Jag antar att du använder omsättningen 4:1 av trafon. LL1630 verkar vara tänkt för högre omsättningar. JAg är inte så haj vad som bestämmer vilken omsättning som är lagom.... hur har du tänkt?
Skall försöka klämma in alla prylar i en snyggt fanerad före detta högtalarlåda. Bartolucci-trafarna o rören på en aluminium topp. Har inte bestämt var volymratt och ingångskontakterna skall sitta ännu.
Skall testa några små moddningar först. Mer om det senare.
Jag kör med en liknande koppling. Ett tridentförsteg o så med LL1689 trafos. Omsättning 9:1 är den som funkar bäst tycker jag. Funkar med allt från 32ohm till högohmiga. Blir dock lite seg på riktigt högohmiga, från ca 500-600ohm o uppåt.
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker
Vad är det för förstärkning på det röret du använder Tobbe L? 417 kar förstärkningsfaktor 43. Med 4:1 utväxling på trafon skall min förstärkare teoretiskt funka bäst med lurat på 450 Ohm. Då röret vill ha en anodlast på 1.8K Ohm. Har provat med Philips 910 på 32 Ohm. Låter helt OK. Well en LL1689 står på önskelistan nu.
Röret kommer att dista lite mindre vid en högre last så om optimalt är 1,8kOhm så innebär det inte att röret låter sämre med 3kOhms last... bara att du får något lägre output...
/esl
Innovare necesse est. Det är ännu häftigare utan baffel.
Har planer på att ändra glödspänningen. Antingen likriktning med konding motstånd konding eller likriktning o regulering med LM317. Nu ligger glödens spänning aningen lågt.
Med esl:s och Lords resonemang från tråden får jag ut att: 417 röret vill ha en anodlast på 1.8K Ohm och impedansomsättningen är kvadraten av spänningsomsättningen. Omsättning 4:1 = 16:1 För att få resonabelt mad dist finns en tumregel att anodlasten skall vara 2-3ggr. 1.8K * 2 = 3.6K 1.8K * 3 = 5.4K Lämplig impedans på lurarna bör bli: 3.6K / 16 = 225 Ohm 5.6K / 16 = 337.5 Ohm Så ett par Sennheisser HD650 med 300 Ohms impedans skulle sitta fint. Hoppas tomten läser detta!
Nu har glöden fixats till med likriktning. 6.35 V hamnade spänningen på :-)
Mina lurar har notoriskt låg impedans 32 Ohm! Så jag provade att löda dit ett par motstånd på 270 Ohm i serie med utgången för att lasta trafarna lite bättre. Klart mjukare diskant blev resultatet.
Basen har en väldig pondus. Nästan för bra. Undrar om man kan trixa lite med den?
Provade med drosselingång på likriktningen. Spänningen sjönk till 160V vid belastning. Så rören biaserades om med 75 ohms katodmotstånd. Den något överdrivna basen lugnade sig något och ljudet blev mer balanserat. Men ett mucket svagt brum kunde nu höras när musiken tystnat.
För att göra en A/B jämförelse mellan drossel o kondensatoringång sattes kondingen tillbaka o motstånden trimmades så att 160V erhölls. Nu 750 Ohm.
Samma klangkaraktär och knäpp tyst mellan låtarna. Det upplevdes som om dynamiken förbättrats mot drosselkopplingen.
Nu har det provats att biasera med röd lysdiod. Spänningsfall på -1.73V och 150V anodspänning. Ser fräckt ut. Om man använder en 3mm diod går den att sticka in i rörsockeln. Ger lite extra rörglöd i vintermörkret. Första lyssningsintryck var att det blev lite mer detaljer.
Detta projekt har utvecklats en del under tiden. Tänkte skriva en rad om vad som finns under locket nu. För er som var med på DIY-träffen i Göteborg kunde man beskåda denna riggen: