HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Ett exempel på strömdrivning.
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2012/09/21 :  19:12:10  Show Profile Send MatsT a Private Message  Reply
Kul med simulering av dipol, det ser ju lovande ut.
Roligt också att det finns folk som redan byggt och trivs med det.
Visst är det så att standarden sattes till spänningsdrivning för länge sedan och att det har gjort det svårt för strömdrivningsentusiaster. Det finns annan teknik som också borde plockas fram ur de hitoriska gömmorna tycker jag, exempelvis elektromagneter i högtalarelementen.
Go to Top of Page

DrBoar
Member

456 Posts

Posted - 2012/09/21 :  19:16:36  Show Profile Send DrBoar a Private Message  Reply
Gradvis strömdrivna horn IRL
Kuben horn med MGR basar börjar försiktigt med effekten av delningfilter bra (0.7 Ohm) budget (2.2 Ohm) sedan stegvis upp mot strömdrivning. "Massroll offen" finns inte och påverkas inte av allt högre Qes! Ökat R ökar hornens bredbandighet både uppåt och neråt men det gör även vågigheten i responsen.

Jag har inte lyssnat på hornen utan bara mätt upp effekten med XTZ Room Analyzer II.

O7. Ohm


2,2 Ohm


3,3 Ohm


4,7 Ohm


8,0 Ohm


33 Ohm

Edited by - DrBoar on 2012/09/21 19:19:20
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2012/09/21 :  19:49:44  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Jag skulle tro att vågigheten beror på en för liten mynning och för långt horn för strömdrivning.
Kul att du mätte upp den! Roligt att se lite verkliga resultat. Jag vet inte alls hur bra Hornresp är på att simma OB/Horn/slutet med en massa serieresistans. Baserat på min tidigare erfarenhet av Hornnresp så tror jag nog att det stämmer inom nån dB eller två i ytterlighetsfall.

Strömdrivning är ett totalt koncept, så det skall inte användas där man inte konstruerat för det från början, även om det såklart är skoj att höra resultatet av enkla test. Vi människor är ofta ganska nyfikna av oss och expriment har ofta lätt till helt oväntade upptäckter, och skall såklart uppmuntras. Viktigt bara att man inte sågar en princip för att den inte fungerar som tänkt vid dessa test.



Med tanke på att hifivärlden har stagnerat de sista 20 åren, och många letar efter nya infallsvinklar. Nelson Pass skriver intressanta artiklar och det dyker upp mer och mer trådar på forum runt om i världen, så tror jag att vi kommer att få se ett uppsving i strömdrivning inom kort. Det räcker med att en tillverkare testar en produkt med strömdrivning som blir populär så tar det av. Det finns ett uppdämt behov av förändring och det kan lätt bli en ganska stor lavin när det väl händer nått.
Att Jordans nya bredbandare ser ut som den tagits fram för strömdrivning gör mig mycket hoppfull om att det kan vara snöbollen som utlöser en händelsekedja.

Låt oss alla hjälpas åt att starta denna lavin. Alla vinner på det, då utveckling bara kan leda framåt från detta status quo som råder. Det finns såklart en stor industri som inte är intresserade av denna utveckling då det kräver en massa investering i utveckling och nytänk.

En inressant sak jag lade märke till för nått halvår sedan när B&C uppdaterade sin produktlinje är att Qms har sjunkigt, framförallt i de lite stöddigare basarna. De har ganska många basar med ett Qms runt 4,2 nuförtiden. Jag undrar om det inte finns strömdrivning med i leken runt deras IPAL-serie. Det skulle delvis förklara deras läskigt låga impedans på de elementen. Med låg Re så krävs såklart inte lika stora seriemotstånd i återkopplingen i förstärkaren. Det kanske verkar oväsentligt, men vid 5000 watt börjar effektförluster att påverka.

Mvh Johannes.
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2012/09/21 :  20:24:11  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
B&C 12NW100 har ett QMs på 3,6 och ett i övrigt brutalt magnetsystem.
http://www.bcspeakers.com/product.php?id=66
Var bara tvungen att simma nått lättbyggt med den. Härlig verkningsgrad.
Den är simmad med 8 volt över högtalaren men det är fortfarande bara runt en watt i talspolen. Enligt denna sim och vetskapen om att Hornresp gärna överdriver en del när det gäller portade konstruktioner så vill jag säga att den är på runt 100 dB/w/m i ett pi. Inte illa ur en 100 liters låda med en 12a som går rakt ned till 30 Hz. Jag har simmat den rak men den kommer att falla en del i verkligheten då den skall packas med en hel del dämpmatrial.



Då har jag visat exempel på MLTL, horn, sluten låda och dipoler med olika nivå av strömdrivning. 10 ohm serieresistans är inte "riktig" strömdrivning utan nån form av hybrid. Jag tror man får en massa av det goda redan vid 10 ohm serieresistans.

Mvh Johannes.

Edited by - Circlomanen on 2012/09/21 20:44:16
Go to Top of Page

DrBoar
Member

456 Posts

Posted - 2012/09/21 :  22:52:03  Show Profile Send DrBoar a Private Message  Reply
Min poäng var att mitt bristfälliga horn också får en bandbreddning av strömdrift precis som det modellerade hornet på föregående sida.

Min egentliga frågeställning var om man har ett överdämpat system som Kuben med Beyma G320 kan man få ut mer bas genom att öka serie resistansen? Lat som jag är hade jag MGR monterat och provade en serie motstånd för att se vad som händer med det elementet, om det blir lovande kan man ju byta element och köra skarpa mätningar med Beyma elementet.

Sedan kom era modeller med horn och seriemotstånd och då kunde jag inte låta bli. Kuben är ett litet horn med ca 0.3 m2 mynningsarea och en längd på 0.8m att köra något sådant ner till 50-60 Hz leder till vingel i frekvenskurvan.
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7829 Posts

Posted - 2012/09/22 :  10:14:02  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Igår försökte jag mäta ett av mina 145hz mid("bas")horn med RCF 8" med och utan serieresistans men dagen till ära krånglade allting så makabert att jag gav upp. I efterhand kan jag inte få det till annat än att det var avbrott i en av mina labbsladdar, jag gör ett nytt försök nästa gång jag är där och kopplar.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7829 Posts

Posted - 2012/09/22 :  11:17:48  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Lite OT, men jag kan inte undgå att fascineras av/reta mig på DrBoars Kubiska horn. Man ska inte få hyfsat rak respons över ett så brett område med ett MGR-element i ett veckat horn. Nu vet jag iofs att mätkurvor inte säger allt men enligt vad jag ser här borde jag slänga ut mina frontladdade traccar och bygga kuber istället...

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2012/09/22 :  12:41:15  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
Min poäng var att mitt bristfälliga horn också får en bandbreddning av strömdrift precis som det modellerade hornet på föregående sida.


Tack så mycket för att du mätte och postade det här! Jätteuppskattat!
Det är ett intressant område, och verkliga exempel är guld värda.
Jag blir lite förvånad att basen inte stiger snabbare i nivå runt resonansfrekvensen. Jag tycker mig inte kunna se nått sånt alls.
Om du lyssnar på det hade det varit mycket intressant att höra dina intryck.

Mvh Johannes.
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2012/09/23 :  20:24:36  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Jag har nu provat med att sätta serieresistanser om 4,7Ohm (11W trådlindade, keramiskt kapslade) till mina THAM10 bestyckade med 10HP1020 (faitalpro) samt likaså till mina JBL2386 horn bestyckade med Tangband W2 803-SM dessa har även utrustats med eq-länkar (inverterad baffelstegskompensation, 8,2uF konding parralellt med en 10 Ohms resisteor), dessa delas vid 240Hz via ett DBX 223XL och förstärks sedan av 2st LABIP450 steg, källa utgörs av linuxmaskin.

Ljudskillnaden i THAM10'orna är svårt att definiera, men jag vill gärna tycka de är mindre resonanta nu, jag hade väntat mig ett större nivådropp men det var knappt påtagligt, någon dB eller två kanske.

Ljudskillnaden i JBL-hornen var däremot mer påtagligt, det låter betydligt lugnare, renare, kanske och detaljerat tom. lite fylligare även om diskanten finns kvar som den ska, mindre "splashigt" och "nasalt" än tidigare kan man säga, här var dock nivådroppen mer märkbart.

Några reflekktioner, systemet i sin helhet upplevs mkt renare och fylligare och kanske även mer detaljerat, vilket kan vara en bieffekt av att det nu är mindre resonant (gissning), detta var nog den mest påtagliga förbättringen jag någonsin gjort för de ca 40kr det kostade mig, lösningen ska nu permanentas (läs lödas in), jag var inledningsvis skeptisk pga. de trådlindade mostånden som även användes till bredbandarna vilka jag trodde skulle ha en mer uttalad filterverkan, kanske kan det bli ännu bättre med filmmotsånd?

Min fråga är, även om mkt information redan har presenterats om detta, kan de skillnader jag nu upplever (trotts en viss initiell skepsisim) härledas till lugnare arbetsbetingelser för slutstegen ? eller sker här även något annat ? det slår mig att jag har fått en upplevd förbättring genom att lägga in rena resistorer i signalkedjan, knappast något som rimmar väl med mina tidigare tankar om det här med rena signalkedjor och även om jag själv förhåller mig lätt skeptisk till det här med dyra kablar så borde det väl ge en liten fundering även på detta område.

Slutsats : Tusen tack, detta var mkt intressant, en upplved förbättring är lika med en förbättring, och det är det, inget snack om saken, kvar återstår att undersöka filmmotstånd till bredbandarna för att undersöka eventuell filterverkan av de trådlindade motstånden.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/

Edited by - martinsson on 2012/09/23 20:30:58
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2012/09/23 :  20:44:22  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message  Reply
Intressant Martinsson, har du mätt impedansen på dina trattar?

Heter egentligen Lindblom nu och är dessutom branschoknuten...
Go to Top of Page

martinsson
100.000-klubben

3311 Posts

Posted - 2012/09/23 :  21:12:32  Show Profile  Visit martinsson's Homepage Send martinsson a Private Message  Reply
Visst är det, jag önskar bara jag kunde förklara för mig själv lite bättre (och er) hur detta kommer sig, men jag lämnar det till de som behärskar kunskapen på den högre nivån, detta är endast galen och billig empiri, inga mätningar tyvärr, det är därför jag använder mig av frasen "upplevd förbättring", men som sagt, en sådan känner jag, vilket är både roligt och givande.

Jag finner mig ibland, som nu, akterseglad i kunskap och insikt av det slaget som ni pionjärer här på forumt besitter, men jag är rätt nöjd med att försöka hänga med och testa det som föreslås, speciellt om det som i detta fall inte kostar mer än en billig öl

Johannes har flera gånger med en ängels tålamod försökt förklara det här för mig, och trotts att han är mkt bra på att beskriva och förklara så är det bara bitar här och där som fastnar, det tar sin tid, och under den tiden kan man ju lika gärna prova lite och så småning om kanske man greppar hela bilden.

martinssons DIY funderingar och projekt - http://www.martinsson.cc/blog/
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2012/09/23 :  21:25:47  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message  Reply
quote:
till det här med dyra kablar så borde det väl ge en liten fundering även på detta område.

Ahhh, jag ska kanske inte ens överväga att byta ut den där 2x0,3mm2 sytråden som jag har i mina TBTH då ...

Det är själva anledningen till att det låter bra.
Jag ska kanske t.o.m förlänga tråden några meter.
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2012/09/23 :  21:37:45  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
Ahhh, jag ska kanske inte ens överväga att byta ut den där 2x0,3mm2 sytråden som jag har i mina TBTH då ...


Jag har sett att det är mycket bredbandsfolk som kör single-end (och single malt) som oxå väljer enkla ultratunna enkelledare till sina högtalare. Jag gillar inte ideen, men jag gillar inte heller alla dessa tjocka svindyra ormarna som skall ringla över varje audiofils golv.

Jag kan dock tänka mig att i samband med strömdrivning (som single end triod är till viss del) så finns det säkert mycket som är bra. Låg induktans är säkert en bra egenskap.

Hmmm. Jag har en mass 0,2 mm diameter kopplingskabel liggandes.... Hmmm...

Kul med upplevda förbättringa Martinsson!
Bra att du tog dig iväg till Elfa tillslut.

Det skall bli skoj att bygga en förstärkare där man slipper ifrån alla problem med återkopplingen. Då först kommer jag kunna avgöra fullt ut vad jag tycker om detta med strömdrivning. Motstånd ger bara en försmak, en liten första del av fördelarna med strömdrivning.

Mvh Johannes.
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7829 Posts

Posted - 2012/09/24 :  13:04:44  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Solen skiner, fåglarna skrålar protestvisor, gallstenen har gett sig för den här gången, lönen kommer inte förrän vid midnatt och jag är ledig nio timmar till. Läge att rigga upp mätmicken, beväpna sig med en näve effektmotstånd och gå lös bland hornen hemmavid.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2012/09/24 :  13:37:38  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
Solen skiner, fåglarna skrålar protestvisor, gallstenen har gett sig för den här gången, lönen kommer inte förrän vid midnatt och jag är ledig nio timmar till. Läge att rigga upp mätmicken, beväpna sig med en näve effektmotstånd och gå lös bland hornen hemmavid.


Mycket intresant!
Jag ser fram mot alla eventuella resultat.
Med din beskrivning känns det som att ödet inte vill ha det annorlunda.

Mvh Johannes.
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7829 Posts

Posted - 2012/09/24 :  21:13:21  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Mätt har jag gjort och intressant var det. Mätningarna finns sparade på min icke nätanslutna dator, jag har inte gjort någon ansats att publicera dem här och det av en mycket enkelt orsak: Mätkurvorna framtagna med 36 ohm (ja, jag tog i rejält på en gång) skiljer sig knappt märkbart från de jag mätte fram under exakt samma omständigheter men utan serieresistans.
Det jag mätte upp var midbashorn (145hz tractrix med 8" element), multicellhorn med 2" driver och små diskanthorn med 1" driver.

Man kunde se och höra att outputen var lägre med serieresistansen på plats men det var i princip bara på midbashornet som man kunde ana en förändring av tonkurvans utseende. Hade förväntat mig tämligen dramatiska förändringar men icke. Vet inte riktigt hur jag ska tolka detta.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2012/09/24 :  21:26:55  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Jag tolkar det som att du har ett par horn som är välkonstruerade med en jämn belastning av elementet över spektrumet av frekvenser. Inga konstiga variationer i strålningsresistans mm. Välkonstruerade linjära horn minskar elementets Qms högst påtagligt inom hornets passband. Öppna bafflar, slutna lådor och horn är de som verkar trivas bäst med strömdrivning. Basreflex, bandpass och slavbassystem verkar inte alls trivas med det. Skulle tro att slavbas skulle kunna funka bra om man har ett intakt magnetsystem och talspole på slaven. Det borde fungera bra att styra responsen med ett filter över slavens talspole.

Hur lät det utöver lägre nivå?

Kul Fuling! Tack för att du tog dig tid att göra detta.

Mvh Johannes.
Go to Top of Page

DrBoar
Member

456 Posts

Posted - 2012/09/24 :  21:49:31  Show Profile Send DrBoar a Private Message  Reply
Jag skall återkomma med Gamma basarna och Beyma basarna då de är extremerna med lågt Fr, Högt Q högt Vas respektive Högt Fr, lågt Q och lågt Vas. Men det blir inte före söndag.

Jag skulle gärna mäta horn med betydligt högre upplösning än vad XTZ Room Analyzer II kan prestera. Funderar på Dayton Omnimic från Parts-Express men när man bor utomlands så kan man bara betala med paypal eller wire transfer. Man skulle ju kunna tro att man hittar smala dippar och peakar pga reflektioner i hornen som inte syns när man smetar ut det i mjuka kurvor.
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7829 Posts

Posted - 2012/09/26 :  18:56:06  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
quote:
ett par horn som är välkonstruerade


Om det är förklaringen så handlar det mest om ren tur, hornen jag har nu är mer en konsekvens av att jag kom på en intressant byggteknik snarare än att jag ägnat tid åt att simulera fram någonting som är märkvärdigt bra. RuneStone gissade också att det kan vara smoothningen av mätdata som förskönar resultaten men jag tycker ändå att impedanstopparna runt avstämningen är såpass höga och och breda att resultatet borde synas på kurvan.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2012/09/26 :  19:42:45  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Idag har jag kopplat upp min lilla 1,3 watts Triadtron till ena BIBen. Jag kan bara säga att det är en dramtisk skillnad mellan att strömdriva med en QSC eller Harman Kardon och motstånd, och via single end återkopplingsfritt med hög Z-ut. Det låter så fruktat mycket bättre. Basen är kraftfull, dynamisk och mycket mer melodisk på ett bra sätt. Mycket låg distortion sålänge jag håller allt inom rimliga gränser. Med 3 kanaler av denna kanal till så skulle jag vara nöjd. Högre än så behöver jag inte spela.

Vet inte om det är förstärkarens ljudsliga kvaliteer eller om den mer "äkta" strömdrivningen där jag drar nytta av att slippa global återkoppling helt och hållet, som gör den dramatiska skillnaden. Så här dynamiskt och rent minns inte jag att jag har hört musik sedan änglarna spelade harpa senast jag dog (jag tror på reinkarnation).
Go to Top of Page

RuneStone
Member

1961 Posts

Posted - 2012/09/26 :  19:46:16  Show Profile  Visit RuneStone's Homepage Send RuneStone a Private Message  Reply
mät igen och välj RAW-kurvan.. smooting är förkastligt vid sådana mätningar..

"syftet är som sagt att efterlikna ett transistorsteg.."
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7829 Posts

Posted - 2012/09/26 :  19:54:00  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
Nja. Dels hävdar jag fortfarande att raw inte finns i min version av programmet, dels orkar jag inte koppla upp hela eländet igen. För egen del är det ändå tämligen ointressant då strömdrivning inte kommer på fråga ihop med passiva delningsfilter.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2012/09/26 :  21:54:56  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
quote:
då strömdrivning inte kommer på fråga ihop med passiva delningsfilter.


Jag antar att du läst denna:

http://www.firstwatt.com/pdf/art_cs_xvrs.pdf
Go to Top of Page

Fuling
DIY-Harry 2006, 200.000-klubben

7829 Posts

Posted - 2012/09/26 :  22:25:16  Show Profile Send Fuling a Private Message  Reply
quote:
Jag antar att du läst denna:


Jag känner till artikelns existens, kan dock inte påstå att jag satt mig in i dess innehåll. Faktum kvarstår då jag har tänkt koppla ihop hornsystemet så att jag kan koppla in framtida förstärkarbyggen för provlyssning utan att behöva mixtra med någonting, dvs passiv filtrering mellan midbas, mid och diskant samt aktivt filter med högnivåingång för basen. Hade jag haft fler rum i huset så hade jag gärna dedikerat en anläggning för strömdrivning, jag har gott om högtalare som jag tror är bättre lämpade än hornen för den saken.

"För mig påverkar inte priset kabelns elektriska egenskaper och därmed deras påverkan på ljudet"
Go to Top of Page

Circlomanen
Semesterfirare

9880 Posts

Posted - 2012/09/26 :  22:33:15  Show Profile Send Circlomanen a Private Message  Reply
Jag längtar efter min bok.... Varför kommer den inte?

Jag förstår att du kanske vil kunna testa med andra förstärkare. Jag tror dock att du Fuling är någon som skulle ha guts nog att kunna ta språnget över till den mörka sidan (vi har kakor!). Det jag har erfarit av strömdrivning hitintills är smått magiskt. Det är en resa som precis börjat. Hoppas på att de Jordan-elementen släpps snart. De verkar olovligt intressanta i sammanhanget.

Mvh Johannes.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.39 sekunder. Snitz Forums 2000