HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Pix - Projekt Pukor & Trumpeter. Dagboken
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 71

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2018/10/05 :  14:34:21  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Den svarta betsen (ZAR) är mjuk och ytan shacklas (skrapas). Kvar blir betsen i ekens mjukare ådring där betsen sugit in. Sandpappra inte! då blir ådringen otydlig och grumlig


På denna yta läggs sedan ganska många lager röd schellack




I burken skall denna stegade volympot monteras


2 inputs, två outputs (för biamping)

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2018/10/05 14:37:30
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2018/10/05 :  15:06:52  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Zenyggt!

Jag har köpt mig några lådor på H&M HOME. Tillverkade i Indien och finns/fanns i olika farver och störrelser för att prata utländska. De är nog lackade eller något sådant, men helt OK att bygga saker i.

Och givetvis tyckte jag din låda var zenygg också.


Jag skulle bara tillägga att jag har en 22-24 stegs 4-gang vridomkopplare ...

Edited by - soundbrigade on 2018/10/05 15:07:52
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2018/10/08 :  08:10:37  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Back to the ribbons..
Originalbanden i Gamma-elementen var antingen av, hade dålig kontakt eller var uttöjda som dessa


Mina egna band monterade. De har något grövre veckning, men å andra sidan en releaf i ytan, vilket jag tror kan vara bra ut dämpningssynpunkt. Tjockleken är svår att bedöma. Originalen är på 8um (0,008 mm) men med fingrarna tolkar jag det som att mina iaf inte är tjockare. Vid tidigare resistiv mätning så ligger de ungefär i samma harang som originalen.


Försöte även matcha spänningen i bandet genom att montera dessa parallellt


Bandens elektriska kontakt är en akilleshäl. Jag monterade förtennt koppartejp över bandet. som jag sedan lödde mot band/struktur


Övre locket monterat


Slutligen byttes gamla CCCP-skruvar ut mot lite modernare saker


"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2018/10/08 08:11:01
Go to Top of Page

Schack
Member

269 Posts

Posted - 2018/10/08 :  08:29:35  Show Profile Send Schack a Private Message  Reply
Snyggt träarbete som vanligt.

Per

Varför köpa något.när man kan bygga det själv.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2018/10/08 :  08:52:19  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Tack Per
Efter en liten lyssnings meeting i lördags med goda vänner, så har behovet av en topp i mitt hornsystem ytterligare aktualiserats.
Känsligheten på dessa band-element skall med hornen monterade ligga i 90dB-området. Jag är dock skeptisk till detta vid en enkel A-B jämförelse med några 90dB dome tweeters som jag hade liggandes.
Bandelement har dock en snabbhet och en luftighet som inga dome-tweeters kan mäta sig med, varför jag iaf måste göra ett försök att integrera dessa.
Hornriggen ligger på nu på 101dB så dessa element släpar ca 11-15dB, vilket gör att jag tvingas mata dessa med ganska mycket effekt.
Genom att dela dessa något högre än brukligt så inbillar jag mig att jag borde kunna spela dessa med ca 30 transistorwatt, mär resten av hornriggen spelar med 1 rör-watt.

Iom att jag då skall bi-ampa så aktualiseras behovet av ett försteg som orkar driva två slutsteg. Så en del i resan blir att bygga ett buffertsteg till det passiva försteget.

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6793 Posts

Posted - 2018/10/08 :  12:04:44  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
quote:
Den slutgiltiga lösningen jag funnit är att tigga ihop gamla cigarettaskar, där innerförpackningen är tillverkad av aluminiserad papp.


Du får säkert undrande blickar när du frågar ? Det fick mig att minnas när en kamrat som är en fantastisk flugbindare som ständigt letar nya material att binda med fick frågan av sin fru om han visste vart den sista bindan hade tagit vägen, nä ingen aning alls svarade han . Han hade kommit på att ett av mellanskikten i bindan fungerade väldigt bra som kropp med en naturlig rörelse i vattnet.

Själv är jag likadan letar hela tiden efter saker som är användbara i andra sammanhang.

Jag har en fråga om dina diskanthorn, vi har haft en diskussion om runda respektive fyrkantiga (typ Altec)om vilken som är bättre ur ren lyssningshänseende i hemmamiljö har du jämfört dessa två och vad tycker du.

Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2018/10/09 :  07:54:29  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Jag använde mitt ex stayups till elementskydd på mina Tricolumn..
Man måste ju prioritera rätt saker..

Ingen har ju hört fyrkantiga horn vs. runda med alla andra parametrar lika så det blir ju bara spekulation från min sida.

Men att ansluta ett runt membran till ett fyrkantigt horn är extremt krävande för att inte ge reflektioner och dist. Alla avvikelser är känsligare, ju närmare membranet man kommer. Jämför t.ex. WE 12/13A där övergången från rund driver till fyrkantigt horn sker försiktigt gradvis över en halvmeter.
Jag har svårt att se hur ett runt membran skulle kunna övergå till ett rektangulärt på några centimeter utan att det sker en rejäl missanpassning. Och detsamma gäller ju för övrigt med rektangulära membran som dessa.
Det pratas mycket om att hornmynningens släppvinkel MÅSTE överstiga 180 grader. Men utformningen i halsen är mångdubbelt mycket viktigare!

Ur ett mer hypotetiskt perspektiv så kan ju ett rektangulärt horn ha olika spridning i vertikal- respektive horisontell axel. Något ett cirkulärt horn inte kan. Ett pluspoäng för det rektangulära hornet.

Ytterligare en aspekt är ju att ett cirkulärt membran till ett cirkulärt horn kan fås i det närmaste ideellt anpassat till fri luft. Enheten får därför en ganska abrupt cut-off utanför denna perfekta anpassning. Ett rektangulärt horn har ju olika gångtid i hörnen mot mitten, vilket kan ge en mindre perfekt anpassning, men också en mer förlåtande cut-off. Jämför t.ex. med en OB-högtalare där man undviker att montera elementen exakt centrerat. Det är då bättre att montera dessa lite off-center för att få en mjukare utsläckning över baffelbredden. Ibland så skall inte allt vara perfekt. en missanpassning kan ge ett mer förlåtande resultat för öronen.

Intressant är ju då LeCleachs asymetriska horn som drar fördel av alla världar


Svår att tillverka utan numeriska maskiner dock..

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2018/10/09 08:04:04
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7507 Posts

Posted - 2018/10/09 :  13:30:06  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
30W transistorsteg som komplement till en rörwatt, känns inte det lite...tråkigt? Har själv haft samma dilemma med olika känslighet fast då i basen, jag gjorde en lite udda lösning med ett passivt delningsfilter på högnivån som spelar mot en konstlast följt av en step-up spartrafo som tar upp signalen till önskad nivå och till sist en kraftig Mosfetföljare som driver högtalaren. Egentligen ganska poänglöst men det kändes roligare att jobba med koppar, järn och ryska oljekondingar än att göra en helt konventionell lösning med ett aktivt delningsfilter och ett helt vanligt transistorsteg.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6793 Posts

Posted - 2018/10/09 :  16:11:23  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
Det är bara att tacka för din förklaring om de olika hornvarianterna som det brukar vara inget är optimalt utan mer en smaksak vilket man föredrar, har du någon länk som man kan grotta ner sig om runda horn både teori och beräkningar. Jag har lite idéer angående mina Altec 604 jag har nämligen hittat byggbeskrivning till ett diskant horn i trä med bättre frekvenskurva än originalet men man skall vända på varje sten innan man bestämmer sig.

quote:
LeCleachs asymetriska horn. Svår att tillverka utan numeriska maskiner dock..


Tror banne mig att jag skulle kunna tillverka ett par för hand men jag har projekt som väntar så det får vara tillsvidare.

Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2018/10/10 :  08:25:17  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Kika på Gauss motsvarighet till Altec 604. Detta diskanthorn har en böjd mun för att inte ge ett lika abrupt hornslut. Detta koncept stärker det vi pratat om ovan.

När jag byggde mina runda 200Hz Trixtrac-horn så laddade jag ner en kalkylator i Excel-format. Jag minns inte om det var den Volvotreter har på sin hemsida men den kunde ju anpassas till olika driver storlekar.

Vad många ofta glömmer är att ett horn knappast kan spela över 2-3 oktaver. däröver försvinner hornverkan och drivern blir direkstrålande. Spridningen krymper då radikalt pga. utsläckning.
Jag tror därför att multicell är bättre ur denna aspekt då denna kan vidhålla en mycket mer konstant spridning högre upp i frekvens.
Då tillkommer ju förstås problemet. Hur väl kan man tillverka ett multicellhorn? Det blir alltid ett antal kompromisser och frågan är om vinsten blir så stor.
Om jag vore dig så skulle jag rita upp ett ideellt multicellhorn i cad, och sedan be någon med 3D printer skriva ut detta.

varje missriktad yta i ett Multicell horn ger oönskade reflektioner och vingarna skall göras riktigt vassa. Detta kan vara svårt i trä och betydligt enklare med en 3D skrivare.
Kanske kan man skriva ut en insats med 3D skrivare, men göra ytterskalet av trä?

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6793 Posts

Posted - 2018/10/10 :  12:03:02  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
Då vet jag vart jag skall hitta diverse programblad etc Volvotreter är inte helt obekant.

Jo, jag har sett vad det finns på Gauss 3588. Jag fann en japansk sida som har mätningar på GAUSS hornet och även en variant i trä för Altec kan ju va nått. http://www.geocities.jp/arai401204/Horn/A800/A800.html

Intressanta förslag och idéer du kommer med. Jag läste om multicell när Petter byggde sina stora Altec-kloner för några år som jag fann det väldigt intressant och lärorikt men "multihornet" som sitter på 604 är inget riktigt utan bara halvvägs när man studerar det lite noggrannare.

Jag skall be en av mina bekanta rita upp ett horn i CAD då mitt tålamod med vissa programvaror är begränsar men när det gäller att tillverka i trä m.m är det bättre ställt.

Jag har gjort något liknade innan som liknade vingarna till multihorn där vi dopade träet med epoxi på de synliga ytorna innan jag slipade dem väldigt tunna.

Som sagt det är kul att experimentera och se vad för resultat man får men som vanligt blir mina färder alltid något annat när man är färdig .

/A

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2018/10/11 :  07:45:05  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
quote:
Som sagt det är kul att experimentera

Resan är målet.
När det är klart så är det ju inget skoj.

Jag har ju 4st VLD-12 diskanthorn och 2st Decca/Kelly. Med tre horn per kanal så skulle jag få upp känsligheten, och samtidigt få en multicell-verkan. Det kanske skulle vara något?

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2018/10/11 08:01:19
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6793 Posts

Posted - 2018/10/11 :  11:42:10  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
quote:
Jag har ju 4st VLD-12 diskanthorn och 2st Decca/Kelly. Med tre horn per kanal så skulle jag få upp känsligheten, och samtidigt få en multicell-verkan. Det kanske skulle vara något?


Även om jag gillar banddiskanter till horn så känns det som att det är lite överdrivet sen skall det se snyggt ut också det kanske är ett nytt projekt för dig.

quote:

Resan är målet.
När det är klart så är det ju inget skoj.


Känner igen det, det är nästan så att luften går ur en och man närmar sig en dep(p)ression det är väl därför man har ett antal projekt på gång hela tiden.

anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

maal
Member

791 Posts

Posted - 2018/10/12 :  15:19:31  Show Profile Send maal a Private Message  Reply
quote:
Detta sätt att låsa hörnen har blivit lite av standard för mig. En stark snygg fog som är enkel att utföra.


Snyggt som vanligt Per. Har du tid och möjlighet att visa mer i detalj hur du fräser spåren i lådan och tillverkar själva "klackarna" så är jag intresserad av att se hur du gör.

DIY och rör.
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2018/10/15 :  09:59:34  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Tack Marko, men jag heter Lars
Jag har gjort denna jigg som jag drar längs med anhållet. Denna funkar lika bra på cirkelsågen för raka uttag (som bilden här) eller på fräsbordet med ett trapetsformat frässtål


Här ligger en ekram placerad i jiggen


Ekramen skjuts över stålet och ger 45 gradiga uttag i hörnen


Färdiga uttag i ekramen


Skräpbit av teak fräses till trapetsformade lister. Samma trapetsformade frässtål används. Stålet är 14mm i den bredaste änden, så teaklisten fräses ned till denna bredd. Kör listerna MOT fräsens rotationsriktning! annars har man skapat en extremt kraftfull slunga!


Teaklisterna kapas till 25mm bitar


Teakbitarna limmas och knackas in i uttagen i ekramen. Efter de torkat sågas överflödet bort


Slipning till allt ser prydligt ut


Lite träning så blir fogarna tajta och extremt starka



"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2018/10/15 10:00:52
Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6793 Posts

Posted - 2018/10/15 :  10:57:11  Show Profile Send Bubbel a Private Message  Reply
Har man inte alla maskiner för att göra detta går bra att göra detta för hand men då behöver man träna "lite" innan det blir bra.

anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.

Edited by - Bubbel on 2018/10/15 10:59:22
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2018/10/15 :  15:09:54  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Japansåg, vassa stämjärn och tålamod är bra
Har man inte fräsbordet så skulle principen även kunna fungera om man borrade hörnen i 45 graders vinkel och slog i träplugg.
Det skulle ge ett väldigt dekorativ hörn med inlägg som mussepigg-öron
Jag har provat bygga iläggen i olika träslag men kommit fram till att teak är mycket lämpligt, då detta är mer förlåtande i sin passning än t.ex. bok.

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ

9028 Posts

Posted - 2018/10/15 :  15:18:20  Show Profile Send Tobbe_L a Private Message  Reply
Lika snyggt som alltid

Tack för en bra instruktion

Ett fräsbord står på önskelistan

Jag är inte dum....
Jag har bara otur när jag tänker
Go to Top of Page

maal
Member

791 Posts

Posted - 2018/10/15 :  21:00:32  Show Profile Send maal a Private Message  Reply
Jag menar naturligtvis Lars och inget annat.....
Tack för att du tar dig tid att förklara.
Bygger just nu en friggebod här hemma som enbart ska användas till snickeri och hobby. Hoppas ha den färdig innan november är slut.
Visserligen bara 15 kvadratmeter, men bättre än inget alls


DIY och rör.

Edited by - maal on 2018/10/15 21:01:33
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2018/10/16 :  08:19:04  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Min farfar var möbelsnickare under hela sin livstid.
Då fanns inga maskiner men ändå var hans fingerskarvar snyggare än mina med bara handverktyg.. Så visst går det

Take a look at this!
https://www.youtube.com/watch?v=Hk4cwtQJmwU

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ

9028 Posts

Posted - 2018/10/16 :  08:47:54  Show Profile Send Tobbe_L a Private Message  Reply
Så snyggt

Jag är inte dum....
Jag har bara otur när jag tänker
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2018/10/22 :  11:01:35  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
En ny låda på g
Denna gång vit-ek med inlägg i teak och lite akryl


Två ingångar, två utgångar. Fyra fötter av teak/akryl


Matchande volym-ratt i teak/akryl. Tanken är att montera gröna led-dioder i försänkningen bakom volym-ratten för att via akrylen ge ett mjukt ljussken


Även pyjamasstrecken i locket är teak


Fick kommentaren att de tidigare vipp-switcharna var för grova, varför en liten insats av teak monterades. Dessa insatser är gängade så en mindre switch kunde monteras utan låsmutter i fronten



"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2018/10/22 11:02:22
Go to Top of Page

Kaktus
Member

545 Posts

Posted - 2018/10/25 :  12:04:48  Show Profile Send Kaktus a Private Message  Reply
Fint med "insatser" i mörkare träslag. Kan du förklara hur du gjorde?
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4149 Posts

Posted - 2018/10/26 :  08:22:54  Show Profile Send pix a Private Message  Reply
Tänkte du på teak-insatserna vid switcharna så använda jag bara en en 14mm hålsåg. Styrborren är 6 mm vilket funkar perfekt att gänga i 6,1 mm i (switcharnas halsgänga). Hålen i fronten var tidigare 12 mm varför jag satte de tre insaterna på en 6 mm bult i hand borrmaskinen. jag lade sedan insatserna mot bandslipen som med borrmaskinens rotation slipades ner till 12 mm "rör". Monterade dessa i hålen och slipade bort utsticket på fram och baksida.

Pyjamasränderna i locket har jag helt enkelt limmat samman stycket av flera småbitar.
Jag kan själv tycka att dessa ränder blev lite tama, och att blanda in mer udda material kan ge mer spännande effekter. Den tidigare lådan lade jag in plywood. Men kan ju lika gärna ha varit masonit, akryl, MDF, klickgolv, minerit, aluminium. bara fantasin (tålamod och maskinpark) sätter grändserna


Jag har som princip att "bygga något av inget" dvs Sopis är min enda leverantör
Materialet i denna låda är från en gammal köksskiva i stavlimmad vit-ek och en bordsskiva i teak.
Kanske skulle jag gjort den i homogen ek som lådan i bilden ovan i stället (gamla lådfronter från sopis), men det får bli nästa gång.



"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2018/10/26 08:24:38
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2018/10/26 :  08:59:46  Show Profile Send soundbrigade a Private Message  Reply
Pix: Har du sett de där epoxifyllda borden på Instructables?

https://www.instructables.com/id/Epoxy-River-Coffee-Table/

https://www.instructables.com/id/Epoxy-Waterfall-River-Table/

https://www.instructables.com/id/Glass-fill-epoxy-top-round-bar-table/
Go to Top of Page
Page: of 71  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.44 sekunder. Snitz Forums 2000