HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 CD-skivan på väg mot sin död
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6794 Posts

Posted - 2011/06/27 :  08:39:01  Show Profile Send Bubbel a Private Message
De som skall ha skulden för Cd's död är väl ekonomerna helst skall det inte kosta något att producera men vinsten bör vara enorm.

Anders

Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2011/06/27 :  09:29:43  Show Profile Send CC a Private Message
Huvudet på den berömda spiken...

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2011/06/27 :  09:44:08  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Nja, om några köpte skivor i den mängd att det gick att ha skivbutiker så skulle det knappast vara något ekonomiskt problem. Personligen så känns CD'n helt föråldrad, som bärare av digitala signaler. Liten datamängd och fysiskt ömtålig. Bättre att kunna lagra på diskar och kunna ladda ner igen om t.ex. en disk går sönder. Vill man kan man ju alltid bränna ut en skiva om man känner för det. Och genom att kunna ladda ner direkt så skulle man kunna t.ex. få välja vilken version av en skiva man vill ha, den remastrade eller originalet (som inte säljs sedan många år på skiva iaf).
Av de skivaffärer som finns kvar i Stockholm utgörs väl till 95% eller mer av OK mackar och dom kanske kan klara sig på att sälja bensin?
Har inte köpt annat än något ströex på CD i Sverige på många år, köper allt utomlands så för mig gör det ingen skillnad om de kvarvarande handlarna lägger ner.
mvh/Harryup

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.
Go to Top of Page

läktarörnen
Semesterfirare

480 Posts

Posted - 2011/06/27 :  09:47:11  Show Profile Send läktarörnen a Private Message
När man blir gammal (läs cd-skivan) och vet att man snart ska dö, då måste man tänka på... Att dö betyder inte att allt är slut. Den tid vi lever här är bara förberdelsetid för det som komma skall.

Mvh..

Go to Top of Page

mangs
Member

622 Posts

Posted - 2011/06/27 :  09:52:28  Show Profile Send mangs a Private Message
CD-skivan som format är ganska osmidigt. Ett album får plats på en repbar skiva som måste placeras i en CD-släde och spelas/slitas varje gång den spelas. Vill du lyssna på flera ställen måste du flytta skivan och riskera förstöra den.

Jag förstår nostalgin och känslan att kunna hålla skivan i handen men utöver det så är det stormseger för att lägga musiken i filer på en HDD. Det är så 99% av alla konsumenter tycker och det är klart att skivindustrin på sikt kommer anamma detta. Oavsett vad man tycker om formatet som sådant så kommer det dö ut förr eller senare. Idag är människans behov att kunna komma åt all musik när som helst och var som helst. Förhoppningsvis kommer nästa steg vara att fler och fler även ställer krav på hur det låter men tyvärr pekar nog utvecklingen åt andra hållet med tanka på hur många undermåliga spelare det finns idag, glöm inte att majoriteten av dagens lyssnare lyssnar genom sin mobiltelefon :(


Go to Top of Page

markusA
Member

578 Posts

Posted - 2011/06/27 :  09:52:40  Show Profile Send markusA a Private Message
Det är väl ingen nyhet att det verkar finnas två läger här?
De som gillar att ha en fysisk skiva om så bara för att kunna ha den i bokhyllan och/eller ha något att titta på/hålla i handen när man lyssnar, samt de som bara värdesätter musiken och inte bryr sig om den fysiska gestaltningen av skivan.

Personligen gillar jag att ha skivan även om jag har all musik på datorn. (Har precis börjat föra över musiksamlingen...)
Något jag skulle gilla var om varje cd såldes med ett licensnummer så man kunde ladda ned albumet direkt från bolaget.
Dvs, det enda som ändras rent fysiskt är en etikett eller tryckt nummer i konvolutet.

Lite skämtsamt kan man väl säga att ekonomer och jurister bär skuld till rätt mycket av världens onda.
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2011/06/27 :  10:14:38  Show Profile Send MartinN a Private Message
Skiva - ja tack.

Nedladdning - aldrig för mig.

Martin
Go to Top of Page

marcus_ec
Member

2396 Posts

Posted - 2011/06/27 :  10:50:18  Show Profile Send marcus_ec a Private Message
All media på sin server, grymt smidigt! Köpte faktiskt en skiva förra månaden...cdon tyckte jag inte hade köpt på länge, så jag fick en rabattkod. Rippade den och sen hamnade den i garderoben. Bara att googla fram fodralet och lägga in i foobar. Nu skall bara filmindustrin fatta att man skall kunna ladda ner, hyra över nätet eller prenumerera...
Go to Top of Page

jonny99
Member

432 Posts

Posted - 2011/06/27 :  11:43:38  Show Profile Send jonny99 a Private Message
Fast om du tex vill ha Veronica Maggios nya album så kan du välja att köpa en CD, köpa en komprimerad fil eller ladda ner en okomprimerad fil från nån torrentsida. De där ekonomerna får allt sätta fart nu med köp/nerladdning av okomprimerade filer av mainstreammusik.

Själv köper jag CD bland annat av"arkivskäl". Jag har en femtio år gamman LP som jag köpte för tjugofem år sen hemma. Jag tror inte att en datafil kommer att klara sig i tjugofem, än mindre i femtio år. Om legala nerladdningar av okomprimerad musik var billigt eller om SONY/BMG garanterade att jag kunde ladda hem en ny fil, gratis, om tjugofem år så vore det ju en annan sak.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2011/06/27 :  12:27:40  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Nu när SACD och DVD-Audio inte slog igenom så ger nedladdning ett hopp om att musik kommer att finnas i högupplöst format.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

mangs
Member

622 Posts

Posted - 2011/06/27 :  12:27:57  Show Profile Send mangs a Private Message
Som alltid när det gäller Hifi finns det två läger. Skillnaden mellan denna debatt och tex kabeldiskussioner etc är att man faktiskt kan lista upp klara fördelar och nackdelar med olika format och sedan är det upp till var och en att prioritera mellan dessa, tyvärr är vi ju i denna diskussion helt i händerna på externa faktorer. Slutar det tilvlerkas skivor och nedladdning blir enda alternativet kommer ju de som suktar efter fysiska skivor få det tufft.

Jag gillade/gillar min skivsamling även om den numera befinner sig på vinden. Den gav mig något som samlare och jag tyckte om känslan av att komplettera min samling. Denna känslan har jag inte med digitala filer men det beror inte på formatet som sådant utan på enkelheten. idag är det betydligt enklare at tfå tillgång till diverse mediafiler än det var förr. Mycket i min glädje berodde nog på jakten efter dessa för mig dyrgripar som idag bara ligger ett musklick bort. nu ser dock verkligheten ut som den gör och det finns många förtjänster med att ha all musik lagrad på en server.

Trots allt är ju det viktigaste i min hobby att lyssna på musik naturtroget och iom dagens teknink kan jag numera göra det oftare och smidigare. Det är för mig viktigare än att ha 14 skivor i bokstavsordning i en hylla.
Go to Top of Page

läktarörnen
Semesterfirare

480 Posts

Posted - 2011/06/27 :  13:42:23  Show Profile Send läktarörnen a Private Message
Nu är det kanske så att alla som är intresserade av musik inte endast har 14st cd-skivor i hyllan.

För mig ( och säker fler med mig) tycker nog att en skivsamling består av något som man ka ta på, inte något man har via någon fil i datorn.

Än en gång så är det som jag skrev tidigare, på skivmässan i Jönköping i april var det en massa folk och på hifimässan i samma stad under maj månad, ja det var det inte många.

Så ni som nu tror att cd-skivan försvinner bara för att inte folk köper utan endast laddar ner. Tror ni även att hifiprylar kommer att försvinna? Ja jag känner då fler som köper skivor än som springer och köper nya hifiprylar så fort man tror att man kan få en liten ljudförbättring.

När jag bjöd mina arbetskamrater så var det några som sa så här, tusan vad skivor du har, snacka om att du måste samlat länge , kul när någon har ett så stort intresse av något ( stereon strunta dom i helt) Tror ni på fullaste allvar att någon av dessa arbetskamrater skulle sagt detta om jag hade alla plattorna vi datafiler??? Nu har jag ju inte skivorna för att någon/några ska bli imponerade, det jag menar är att dom såg detta som ett stort intresse, ja för att jag faktiskt hade skivorna och inte endast tillgång till dom vi någon dator.

Så för dom som nu har 14st cd-skivor i bokstavsordning i en hylla, ja för er har jag full förståelse om ni lägger dessa skivor på en datafil, men för er som nu sitter på 10.000 plattor eller kanske ännu mer, er har jag ingen förståelse för om ni lägger era skivor på datorn (tror inte ni gör det heller) Nej var stolta över era skivsamlingar och fortsätt bygga vidare på dom, det tänker i alla fall jag att göra

Mvh..


Edited by - läktarörnen on 2011/06/27 13:45:05
Go to Top of Page

mangs
Member

622 Posts

Posted - 2011/06/27 :  13:52:52  Show Profile Send mangs a Private Message
Lustigt för jag resonerar precis tvärtemot som du gör Läktarörnen.´Desto större skivsamling desto mer benäget är det att lägga allt på dsik. Kolla tex hur tidiga Sveriges Radio var på att lägga sina skivor på disk. Klart att man kan ha en samling att visa upp som klenoder och en stor skivsamling syns ju för ett otränat öga till skillnad för en bra stereo. Jag håller dock inte på med min hobby för att andra skall bli imponerade av den men visst är det som så att Hifi är mer nörderi jämfört med musikintresse. Å andra sidan handlar nog inte skivsamlingen så mycket om musikintresse utan mer om en benägenhet att samla/ordna saker. Inget fel i det då jag själv är en (musik)-samlare av rang men för mig är det lyssningsupplevelsen som är det viktigaste. Sedan gillar jag att kunna titta och pilla på stereon med men om jag fått välja hade jag ändå valt optimalt ljud som kom ur ingenting in i mina öron. Samt då access till all musik jag kan tänka mig. Tänk på en låt och den spelas upp direkt och när du sluter ögonen är det som om du ser/hör artisten framför dig.

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.28 sekunder. Snitz Forums 2000