Author |
Topic |
Patrik B
Member
440 Posts |
Posted - 2005/11/10 : 21:08:51
|
Hehe, var det du som hade den där "galna" saaben. Jag mötte dig i Löten någongång under mitten utav 90-talet. Jag vred så mycket på skallen så jag höll på att köra av vägen.
|
Mvh Patrik B |
|
|
JohnA
Member
556 Posts |
Posted - 2005/11/28 : 17:10:21
|
Den som vågar se bilskrället kan göra det här: http://elektroarkivet.homelinux.net/FOTO/2004-11-03_Fulsaaben-Snabelgalfen/ Jodå, den isblå buckliga och det svarta monstret är samma bil! Om jag så här 15 år senare hade samma energi, tid och möjligheter skulle världen få se en värdig efterträdare.
Åter till HiFi: Läste idag här på HF en diskussion om musiktips för "djuuuup bas". Hittade några av förslagen i min samling och provkörde på den "lilla" (2,5w 6L6 triod). Djupbasen kunde identifieras som en fladdrig antydan, så nu börjar jag längta tillbaka till lite högre effekt. Kopplar jag upp Dynacon igen lär jag få skrämselhicka av vad jag säkerligen kommer att uppleva som vasst och orent i de högre registren. Klen är "den lille", men den spelar förbaskat rent.
Planerna för en 10-rörs (Ex8x) preamp med RIAA börjar ta form och snart är det dags för lågra förberedande experiment. Tre av rören är att betrakta som extra leksaker. Det blir bl.a. EM80 indikatoröga och en extra buffrad utgång. Kanske blir det sedan ett modernt kiselbaserat lågpassfilter och Dynacon eller ett 50W Dynacord PA för enbart basen. Nåväl, en sak i taget, preampen först.
|
Elektronostalgist? -Javisst! http://elektroarkivet.se Skype: elektroarkivet.se Min anläggning, uppdaterad 2006-06-11: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30783
|
|
|
JohnA
Member
556 Posts |
Posted - 2006/01/16 : 18:38:28
|
Dags för en uppdatering av "dagboken":
I helgen hälsade jag på Tomas L. i andra änden av Uppsala. Med mig hade jag "Den Lilla" och en massa High Fidelity Reference CD. Tomas har ett par hembyggda vikta kvartsvågspipor med 5.25" bredbandare. Receptet för högtalarna känner jag inte till, men de låter imponerande stort och luftigt. Tomas vardagsrum är betydligt större än mitt men så mycket svagare blev inte ljudet. Troligen högre verkningsgrad i hans pipor än i mina OA14. Både Tomas och kompisen Jonas tyckte ljudet från min lilla förstärkare var mycket trevligt. -Mmmmmmm, smickrande! Till en början tyckte jag ljudet från piporna var lite burkigt, men det intrycket försvann fort. Basen var också klenare, men ändå förvånansvärt märkbar. Det som verkligen imponerade var hur exakt jag kunde följa instrumenten i de symfonier vi spelade. -Positionerna var exakta! OA14 är väl egentligen byggda för att ge en diffus bild av diskanten med elementen som pekar åt alla håll. Trots att Tomas högtalare stod mycket mer isär än mina fyllde orkestern ut mellanrummet fullständigt.
Vi ska provköra Tomas högtalare hemma hos mig, men jag tror absolut att jag bygger mig ett eget par pipor. Mina OA14 blir då ett utmärkt komplement för basen via en extra förstärkare. Kanske sviker jag min ideologi och både delar och driver basen med kisel...
-----------------------------
Tankarna far omrking en storasyster till Den Lilla. 2x1w är i klenaste laget och kanske 5-7w räcker bättre. Single-ended utan motkoppling och trioder eller triodkopplade beam-rör. Nollbudget medför djupdykning i skrotladan (nej, inte "Lådan"). Valet står mellan 6080/6AS7 och triodkopplade PL504 eller PL519. Har också en tolvpack 12A6 på gång. (klena men fina triodkurvor). Slutligen finns några mindre sändartetroder, men tyvärr bara ett 813 utan sockel och ett till med krossat glas... Har annars en konding på 32uF/6000v som skulle kunna motivera ett vansinnesbygge...
Närmast på mekarbänken är annars en preamp med RIAA. Blir en i grunden enkel sak med E88CC som line-steg för båda kanalerna och ett till E88CC till vardera kanalens RIAA. Passivt RIAA-filter i två separata steg.
Utgången till slutsteget blir direkt via en volymkontroll utan buffrande katodföljare. Kabellängden mellan preamp och slutsteg blir enstaka decimetrar. Line-steget blir urkopplingsbart så jag kan köra CD m.m. rakt in i slutsteget.
Två extra utgångar buffras med katodföljare av ECC81 eller -82. Den ena kopplas före volumkontrollen och är tänkt för inspelning till bandspelare. Andra utgången hamnar efter volymkontrollen för att driva basförstärkaren.
Ytterligare två rör ingår i en liten gimmick som ska driva ett EM80 indikatoröga för visning av stereoeffekten. Funderar på att biasa ett EM34 så att de inbyggda trioddelarna kopplas ur och sedan via en yttre dubbeltriod driva EM34:ans båda halvor separat som en stereo VU-meter. Kanske blir det i stället ett litet katodstrålerör där ljudkanalerna driver X- resp. Y-plattorna. Kopplingen torde t.o.m. bli enklare än 1950-takelets enklaste oscilloskop.
Slutligen tänkte jag köra med rörlikriktare och enbart för syns skull blir det då ett AZ1 med nätanoder i vacker auberginkolv. Försöker också hitta en ursäkt att ta med ett vackert blåskimmrande stabilisatorrör i stort glashölje och med oktalsockel. Mycket snack blev det, återstår att se när verkstan öppnar... |
Elektronostalgist? -Javisst! http://elektroarkivet.se Skype: elektroarkivet.se Min anläggning, uppdaterad 2006-06-11: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30783
|
Edited by - JohnA on 2006/01/16 18:39:22 |
|
|
JohnA
Member
556 Posts |
Posted - 2006/03/03 : 14:16:43
|
Uppdateringsdags:
För en tid sedan plockade bort ena 6SN7:an i 6L6 SET-förstärkaren ovan. -I stället för SRPP drivs nu slutrören av vanliga GK-steg. LED-biasen är kvar. Låter kanske ännu bättre, men definitivt inte sämre. Nu är den i samma klass som det man hade på 1920-talet!
----------------
Bland de senaste sopfynden är ett par Tandberg vägghögtalare. Ca 25x45 cm med kupoldiskanter och 6" bas/mellan. Slutna lådor i burkigt material. Verkar inte finnas mycket stoppning i dem. Bas/mellan-elementen har ganska stel gummikant. Skulle gissa att högtalarna är från ca 1970. Basen imponerar. -Inte i klass med OA14, men ändå imponerande. Diskant och mellanregister låter väldigt klart, kanske rent av överträffar mina OA14-referenser. Har njutit klassisk musik hela eftermiddagen. Fantastiskt och gratis! Tandbergarna har några murriga resonanser i nedre registret, men det är mindre än väntat. Dessa högtalare placerar instrumenten där de ska vara i konserthallen. Mycket tydligare 3D-upplevelse än med OA14. Å andra sidan gick väl den gode Carlsson succesivt ifrån sitt indirekta ljud med tiden? Att studsa runt ljudet mot väggarna var kanske viktigare i HiFi:ns barndom innan stereo slog igenom? |
Elektronostalgist? -Javisst! http://elektroarkivet.se Skype: elektroarkivet.se Min anläggning, uppdaterad 2006-06-11: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30783
|
|
|
Manga X
Donator: Bildserver
3083 Posts |
Posted - 2006/05/09 : 07:59:26
|
Underbart att läsa din tråd! Jag blir så glad av allt ditt mekande och det fina välljud du får ut av dina ideer och slit.
Jag bor utanför Enköping (längs 55:an mot Uppsala). Så ett besök kanske kan ordnas.
Jag kan ta med min moddade rörcdspelare. Den spelar riktigt trevligt.
Mvh Magnus Eriksson |
|
|
JohnA
Member
556 Posts |
Posted - 2006/06/11 : 12:37:03
|
Huset ligger i ruiner efter fruns utflyttning härom helgen. (nejdå, det var inte enbart p.g.a. att jag spelar högt) Borde helt ägna mig åt att röja upp, men i stället blev det igår jämförelser mellan olika högtalare och till sist en större ändring av uppställningen.
Kvar är lilla hembygda 6L6 SET-förstärkaren som direkt driver ett par 2-vägs Tandberg TL1016. Hur jag än provade runt var det dessa oansenliga containerfynd som gav renast mellanregister och diskant. Dessa tidiga 1970-talare har också mycket fin balans mellan olika frekvensområden. Högsta diskanten är kanske något klen, men det låter i alla fall väldigt rent.
Ut åkte mina stolta Sonab OA-14 som har en fantastisk mjuk och ren djuppbas och en starkare övre diskant, men ljudbilden känns väl diffus med det indirekta ljudet. Det går betydligt lättare att exakt peka ut de olika instrumenten med Tandbergarna. Mina OA-14 har fått tjänstgöra som subbar sista tiden och då matats från en skrällig Sony surroundreciever via ett basfilter för bilstereo.
Jag provade också mina fina små AKAI SW-7 som var mer lättdrivna än Tandbergarna, men diskanten var inte lika ren. Dessutom fattades all mid-bas. -Ut i förrådet med dem också!
Ett par stora slutna 1970-tals 3-vägare av okänt fabrikat släpades in att användas i första hand som subbar. Två 10" gummikantade element i vardera lådan gav imponerande resultat. Går faktiskt t.o.m. djupare än OA-14 men frekvenskurvan i de lägre regionerna är inte fullt så trevlig som för OA-14. Kunde i viss mån styra upp detta med bilstereofiltret. Har nu något "bummligare" bas, men det kanske också är en vanesak.
Sony-förstärkaren till subbarna hade fått något knäppryck i ingångssteget och är dessutom av usel klass. In med 23kg Sansui AY-9500 från 1973 i stället! Med TV:n i fruns lägenhet blev det gott om plats ovanpå skåpet.
Sansuin har yttre byglar mellan för- och slutsteg, så där pluggade jag in det aktiva bilstereofiltret. Jag har länge saknat ett RIAA och det fick jag nu i Sansuin. Lite taskig nivå på signalen ut till lilla 6L6-miraklet när jag spelar vinyl, men vill jag spela riktigt högt kan jag slå om en switch på bilstereofiltret och köra hela registret genom Sansuin.
Tveklöst är jag förstörd av single-end. AY-9500 ska ju vara en verkligt fin förstärkare men jag hör tydligt en vass och otäckt smutsig klang som jag förknippar med push-pull. Jag har hört samma otyg ur allt från min volvos beklämmande originalstereo till riktigt fina ljudanläggningar.
Mitt favoritkoncept är kort och gott single-end triod för allt över några 100-tal Hz, aktivt filter och massa "tjong" för djupa basen. Återstår att bygga försteg med buffrad utgång till basfiltret så jag minimerar kislet i signalvägarna utom till basen.
Summering av nuvarande uppställning:
- Philips CD162, containerfynd med fantastiskt ljud, 0:-
- 6L6 SET 2x1,3w hembygge av skrot, 0:-
- Sansui AY-9500, containerfynd, 0:-
- Ratho bilstereofilter av tveksam kvalitet, "avskrivet", 0:-
- Tandberg TL1016 högtalare, containerfynd, 0:-
- 3-vägs högtalare av okänt fabrikat, containerfynd, 0:-
- Philips 677 Electronic vinylsnurra, containerfynd, 0:-
- AKAI CD 702D-II kassettbsp, containerfynd, rembyte 20:-
Summa för schysst HiFi: 20:-
-Den som spenderar 10.000:- i butiken kommer inte i närheten. |
Elektronostalgist? -Javisst! http://elektroarkivet.se Skype: elektroarkivet.se Min anläggning, uppdaterad 2006-06-11: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30783
|
Edited by - JohnA on 2006/06/11 12:40:49 |
|
|
Manga X
Donator: Bildserver
3083 Posts |
Posted - 2006/06/11 : 13:23:48
|
Skön inställning!!
Hoppas att allt löser sig till det bästa för alla inblandade! Sen hoppas jag kunna komma på besök snart med min moddade rörcdspelare.
Mvh Magnus Eriksson
|
|
|
JohnA
Member
556 Posts |
Posted - 2006/06/11 : 21:21:08
|
Längre än så här stod jag inte ut med de stora och förvånansvärt lättdrivna högtalarna. Visserligen går de ungefär lika djupt i bas som OA-14 och är dessutom betydligt mer effekttåliga, men basen låter väldigt "bumligt". Förmodligen är det resonanser som sjunger med i de högre basregionerna.
Mina kära OA-14 är nu tillbaka som subbar. Spelar jag enbart dem på fulla registret från Sansui-förstärkaren låter det också betydligt renare i mellanreg och diskant. Ändå finns den där otäcka grötiga distorsionen som jag tror är typiskt för push-pull. Sansuin går nära klass B och ger nästan ingen värme alls. Att höja tomgången närmare klass A kanske skulle hjälpa ljudet, men det kanske är ett stort risktagande med gamla unika prylar? Vill jag ha lite högre "städvolym" duger Sansuin för hela registret, men ska det njutas är det subbas den ska driva.
Skulle nu behöva en rörbestyckad preamp med låg förstärkning så jag kan styra ut mina 6L6 lite hårdare. En katodföljare som buffertsteg till basfiltret vore också trevligt. Som det är nu går CD-ljudet en sväng in genom Sansuin och jag inbillar mig att jag inte har riktigt samma klarhet i ljudet som tidigare.
Tack för trevligt telefonsamtal Magnus och varmt välkommen till helgen! |
Elektronostalgist? -Javisst! http://elektroarkivet.se Skype: elektroarkivet.se Min anläggning, uppdaterad 2006-06-11: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30783
|
|
|
Jojosoda
Member
255 Posts |
Posted - 2010/09/19 : 16:14:14
|
Intressant läsning! Hur går det med hifi-samlandet? |
|
|
JohnA
Member
556 Posts |
Posted - 2014/09/29 : 13:33:22
|
Min nyliga comeback i HiFi-träsket kräver en uppdatering i denna sömniga tråd:
Med tiden kom jag att inse att min hopplockade anläggning bestod av delar som inte lirade särskilt väl ihop annat än med speciellt utvald musik. Efter flytt till nytt hus för fem år sedan och andra prioriteringar i livet har det stått stilla tills vi under sommaren renoverade TV-rummet en andra gång och min vingliga högtalaruppställning inte längre fick plats. Nu är det stilren minimalism som gäller, både för att maximera den kinkiga WAF-faktorn och för att jag är trött på stora vingliga lådor och trassliga sladdar.
Mitt nyväckta HiFiintresse kommer ur den utrustning som omständigheterna drivit fram, snarare än ur tekniskt frosseri.
Förstärkare: Dynaco SCA-35 (2x15W med EL34) Högtalare: B&W DM5 med Olle Mirsch diskanter Musikarkiv: Raspberry Pi i källaren med NAS-disk och FLAC-filer Ljudkälla: Raspberry Pi med Volumio musikspelare
Kommande uppgradering: HiFiBerry DAC-kort att jacka in direkt ovanpå "hallonpajen" eftersom det inbyggda har en del "brus & grus" för sig.
Har fått mycket bättre "tjong" i lyssningsupplevelserna och mycket jämnare frekvensgång. I gamla systemet fanns en del djupa dippar och toppar som gjorde att bara vissa valda låtar spelade fantastiskt medan annan lät skit. |
Elektronostalgist? -Javisst! http://elektroarkivet.se Skype: elektroarkivet.se Min anläggning, uppdaterad 2006-06-11: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30783
|
|
|
JohnA
Member
556 Posts |
Posted - 2014/09/29 : 13:39:54
|
Skulle det mot förmodan bli utrymme i livet för att bygga med rör är jag sugen på att bygga en triodkopplad PP med en fyrpack Toshiba-rör (beamtetroder liknande KT66 eller 6550 men inte minns i skrivande stund vad de heter)
Det kan innan det vara värt att bygga om drivsteg/ingångssteg på SCA-35:an. I original sitter där udda pentod-trioder som brusar, rasslar och är ganska mikrofoniska. Tror det finns en del att vinna på att testa Morgan Jones "Bevois Valley" med E88CC. |
Elektronostalgist? -Javisst! http://elektroarkivet.se Skype: elektroarkivet.se Min anläggning, uppdaterad 2006-06-11: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30783
|
|
|
Topic |
|
|
|