Author |
Topic |
sladdbarn
Member
2846 Posts |
Posted - 2014/10/17 : 13:27:39
|
quote: Sladdbarn, då är du ju inte långt ifrån LCHF egentligen (tycker jag). Frågan är vad som är lagom mycket kolhydrater - jag tror själv det varierar mellan olika personer och situationer. Vore intressant att höra dina tankar om vad som är lagom mycket kolhydrater för dig i din aktuella livssituation.
Jag lever inte som jag lär men tycker det är intressant med en optimal kost.
Kan inte uppskatta antal gram kolhydrater men vill tro att gemene man äter för mycket och tror inte vi bör äta för lite heller, till stor del för att vi då behöver utesluta en massa nyttiga saker som tex rotfrukter, spannmål, ägg, fröer och diverse frukt.
Sen kan man ju ställa sig frågan om vad som är målet med sin kost? Bli mätt? Smakupplevelser? Leva friskt och så länge så möjligt?
Själv är jag en livsnjutare och kommer antagligen aldrig följa en strikt diet, men anser att jag fortfarande äter hyfsat hälsosamt + regelbunden motion.
Så min tro på optimal kosthållning, en till stor del vegetarisk kost med mycket frukt, grönsaker, nötter och inslag av kött. Ganska lågt kaloriintag och hellre stora och få portioner än många små.
Tomas.PEO: mina inlägg är absolut ingen kritik mot din kost, mår du bra av den så glädjer det mig
Edit: la till ägg och frön eftersom jag anser dom viktiga. |
Drömmer om bra ljud... |
Edited by - sladdbarn on 2014/10/18 17:08:14 |
|
|
Xiro
Member
95 Posts |
Posted - 2014/10/17 : 13:44:10
|
Har precis lovat en kollega att jag ska köra vegetarisk LCHF i en hel vecka snart. Ska bli spännande!
Ps. Målen med min kost är livslång hälsa och välbefinnande, i den ordningen. |
eoJeud!!! |
Edited by - Xiro on 2014/10/17 13:49:05 |
|
|
Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben
7949 Posts |
|
Xiro
Member
95 Posts |
Posted - 2014/10/18 : 20:20:35
|
Björn-Ola, tråkigt att höra att du har sådana problem. Varje forskningsstudie får både positiv och negativ kritik. Ta inget för givet, läs både och, välj därefter vad du ska tro. Vissa studier pekar på att socker är boven till åderförträngning, inte fett. Hur är dina kolesterolvärden samt p-glukos?
Ps. Båda artiklarna du länkar till är irrelevanta för LCHF eftersom de förutsätter stora intag av kolhydrater samt "skräpmat". Jag avråder dig från att guida dig själv efter dessa eller liknande artiklar. Ett råd i största välmening, inte alls för att försöka vinna agumenationen. |
eoJeud!!! |
Edited by - Xiro on 2014/10/18 20:29:32 |
|
|
Rolf-san
Member
2137 Posts |
Posted - 2014/10/19 : 00:21:39
|
quote: Vissa studier pekar på att socker är boven till åderförträngning, inte fett.
Vilka? Länkar! Observera också att Björn-Ola skrev åderförfettning, inte åderförträngning!!! Edit: Du skrev vissa, men de andra då? |
När elefanterna slåss, så trampas gräset ner. |
Edited by - Rolf-san on 2014/10/19 00:26:52 |
|
|
Xiro
Member
95 Posts |
|
Rolf-san
Member
2137 Posts |
Posted - 2014/10/19 : 15:54:24
|
Här en annan beskrivning av åderförfettning/åderförkalkning. http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85derf%C3%B6rkalkning
Den anmärkning man väl kanske skulle kunna göra är att den inte är signerad. Men väl utsatt för allas vår granskning.
Ann Fernholm kallar sig vetenskapsjournalist/populär-dito men det betyder inte att hon otendensiöst granskar sitt ämne som hon skriver om.
|
När elefanterna slåss, så trampas gräset ner. |
|
|
Xiro
Member
95 Posts |
|
Rolf-san
Member
2137 Posts |
Posted - 2014/10/19 : 21:05:27
|
Citat från länken http://www.vetenskaphalsa.se/socker-kan-oka-risken-for-hjart-karlsjukdom/ quote: Ny svensk forskning visar att personer som äter mycket socker(Min understrykning) har sämre blodfetter och kan löpa ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.
quote: Båda artiklarna du länkar till är irrelevanta för LCHF eftersom de förutsätter stora intag av kolhydrater samt "skräpmat".
Då bör ju rimligtvis även ovanstående citat också vara irrelevant om det inte just handlar om stora sockerintag. Läs även sista kommentaren i första länken.
|
När elefanterna slåss, så trampas gräset ner. |
|
|
Xiro
Member
95 Posts |
Posted - 2014/10/20 : 09:17:29
|
Exakt Rof-san. Man ska inte ta något för givet. Det extrapoleras rätt duktigt utifrån forskningsresultat, i synnerhet i media och industri.
Sedan kan man fråga sig vad mycket socker är. Jag gissar att det är indvididberoende. Någon med lägre insulinkänslighet *, t ex, gör nog klokt att också hålla ett lägre intag av snabba kolhydrater. Och såvitt jag förstår så kan en hel del (alla?) människor få sämre insulinkänslighet av stora intag av (snabba?) kolhydrater över tiden.
Jag kanske inte borde skriva något alls om detta, vill inte vilseleda någon, jag är ju bara en glad amatör som med gott resultat provar liberal LCHF och försöker förstå mekanismerna bakom. Men jag vill gärna dela med mig av mina positiva erfarenheter till andra som skulle kunna dra nytta av dem **.
Ps. *) Inte bara diabetiker. Ps. **) Det kan jag ju själv och mina nära tjäna på, genom att vi och alla andra kan må bättre, med allt vad det kan få i positiva följdeffekter, om mina positiva erfarenheter nu är något värda. |
eoJeud!!! |
Edited by - Xiro on 2014/10/20 09:23:46 |
|
|
Topic |
|