HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Medlemmarnas System
 Det föränderliga systemet hos HerrD
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 31

gcs
Member

5245 Posts

Posted - 2020/09/14 :  17:33:40  Show Profile Send gcs a Private Message  Reply
Jag har några skivor med Paco de Lucia men kanske inte just den ni lyssnade på. Spansk gitarr var det första som man fick höra i slutet av 50-talet på den tidens stereo demon hos få större radiohandlare. Det var häftigt att lyssna på flamenco och de framrusande ångloken och på de "små" högtalarna som man demade. Sedan det här med beryllium membran som jag så gärna skulle vilja jämföra med mina aktivt delade högtalare med 2":s Tractrix horn. Jag har svårt att kunna tänka mig att det kan låta avsevärt mycket bättre än det som spelar nu. Men man vet ju inte innan man har provat. Man kan köpa beryllium membran, men det kostar ganska mycket för att inte tala om jobbet att byta membran. Min största oro nu för tiden är att något av mina slutsteg ska lägga av efter nästan 50 år av drift. Det finns inte nu längre någon levande människa som kan reparera mina slutsteg. Slutsteg som var mycket speciella redan på den tiden när jag köpte dem.
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/09/14 :  20:10:05  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
quote:
Länge sedan jag skrev något på de traditionella forumen..... börjar tröttna på alla FB
grupper där allt och inget sägs som sedan bara flyger ut och försvinner i evigheten.
Samma tråkiga frågor gång på gång med några veckors mellanrum ingen kontinuitet.
Nåväl enough om det.
Jag hade i helgen tillfälle att återigen besöka herr D.
Jag har ju hört Pi60 på samma plats och även tidigare. Med klassD stegen var jag egentligen inte speciellt impad, akustiken i rummet och närfältslyssningen gav smurforkesterkänsla, sk dockskåps-hifi. Det stora systemet med JBL föll mig mer i smaken även om där med mina preferenser och referenser saknades attack och tyngd i mellanregistret.
Vi hade vid ett tillfälle även släpat med en Pass F7 till Pi60 tidigare i somras, i min värld lät den betydligt bättre än de förvisso starka klassD steget. Tonaliteten och känslan var så mycket bättre. Så när HerrD meddelade att han investerat i en Classe blev jag nyfiken och glad.
En viktig sak var även en utrensning av möbler och skräp samt en akustikbehandling.
Jag var inte riktigt beredd på hur bra det skulle bli.
HerrD inledde med ett för mig okänt stycke klassisk musik..... redan efter några korta ögonblick var jag förflyttad till övre balkong i Lois De Geer-hallen...
Det var inte längre smurfstorlek, orkestern var riktiga fullsize människor och instrument men långt bort och där nere. Tonerna steg upp på ett mycket trovärdigt sätt, känslan av rymd och storlek fanns där men en aning fjärran. Jag är van vid att sitta på parkett hemma med mina Avantgarde. Med rörelektronik satt jag på första parkett, första raden.
Numera med transistorer har jag förflyttats till mitten raden och ser orkestern lite von oben.
När HerrD följde upp genom olika genre med känd musik stod det klart vilken enorm skillnad akustiken gjort för hela upplevelsen, men även hur mycket mer känsla detfinns i icke klassD-förstärkare.
Hatten av för en otroligt lyckad klädkammarsize-hifikompis lyckas trolla bort väggar och rum totalt. Tonaliteten gillas skarpt, inte helt olika min egen riggs ton även om jag har bättre, mer livlig dynamik. Däremot blev jag väldigt inspirerad till mer akustikbefrämjande åtgärder hemma.


Tar med detta till nästa sida. Angående FB och hifi så känns det ibland lite som någon korsning av semi-anonym driveby-comments och detta: https://www.youtube.com/watch?v=5tcPn2B0JcQ

Jag spår forumens återuppståndelse när man vill ha lite mer.

Med vettig akustikbehandling ökar insynen i inspelningen dramatiskt jämfört med många andra förbättringar. Märker nu att jag blir medveten om alla reflexer i vardagsrummet som inte går att behandla med samma frihet. Det var en givande övning och högst hanterbart att göra det på experimentbasis när det är så litet. Jag blev överraskad över vilken otrolig utväxling denna akustikbehandling gav.

Classésteget är en trevlig överraskning, köpte det på chans och baserat på bra mätningar samt omdömen. Det är ett kalassteg med mycket lite egenkaraktär. Egentligen är det mer likt än olikt Ncore men med större klanglig frihet och mera kött och blod samt vridmoment.

Att vi startade med klassiskt är ingen slump. Det blir mer och mer av den varan när allt stämmer. Det var från denna skiva: https://stringsmagazine.com/album-review-inbal-segevs-anna-clynes-dance-edward-elgars-cello-concerto/

Jag gör nu majoriteten av min lyssning ute i Attefallshuset med pi60. Det blev så otroligt lyckat och fungerar utmärkt med kvällslyssning. Kul att kunna inspirera till akustikövningar


Innan jag var säker var jag tvärsäker

Edited by - HerrD on 2020/09/14 20:12:08
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/09/14 :  20:16:14  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
gcs: Bra betyg åt dina steg att du behållit dom så länge. Vad är det för skapelser? Man blir nyfiken!

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

gcs
Member

5245 Posts

Posted - 2020/09/15 :  14:45:21  Show Profile Send gcs a Private Message  Reply
Uppfinnaren hette W.Dilley och konstruerade olika förstärkare och mixerbord på 60-talet och de lät väldigt bra men dyra. Han gjorde också också kompressorer, mickförstärkare ja allt som behövs i en mixer. Slutstegen som jag har heter Model710 och är extremt tysta.
Jag har datablad här hemma och jag tror att brusnivån på slutstegen ligger på -120dB. Men det bästa som gjorde att jag på 70-talet satsade på Spectra Sonic var att slutstegen tålde att överstyras 1000% och sedan återhämta sig inom 1µsek. Spectra Sonic gjorde också aktiva delningsfilter som var två vägare och var precis vad jag behövde på den tiden. Jag köpte också deras Riaa kort för Ortofon MC 2ohm direkt utan step up. Det fanns då inget liknade på den tiden. Svagheten med deras linjekort var väl att drivspänningen var 24volt som begränsade den maximala utspänningen till 18dBu. Jag har försökt att hitta i alla mina papper så att jag kan kolla alla uppgifterna, men just nu nej.
Jag har 10 kort varav 8 kort är DC bryggkopplade. slutstegen lämnar8x320watt + 2x80watt/8ohm utan fläkt.

https://www.spectra1964.com/

https://www.spectra1964.com/post/the-stx-100-history-and-specs

Edited by - gcs on 2020/09/15 18:56:46
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/09/15 :  23:23:56  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
gcs: kul med förstärkare som är konstruerade för att hålla och även missbrukas. Det är annat idag när man konstruerar mycket för att hålla några år och sedan näst intill planerat gå sönder för att ersättas av nytt. Idag är det nog läge att tänka hållbart istället och fundera på hur vi nyttjar de resurser vi har på bästa sätt. W.Dilley var före sin tid där.

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/10/03 :  18:36:26  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
Hepp!JBL-riggen har fått en ny förvaltare i form av en ytterst trevlig jazztrummis från norr.

Återstår att se när nästa högtalare dyker upp. Enligt sägnen läggs snart sista handen vid färdigställandet. Jag har dock blivit smärtsamt medveten om bristerna i akustiken och dess betydelse för slutresultatet efter mycket lyssnande i Attefallshuset. Får se vilka konsekvenser det för med sig framöver.

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

FBK
600.000-klubben, Klubbmästare i AÖ & UA

6726 Posts

Posted - 2020/10/03 :  19:11:09  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
Behövs inte svindyra grejer för att få till det någorlunda bra. Det som är dyrast är väl om man har basproblem. Sedan handlar det ju också om smak, en del vill ha det som det ser ut i annonser, avskalat och då är det ju svårt att få till ljudet bra.

Mvh Per
Bästa ljud dokumentärer som gjorts, super kul.
https://vimeo.com/115987582
Go to Top of Page

Amatören
100.000-klubben

1432 Posts

Posted - 2020/10/03 :  20:05:53  Show Profile Send Amatören a Private Message  Reply
NEJ!

Sälja JBL...tsk! Tsk!

(Undrar vad som kan ersätta detta f.d. system?)

"Amatör, med JBL, TAD, Beyma, 18-Sound, AE, BSS, Xilica, Emotiva och Yamaha!"
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/10/03 :  20:19:16  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
FBK: Visst går det att få till det utan att kostnaden skenar, detta system bevisade det men var lite ovanligt och jag är mycket glad att det hamnade hos rätt köpare. Tror också att det som visas i annonser vad gäller akustik är av ondo.

Amatören: Om du visste vad som var på ingång och hur det kan låta så hade du hurrat! Det är mer likt ditt ljud i källaren men inte lika maffigt. Men tonen i det kommande är det enda som övertygat mig om att det går att komma hela vägen vad gäller illusionen av riktiga instrument. Frågan är bara hur mycket jag kan göra rent akustiskt i vardagsrummet.

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

Amatören
100.000-klubben

1432 Posts

Posted - 2020/10/04 :  00:25:02  Show Profile Send Amatören a Private Message  Reply
quote:
Om du visste vad som var på ingång och hur det kan låta så hade du hurrat!
Jomenvisst! Bara håll oss på sträckbänken...

"Amatör, med JBL, TAD, Beyma, 18-Sound, AE, BSS, Xilica, Emotiva och Yamaha!"
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/10/04 :  13:19:33  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
Amatören: Det är Qtron-högtalarna som jag väntat på i typ 5 år.

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

Double A
Member

1940 Posts

Posted - 2020/10/17 :  08:27:01  Show Profile  Visit Double A's Homepage Send Double A a Private Message  Reply
Resan fortsätter! Spännande :)
Nu håller jag tummarna att dina efterlängtade högtalare dyker upp snart.

Det är bara döda fiskar som flyter med strömmen.
Double A ordspråk.
Äger och driver Double A Design. www.dadesign.se
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/10/17 :  11:03:36  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
DoubleA: Hoppas jag med. Vi får se hur det går. Nu har jag verkligen fått smak på dedikerat akustikfixat lyssningsrum. Det låter så otroligt bra och tillåter mig sväva in i musiken och förlora mig helt i en annan värld. Inga kylskåp som surrar, ventilation som suser, familj med tillhörande förvisso trivsamma ljud osv. Att sen akustikfixen trollar bort rummet gör det till den bästa musikupplevelsen jag haft med mina olika anläggningar. Det kan bli svårt att motivera att jag också ska ockupera vardagsrummet med en monsterrigg. Men den som lever får se

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/10/24 :  23:21:13  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
Liten uppdatering. Förberedelse för nya högtalarna i form av en dac med försteg, samma som jag redan har RME ADI-2 dac fs. Så nöjd att det blev en till spelar för närvarande med Yamaha hs7 från bioriggen (lånade bakhögtalarna)... Det spelar ytte-pytte-litet och inte alls kul jämfört med JBL men det är väntat och fyller endast uppgiften att sprida lite musik.Har varit nyfiken på coaxialkabel för högtalarkabelanvändning ett tag. Behöver ganska mycket kabel till Qtron-burkarna så det fick bli ett test av Sommer cable Magellan 225. 50m för drygt 1000kr, lagom kan jag tycka. Har installerat den i Attefallshuset med pi60 och det var ett steg upp från EKK. Mindre grå och oslipad, Magellan är mera expansiv, lugn, upplöst och karaktärslös på ett sätt jag gillar.
Dessa godingar spisar jag numera all seriös lyssning på. Tänk att det tog så lång tid innan jag provade Ino. Dom fortsätter att imponera genom att trolla bort sig själva. Hatten av för Ingvar, vilket geni.Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/12/07 :  23:02:13  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
Så kom dagen till slut. Högtalarna Q-tron SP12MT finns i vårt hem. Det tog lång tid, det blev inte helt klart och mycket har hänt längs vägen.Känns som allt som kunnat gå fel i detta har gjort det. Virket var inte möbeltorrt så lådor sprack. Vissa mer än andra. Nu har dom torkat några år och borde vara ok. Finns en del mindre sprickor som jag får limma ihop och färdigställa det som är kvar. Av olika anledningar, som jag av hänsyn till andra, inte går in på här blev det alltså så att jag gör klart detta själv. Det ska nog gå bra, jag tycker utgångsläget är helt ok. Nu vill jag realisera detta systems potential, som är det enda system som lurat mig att uppfatta reproduktion av ljud som helt äkta live. Elementen ligger bredvid och längtar efter att få komma till sin rätta plats. Detta blir en resa som kommer ta lite tid. Så - don't hold your breath!

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

Amatören
100.000-klubben

1432 Posts

Posted - 2020/12/07 :  23:09:28  Show Profile Send Amatören a Private Message  Reply
Spännande!
3-delade med ett coaxial i mitten?
Bygg på nu så det blir klart snart!

"Amatör, med JBL, TAD, Beyma, 18-Sound, AE, BSS, Xilica, Emotiva och Yamaha!"
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/12/08 :  12:05:10  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
Amatören: Rätt. Har just nu ingen plats att bygga på så det får vänta en stund.

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

FBK
600.000-klubben, Klubbmästare i AÖ & UA

6726 Posts

Posted - 2020/12/08 :  14:51:03  Show Profile Send FBK a Private Message  Reply
Ser ut som det är tal om rejäla grejer

Mvh Per
Bästa ljud dokumentärer som gjorts, super kul.
https://vimeo.com/115987582
Go to Top of Page

DavidS
Member

338 Posts

Posted - 2020/12/08 :  18:09:47  Show Profile Send DavidS a Private Message  Reply
Jesus kristus vilken höjd. :D

Vad kul att det börjar röra på sig. Skynda långsamt så blir allting super!
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/12/08 :  19:56:06  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
FBK: Helt rätt. Rejäla grejer är det

DavidS: Japp, högt blir det. Men dom är ändå ganska "nätta". Nyansmässigt smälter dom också in bra. Dessutom tycker min fru att dom är snygga! Det gäller att först ha Catacomber och sedan ett stort fyrdelat JBL-system, då framstår detta som helt rimligt

Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/12/08 :  20:05:48  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
Lite detaljer, oljad naturfärgad solid ask:För sätta saker i perspektiv så är den svarta monitorn en 6,5 tum Yamaha HS7 med en diy sub med Peerless 10 tum under...


Innan jag var säker var jag tvärsäker

Edited by - HerrD on 2020/12/08 20:07:02
Go to Top of Page

Amatören
100.000-klubben

1432 Posts

Posted - 2020/12/08 :  20:32:19  Show Profile Send Amatören a Private Message  Reply
Resliga och fullvuxna skapelser!
Vilket träarbete, snyggt!
Får man vara nyfiken och fråga vilka element du valt?

"Amatör, med JBL, TAD, Beyma, 18-Sound, AE, BSS, Xilica, Emotiva och Yamaha!"
Go to Top of Page

Double A
Member

1940 Posts

Posted - 2020/12/08 :  20:40:10  Show Profile  Visit Double A's Homepage Send Double A a Private Message  Reply
Äntligen!!!
Grattis, riktigt kul att du äntligen fått hem dom. Och vilket fint träarbete! Jag blir avundsjuk på den kunskapen.
Kommer du driva dom passivt eller aktivt?

Det är bara döda fiskar som flyter med strömmen.
Double A ordspråk.
Äger och driver Double A Design. www.dadesign.se
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/12/08 :  20:41:41  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
Amatören: Japp, det är handbyggda Engelska element från Volt. 12 tum coax med bms 1 tum driver samt 2 st 12 tum basar. Jag valde 16 ohm för att kunna parallellkoppla till lagom last. Det är ju inte jag som valt elementen eller designat detta. Konstruktören heter Claes Millby och han skapade detta tillsammans med Qtron. För att få den optimala upplevelsen av hur detta är tänkt ska man köra fullaktivt med Qtron OTL förstärkare. Jag hade ju hela linjen och skulle göra just det men backade på förstärkningen då jag tycker det är mycket lättare att leva med halvledare än med rör.

https://voltloudspeakers.co.uk/


Innan jag var säker var jag tvärsäker
Go to Top of Page

HerrD
200.000-klubben

1308 Posts

Posted - 2020/12/08 :  20:49:40  Show Profile Send HerrD a Private Message  Reply
DoubleA: Tack! Det blir aktivt med Dynacord DSP600 och Ncore (500, 250 och 100 W). Ruskigt bra förstärkare. Neutrala, klangriktiga, bra micro och macro dynamik, tysta, pålitliga och med fin klang och kraft. Kör nog analogt in i filtret från RME ADI-2 Dac fs till att börja med. Alternativt kanske man kan köpa en MiniDSP digital volymkontroll igen, dom var bra. Nu finns dom även med Dirac! Eller en balanserad rör-förförstärkare kanske?

Innan jag var säker var jag tvärsäker

Edited by - HerrD on 2020/12/08 20:50:03
Go to Top of Page
Page: of 31 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.27 sekunder. Snitz Forums 2000