HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Klipschorn som långprojekt
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

TIC37
Starting Member

Sweden
24 Posts

Posted - 2017/10/10 :  13:51:38  Show Profile Send TIC37 a Private Message  Reply
Behöver lite råd och rön eller vad det heter.

Jag är sugen på de stora hörnplacerade Klipschornen som nytt byggprojekt (långtidsprojekt) och jag vet att det säkert finns någon här på Hififorum som både har åsikter men också som har byggt dessa tidigare så jag försöker helt enkelt att skaffa lite baskunskaper om dessa horn men också tips att tänka på när man bygger dem.

Högtalarelementen ger sig väl ganska självmant men ändå;

Jag tänkte bygga K-hornen med Crites 1526 C baselementen från Critesspeakers som skall vara direkta ersättningselement för K33 basen från Klipsch. C:et talar om att det är en gjuten korg istället för utstansad korg och jag tror att det borgar för lite mer stabilitet till en 15 tums woofer än bara stansat chassie. Jag har letat runt efter olika woofers men jag #8221;hör#8221; överallt på nätet att det verkar som K33:an är det bästa alternativet eller just 1526 modellen från Crites, dessutom blir man inte rånade på dessa.

Sen är frågan vad man gör med mellanregistret och diskanten för jag hade hoppats slippa bli ruinerad. Mellanregistret som föreslås på Voltiaudio, BMS 4592ND-Mid är vald för att den är avsevärt bättre än originaldrivern men tyvärr så är prislappen ganska hög (får se, kanske det hinner sparas under byggtiden så att det blir dessa ändå) så här skulle olika tips på mellanregister kunna vara högst välkomna.

Slutligen diskanten, har lite olika alternativ som jag tuggar på men om det går att komma över ett par Coral H-104, alternativt ett par H-100 så ligger dessa högst på önskelistan. Har tyvärr inte hört H-100 men H-104 låter snuskigt bra, väl så bra som Fostex T 900 A i mina öron och jag har läst runt på nätet att Coral H-100 skall vara magisk jämfört med H-104 så kan jag komma över sådana så är det sådana jag skall ha för detta bygget skall vara musikalisk magi.

Låda/Horn;

Här kommer den kniviga delen. Jag har kollat in http://wp.volvotreter.de/projects/khorn/ och han byggde sina baslådor enligt de ritningar som presenteras på hans sida men om jag förstått så finns det en tidigare variant från Klipsch som skiljer sig vad gäller sidostödet som ligger mellan framsidan och stödjer sidoväggarna (jag vet, lam förklaring men jag kanske behöver komplettera frågan senare med bild).
I tidiga modeller av K-hornet så är sidostödet en skiva som går hela vägen från botten till toppen av lådan men med sågtandsmönster som ventilerar mot resonanskammaren medan det i dessa ritningar är fyra stycken delar som endast ansluter vid botten respektive toppen av högtalaren.
Jag har funderat på vad som är skillnaden och vilken väg man borde gå?

Skivorna som skall användas till att bygga med kommer att lamineras med en 7 mm plywood tillsammans med en 6 mm MDF för samtliga innerväggar för att få 13 mm totaltjocklek medan19 mm kommer att bli 6 mm MDF, 7 mm plywood samt ytterligare 6 mm MDF.
Tror jag kommer att uppnå det bästa av två världar här där jag uppnår hög densitet via MDF samt vridstyvhet via plywooden. Allt skall limmas och skruvas och bara för att klara att skruva i MDF utan att fläka upp den så kommer speciella SPAX skruvar användas rakt igenom bygget.

Mellanregister och diskant är väl ganska självklara, i alla fall diskanten för den kommer jag lägga ovanpå hela ekipaget för att slippa tidsfel mellan diskant och mellanregister.
Mellanregister kommer att bli Trictrax horn men var jag skall stämma av det är en oplanerad fråga eftersom jag inte har bestämt mig för drivern ännu.

Tror detta kan bli riktigt bra men det tror man om allt man påbörjar men som sagts, jag undrar lite över hur jag skall välja mellanregister för där är en dyyr del så har någon något uppslag så dela gärna med er.

Ab actu ad posse valet illatio - From the past one can infer the future

DrBoar
Member

Sweden
432 Posts

Posted - 2017/10/10 :  23:05:35  Show Profile Send DrBoar a Private Message  Reply
Hade diy klipschhorn på 80talet. Ritning från Minic. Det där gränslös klippet i basen när hornen står i riktiga hörn med tegel/betongvägg är berusande#128522;
Delen längst in mot hörnet bör inte bara vara en vertikal bräda utan bör ha en triangel del som stagar upp och splittar upp horndelningen.
Go to Top of Page

sladdbarn
Member

Sweden
2581 Posts

Posted - 2017/10/11 :  12:02:06  Show Profile Send sladdbarn a Private Message  Reply
Gjorde en snabb googling och det finns väldigt mycket info.
Spännande bygge, kör hårt

Drömmer om bra ljud...
Go to Top of Page

pix
100.000-klubben

Sweden
3109 Posts

Posted - 2017/10/11 :  13:19:32  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Jag vet att Blomman byggt ett par K-horn för många år sedan
Har dock inte sett till honom här på forumet på ett tag

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition
Fotosida:http://www.wix.com/pixworld/aperture
Blogg:http://pixworld.blogg.se
Företag:http://www.card-consulting.se
Go to Top of Page

TIC37
Starting Member

Sweden
24 Posts

Posted - 2017/10/17 :  09:29:41  Show Profile Send TIC37 a Private Message  Reply
Hade ett litet möte med den lokala snickaren (ganska skönt att ha en snickerifirma runt hörnet fastän man bor i stan) och vi kom fram till att det nog var bäst att försåga bitarna, laminera mindre stycken innan man finsågar resterande vinklar och vrår, allt för att få så bra lamineringar som möjligt och så exakta skär som möjligt.

Håller fortfarande på att leta information rörande stöden som jag har funderingar på samt att jag ritar i Sketch för att göra bakre väggar direkt till högtalaren så att jag kan ha dessa en bit ut i rummet utan att påverka hornöppningen som annars tar nytta av väggarna i hörnplacering.

Ab actu ad posse valet illatio - From the past one can infer the future
Go to Top of Page

rajapruk
Starting Member

9 Posts

Posted - 2017/10/17 :  10:17:06  Show Profile Send rajapruk a Private Message  Reply
Vilket kul projekt! Följer detta.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.11 sekunder. Snitz Forums 2000