HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Vinylforum
 Disk. fundamentala principer vid TT-kontstruktion?
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 11

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/04/03 :  19:52:44  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message  Reply
gcs. Jag har en Lyrec, utan tallrik lagring och motor, kan de va nåt. Ingen SME 3012 ingår heller men en fin tangentialarm som spelar av spåret på "rätt" ställe! Eftersom Scully har remdrift kan kanske också du ha det och då går det bra med en trefasmotor.

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

niklasmagnus
Member

457 Posts

Posted - 2006/04/04 :  22:08:24  Show Profile Send niklasmagnus a Private Message  Reply
cittroman

quote:
Ett tips är att ha kulan fixerad i axeländen och ha en helt plan hårmetallbricka som kulan roterar mot, då har man minst anläggningsyta och lägst friktion.




Syftar du på förslag 4? Förstår inte riktigt hur du tänker då. Du får gärna utveckla.


quote:
I det inverterade borde kanske kulan sitta fixerad i tallriken och rotera mot hårdmetallbrickan som sitter på axeln.




Du får gärna utveckla detta oxå.
Go to Top of Page

cittroman
Member

2471 Posts

Posted - 2006/04/05 :  09:08:38  Show Profile Send cittroman a Private Message  Reply
Jag syftar nog mest på befintliga lager som jag sett.

Kulan sitter halvvägs ned i axeln och är låst med en typ av bricka.
Är kulan inte låst känner jag att det inte blir riktigt stabilt, om den ligger lös i en grop. (har även sett sådana lager men då på billigare spelare)

Det är förslag 4 fast tvärtom med hårdmetallbrickan i botten.

Ett tips är att använda keramisk kula för lägre friktion.


En man skall under sin livstid: Kört sin Citroen genom garageväggen, Mätt bilbatterispänningen med A området på sitt instrument. Kopplat in ölburkslytar felvända, fundera varför spänningen förvann så snabbt vid avslag att man provar att slå på igen :-)

PS.Horn hör hemma på Älgar och
glas är gjort av grus DS ;-)


Ju mindre desto bättre gränsen går vid 4"

Edited by - cittroman on 2006/04/05 09:09:25
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/04/05 :  17:21:26  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message  Reply
Niklasmagnus: Jag har bra erfarehet av ditt förslag no 2. VI använder lagerfett för smörjning aftersom det är teflonlager som inte kräver mycket smörjmedel. Versionen med de två kulorna kan knappast fungera då de kommer att "ramla av" och åstadkomma onödiga sidkrafter.
Beträffande traditionellt eller inverterat lager, har jag stannat för det inverterade. Eftersom tallriken då "hänger" i lagerpunkten blir sid- och ställkrafterna mycket små. Att det skulle uppstå problem med lagerpunkten nära skivan kan jag inte få fram, tvärtom tror jag mig veta att reduktionen av sidkrafterna med inverterat lager bidrar till att sänka störnivån från lagringen.
De mätningar vi gjort visar att vi har bättre störavstån än -77dB vilket är mätgräns för det system vi använt (Thorens mätvinkel). de det är minst 20 dB bättre än skivan och fullt tillräckligt för ändamålet.

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

niklasmagnus
Member

457 Posts

Posted - 2006/04/05 :  20:03:20  Show Profile Send niklasmagnus a Private Message  Reply
cittroman: Vad gäller brickan så vet jag inte om jag håller med dig. Känns bara som att om man lägger en kula i en kona och sedan belastar så borde det bli stabilt. Och att göra en grop borde kunna blir bra om man är noggran. Tänkte då främst på Teres Audio.
http://www.teresaudio.com/manuals/Bearing_Manual.pdf
http://www.theanalogdept.com/images/spp6_pics/Teres_pics/Teres_platupgd/scterplat_15.jpg

Jag har även funderat och skissat lite på Teres lager. Nackdelen som jag ser det är att tyngdpunkten hamnar högt uppe och momentet blir högre. Sen tycker jag deras skruvförband känns lite klent, men det blir ju enkelt med underhåll. Vad tycker ni om skruvförbandet?
http://www.teresaudio.com/project/bearing.jpg

Att använda keramisk kula har jag funderar på, men att få tag på det till överkomligt pris är en annan grej skulle jag tro. Men jag ska kolla runt när det det är dags att börja cadda upp allt.

Bo Hansson:
Jag tror oxå att förslag 2 skulle funka bra, ev att designa om det. Kankse dumt vad vet jag. Man skulle kunna intergrera lagersäterna med hylsan om man tillverkar i bron. Då till problemet, att köpa en bronsstång som är ca 100mm i diameter kostar en hel förmögenhet. Då fick jag en ide att om man tillverkar hylsan i stål (billigare) och axeln i brons (diameter 20-30mm) så skulle det bli bra mycket biligare. Skulle det funka att göra så? den relativa rörelsen blir ju densamma, så det avgörande borde vara om bronsaxeln håller.

Tror du det skulle funka att tillverka hela hylsan i teflon om man över dimisionernar lite? Eller blir den alldeles för vek?
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/04/05 :  20:44:38  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message  Reply
niklasmagnus: Det är nog int så begåvat att tillverka hela hylsan i teflon, även om du kan få bättre rundhet. Teflonet är för mjukt och du tappar en del av kontakten mellan chassie och tallrik, föreslår istället de lagerhylsor från SKF du var inne på från början. Smörjningen är et problem vid inverterat lager, därför är det klart bättre att använda teflon med lagerfett som "svettas" lite för att underhålla smörjningen.

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/04/05 :  20:55:33  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message  Reply
niklasmagnus: Det verkar som Terespojektet använder en teflon eller delrinbricka i botten av lagret. Min uppfattning är att den punkten inte få ha någon eftergivlighet, då det gör att tallriken "lever" sitt eget liv.Se mina kriterier i början av tråden Jag såg för längesedan ett modifieringsförslag på en Dualskivspelare där man ersatte en liknande lösning med en tioöring. (Det var på den tiden det fanns såna pengar). Det lär ha låtit "otroligt mycket bättre"

Har du svårt att hitta lämpligt material som lagringspunkt i axeln, kan jag föreslå en lagerrulle till ett mindre rullager, som du borrar in i axelns övre ände. Rullarna går nog också att köpa som komponenter.

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

niklasmagnus
Member

457 Posts

Posted - 2006/04/05 :  20:55:50  Show Profile Send niklasmagnus a Private Message  Reply
Om man använder lagerhylsorna från skf kommer lagren att sitta fast på sina plattser även fast man inte använder en distanshylsa? Eller kommer de att vibrera lös och glida ner?

Bo vad säger du om att tillverka axeln i brons och hylsan i stål?
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/04/05 :  21:06:21  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message  Reply
niklasmagnus: vad skulle fördelen vara att tillverka axeln i brons om du avser använda teflonlager? Det är ett poblem att pressa in den inre lagerhylsan i din konstruktion. Det är lättare om centrumtappen är separat och det går att komma åt lagerhylsan från båda hållen. Det finns ju Loctite 638 som kan hjälpa dig att hålla lagerhylsorna på plats om du inte vill ha presspassning, det bör vara riskfritt eftrsom du skall en i över hundra grader för att 638 skall släppa. Distanhylsa är givetvis ett alternativ på epitetet "varför göra en sak enkel om man kan krångla till det?"

Bo
Go to Top of Page

niklasmagnus
Member

457 Posts

Posted - 2006/04/05 :  21:07:06  Show Profile Send niklasmagnus a Private Message  Reply
quote:
Har du svårt att hitta lämpligt material som lagringspunkt i axeln, kan jag föreslå en lagerrulle till ett mindre rullager, som du borrar in i axelns övre ände. Rullarna går nog också att köpa som komponenter.


Förstår inte riktigt hur du menar. Menar du att kulan ska vila med sin undre punkt mot rullens ända, och att det är i denna punkt som den relativa rotationen sker. Kulan sitter fixt i en kona på sin överdel som i mitt förslag 2. Alltså att rullens ända blir spegeln mot axeln.
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/04/05 :  21:14:05  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message  Reply
niklasmagnus: Just så!

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

niklasmagnus
Member

457 Posts

Posted - 2006/04/05 :  21:15:37  Show Profile Send niklasmagnus a Private Message  Reply
quote:
"varför göra en sak enkel om man kan krångla till det?"

Det har du ju rätt i!

quote:
vad skulle fördelen vara att tillverka axeln i brons om du avser använda teflonlager?

Nä jag menar att man skiter i teflonlagret och gör passningen mellan stål hylsan och bronsaxeln. Som Teres lager fast tvärttom.

quote:
Det är ett poblem att pressa in den inre lagerhylsan i din konstruktion. Det är lättare om centrumtappen är separat och det går att komma åt lagerhylsan från båda hållen.

Hur löser man det rent praktiskt. Gänga eller?
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/04/05 :  21:25:45  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message  Reply
Problemet är återigen smörjningen av ett bronslager. Du bör då ha rikligt med olja, som smörjer hela tiden. Då är det olämpligt att invertera lagret, eftersom oljan då är svår att hålla på plats. Om jag inte missminner mig hade Luxman någon konstruktion med oringar och tätningar, men det var kanske för vakumet för att hålla skivan på plats.
Således bronslager = traditionellt teflonlager = inverterat men det går också att använda till det traditionella lagret.

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

niklasmagnus
Member

457 Posts

Posted - 2006/04/05 :  22:00:40  Show Profile Send niklasmagnus a Private Message  Reply
Nu har jag skissat förslag 5 efter alla tips från dig Bo.



För att kunna lättare montera glidlagren så har jag öppnat upp hylsan och gjort ett gängat lock. Innanför locket sitter en hårdmetall spegel med kona för att kulan ska fixeras. Kommentarer?

Den fixa kulan roterar sedan mot ändan av ett rulllager som är nedborrat i axeln. Det finns även en gropp för ojla eller fett.

Vad säger du Bo (och ni andra för den delen), har jag täffat rätt/nära målet?
Go to Top of Page

cittroman
Member

2471 Posts

Posted - 2006/04/05 :  22:09:14  Show Profile Send cittroman a Private Message  Reply
quote:
Att använda keramisk kula har jag funderar på, men att få tag på det till överkomligt pris är en annan grej skulle jag tro


Kolla med ngn affär som sysslar med cyklar, speciellt om dom säljer mer på tävlingsnivå dom kan plocka fram keramiska kulor till en rimlig kostnad.

Som du säger borde en rejäl grop som teres lagret funka bra.


En man skall under sin livstid: Kört sin Citroen genom garageväggen, Mätt bilbatterispänningen med A området på sitt instrument. Kopplat in ölburkslytar felvända, fundera varför spänningen förvann så snabbt vid avslag att man provar att slå på igen :-)

PS.Horn hör hemma på Älgar och
glas är gjort av grus DS ;-)


Ju mindre desto bättre gränsen går vid 4"
Go to Top of Page

classe
Member

1625 Posts

Posted - 2006/04/05 :  22:53:02  Show Profile Send classe a Private Message  Reply
väldikt likt lenco lager fast upp o ner
ot väntar på arm konstruktion med frågor

18 ska de va.
Go to Top of Page

niklasmagnus
Member

457 Posts

Posted - 2006/04/06 :  07:43:30  Show Profile Send niklasmagnus a Private Message  Reply
cittroman: Tack för förslaget, en kompis till mig håller på med cykling på lite högre nivå.

classe: Har du nån länk till det lagret.
Go to Top of Page

time
Harry-vinnare 2004

2637 Posts

Posted - 2006/04/06 :  11:19:59  Show Profile Send time a Private Message  Reply
Hade inte Dahlberg ( om jag minns rätt) någon idé om repellerande magneter i botten ? Listigt men det finns säkert någon nackdel med det med.. men oljudet, det lille som finns, skulle minska en hel del

Lämnat forumet
Go to Top of Page

cittroman
Member

2471 Posts

Posted - 2006/04/06 :  11:47:27  Show Profile Send cittroman a Private Message  Reply
Kan det inte bli lite mer sidokrafter med magnetlager?

En man skall under sin livstid: Kört sin Citroen genom garageväggen, Mätt bilbatterispänningen med A området på sitt instrument. Kopplat in ölburkslytar felvända, fundera varför spänningen förvann så snabbt vid avslag att man provar att slå på igen :-)

PS.Horn hör hemma på Älgar och
glas är gjort av grus DS ;-)


Ju mindre desto bättre gränsen går vid 4"
Go to Top of Page

Dahlberg
Mästar-Harry 2005

4211 Posts

Posted - 2006/04/06 :  13:33:22  Show Profile  Visit Dahlberg's Homepage Send Dahlberg a Private Message  Reply
Så här ser det ut.



Magneterna finns hos Clas ohlson. Lösningen går att förfina
med ett mer genomarbetat magnetiskt ok som mer liknar det
ferritbestyckade lager jag använder själv sedan några år.
Då får man beställa två ringneodymer från exempelvis HYAB,
det kommer med största säkerhet att innebära större lyftkraft också.
Själva magneten i den från CO är inte särskilt stor, men den
lyfter ändå ca:7-8kg.



Den nuvarande.



Lagringen skall oljefyllas, då fungerar den som en hydraltub och blir i praktiken helt stum i höjdled.

Edit: Oljan ger också en liten men dock rotationströghet och även
om det låter lite motsägelsefullt så är det faktiskt en fördel.

Driver Dahlberg Audio Design. Återfinns som "DahlbergAudio" och på www.dahlbergaudiodesign.se

Edited by - Dahlberg on 2006/04/06 13:38:46
Go to Top of Page

time
Harry-vinnare 2004

2637 Posts

Posted - 2006/04/06 :  16:10:59  Show Profile Send time a Private Message  Reply
Visste väl att du hade en lösning man slipper kulan som rumlar omkring i botten...

Vad använder du för material i lagringen ?

Lämnat forumet
Go to Top of Page

Dahlberg
Mästar-Harry 2005

4211 Posts

Posted - 2006/04/06 :  17:04:36  Show Profile  Visit Dahlberg's Homepage Send Dahlberg a Private Message  Reply
Det är lagerbrons, fanns tydligen tre olika legeringar
och jag använder den "tätaste/hårdaste? " av dom.

Lagerdiametern på ritningen är 20mm för övrigt, bara
för att få en refens till storleken.

Driver Dahlberg Audio Design. Återfinns som "DahlbergAudio" och på www.dahlbergaudiodesign.se
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/04/06 :  18:24:26  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message  Reply
Dahlberg: lösningen ligger mycket i att det är oljefyllt. Prov har visat att om det "svävar" på magnetkraften blir det inte samma koppling som en stumt lösning.

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

niklasmagnus
Member

457 Posts

Posted - 2006/04/06 :  18:26:28  Show Profile Send niklasmagnus a Private Message  Reply
Jag vet inte om jag tror på magnetlagering. Anledningen till att jag tror det är eftersom om talriken skulle komma i lite svängning så kommer borde detta resulterar till att trycket mellan vinylskivan och nålen kommer variera, och det resuterar i att musiken blir fel. Genom detta resonemang så borde det vara "fasta" punkten mellan vinylskivan och nålen.
Go to Top of Page

Dahlberg
Mästar-Harry 2005

4211 Posts

Posted - 2006/04/06 :  18:41:45  Show Profile  Visit Dahlberg's Homepage Send Dahlberg a Private Message  Reply
En del anpassar lagringspunktens placering så att det blir
fysisk kontakt melan axel och bottenplatta med väldigt lågt
anliggningstryck. Jag tycker att den här lösningen är elegantare.

Som sagt oljan skall vara där. Om lagerbussningarna är utförda
med den precision dom skall ha så blir det i princip omöjligt att
trycka ihop lagringen, om man inte får väldigt lång tid på sig.
Nu blir det ju dessutom inte något ökande tryck utan det hela
stabiliserar sig efter ett tag.
Har en teori om att oljan har andra positiva egenskaper också

Driver Dahlberg Audio Design. Återfinns som "DahlbergAudio" och på www.dahlbergaudiodesign.se
Go to Top of Page
Page: of 11 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Reply to Topic
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.67 sekunder. Snitz Forums 2000