HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Pix - Projekt Pukor & Trumpeter. Dagboken
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 84

pix
200.000-klubben

4227 Posts

Posted - 2025/07/04 :  09:28:05  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Grammofonstegsbygget börjar närma sig sitt slut.
Efter många turer. Flera återvändsgränder, så börjar jag ändå bli rätt så nöjd med resultatet. Ftf. finns lite brumm att jobba bort. Men jag börjar misstänka att detta lika gärna kan komma från step-up trafon som påverkas av magnetisk koppling från trafon/drosslar så detta får bli ett senare projekt att grotta i.

Nu var det dags att färdigställa det kosmetiska.
Chassiramen är tillverkad av björk med laxstjärtar i mörk teak. Jag har ännu inte bestämt mig för hur, eller om denna skall ytbehandlas.
När ytbehandlingen väl är gjord, så finns ju ingen återvändo. Så den får nog vara så här tills jag bestämt mig. Genom att vira lite gladpack runt ramen så skyddas den från fulla märken som annars lätt uppstår när man jobbar med den.

Alla mina lådor är gjorda i olika träslag, vilket kan kännas lite rörigt. Kanske skulle man först ha valt ett träslag och en behandling, så samtliga lådor fått ett enhetligt utseende. Men då mina byggen ofta kommer till av material som jag för stunden springer på, så blir det lätt så här
Björk kan annars rekommenderas som snickarvirke. Svårare att bearbeta än ek, men med en slätare, mindre gropig yta, vilket gör det lättare att få fram skarpa vinklar och hörn. Den håller formen bra och slår sig sällan om virket är torrt från början. Dessutom så finns det ju betydligt fler björkar att sätta motorsågen i än ekar. Teaken i laxstjärtarna är närmast ett självklart val, då teak har en lite mjuk karaktär som gör att den enkelt fyller ut uttag som dessa. Man kan göra dem lite i tajtataste laget och ändå knacka i dem utan problem. Gör man samma sak med stjärtar i björk så sträcker man lätt materialet, då björken är hårdare.
Ramen var klar sedan tidigare. Men nu monterades hörnbleck längst ner i ramen


På hörnblecken monterades sedan fötter av svarvad mässing.
Jag gjorde, till skillnad från tidigare (då jag monterat fötterna utanpå en bottenplåt) så här. Då kan jag ha steget på fötter, även utan en bottenplåt monterad. Vid tidigare byggen, med fötterna monterade på bottenplåten så var det ett evigt skrivande när man plötsligt fick feeling att mäta något inuti lådan. Dessutom finns ju en hel del effekt som alstrar värme, så maximal luftströmning kan ju inte vara fel för kylningen.


Jag fick även fräsa bort en bit av hörnen i ramen, då det blev lite tajt med innanmätet


Hörnbeslagen säkrar upp stabilitet i ramen, men funkade också perfekt med mässingsfötterna. De hamnade lagom långt ut i hörnen på lådan. Om jag senare skall montera en bottenplåt (jag brukar alltid tillverka en sådan, men den blir sällan monterad ) så blir det att klippa av hörnen på denna, så beslag/fötter ligger utanför de kant.


Inuti nässingsfötterna trär jag i kutsar av ett svampigt skumgummimaterial. Detta har lite samma egenskaper som tempur-madrasser, vilket gör de återgående, men med dämpning. Det hela blir som en mekanisk dämpare, vilket är den princip jag använt på alla mina apparater. Kanske har mekanisk återkoppling till en förstärkare ingen påverkan. Men varför inte? När man ändå bygger själv så kan man tillåta sig att sväva ut och göra vissa saker, bara för att det är kul


Rammen rider här ganska högt på skumgummikutsarna och det hela ser lite svajigt ut. Men med elektroniken på plats i lådan så kommprimeras dessa till lagom nivå.



"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2025/07/04 09:54:40
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4227 Posts

Posted - 2025/07/05 :  09:26:09  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
En skylt måste man ju ha.
Frågan är vad det skall stå på denna .
Nåja, det får bli en senare fråga

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

Ryssen
100.000-klubben

8969 Posts

Posted - 2025/07/05 :  10:45:18  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message  Reply
quote:

Rammen rider här ganska högt på skumgummikutsarna

Fiffiga fötter,ser ut som en variant på SD fötter.

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4227 Posts

Posted - 2025/07/05 :  14:00:34  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Tack Ryssen
Genom åren har jag testat lite olika sätt att bygga chassin. Jag återkommer dock alltid till en träram med en topplåt av aluminium.
Nackdelen (-och speciellt med ett grammofonsteg) är ju att trä inte skärmar elektroniken, lika bra som metall gör.
Begreppet skärm är egentligen likvärdigt med en sk. Faradays bur. Dvs man innesluter något med en kapsel som är tät för yttre elektriska- och elektromekaniska störningar. Störningar (som ofta är luftburna) bildar strömmar i skärmen, men når inte det som finns inuti.
Någon sådan får vi sällan till i hifi, eftersom alla chassin -oberoende av material har glipor och öppningar. Finns någon öppning lika lång som störningens våglängd, så är den sas. kontaminerad och skärmen tappar sin funktion. Dessutom så måste samtliga förbindelser utifrån och in inför skärmen utföras så att oönskade signaler inte följer med in. Detta genom t.ex genomgångskondensatorer.
Detta kan ses i gamla radioapparater där skärmning är avgörande för dess funktion.

Men det vi i vardagligt tal (hifisammanhang) kallar en skärm, har en kapacitiv jord-funktion. Så skärmen behöver inte nödvändigtvis fullständigt täcka eller innesluta, för att göra skillnad.
I mitt förra grammofonsteg så byggde jag t.ex. steget på en jordad kopparplatta. Elektroniken var mao. inte innesluten, men den jordade kopparplåten shuntade effektivt bort störningar. Så även om det yttre höljet bestod av plast, trä och aluminium, så var steget väldigt tyst och fritt från störningar.
En intressant iakttagelse gällande detta är också den 6 meter långa lågnivåkabel som jag använder mellan grammofonsteg och slutsteg. Denna består av tre tvinnade ledare utan skärm. Den borde orsaka brum men gör det inte, eftersom en av ledarna är kopplad till chassijord (övriga två ledare är signal- (hot) resp. signaljord (cold). Kopplar jag ur den tredje kabeln (den kopplad till chassijord) så hörs ett brus i högtalaren.
Ytterligare exempel är när jag haft problem med störningar är att placera en jordad metallplåt under en apparat. Detta kunde ibland räcka för att minska- eller eliminera störtningar (speciellt apparater med icke-metalliska chassin.

För att skärma av (kapacitivt shunta) lådan till detta grammofonsteg så använde jag här en kopparfolie. Materialet kommer från tiden innan man köpte mönsterkort på nätet, utan bakade sina egna för att skapa interna ledarbanor i flerlagerkort. Denna film är relativt tunn och kan klippas med sax


Därtill har jag sk. EMC-tejp. (Fabr. 3M) vilken med elektriskt ledande klister användes för att montera filmen inuti träramen.


Tejpen sammanslöt kopparfolien i hörnen och vidare upp på den hylla, som senare topp- respektive bottenplåt skall vila på. Via dessa ytor får kopparplåtarna elektrisk kontakt med den skyddsjordade topplåten.











"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2025/07/05 15:41:06
Go to Top of Page

Imperial
Medlem i AÖ

2822 Posts

Posted - 2025/07/05 :  16:42:48  Show Profile Send Imperial a Private Message  Reply
Oj va stiligt

Ett riaa ja byggde limmade ja alu folie m kontaktlim.
De va inte snyggt men de funkade väldigt bra.

Rör å tillbehör när jag är med i matchen.
jbl2480@hotmail.com
Deltidare på Hifikit
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4227 Posts

Posted - 2025/07/05 :  17:12:59  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Tack
Alufolie med kontaktlim funkar säkert precis lika bra

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page
Page: of 84  Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.44 sekunder. Snitz Forums 2000