Jag har inte kunnat bygga så mycket dom senaste dagarna på grund av att det regnat en del på kvällen. Idag fick jag dock nog och kastade ut cyklarna ur cykelskjulet och tog in arbetsbänken där.
I den röda ringen ser ni en träflisa jag var tvungen att använda för att kunna limma dit röret rakt. Det där basreflexröret var mitt allra första hål med fräsen och det blev för litet. Jag var då tvungen att handslipa det större med en Dremel. Hålet blev då int fullständigt cirkulärt och röret kunde inte sitta rakt. Med träflisa i kommer det dock att sitta helt rakt.
Som svampar ur jorden växer de upp. Ser ut att bli ett lyckat bygge av det som har visats hittills. Har bara hittat en större nackdel med mina. Den övriga utrustningen måste uppgraderas. Väntar med spänning på fortsättningen.
--- Mikael R
Hellre ett välljudande skatbo än en förgylld tegelsten.
Det är ungefär så lite mellenrum mellan min bas och diskant också. Så har du gjort fel är du inte ensam. Har för mig att det såg lika ut på Rosbackes också så det ska nog va så.
Mina frontar har ungefär samma avstånd. Tycker det är i tajtaste laget, speciellt som jag skalll inkräkta på det lilla avståndet. (Jag har 3-4mm på mina)
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Jag häftade dessutom bitumenen idag med 8 mm stift ifall limmet nån gång i framtiden skulle släppa. Jag satte en 7-8 stift per sida. Det blev en hel del stift totalt och jag hoppas att det inte påverkar ljudet med så mkt metall i lådan.
Trots att jag bara fräste 1 front idag lyckades jag göra 2 misstag. För det första lyckades jag förskjuta bashålet 1 mm i sidled. Jag vet inte riktigt hur allvarligt detta är men eftersom det inre hålet är centrerat och det är lite glapp mellan element och nedsänkningens kant kan jag nog kompensera där. Mitt andra misstag var att när jag skulle göra nedsänkningen till diskanten böjdes djupmätaren på fräsen till och jag gick 1 mm djupare än jag skulle. Dom 6 yttersta mm är alltså 1 mm djupare än resten av försänkningen. Det blir till att spackla igen det senare.
Jag tror inte jag har förklarat detta tidigare men jag har alltså inte ett 15-17 mm stål att fräsa försänkningarna med utan jag använder endast det stål som hängde med fräsen. Först trodde jag att detta skulle bli ett problem men det går faktiskt väldigt lätt. Först fräser jag den allra yttersta delen av försänkningen. Efter det fräser jag själva hålet. När jag gjort detta har jag ett 6 mm spår ytterst och sedan cirka 1 cm kvar som inte är fräst mellan hålet och ytterspåret. Jag ställer då in fräsen enligt spåret och fräser resten på fri hand inifrån och ut till spåret. Det blir perfekt. Jag hoppas ni förstår vad jag menar.
Idag reflekterade jag dessutom över vilken vikten högtalarna håller. Dom känns rent ut sagt jävligt seriösa och jag riktigt känner vilket tryck dom kommer leverera :) Vikten är lätt 4x mina gamla små stativhötalare. Så fort hfls-1 är färdigbyggda ska jag nog göra ett bildreportage där jag tar i sär dom gamla ruttna 10 år gamla skithögtalarna jag lyssnar på. Där kan vi snacka om äkta hifi! Vi pratar cirka 10 mm spån här och röda lakritssnöre.
Nu när det börjar bli dags att skruva ihop lådan har jag också börjat filosofera lite kring vilken ytbehandling jag vill ha. Jag har länge varit inställd på svart pianolack men nu precis snubblade jag över denna bild på Mangews(?) hfls.
Jag gillar verkligen mörka träslag och detta är kanske dom snyggaste hfls jag sett än så länge.
Ja det är snygg faner han har (även om jag gillar mina i valnöt mer). Men ska du ha sån kommer det kosta mycket. Det är Jakaranda, kostar 1000kr/m2! Har för mig att det gick åt 2.5m2 till mina.
Ifall det blir faner tror jag inte att jag kommer göra det själv. En av min farsas polare är möbelsnickare och jag tror att han kan göra det till mig ifall jag ber väldigt snällt. Förmodligen kommer fanervalet styras ganska mycket av vad han har hemma som han kan bjuda på. Framför allt vill jag att det ska ha en finish som ser "köpt" ut.
Är det förresten någon som har koll på vad det kostar att få gjort en svart pianolacks finish? Vad jag har hört är det rätt svårt att få det perfekt hemma utan erfarenhet eller ett dammfritt rum.
Det svåraste om du ska lacka högtalarna är nog underarbetet. Målningen kan nog en lackerare göra för ett par hundra. men man ser varenda ojämnhet om ytan är blank.
Ljudnörd med rötterna i Jönköping men pluggar nu akustik i Göteborg.
Ja det vill man verkligen :) Förhoppningvis är det någon som tycker det är roligt att se också. Jag kan väl iof inte påstå att jag kommer med något nytt. Jag har dock redan börjat filosofera kring framtida projekt så fort detta är klart.
Känner igen det där med planering. Det jag fruktar mest när jag sätter igång något nytt är om det ska bli klart. Det finns så mycket annat roligt att planera också!
--- Mikael R
Hellre ett välljudande skatbo än en förgylld tegelsten.
Jag har nu satt ihop den första lådan. Avfasningen på insidan gjorde jag med en Dremel eftersom jag inte har något passande frässtål till det men det blev väldigt bra ändå. Jag glömde sätta på muttrarna till terminalerna vilket kanske kan bli jobbigt att göra senare.