Åh, beslutångest. Gillar Tham15, för den är bra storlek för mobila ändamål. Men Roar12 blåser ju iväg Tham15 och även dubbel18, ända jag inte gillar är djupet på lådan. Blir ju rätt stor när man packar, men är en fördel när man inte behöver flera stora lådor och det är en fördel om man är ute som mobil. Thomann har bra pris på 12TBX100 och även 15PS100 om man skulle göra Tham15. Visst hade det varit kul med en Roar18 med RCF LF18X401 matad med 3 kW men den skulle inte vara lämplig i en lokal eller hus...
En ROAR12 med en B&C 12TBX100 är rätt jämförbar med en THAM15 med en B&C 15TBX100 i max spl i nedre delen av passbandet (dvs under 50 Hz). ROAR12 kommer dock ha mer ljudtryckskapacitet i midbasen. En ROAR15 med tex en B&C 15SW115 är en rejält mycket kraftigare och större pjäs. Jag må vara lite självgod och kaxig men ROAR-serien verkar gå att pressa enorma mängder bas ur. Nått verkar hända då konamplituden inte alls ökar med ljudtryck som förväntat. Talspolarna blir dock heta då kylningen verkar fungera mindre bra just pga den låga konamplituden. Min B&C 12PS100 luktade rejält het talspole efter någon minut med en kilowatt eller så (Powersoft K20).
Hej. Nu är jag igång igen. Byggde fyra Tham 15 förra året men då i furuplywood. Nu har jag sågat upp alla delar till fyra nya (till) i fin björk. Nu till mina funderingar. Förra gången fick jag inte riktigt till det med måtten i horngången heller men dem låter ändå bra. Martinsson hänvisar på sin blogg i en skiss med avstånd i horngången.
Jag får inte 129,nått mm runt om som i originalritningen. Det diffar rätt mycket dels på mina IRL trots max +-1mm fel i sågningen.
När jag ritade upp dem i ett program får jag likväl inte samma som originalritningen. Trots exakta mått på alla bitar.
Hur har ni andra gjort när ni monterat? Som ni ser på min skiss nedan så skiljer det sig rätt mycket jämfört med konstruktörens ritning.