HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Hårdvara, recensioner
 Thule Spirit IA150B
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

pewe
Member

335 Posts

Posted - 2004/08/26 :  11:42:33  Show Profile Send pewe a Private Message  Reply
Eftersom jag varit på jakt en längre tid efter en ny integrerad förstärkare så har jag naturligtvis "sonderat terrängen" ganska så ordentligt. Jag hade följande krav på min nya förstärkare (förutom de ljudmässiga): integrerad, hög WAF, utbyggnadsbar med ex.vis extra slutsteg, pålitlig, välbyggd. Sedan är det en självklarhet att den nya stärkaren klangmässigt skulle passa till mina Audiovector M3 Super högtalare.

Kandidaterna var Thule IA150B, Primare A30.1 (17.500:-), SimAudio Moon i-3 (ca. 20.000:-), Arcam FMJ A32 (17.500:-), Advantage Thor (20.000:-) och kanske några alternativ till som egentligen föll bort pga. att jag inte hade möjlighet att lyssna till dem. Cairn, Roksan och kanske ett par till är exempel på sådana förstärkare.

Nåväl Primaren var den första som lånades hem (tillsammans med CD-spelaren A30.2). Kan säga mycket om denna kombo men nöjer mig att säga att hade budgeten tillåtit hade jag slagit till. Härligt ljud på i stort sett alla parametrar! Men stärkaren kändes för dyr till sist och den valdes bort pga. detta. Sen är det mycket svårt att hitta en begagnad.

SimAudio likaså, den är dyrare än Primaren så den var egentligen ingen seriös kandidat. Men även där skulle jag mycket enkelt kunna leva med dess fina prestanda ljudmässigt. Fin design också.

Arcamen då, ja en positiv överraskning! Välbyggd och flexibel men ljudet passade inte mina Audiovectorhögtalare. Ljudet kändes aningen slankt men samtidigt otroligt rent och upplöst. Men som sagt, den rätta tyngden och punchen fattades. Kan tänka mig att den passar bra till något "mörkare" högtalare.

Thoren var, faktiskt, den stärkare som presterade sämst vid lyssning. Vad det beror på har jag ingen aning om men enligt mina öron var det så. Vid lyssning saknades musikens själ, glöden från en sångares röst eller attacken i ett gitarrsolo. Kändes oerhört naket och livlöst. Kan iofs berott på Canton Karat högtalarna som den parades ihop med. Det som däremot var bra var det fina 3-D perspektivet och upplösningen. CD i detta fallet var CD-Fix. Skall ge den en chans till med annan kringutrustning.

Sist ut var Thule IA150B. Det är Thules största int. stereoförstärkare (om man bortser från IA350B som också kan användas till hemmabio). Den säljs på Hifiklubben, listpris 14.000:-. Jag måste erkänna att jag blev mycket positivt överraskad. Förstärkaren är relativt kompakt men har en förtroendeingivande tyngd, vikt ca 13 kg. Front i borstad svart metall, rejält topplock med Thuleloggan, snyggt! Baksidan har balanserad pre-out, samt 1 st. balanserad utgång för ex.vis anslutning av balanserad CD-spelare. Högtalaranslutningarna (1 par) ser relativt ordinära ut men känns mycket stabila och har fungerat bra. Det finns även en strömbrytare och löstagbar nätsladd. Finishen är mycket bra. Däremot är fjärrkontrollen ingen höjdare utseendemässigt, godkänd funktion dock.

Ljudet då? Ja, en överraskning som sagt! Mycket rent och upplöst. Detaljerat men inte spretigt och överanalyserande. Inga register sticker ut, allt känns som en fullkomlig helhet där det spelas musik! Röster är naturtrogna och har den rätta klangen vilket i längden är oerhört viktigt vid långa lyssningar. Det finns en självklar dynamisk förmåga vid kraftiga passager i ex.vis klassisk musik. Förstärkaren är specificerad till 2x150 W vid 8 ohm, vilket gör den till en av de kraftigaste på pappret tillsammans med Thoren. Sen måste jag bara bedöma den föredömligt neutrala presentationen av i stort sett all musik jag spelat. Neutral, inte tråkig...

Det finns fler positiva egenskaper. En är definitivt att man kan skruva upp volymen...Thulen bara kör på utan att tappa andan. Och det är faktiskt kul att kunna spela högt ibland utan att få hörbar distortion. Det är också lätt att urskilja enskilda musikers placering i ex.vis en orkester. Utmärkt separation av de båda kanalerna. Som helhet är det ett lättflytande, balanserat och nyanserat ljud med fin attack som presenteras. En fin detalj är volymregleringen som ändras med 1 db i taget vilket gör det lätt att få exakt rätt nivå vid lyssning. I displayfönstret på förstärkarens framsida står angiven volym (0-79). Jag uppskattar denna finess väldigt mycket.

Nackdelar då? Ja, det finns naturligtvis. Den allra djupaste basen finns inte där. Detta kan bero på att jag under lyssning använt en icke-balanserad H/K 760 CD-spelare som källa. Enligt Thule och initierade skall det låta bättre med balanserad spelare. Då jag framöver skall införskaffa en bättre signalkälla kommer det säkert att bli ett ytterliggare lyft ljudmässigt.

Som avslutning kan jag nämna att jag köpte förstärkaren på Hifiklubben. Jag tror att det är svårt att hitta något bättre för det priset. Thulen hade tuffa konkurrenter, i synnerhet Primaren som jag blev mycket förtjust i, men den föll slutligen bort pga. priset.

Använd kringutrustning: Audiovector M3 Super, högtalarkabel Audioquest Slate, signalkabel Audioquest King Cobra, CD-spelare H/K 760, DVD-spelare Sony NS 300, Soundcare Superspikes.

Edited by - pewe on 2004/12/18 16:51:19

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2004/08/26 :  11:55:10  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message  Reply
Härlig lyssningsrapport! Det är såhär man köper hifi!

Ballanserad signalöverföring är viktigt och själv har jag direkta erfarenheter av Thor i detta område. Den blir klart bättre i ballt läget.


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

pewe
Member

335 Posts

Posted - 2004/08/26 :  12:06:59  Show Profile Send pewe a Private Message  Reply
Tackar för de vänliga orden! Ja, enligt min mening är det ett absolut måste att gå tillväga såhär när det gäller hifi. Ju mer jag lärt mig desto mer litar jag på mina egna öron. Det är lite paradoxalt att ca. 85% av alla produkter man är spekulant på faller bort av en eller annan anledning. Hifi-världen består ju faktiskt av tillverkare som är specialister inom sitt gebit. Ändå är det relativt få som passar perfekt in...
Go to Top of Page

Dan Brickman
Member

1179 Posts

Posted - 2004/08/26 :  13:05:24  Show Profile Send Dan Brickman a Private Message  Reply
Själv blir jag lite fundersam när du lyssnat med Thoren på en så kall och oinspirerande högtalare som Canton Karat. Alla kombatanterna hade ju presterat så mycket bättre om högtalarna varit av en annan kaliber. Klangmässigt kanske inte ex en Thor hade passat dina Audovector ändå.

Kul ändå att du blev nöjd.

"My mistress eyes is nothing like the sun
Go to Top of Page

pewe
Member

335 Posts

Posted - 2004/08/26 :  13:22:41  Show Profile Send pewe a Private Message  Reply
Hej Brickman,

vill förtydliga mig...Det var bara Thoren som jag lyssnade på via Canton Karat, känner ej till dem men om du säger att de är kalla och oinspirerande så var det nog precis som jag upplevde dem. Precis som jag skriver så misstänkte jag nog att högtalarna var boven.

Alla de andra stärkarna, förutom SimAudio, har testats på mina egna Audiovector M3 Super i hemmiljö. SimAudion testades med Totem Forest högtalare.
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2004/08/26 :  13:29:46  Show Profile Send MartinH a Private Message  Reply
pewe, du lyssnade på Totem Hawk när vi körde I-3an i Malmö..

Men kul att du gjorde ett bra köp i din Thule !!

Mvh, Martin
Go to Top of Page

Dan Brickman
Member

1179 Posts

Posted - 2004/08/26 :  14:34:36  Show Profile Send Dan Brickman a Private Message  Reply
Ok. Fast jag är ändå fundersam hur i helsike butiken du lyssnade på Thoren i kunde dema den med Cantonburkarna

För det är väl ingen stackars människa som köpt en Thor och kastat denna pärla för ett äkta svin

Synd att du inte hade möjlighet att lyssna till Roksan eller Naim. Dom är också trevliga

"My mistress eyes is nothing like the sun
Go to Top of Page

Klenkar
Member

1157 Posts

Posted - 2004/08/26 :  15:20:35  Show Profile Send Klenkar a Private Message  Reply
kan rekommendera Roksan!!!
dd

...at the gates of hell I will swing my sword, converting the souls of the non-believers...
Go to Top of Page

pewe
Member

335 Posts

Posted - 2004/08/27 :  09:15:29  Show Profile Send pewe a Private Message  Reply
Martin, visst har du rätt...Det var ju Totem Hawk vi lyssnade på i Malmö tillsammans med den minsta Naimen och SimAudio i-3. Får väl skylla på att jag inte var helt påläst på Totems sortiment. Fint lät det i varje fall och jag tyckte absolut att Naimen kunde stå upp mot den dubbelt så dyra i-3:an. Men till sist måste man välja och det blev Thulen. Vill också passa på och tacka för en mycket trevlig demo av er på Hifiart, exemplariskt utförd med gott om tid, bra miljö och bra musik (förutom den norska rappen!). Det märks att ni gillar det ni gör!

Brickman, som sagt, som jag skrev i recensionen skall jag absolut ge Thoren en eller ett par chanser till och det är obegripligt att butiken demade med i sammanhanget underlägsna högtalare. Jag påtalade faktiskt högtalarvalet när jag bad om en provlyssning men personalen vidhöll att de passade bra. Lättja kanske, det krävs ju lite jobb att baxa runt ett par högtalare. Men precis bakom Thoren stod faktiskt ett par fin-fina Dynaudio som hade varit enkla att koppla in...
Go to Top of Page

sella
Member

147 Posts

Posted - 2004/09/18 :  14:06:35  Show Profile Send sella a Private Message  Reply
Dan, spelar man på Dynaoudio och det låter kallt och kantigt ändå. kansk var därför dom spelade på Canton, då kan man ju skylla på canton,kanske tro att det blir bättre hemma.

dynamik!!!
Go to Top of Page

Mikaell
Member

1046 Posts

Posted - 2004/09/19 :  21:43:59  Show Profile Send Mikaell a Private Message  Reply
quote:
det krävs ju lite jobb att baxa runt ett par högtalare. Men precis bakom Thoren stod faktiskt ett par fin-fina Dynaudio som hade varit enkla att koppla in...

O jag som trodde att hifihandlare ville sälja sina grejer..?

/Mikaell.
Go to Top of Page

Dr.Nope
Member

631 Posts

Posted - 2004/09/28 :  15:33:20  Show Profile Send Dr.Nope a Private Message  Reply
Så Thor och Dynaudio tillsammans blir kallt och kantigt???

Fått ordning på förstärkaren än? Jajamensan, den står där borta och svänger för sig själv!

You can kalla mig James, eller Jimmy för de svenska
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2004/10/01 :  05:31:20  Show Profile Send Bravo a Private Message  Reply
Intressant "pewe", jag sitter just och funderar på om jag skall lyssna på en Thule integrerad till mitt sovrum.

Bravo
Go to Top of Page

pewe
Member

335 Posts

Posted - 2004/10/02 :  19:39:14  Show Profile Send pewe a Private Message  Reply
Lyssna nooooga, tror inte du blir besviken...Kom ihåg att ljudet "växer" efter en månads användning eller så. Faktiskt sant! Basen är djupare samt att en viss portion värme har smygit sig in i ljudbilden.
Håller vid mina intryck ovan, är mycket nöjd för de pengarna. Om du är intresserad kan du ju kolla in senaste Hifi&Musik (vad nu det kan vara värt) för en test på Thule. Lycka till!
Go to Top of Page

MONTANA
Member

534 Posts

Posted - 2004/10/02 :  20:22:38  Show Profile  Visit MONTANA's Homepage Send MONTANA a Private Message  Reply
Har en viss kjennskap til Thules integrerte forsterkere, og jeg vil si at de låter litt "mykt" og "polert", spesielt i toppen (ikke helt ulikt Sim Audio på akkurat dette punktet), men likevel - til prisen - definitivt musikalske og morsomme. Tror Thule var et bra valg i denne prisklassen, uten dermed å mene noe negatvt om de andre kandidatene.

HighEnd - MONTANA - PBN OLYMPIA - GRAND PRIX AUDIO - EMM Labs - kontakt@highend.no / www.highend.no / www.pbnaudio.com / www.grandprixaudio.com /
www.emmlabs.com
System: MONTANA KAS2 - PBN OLYMPIA EB-SA2 - PBN OLYMPIA-LX/CPS - GRAND PRIX AUDIO Monaco - EMM Labs DAC2X http://www.highend.no
Go to Top of Page

Qongo
Starting Member

7 Posts

Posted - 2005/01/13 :  18:08:36  Show Profile Send Qongo a Private Message  Reply
Vore kul om du kunde ge en recension av Thulen när den körs balanserat. Av de test jag läst av Thule förstärkare är det först när de spelas balanserat de presterar sitt bästa. Är själv en nöjd ägare av en Thule förstärkare.
Go to Top of Page

Creative Audio
Member

2547 Posts

Posted - 2005/01/13 :  19:04:25  Show Profile  Visit Creative Audio's Homepage Send Creative Audio a Private Message  Reply
Thules förstärkare är kanon ! Kör själv med PR350B/PA250B och TEAC DV50 allt ballat med Fadel Art XLR. Ljudet/Ljudbilden påminner mycket om både Krell och ML men saknar lite av den kontrollen som "storebröderna" har.

++ äger och driver Creative Audio++
++Stockfisch-records++Turtle-records++SCR-Records++C.E.C++MusicHall++Ayon++Lumen White++Agile Multimedia o. ström++Pentagon++Krell++DP++Phonar Högtalare++Fadel ART kablar++ViaBlue++Aqvox++Dynavox++T.A.C++Dual++


http://www.creative-audio.se

Edited by - Creative Audio on 2005/01/13 23:54:26
Go to Top of Page

Loopen
Member

621 Posts

Posted - 2005/01/16 :  21:30:02  Show Profile Send Loopen a Private Message  Reply
Har erfarenhet av både Thule IA60 och IA60b SE. Dessa är ju bara på 60 watt men låter mycket bra. Fin ljudbild, mycket detaljer utan att bli lyssningstrött, får inte andnöd utan spelar bara på.
Det är stooor skillnad på IA60 och IA60b kan informara om. Tyvärr har jag inte hört IA150b men skulle gärna pröva då jag är i behov av mer effekt än de 70w som jag har idag.

Grattis till ett bra köp. Thule är klart underskattade.
Go to Top of Page

BigBird
Starting Member

14 Posts

Posted - 2005/02/16 :  18:46:58  Show Profile Send BigBird a Private Message  Reply
Trevlig recension!
Har du lust att utveckla på vilket sätt Thulen fungerar bra med Audiovector? Var du på jakt efter en neutral stärkare för att helt behålla Audiovectors egenskaper, eller var du ute efter att kompensera/balansera mot Audiovector?

//BB
Go to Top of Page

pewe
Member

335 Posts

Posted - 2005/08/29 :  15:17:14  Show Profile Send pewe a Private Message  Reply
Aningen sent svar men here goes: helt ärligt tycker jag inte att Audiovector låter ljust som man ibland kan få höra. Gör de det så är de fel uppställda. Oerhört kinkiga med placering, ett par cm hit eller dit gör stor skillnad! Ett par AV skall låta fylligt med kontroll i basen. AV behöver också ett ganska bra dämpat rum.

När jag valde stärkare så känns det idag som Thulen var det bästa valet just för att den är föredömligt neutral i presentationen. Ett tag satt jag och suktade efter en Primare men skulle inte vilja byta rakt över idag! Primare är verkligen inte dålig men ger ett för färgat ljud och kan kännas lite mjuk o gosig och kan sakna "hifi-egenskaper" om ni förstår vad jag menar. Snyggt o prydligt javisst, men det sista lilla bettet i gitarrsträngar eller dynamiken i en trumma finns inte där. Tycker därför att Thulen växer mer och mer. Inget ljud man tröttnar på.

AV mår bra av mycket effekt har jag märkt. Högtalarna räknas väl som "lättdrivna" på papperet, men låter definitivt bättre med mer effekt. Thule är bra i det avseendet att de verkar vara strömstarka. Fick tipset från Thule att bi-ampning är en bra väg att gå just tillsammans med Audovector. Min filosofi är att jag till en rimlig peng försöker locka fram så många positiva egenskaper hos högtalarna som möjligt. I AV:s fall är det dynamiken som skall plockas fram. Högtalaren har en mycket bra förmåga att leverera dynamik och stärkaren och cd:n skall därför vara i samma linje. Som exempel provade jag Primares CD31 till Thulestärkaren och då gick det snett. Alldeles för varmt och mjukt. Inte dåligt alls men inte de egenskaper jag letade efter. Har ännu inte hittat rätt cd-spelare till stärkaren men skall prova TacT cd 1 samt Thules egna DVA150B. Ett snabbt ord om balanserat läge är att jag tycker att det låter klart bättre med balanserat, men det är inga jätteskillnader.

Summa summarum är att jag skyndat långsamt när det gäller inköp av nya grejor. Jag litar enbart på mina egna öron, inte vad som står i några test. Och jag provar noggrant innan köp. Men helt klart är att jag kan varmt rekommendera Thule om du uppskattar ovanstående egenskaper!
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/08/29 :  16:17:47  Show Profile Send matte76 a Private Message  Reply
pewe: Sent ska syndaren vakna efter 6 1/2 månader kom svaret...

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

pewe
Member

335 Posts

Posted - 2005/08/29 :  16:41:03  Show Profile Send pewe a Private Message  Reply
Matte: Blir så ibland...
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/08/29 :  17:37:20  Show Profile Send matte76 a Private Message  Reply
pewe: Jo, så är det...hur går det med dina cd-spelarplaner? Arcam CD36 är ju tyvärr ej balanserad...

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.33 sekunder. Snitz Forums 2000