Inom eoJeud så hade jag lite frågeställningar och Bernt hade ett par grejer som han visste. Det var bla att när han hade mätt med med Esl rör så hade frekvensmätningen inte ändrat sig så mycket medans efterklangen hade minskat betydligt.
Här hemma så sänkte sig frekvensmätningen med 3 db vid 45 Hz. Placeringen med soffa istället för fåtölj är inte direkt optimalt på mer än 1 sätt. Innan så hade jag ingen direkt resonans vid 20 hz. Jag till och med tog bort soffan och mätte direkt för att se att det verkligen var den som spelade med.
Hur som helst så ställde jag tillbaka soffan och mätte med mina 3 rör. Jag hade flyttat runt dessa rör i flera dagar för att hitta den optimala placeringen. Jag använde min hörsel i första hand sen mätte jag. Och sakta men säkert kom jag till den punkt där dom gjorde bäst nytta
Så hur många db fick jag efterklangen sänkt då ?? Utan rör - gul linje vid 40db 102ms
Bra resultat och det verkar som om efterklangsmätning är mest användbart vid inställning av basrören. Man skall inte stirra sig blind på frekvenskurvorna även om det blev bättre även där för din del.
Jag höjde ganska tidigt mina ögonbryn för frekvensmätningen så jag gjorde en närfältsmätning o den blev mer eller mindre snörrät.
Jag vet inte om pucklen beror på att rummet har en resonans just vid den frekvensen. En annan riktigt lustig detalj är att med 3 rör i rummet o en justering med analog Eq gjorde att jag fick en förskjuting uppåt i frekvens ?! Någon tekniskt kunnig som vet varför det blev så ?
Rent lyssningsmässigt så är 45Hz pucklen nästan helt borta o dom låtar jag inte har kunnat spela innan snurrar förfullt här hemma
Frekvenskurveavvikelser är naturliga för örat/hjärnan och betyder inte så mycket, vi klarar att "tänka bort" mycket av det. Däremot klarar inte hjärnan att ignorera kvardröjande energi i rummet lika bra och det är därför det är viktigare att ta bort detta än att få en rak frekvenskurva. Om man justerar in basrören så att frekvenskurvan blir maximalt slät så är risken stor att rören står och sjunger istället!
Det vore intressant att se ett par mätningar i andra positioner än lyssningspositionen med och utan rör också men du kanske inte har tid att göra sådant nu utan bara njuter av att spela musik?
Klicka på videolänken så får ni ner en liten film om hur man gör. Glöm inte ljudet för jag tror att det är Zalve som sitter o sjunger i slutet Där visas även funktioner som jag inte har visat, tex simuleringar o annat. Programet ger ett förslag på sänkning och det värdet kan man sen använda under mätning. Man kan givetvis ändra Q, frekvens och nivån för sänkningen. Men det är primärt för deras subbar när man sedan programerar dom
Man kan välja att mäta på en punkt eller tre. Jag har bara mätt vill Sötepunkten men jag fixar lite olika mätningar i helgen Mats Jag ska fixa lite dumpar på RTA:an med.
Ursäkta men hur läser du ut 27 ms? Jag kan omöjligt kolla på skala så exakt iaf. Jag kan inte programmet, men tror att det ska stå 25ms istället.
Du ha verkligen fått efterklangerna mycke mycket bättre i ditt rum, och då upplevs ju ljudet mycket bättre också precis som det skall va.
Väldigt intressant tråd har du knåpat ihop! Och så kul att du fick sånt bra resultat. Jag läser mellan raderna att de inte bara har varit en dans på rosor som pågått en vecka...
Om du tittar nere i högra hörnet så har du Time , Freq och Mag När man är inne med musen inne i en mätning så ändras dessa siffror beroende på var du är. Enkelt o lätt överskådligt
Hade jag inte haft det här programet hemma när rören skulle fixas till så hade det tagit längre tid inget snack om det.
Väldigt intressant. Man har fått en del aha-upplevelser i denna tråd.
quote:Din andra fråga är på sätt och vis inte dum, med för lite dämpning eller fel avstämning så sjunger röret med i över 1 sekund !!
Det känns lite skumt att förstärka en frekvens akustiskt med efterklangen från ett rör. Det ljud som skulle höras från röret är nog allt annat än välljud, med tidsfel etc. Annars skulle det välan gå att räkna ut rätt längd (halvvåg?).
It's okay. I wouldn't remember me either. - - - - - - - - - - - - - - Cover Art & ståpäls
Mäter man direkt på ett baselement, exempelvis det tiotumselement som sitter i EALS-3, så är "snabbheten" mindre än 6 millisekunder! När vi pratar om snabbhet i basen är rummet en väldigt stor bov i dramat. Förhållandet 300:6 blir ju förenklat 50:1 till rummets nackdel.
Jag har en mätning om nån är nyfiken...
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
quote:Det känns lite skumt att förstärka en frekvens akustiskt med efterklangen från ett rör. Det ljud som skulle höras från röret är nog allt annat än välljud, med tidsfel etc.
Rummet gör ju samma sak obehandlat! Lika skumt det fast man kanske inte tänker på det eftersom man är van vid det. Röret måste dämpas, hur mycket beror väl på hur mycket rummet i sig själv sjunger med.
quote:Annars skulle det välan gå att räkna ut rätt längd (halvvåg?).
quote:Det känns lite skumt att förstärka en frekvens akustiskt med efterklangen från ett rör. Det ljud som skulle höras från röret är nog allt annat än välljud, med tidsfel etc.
exemplet var mest för att visa vad som sker om du har fel längd på rören. Det Bernt påtalar är precis det som händer
quote:Röret måste dämpas, hur mycket beror väl på hur mycket rummet i sig själv sjunger med.
Jag misstänker detta ger möjlighet att sätta Q värdet på basabsorbenten så att Q värdet överensstämmer med basresonansen.
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
När jag fick rätt längd på rören så skakade dom ganska friskt när man höll dom i handen även med dämpning i. När jag sedan satte mig för att lyssna så hörde jag att dom sjöng med en del. I med mer dämpning så slutade dom med det fast det var tur att jag har teleskopfunktionen för avstämningen ändrades något.
Att rören sjöng med syntes väldigt tydligt på efterklangen för den stendog tidigt ungefär som nu. Sen hände ingenting men efter 100-150 så ökade den ganska mycket.
Har XTZ specat noggranheten hos mikrofonen med mjukvaran? Det spelar ju egentligen ingen större roll om själva mikrofonen är helt frekvensrak eller inte så länge mjukvaran har en kompensationskurva inlagd (och en sådan kurva går ju att få uppmät "absolut", akustikavdelningen där jag jobbar jobbar till stor del med just kalibrering av mikrofoner, det är dock rätt dyrt). Fast då krävs iofs att kurvan är reproducerbar vilket i sin tur kräver en hel del av tillverkningen.
Det är ju faktiskt lite udda om resultatet skiljer mellan de olika programen, i alla fall om det bara är rena frekvenssvep det rör sig om då det ju inte involverar några större matematiska äventyr.
quote:Har XTZ specat noggranheten hos mikrofonen med mjukvaran?
Allt jag vet är att dom har gjort det du nämner
quote:Det spelar ju egentligen ingen större roll om själva mikrofonen är helt frekvensrak eller inte så länge mjukvaran har en kompensationskurva inlagd
Så här har jag mätt, jag garanterar inte att micken har hamnat på x-akt samma ställe som innan. Samma med riktningen mot talarna om nu någon undrar varför dom övre frekvenserna ser lustiga ut.