ifrån signal- o högtalarkablar och bara funderar runt varför strömkablar skulle påverka ljudet.
Min teori: ljudsignalen är enbart en styrsignal som modulerar nätspänningen/strömmen på dess kraftöverföring till högtalarnas element. Det finns naturligtvis brister i det resonemanget, som att det evt är galvaniskt skiljt från signalen.
Ni som är mera insatta än mig håller säkerligen med om att alla inkopplade kablar blir en del av det elektriska systemet och även att även kraftkablar har elektriska egenskaper. Vi pratar då egenskaper som resistans, kapacitans, impedans etc.
Även om strömförsörjningen i en förstärkare innehåller en buffert i form av glättning så kommer ju energiförbrukningen att variera i takt med signalen och då kommer väl även nätkabelns egenskaper påverka kraftöverföringen till glättningen?
Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

HerrD
100.000-klubben

1141 Posts

Posted - 2018/03/11 :  14:52:05  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
Ja, jag läste just här: http://www.kelm.ftn.uns.ac.rs/literatura/mi/pdf/AudioPowerAmplifierDesignHandbook.pdf
och såg att en 6,3A säkring kunde fördubbla rippelspänningen pga sin egen resistans. Så visst, allt påverkar. Man borde kanske oftare läsa dylika länkar och gräva i teorin för att påminna sig om att allt verkar lätt innan man läst på ordentligt. Tror man att något är enkelt är det en god påminnelse om att man kanske inte vet tillräckligt så känner jag när jag tror något är enkelt i alla fall...

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

AndersP
Member

1209 Posts

Posted - 2018/03/11 :  16:33:36  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
För mig tar det emot att acceptera att nätkabel gör skillnad, men jag måste ju acceptera det. Orsakssambandet är säkert mycket komplicerat som redan nämts och jag kan inte heller ge nån bild av hur det hänger ihop. Däremot frågar jag mig vad 3:e parts-nasare känner till för hemligheter som vi, deltagare i den här tråden, inte känner till.

Linkwitz Orion, 6 x Ino a2, LX521 center (inte klar)
Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4277 Posts

Posted - 2018/03/11 :  16:49:10  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
Ja, det kan man ju undra. Visst, det finns folk som har erfarenhet från yrkeslivet inom olika relaterade områden och drar slutsatser därifrån. Och säkerligen blandat med teoretiska kunskaper från akademiska studier också.
Sen är det ju nästan komik i att varenda jädra hifi-snubbe som tillverkar nåt har ju jobbat på NASA eller Forsmarks kärnkraftverk eller nåt sånt ... Det är liksom inga gamla tandhygienister, kuratorer eller hemkunskapslärare direkt...

Sen kan jag inte låta bli att protestera mot "sanningar" som att signalkablar ska skärmas eller att högtalarkablar är fullgoda bara de har tillräcklig area. Båda punkterna bär rakt emot mina egna preferenser och erfarenheter. Däremot instämmer jag med att kontakteringen är snor-viktig för bra överföring, mycket viktigare än själva kabelvalet.

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

HerrD
100.000-klubben

1141 Posts

Posted - 2018/03/11 :  17:18:01  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
En del är bara duktiga på att empiriskt dra rätt slutsatser av mycket experimenterande och har goda öron. Lite som att det finns fanastiska kockar som inte är klassiskt skolade men dom älskar mat och har bra smaksinne och lär sig av att laga mycket mat.

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

Jamo
Member

719 Posts

Posted - 2018/03/11 :  17:45:51  Show Profile Send Jamo a Private Message  Reply
Man kan ju ställa sig frågan: Vad för skillnad väntar jag mej egentligen att en nätkabel ska göra? Det är som någon skrev tidigare att en och annan hör skillnad på nätkablar men de flesta verkar inte göra det. Det har som jag ser det flera orsaker men den orsak som jag tror har störst betydelse är vilken musik man lyssnar på. Det hade varit intressant att veta vilken musik de som hör skillnad lyssnar på. I väntan på svar så är min gissning att det är lyssnare på jazz, visa, kammarmusik, symfonisk musik, opera, kort sagt akustisk musik. Däremot skulle jag nog bli förvånad om någon som lyssnar på Infected Mushrooms, Metallica, Kraftwerk och liknande musik hör skillnad. Varför vågar jag gissa så här? Jo, de som erfarit effekter av nätkablar rapporterar tystare bakgrund (djupare "svärta"), större lugn i återgivningen, renare ljud och liknande iakttagelser, vilka borde vara svåra att detektera i volymstark men dynamikfattig musik.

Hälsningar Jamo
Go to Top of Page

lampuradio
Member

398 Posts

Posted - 2018/03/11 :  19:40:35  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
Jag har byggt en del grejer och jag har mest varit järnvägare (lokförare och "stins"), fast det blev ett kort mellanspel med fartygstelegrafistubildning (och då var det ännu väldigt mycket rörpytsar det handlade om).

Jag tror det är svårt att komma till konsensus om just kablar, och det var inte heller meningen med tråden; avsikten var att belysa de olika sätt man kan tänka på och resonera kring olika fenomen. Varför finns olika åsikter/synpunkter? Vad gäller kraftkablar och deras betydelse har jag iofs givit min analys ovan, men det var inte huvudsyftet. Det är liksom mer värt om diskussionerna på ett forum -till exempel- ger konsumenter förmåga att bedöma om försäljarens argument är vettiga eller inte.
Go to Top of Page

AndersP
Member

1209 Posts

Posted - 2018/03/12 :  09:45:58  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
Varför ska man komma till koncensus?
Flera i den här tråden uttrycker saker som jag inte kan ställa upp på, men det är spännande att läsa i alla fall.
AlfaGTV: Jag besökte en tidigare forummedlem som ska få vara anonym. Han hade monterat oskärmade signalkablar. Man kunde höra P3 högt över brusgolvet. Det är MIN erfarenhet av oskärmat...

Linkwitz Orion, 6 x Ino a2, LX521 center (inte klar)
Go to Top of Page

AndersP
Member

1209 Posts

Posted - 2018/03/12 :  09:53:34  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
Men jag definierar inte mig själv som "oskärmade farbrorn" bara för det. Egentligen skulle jag kunna ha oskärmat bara jag fick lyssna på musik och nån bar hem min öl från bolaget gratis.

Linkwitz Orion, 6 x Ino a2, LX521 center (inte klar)
Go to Top of Page

Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ

9014 Posts

Posted - 2018/03/12 :  10:02:46  Show Profile Send Tobbe_L a Private Message  Reply
Jag brukar hålla mig långt borta från kabeldiskussioner.

Men reagerar på en sak i första inlägget.

quote:
Det hör ju till saken att elsäkerheten kräver att en innamätet i en apparat ska vara isolerat från kraftnätet, dvs fas och nolla ska inte vara galvaniskt kopplade till komponenter inuti apparaten (utom ingången till nätaggregatet). Därav följer att inte heller ljudet kan gå från apparatens innanmäte till kraftkablarna; det ska vara isolerat däremellan.


jag antar att du med det här menar en transformator, eller någon form av switchad nätdel.

För mig är en transformator galvaniskt isolerad men det innebär inte att det man gör på sekundärsidan inte påverkar primärsidan.
Eller för den delen primärsidan mot sekundärsidan.
Jag är inte dum....
Jag har bara otur när jag tänker
Go to Top of Page

lampuradio
Member

398 Posts

Posted - 2018/03/12 :  10:23:09  Show Profile Send lampuradio a Private Message  Reply
@ Tobbe_L
Det här blev lite mer detaljnivå än jag tänkt, men "here goes":

En transformator kommer ju att överföra växelströmssignal mellan lindningarna - det är ju det den är gjord för. För att det ska komma ut audiosignal i nätet, genom en nättrafo i en förstärkare, måste det finnas en audiosignal på sekundärlindningen. Det är där jag åker av, för jag kan inte tänka mig att det gör det, om inte nätaggregatet och lite annat är trasigt. Som jag beskrev push-pull-steg ovan, finns ingen feedback från slutsteget till nätaggregatet av ljudsignalen. Där vill jag påstå att det är någon form av faktum.

Nätaggregat består i 99,9 fall av 100 av en massa kapacitans, varav man kallt kan räkna med att det sitter en maffig konding i filtrets utgång och därifrån matas slutsteget. All eventuell -hypotetisk- strösignal från slutsteget kommer att kortslutas av den kondingen och aldrig nå sekundärlindningen på nättransformatorn. Därmed är det enligt min åsikt i frågan inte så sannolikt att det skulle komma ut audiosignal i kraftkabeln.

Pratar vi switchande nätaggregat blir det nästan ännu bättre isolation, på dem sitter det ju likriktare och filter på både ingången (primären) och sekundärsidan.

Edited by - lampuradio on 2018/03/12 10:25:22
Go to Top of Page

Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ

9014 Posts

Posted - 2018/03/12 :  10:41:48  Show Profile Send Tobbe_L a Private Message  Reply
Måste det vara en audiosignal som kommer ut på primärsidan för att man ska kunna höra någon form av skillnad när man byter nätsladd?

Det kanske räcker med effektvariationen?

Jag tror (OBS jag vet inte) att man inte riktigt kan förenkla systemet så mycket så att man kan bara tänka innan samt efter kraftaggregatet.

Jag är ingen kabelguru, visst jag gör mina egna kablar men för mig så vill jag ha en kabel som jag kan göra något med samt ha bra kontakter som inte glappar mm.
Jo jag hör skillnad på kablar, testar man olika kablar så jag tor inte att jag skulle kunna plocka ut vilken kabel som är vilken i ett blidtest men det är hörbar skillnad på dem.Jag är inte dum....
Jag har bara otur när jag tänker
Go to Top of Page

AlfaGTV
500.000-klubben

4277 Posts

Posted - 2018/03/12 :  10:42:37  Show Profile  Visit AlfaGTV's Homepage Send AlfaGTV a Private Message  Reply
quote:
Som jag beskrev push-pull-steg ovan, finns ingen feedback från slutsteget till nätaggregatet av ljudsignalen

Men, förklara (om möjligt) hur du INTE skulle påverka strömförsörjningen då slutstegstrissorna/rören tar en direkt ström/spänning från nätdelen? Precis som Tobbe_L är inne på säger min min övertygelse att precis allt som sker på sekundärsidan kommer påverka primärsidans egenskaper och vice versa.

Junepes uttryck "mindlessness" beskriver ett underskattat tillstånd
Go to Top of Page

AndersP
Member

1209 Posts

Posted - 2018/03/12 :  11:04:55  Show Profile Send AndersP a Private Message  Reply
Ni menar att strömmen på sekundärsidan modullerar strömmen på primärsidan? Kanske kan vara möjligt i mycket dynamiska förlopp, men eftersom det hörs "jämt" eller "direkt" som mina kompisar brukar säga så tror jag inte på den förklaringsmodellen. Måste bero på annat.

Linkwitz Orion, 6 x Ino a2, LX521 center (inte klar)

Edited by - AndersP on 2018/03/12 11:06:05
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.33 sekunder. Snitz Forums 2000