Author |
Topic |
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 17:42:26
|
Jag ligger i förhandling med frugan om att införskaffa en gasolgrill, hon tycker det är onödigt men......
Mitt argument är att jag vill ha en grill på altanen (trä) och att det finns risk för brand om vi ställer dit vår kolgrill, så de så!
Men måste du grilla på altanen då? Nä men jag ska gå över till BBQ och då är det inte bara grillning som gäller, utan man ska umgås och försöka vara en trevlig värd också
Jaha, men måste den vara så stor och dyr? Inte en aning, men jag ska ta reda på det, har kompisar som är experter på för- och nackdelar samt vad man behöver tänka på
Så nu frågar jag er? - vilka är för- och nackdelarna - storlek - antal brännare - o s v?
/byZan
Medge att mitt argument håller |
|
PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben
5803 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 17:51:39
|
Fördelen med gasol är att det går fort att komma igång, minimal matlagningsplanering krävs.
Fördelen med kolgrill är att det blir godare - mer "grillsmak".
Säkerhetsmässigt så säger jag att det är upp till användaren Tänk på att gasoltuben kan explodera inte så kul...Jag har aldrig råkat ut för att en grill vält. |
Heter egentligen Lindblom nu och är dessutom branschoknuten... |
|
|
Micke Y
100.000-klubben
7709 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 18:35:57
|
Jag gillar vår gasolgrill för att den är så snabb att få igång. Grilla middag när man kommer hem från jobbet fanns ju inte i sinnevärlden innan men nu är det vardagsmat ()
Ingen planering kring mängd kol och sedan går det ju att reglera värmen perfekt.
Jag har en enkel Weber variant.
Micke |
When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her. "Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan. |
|
|
Mey
Member
899 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 19:05:54
|
Gasolen är grym för att den är snabb att få igång, det går att reglera värmen och det går att grilla rätt länge utan att behöva "mecka" med grillen (typ flytta galler eller lägga på kol), som man får göra med en kolgrill. Två brännare tycker jag är precis lagom men det beror på hur mycket man behöver kunna grilla åt gången. För de flesta tillställningarna räcker det med två brännare. Som en bonus på gasolgrillarna har man en överslaf där man kan lägga grönsaker eller kött som skall varmhållas.
Sen en till fördel; man slipper ta hand om askan som är ett elände att hantera.
Behövs det fler övertalningsargument? |
|
|
lindome
Member
1054 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 19:14:11
|
Hörde på radion häromdagen, en grillmästare som intervjuades om grillning. Grilla med lock är viktigt oavsett kol eller gasol poängterade han. Sedan var det nåt i stil med att gasolgrill är Volvo medan kolgrill(läs briketter) är Ferrari Kan inte annat än hålla med... Gasol blir bra men inte samma sak och känslan med briketter är överlägsen
Nä du byzan, du får köpa ytterligare en Weber klotgrill! Det känns lite fjolligt med gasol (duckar)
Trevlig sommar! |
|
|
Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben
4639 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 19:14:15
|
Hamburgare grillade på en Grand Hall Professional 582. Serveras årligen på eoJeuds sommargrillning.
Jag har kört med min Grand Hall gasolgrill i 5år och är nöjd med den. Nu har jag förmånen att bo i samma stad som firman som har agenturen vilket har givit mig excellent service. Om man vill smaksätta det som grillas så inhandlar man en lite rökbox, bifogar länk till den. http://www.grandhall.eu/products/5/319/ |
- Jag undrar hur dom medeltida människorna kunde klara sig utan skivspelare. - Det kunde dom inte, dom är ju döda allihop.
Min blogg http://matvinhifi.blogspot.se Min hemsida http://www.bildifokus.se Facebook http://www.facebook.com/Bildifokus |
|
|
govinda
Med nytt namn
2290 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 19:46:59
|
Hejsan mina tankar kring grillandet!
Jag har grillat med klotgrill i säkert 30 år men att börja med gasolgrill är som en skänk från ovan vips så får du ett kök till,
vad skall man nu med ett extra kök till undrar säkert några stycken?
Jag älskar fisk men steker det alldeles för sällan på grund av oset
Nu steker vi fisk ofta och gärna och behöver inte tänka oset. För att inte tala om pannbiff med stekt lök, Steka lök inne är inte så kul.
Snabbt å starta upp, Kan serva mycket fler gäster gämfört med kloten.
Har även en en-lågig gasolbrännare för wock och kastrull-kok.
du har full koll på värmen och justerar på sekunden det e lyx
Äger numera en Weber Q300 Gasolgrill http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=241029
Mvh Anders.S
|
|
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 20:10:11
|
Fördelarna köper vi Gillade kommentaren om att grilla när man kommer hem från jobbet quote: Sen en till fördel; man slipper ta hand om askan som är ett elände att hantera.
Fast det argumentet köper hon inte, fast jag skulle uppskatta det
Nackdelarna gör att man får ta fram Webern med tillbehör om abstinensen på riktig grillsmak skulle infinna sig quote: Säkerhetsmässigt så säger jag att det är upp till användaren Tänk på att gasoltuben kan explodera inte så kul...
Nä det vore inte roligt Då frågar jag om gasolflaskan kan stå i solen? Ska man koppla in/ut den och ställa den på en sval plats efter varje grillning? quote: Jag har aldrig råkat utför att en grill vält.
Petter - Då har du inte varit på en riktig grabb-grillning heller då Förstår vad du menar quote: Kan inte annat än hålla med... Gasol blir bra men inte samma sak och känslan med briketter är överlägsen
Det är därför jag alltid kört riktig grillning quote: Det känns lite fjolligt med gasol (duckar)
Passa dig så det inte kommer en uppercut då quote: Jag har kört med min Grand Hall gasolgrill i 5år och är nöjd med den.
Det var just det! Vilka märken ska man titta på, vill inte höra att den var väl inget bra, den rostar ju, den är bla bla, hon ska inte få vatten på sin kvarn Fin bild på en tillsynes god rätt, man kanske ska gå med i eoJeuds (svårstavat)
Då återstår det att få lite tips på märken och modeller man ska eller inte ska titta på?
|
|
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 20:12:15
|
Anders.S - han posta innan jag såg ditt inlägg.
DETTA KÖPER HON |
|
|
govinda
Med nytt namn
2290 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 20:48:16
|
quote: DETTA KÖPER HON
|
|
|
Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben
4639 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 20:52:02
|
Ja byZan, gå med i eoJeud och kom på vår grillning den 29/6.
Några saker att tänka på. Tydligen är köttsafter och marinader otroligt aggressiva, vilket fräter på grillen. Och då spelar det ingen roll om den är i rostfritt. Det ändå som hjälper är rengöring av brännarna och andra detaljer som är i kontakt med safterna, annars är det byte efter 5år. Jag fick den erfarenheten i år trots att mina brännare var i rostfritt. Då är det viktigt med en leverantör som håller reservdelar till just din modell.
En annan sak är att du får betala rätt mycket extra för rostfri plåt, ju mer rostfritt i grillen desto större prislapp. Det tråkiga är att det finns alltid någon liten del som rostar. På min är det magnetlåsen till dörrarna. Nu står den dock utomhus året runt.
När jag köpte min grill så var det bara den som var godkänd med gasoltub i skåpet. En trevlig detalj i mina ögon då jag inte behöver se gasolflaskan mer än när den skall bytas.
Weber är nog ett ganska säkert köp vad det gäller reservdelar. Grand Hall som jag har hade en fin service när jag ringde dem för lite reservdelar. Tyvärr är väl både Weber och Grand Hall lite dyra om man väljer de större modellerna helt i rostfritt.
|
- Jag undrar hur dom medeltida människorna kunde klara sig utan skivspelare. - Det kunde dom inte, dom är ju döda allihop.
Min blogg http://matvinhifi.blogspot.se Min hemsida http://www.bildifokus.se Facebook http://www.facebook.com/Bildifokus |
|
|
govinda
Med nytt namn
2290 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 21:15:03
|
Min sambo var mycket skeptisk från början, Lisa är helsåld nu
Det finns små käcka rostfria lådor man fyller med spån om man vill.
Digitaltermometer med larm gör livet ännu enklare
Mvh Anders.S |
|
|
govinda
Med nytt namn
2290 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 21:40:02
|
Köptips all in
Finns ett ex i GBG i S,O,P.AB
1 st Broil King Regal XL kostar ute på kampanj 19.995:- vart pris 12.500:-. ---------------------------------------------------------------------Ha de ! S.O.P.AB Kämpegatan 4 411 04 GBG Öppet-tider Vard 10-18 Lörd 10-14
Länk till grillen http://www.olsana.se/gasolgrill-broil-king-xl.html
Mvh Anders.S
|
|
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2012/06/17 : 21:49:57
|
quote: Ja byZan, gå med i eoJeud och kom på vår grillning den 29/6.
Gå med kan jag göra, men hinna ner till den 29/6, nää, vet du hur långt det är? Tack iaf quote: En annan sak är att du får betala rätt mycket extra för rostfri plåt, ju mer rostfritt i grillen desto större prislapp.
Jag förstår men hon, hmm! quote: Nu står den dock utomhus året runt.
Det hade nog jag också tänkt att ha den, om det fungerar med gasolflaskan så? quote: När jag köpte min grill så var det bara den som var godkänd med gasoltub i skåpet. En trevlig detalj i mina ögon då jag inte behöver se gasolflaskan mer än när den skall bytas.
Det skall jag tänka på vid en ev. affär.
Weber är ju kända för sina kolgrillar och jag haft ett par stycken genom åren och har varit nöjd. Så då kan man hoppas på att gasolgrillarna är lika bra. |
|
|
EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr
3091 Posts |
Posted - 2012/06/18 : 14:40:08
|
Jag har en Weber Genesis S-320 och jag är mkt nöjd. Från början var jag lite missnöjd för jag gjorde inte riktigt rätt och det blev mindre grill och mer som att ha köttet i ugnen men med om man är lite noga så går det att få till grillsmaken bra.
Förmodligen är det lätter att gå grillsmak om man har lavastenar som det droppar på så att fettet brinner. Min Weber har "flame tamers" vilket helt enkelt är upp-och-ned-vända V:n som skyddar brännaren från att få fett på sig och bli tilltäppt. Det medför i sin tur att fettet inte börjar brinna utan droppar via dessa ned i plåtformen under brännarna och resultatet är att det inte blir lite bränd/grillad smak. Det är ju samma sak i en kolgrill, fettet droppar på kolen och röken ger smaken.
Nu krävs det inte så mycket eld och rök för att det ska smaka grill och det hänger förstås på hur hög värmen är och hur fett köttet huruvida man ska få mycket rök.
1. Värm upp gasolgrillen RIKTIGT varmt innan man börjar grilla, inte bara för att få en snabbare uppvärmd yta och mer färg utan också för att få de där härliga grillränderna.
2. Om köttet är väldigt magert, se till att ta med extra grillolja. Vill man inte ha grilloljan brukar jag helt enkelt då och då skvätta ned grillolja på mina "flame tamers" vilket gör att det flammar upp och ryker, sedan snabbt stänga locket.
3. När köttet fått en bra yta, stäng av mittenbrännaren (den går på längden i min) och lägga köttet i mitten medans ytterbrännarna får stå för värmen. Indirekt grillning ger det saftigaste köttet både på kol- och gasolgrillar.
Rengöringen är busenkel, jag borstar gallret lite snabbt när jag slår på grillen och jag borstar också direkt efter grillningen eftersom fettet inte sitter fast då. Enligt instruktionerna ska man dra på max och bränna ur grillen men det tycker inte jag blir bättre, faktiskt bara sämre. Sedan är risken att man går ifrån och glömmer stänga av och upptäcker nästa dag att man har slut gasol - det hände ett par gånger i början.
Fördelar med gasol:
- Grymt snabbt att tvärgrilla något.
- Med lite eftertanke så blir det lika gott som på kol.
- Det luktar inte, man kommer inte in och stinker som en cigarett och störs av stanken resten av kvällen. Det lukar ju inte direkt eld, speciellt inte med briketter, utan cigarettdynga.
- Exakt värme!
- Det är svårare att hålla en bra värme, mycket beroende på kolen och briketterna. Hur ofta har man inte stått med en påse skitkol som helt enkelt inte blir riktigt varm. Ser man bara till att köpa bra kol på är det förstås inga problem.
- En snygg gasolgrill är riktigt snygg. Det finns förstås designade kolgrillar också men de är svindyra och i slutänden brukar det ändå alltid vara ett Weber-klot man landar på men kanske en lite fetare modell.
Fördel med kol:
- Det tar längre tid, det är liksom att öppna en god vinflaska en ritual där poängen är så mycket mer än att bara dricka upp det och att äta upp maten. Det finns mer tid att vara manlig och stå och dricka lite öl medans man väntar på att allt ska bli perfekt.
- Grillsmak utan trix, så länge man inte lägger på för tidigt så att köttet drar åt sig cigarettsmak från ofärdig kol eller briketter.
Några andra saker:
Överdrag till grillen kan vara bra men själv har jag svårt att se till att det är på grillen. Den är ju varm när man är klar och jag kommer inte igår att lägga på överdraget innan nästa grillning så där kunde man lika gärna ha sparat en tusenlapp.
Min har en gasolbrännare på sidobordet så att man kan koka något där eller eftervärma men det känns helt överskattat. Jag har startat den en gång bara-för-att men aldrig använt den och kommer förmodligen aldrig att använda den. Nu kommer den förstås "på köpet" med lite fetare grillar men det är ingen mening att välja en större grill bara för att få den. Ev. eftervärmningen sköter man skitenkelt med en keramikugnsform som man lägger på grönsaksgallret istället. |
/Jonas
|
|
|
EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr
3091 Posts |
Posted - 2012/06/18 : 14:48:31
|
Gasoltub i solen är inga problem, min har stått där i många år, inga problems, inget att bry sig om.
Weber känns givet, kvalitetskänsla.
Napoleon Gourmet Grills kikade jag på tidigare vår bara för skojs skull. Har haft min Weber i ett antal år nu så det handlade mest bara om en jämförelse. Konstaterade att man får mer för pengarna om man handlar Napoleon och kvalitetskänslan är hög. Designmässigt ser det ut som de har sneglat en hel del på Weber men de har lite extra lull-lull som högvärmeelement både i grillen vid grönsakshyllan och på sidobordet samt belysning och fler brännare.
Beror förstås på vad det är för pengar du har tänkt lägga på grillen. Weber Genesis och Napoleon Prestige-serien ligger runt 11-14kkr och uppåt (rostfritt)
http://napoleongrills.com/blog/category/products/gourmet-grills/gas-grills/
Minns inte vilken jag kikade på, kan ha varit P500 för ~11kkr. |
/Jonas
|
|
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2012/06/18 : 16:44:08
|
Tack EuphoniC och ni andra för era utförliga tips och råd
Vi var och tittade i dag och fick lite information om för- och nackdelar beroende på hur man tänker använda grillen, hur många man ska grilla åt, antal brännare, rostfritt eller inte, o s v.
Jag tog upp frågan om gasolflaskan, om den kan stå ute oavsett väderlek och svaret var ja. Däremot så skulle man kontakta sitt försäkringsbolag om det var okej att ha den inne i ett av skåpen på grillen? Anledningen skulle tydligen vara att om man ser flaskan så ser man också om den skulle börja läcka/brinna?!
Att ha grillen ute året om är inget problem enligt Weber, den är gjord för det.
Nu skulle vi tillsammans titta ut något som skulle kunna passa oss, Weber andas kvalité men attans så dyra. Tittade också på Broil King Regal XL, den som Anders.S tipsade om, finfin den också, men troligen för stor. Det blev inte lätt att försöka enas om vad vi skulle kunna tänka oss, men vi enades tillslut om att fundera vidare. Bra så långt!
/byZan
|
|
|
EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr
3091 Posts |
Posted - 2012/06/20 : 11:43:28
|
Vad jag vet så får man inte ha gasoltuben i skåpet i Sverige och det sitter dekaler i grillarna om att man inte ska ha det. Weber har gått ett steg längre och i min grill sitter det en stor metallbåda som gör det omöjligt att ha tuben där inne om man inte bygger om den. Bågen har de smart nog gjort till att hålla droppformen så den är inte bara att plocka bort heller.
I USA är det inte farligt att ha tuben i skåpet, de har inte bågen och bilder på Weber.com ser man att de har tuben i skåpet. I Sverige exploderar tuben direkt när du stoppar in den i skåpet även om den är tom
Min tub står på altangolvet i en "weberpåse" för att se lite snyggare ut.
Priserna på grillarna är ju en spottstyver av en (din) ljudanläggning!
|
/Jonas
|
Edited by - EuphoniC on 2012/06/20 11:46:42 |
|
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2012/06/20 : 13:25:19
|
quote: Priserna på grillarna är ju en spottstyver av en (din) ljudanläggning!
Den har jag fått Jag ljuger så bra quote: Min tub står på altangolvet i en "weberpåse" för att se lite snyggare ut.
Ser man om det läcker eller brinner då? quote: I Sverige exploderar tuben direkt när du stoppar in den i skåpet även om den är tom
Ska kolla med försäkringsbolaget och höra hur de ställer sig! |
|
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2012/06/20 : 18:56:11
|
Har nu kollat med två försäkringsbolag (säkerhetsåtgärd) angående att ha tuben i skåpet och det var inga problem alls Om du däremot har den (tuben alltså) inomhus så ska det finnas en väl synlig dekal som talar om att det finns gasoltub/-er i huset.
Så nu är det bara ett problem kvar att lösa och det är om man får in tuben i det tänkta skåpet och att där inte finns några hinder för det.
Jo det var en sak till, jag har ingen gasolgrill än |
|
|
Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben
4639 Posts |
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2012/06/20 : 20:13:24
|
Audionet - Angående det årliga eventet den 29/6 så förutsätter jag att det blir lite bilder även för oss som inte är medlemmar? Glöm för katten inte att ta en bild på gasolgrillen in full action men bild på full eoJeud'are betackas
Ha det så trevligt ni kan och ät gott, hoppas också att vädret är med er, hälsa alla kända och okända att jag verken är bitter eller avundsjuk
Ha en trevlig midsommar också
/byZan |
|
|
Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben
4639 Posts |
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2012/06/20 : 21:20:45
|
Ni är ju tekniskt intresserade allihop kan jag tänka mig. Ett tips är att på dagens telefoner finns det bildtagare, en del av oss kallar det kamera men inte du förmodar jag?
Sen kan man sms'a (om man har rätt telefonnummer vill säga) bilden till den man tycker ska ha den, inte så svårt t o m jag klarar det
Ha en trevlig kväll hursomhelst |
|
|
byZan
200.000-klubben
4435 Posts |
Posted - 2012/06/25 : 08:44:41
|
Nu är förhandlingarna slut och vi känner att det beslut vi kom fram till är det rätta för oss.
Det blev en Weber Genesis S330 och den är lovad att bli levererad till helgen som kommer
Jag vill passa på att tacka er alla för de tips och input som gjorde valet att bli med gasolgrill lättare. Ett särskilt tack till Anders.S som for runt och försökte hitta något objekt i Gbg-trakten, tack för ditt engagemang och välvilja
Ha en trevlig sommar och grilla väl.
Själv så ska jag försöka lära mig gasolgrillen och gör jag det? så får jag förhoppningsvis någon maträtt att smaka så smaklökarna blir tillfredsställda.
/byZan
|
|
|
Audionet
Reportage-Harry 2007, 100.000-klubben
4639 Posts |
|
Topic |
|