HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Åsikter om högtalare från Intelligent Sound?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Andrén
Medlem i AÖ

557 Posts

Posted - 2010/08/18 :  15:46:28  Show Profile Send Andrén a Private Message
quote:
jag har länge önskat att se några rättvisa mätningar på den påstådda linjära fasgången, men vad jag förstått tycker Petter att de mätmetoder som finns är för oprecisa


För oprecisa? Med dagens oscilloskop som hanterar Ghz bandet hur fint som helst?

Menar man att filtren är faslinjära eller menar man att högtalarens fasgång är rak?

Mvh

Akustikchef på Sounds of Science

Go to Top of Page

jonasz
Member

2542 Posts

Posted - 2010/08/18 :  15:54:42  Show Profile Send jonasz a Private Message
quote:
jag har länge önskat att se några rättvisa mätningar på den påstådda linjära fasgången, men vad jag förstått tycker Petter att de mätmetoder som finns är för oprecisa och ogillar därför idén att påvisa högtalarnas egenskaper via diagram.


Hur vet då Petter att de verkligen ÄR faslinjära?

Skulle hursomhelst vara riktigt roligt att lyssna på dessa någongång!



You'll Never Walk Alone...
Go to Top of Page

Njord
Member

298 Posts

Posted - 2010/08/18 :  17:58:53  Show Profile Send Njord a Private Message
quote:
En liten fråga; Varför ska högtalarna placeras så närma varandra?
Blir det inte en liten brist på bredden av ljudbilden?


Det är inte bara IS som rekommenderar detta. Jim Smith, författaren till boken "Get better sound" anser att detta är tillämpligt för de flesta högtalare.

Jag kan ju ge en länk till Quarter Notes. Man får en sånt här kvartalsbrev om man köper boken.

http://www.getbettersound.com/quarternotesv1i3.html

Läs: The top 3 tips /Closer together for a bigger, richer image.
Go to Top of Page

Leif B
Member

1496 Posts

Posted - 2010/08/18 :  18:28:48  Show Profile Send Leif B a Private Message
# Njord

Läste brevet.

Hur många här har sin stereo mellan högtalarna?
Tror det är några stycken allt. ;)
Go to Top of Page

Goldfinger
Member

1797 Posts

Posted - 2010/08/19 :  10:23:48  Show Profile Send Goldfinger a Private Message
quote:
Hur vet då Petter att de verkligen ÄR faslinjära?

Det är en fråga jag också ställt mig, jag antar att de är faslinjära i hans egna mätningar, det skulle ju i så fall inte vara ett hinder att lägga ut resultaten tillsammans med en notis om det tillvägagångsätt man använt sig av vid, sen vet jag förstås inte huruvida deras mätmetoder är en del i "det hemliga". Bara spekulationer från min sida men detta intresserar mig.

Mäter det bra så är det iaf inte dåligt..
Go to Top of Page

Goldfinger
Member

1797 Posts

Posted - 2010/08/19 :  13:32:56  Show Profile Send Goldfinger a Private Message
quote:
För oprecisa? Med dagens oscilloskop som hanterar Ghz bandet hur fint som helst?

Menar man att filtren är faslinjära eller menar man att högtalarens fasgång är rak?


Det är väl slutresultatet som är fasrakt, alltså filtret tillsammans med elementen som ger en rak fasgång,(som jag förstått det iaf).

Mäter det bra så är det iaf inte dåligt..
Go to Top of Page

Bunkert
Member

769 Posts

Posted - 2010/08/19 :  20:18:50  Show Profile  Visit Bunkert's Homepage Send Bunkert a Private Message
Denna info finns på Intelligent Sounds hemsida:

Mätmetoder

Den teknik för mätning av ljudegenskaper som vanligen används av tillverkare av högtalare har sitt ursprung från 1930-talet. Då utvecklades teknik för bullermätningar i industrimiljöer i avsikt att mäta oönskat ljud, det vill säga buller.

Denna teknik är känslig för hur mätmikrofonen placeras #8211; stora variationer i mätresultatet uppnås även vid mycket små förflyttningar. Förvånande nog används samma metod men med modernare teknik även i dag.

Detta sätt att mäta brister helt mot hur människan hör. Därför har Intelligent Sound utvecklat en metod som mäter önskat ljud #8211; alltså ej buller - i stereo-surround. Vi mäter den ljudmässiga bilden som uppträder mellan och framför högtalarna.


Traditionella mätningar


Vilka värden mäter man?

Efterklangstid i högtalarlådan, frekvensrespons, spridningsvinkel samt impedans.

Efterklangstiden mäts genom att skicka in ett ljud i högtalarlådan och därefter mäta hur lång tid det tar tills ljudet har sjunkit ner under en viss ljudstyrka.

Frekvensrespons mäts med mikrofonen 1 m rakt framför högtalarens front.

Spridningsvinkeln mäts med mikrofonen 1 m framför högtalaren som samtidigt vrids omkring sin vertikala axel.

Impedans är ett uttryck för motstånd och visar hur högtalaren belastar förstärkaren. Lägre impedans belastar förstärkaren mer.

Hur mäter man?
En högtalare sätts på en vridbar platta. En meter från plattan ställs en mikrofon som mäter ljudet i en punkt och ungefär mitt för högtalaren.

Hur redovisas detta och vad säger resultaten?
Efterklangstiden redovisas i sekunder och säger hur mycket klang det är i lådan, hur lång tid det tar för ljudet att försvinna inne i en högtalarlåda. Tidsperspektivet är ofta ytterst litet eftersom lådorna vanligtvis är små.

Frekvensresponsen visas med ett diagram och ger en begränsad uppfattning om hur ljudet är sammansatt när det lämnar högtalaren. Vid mätning av spridningsvinkeln får man flera cirkelformade diagram där det visas hur långt i sid- och höjd olika frekvenser sprider sig. Denna mätning görs för att uttrycka hur högtalaren bör placeras för att få den önskade spridningen i rummet.


Hur mäter Intelligent Sound?


Hur kom TEM till?
Det började med att vi var några musiker som tröttnade på att det ljud vi hörde från instrumenten inte återgavs på ett realistiskt sätt genom högtalarna. En stor del av den information som vi visste gick in i förstärkaren (trummor, gitarr, sång, bas, sax etc.) förlorades på vägen till våra öron. Vi började fundera över orsaker som kunde ligga bakom dessa fenomen. Den traditionella tekniken för att mäta ljud visade sig vara alltför begränsad. Därför utvecklade vi en ny metod för att kunna mäta ljud på ett för örat riktigare sätt. Vi utgick från hur vår hörsel fungerar och prövade olika idéer vilka i sin tur gav upphov till tänkbara lösningar. Allt för att finna vägen till den verkliga ljudupplevelsen.

Hur mäter TEM?
Med TEM mäts alltid ljudet från två högtalare samtidigt i ett fritt rum med endast golv och bakvägg. Detta ger total kontroll över hela ljudet inom högtalarnas gemensamma spridningsområde. För att kunna förverkliga detta har vi utvecklat ett specialbyggt mätinstrument som "lyssnar" på samma sätt som vi människor gör, nämligen med våra två öron. Därav namnet: Two Ear Method.

Vad mäter TEM?
TEM mäter högtalarnas förmåga att återge och utveckla den ljudbild som två eller flera högtalare skapar samt hur de tar vara på all information som finns i signalen från förstärkaren, vare sig det är från Hifi (ljudlyssning), Surround (ljud och bild i kombination) eller PA (högtalare till publik). TEM behandlar ljudet i dess tre dimensioner: höjd, bredd och djup.

Hur redovisas mätningar med TEM?
Vi mäter inom hela den lyssningssektor som högtalarna gemensamt åstadkommer och redovisar de sämsta värdena innanför denna lyssningssektor. De oftast förekommande öppningsvinklarna ligger mellan 60-95 grader sett från högtalarfronten. Våra mätningar blir därför mycket exakta och vi kan noggrant specificera hur ljudet som kommer ut ur våra högtalare presenteras. Vi redovisar avvikelserna från genomsnittet i decibel (dB).

Vad är resultatet av TEM?
Genom utvecklingen av TEM konstruerar vi högtalare där vi har total kontroll över ett antal olika parametrar. Genom vår kontroll över bland annat fas, frekvens och amplitud kan vi åstadkomma en exakt förmedling av de inkommande ljudsignalerna. Detta gör att ljudet blir enhetligt när det går ut från högtalaren och enhetligt när det når örat.

Fas: samstämmigheten mellan de olika högtalarelementen dvs. att de vid en specifik frekvens går åt exakt samma håll.

Frekvens: hur snabbt elementen rör sig

Amplitud (styrkan): hur mycket elementen rör sig; redovisas för de olika frekvenserna i en tredjedels oktav.

Vi har åstadkommit ett sätt att förmedla ljudsignalerna på samma sätt som de upplevs från en naturlig ljudkälla.

IS:s unika ljudegenskaper
Våra mätningar utgår från en modell eller en prototyp av aktuell högtalare. TEM:s mätutrustning ger oss full kontroll på det ljud som kommer ut ur högtalaren. Det innebär att vi får data vilka leder till att vi i våra filter kan kontrollera såväl elektriska, elektroakustiska som mekaniska delningar mellan elementen. På så sätt undviks överlappningsfrekvenser (effekttopp), maskeringseffekter (bortfall av information) eller utstickande frekvenser (resonans, förvrängning etc.) som samtliga bidrar till att ta bort information.

Exempel
Ett baselements naturliga frekvensgång är variabel, dvs. vissa frekvenser är förstärkta och vissa är försvagade. De frekvenser som är förstärkta kommer att #8221;lägga sig över#8221; de frekvenser som finns ovanför och ge en maskeringseffekt. Detta gör att en hel del information från ljudkällan går förlorad. Om de frekvenser vi talar om ligger mellan 80-
400 Hz kan de påverka hela ljudbilden, eftersom alla förstärkta frekvenser påverkar ljudupplevelsen i högre eller mindre grad.

När det blir för mycket av låga frekvenser hörs inte mellanregistret vilket gör att ljudet blir #8221;luddigt#8221;, #8221;känns dovt#8221;, #8221;upplevs som oklart#8221;, eller med andra ord, för lite diskant.

Spridningsdiagram
IS:s ljud ger en bred lyssningssektor. Inom denna sektor är de tekniska värdena alltid lika bra eller bättre än de som anges i den tekniska specifikationen för respektive högtalarmodell.

Utanför denna sektor får man en gradvis reduktion av linjäriteten men informationsvärdet är i största möjliga grad bibehållet. Det vi som lyssnare kan märka är, att diskanten upplevs något svagare utanför öppningsvinkeln men att ljudet fortfarande är klart och tydligt.

Överlappande ljudsektorer
Den delen av vårt lyssningsrum som befinner sig innanför området, där de två ljudsektorerna överlappar varandra, beskriver en sektor där lyssningen är mest optimal. I denna avlyssningssektor kommer stereoperspektivet att vara mycket tydligt och själva rumskänslan från inspelningen uppfattas på ett realistiskt sätt. Enklast kan man uttrycka detta som att man upplever sig vara med vid inspelningstillfället.

Frekvensomfång
Med frekvensomfång menas hur djupt ner i basen och hur högt i diskanten högtalarna spelar.

Frekvensgång
Vi mäter signalresponsen mellan 15 #8211; 24 000 Hz. Avvikelsen i frekvensområdet anges per 1/3 oktav i amplitud och redovisas i dB.

Edit: Lade till texten (Denna info finns på Intelligent Sounds hemsida:)

Edited by - Bunkert on 2010/08/19 22:35:49
Go to Top of Page

PetterPersson
Brutal-Harry 2007, 100.000-klubben

5803 Posts

Posted - 2010/08/19 :  21:40:20  Show Profile  Visit PetterPersson's Homepage Send PetterPersson a Private Message
Jobbar du (Bunkert) åt IS? Du skriver "Vi" i inlägget men jag ser inget i din signatur...

Fördomarna angående gammeldags mätmetoder haglar Det är inget fel
att mäta på det sättet, nyckeln ligger i att tolka resultatet

Själv mäter jag enligt JHmvIR-metoden

Vad jag kan tolka av det du skriver om "Hur IS mäter" relativt "Hur
alla andra mäter" så mäter IS på i princip samma sätt, bara redovisar
resultatet annorlunda samt lägger till ett par av de tidiga reflexerna...
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2010/08/19 :  21:43:57  Show Profile Send gcs a Private Message
Jag har tre frågor. När ni mäter frevensgången, vad använder ni för typ av signal. Man kan använda rosabrus, tersbandsbrus eller sinuston. Fråga två, varför redovisas inte fasgången över hela frekvensområdet. Fråga tre varför kan man inte få K2 och K3 över hela frekvensområdet för olika ljudnivåer.
Go to Top of Page

räven
Member

3653 Posts

Posted - 2010/08/19 :  21:55:23  Show Profile  Visit räven's Homepage Send räven a Private Message
Länk till IS hemsida där jag tror att Bunkert hämtat (kopierat) sin info.

http://www.intelligentsound.se/technology_1.aspx?lang=1

ombud för Intelligent Sound
Go to Top of Page

Bunkert
Member

769 Posts

Posted - 2010/08/19 :  22:33:44  Show Profile  Visit Bunkert's Homepage Send Bunkert a Private Message
Precis. Jag bara kopierade och klistrade in.
Go to Top of Page

Imperial
Medlem i AÖ

2682 Posts

Posted - 2010/08/19 :  23:06:08  Show Profile Send Imperial a Private Message
Tjenare!

Hmm!
Hur många tillverkare av högtalare mäter med TEM metoden?
Om all gjorde det så skulle det vara ett bra system att ha som referens! Eller?

Nu mäter inte alla med TEM metoden å då faller hela diskutionen ang högtalarens mätdata kontra andra högtalare.

Vad som är faslinjärt i Kungsängen kan lika gärna vara fasvridet i Götet.

Kom igen med jämförelser å beröm när det finns likvärdiga mätningar.

Jag har själv lyssnat på IS å det lät då inte som när jag själv sjöng i kyrkokören.

Btw! Hur faslinjär är en Ensamble eller kör.
Har nån mätt dom med TEM


Det är ju klart att Petter sticker ut hakan med sina mätprogram som han gjort då han vill sälja högtalare.
Han är föbannat duktig på marknadsföring iallafall.

Det kan ingen ta ifrån honom.

Mvh...

Rör å tillbehör när jag är med i matchen.
jbl2480@hotmail.com
Deltidare på Hifikit
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2010/08/22 :  23:26:24  Show Profile Send marens a Private Message
Det man kanske kan tänka på är att mätningar är mest intressant under utvecklingen av högtalare eftersom man bör vara så medveten som möjligt om omständigheterna för att kunna dra slutsatser av mätningarna samt att det är främst för att identifiera vad som behöver förbättras på en högtalare. Tillverkaren väljer förhoppningsvis de mätningar som de tycker ger mest vägledning och information i utvecklingsarbetet.

Därför är det egentligen mest intressant för tillverkaren själv att veta hur mätningarna går till exakt för att kunna repetera dem.

Sedan finns det ju mäthus som gör repeterbara mätningar enligt normer och de kan vara intressant för marknadsförare och kunder att ta del av för att jämföra mot andra befintliga högtalare. De kan ge en indikation på kvaliteter eller brister i ljudet mellan olika högtalare.
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2010/08/22 :  23:46:57  Show Profile Send marens a Private Message
När det gäller högtalarnas faslinjäritet så kan jag inte tänka mig att de är faslinjära enligt den definition som brukar användas. Iaf inte rakt framför högtalaren. Detta pga diskantens placering framför basen. Det diskvalificerar den från att vara faslinjär. Då återstår det närmaste alternativet att tillverkaren har en egen definition på faslinjär.

Eftersom den definitionen inte är tydligt beskriven (att högtalarna rör sig åt samma håll vid en viss frekvens är för luddigt och har inget med faslinjäritet enligt den normala definitionen att göra) blir det lite olyckligt när man ska försöka jämföra egenskaperna mot andra högtalare.
Go to Top of Page

DMGbg
Member

301 Posts

Posted - 2010/08/29 :  22:02:34  Show Profile Send DMGbg a Private Message
hur gick med övningen somliga skulle ha i helgen där, som jag förstått det, olika högtalare bland annat IS skulle jämföras?

Två intressen är musik och ljud. Jag strävar mot att förena dem.
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2010/08/29 :  22:04:33  Show Profile Send ztenlund a Private Message
Kolla under Bildreportage...

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler
Go to Top of Page

DMGbg
Member

301 Posts

Posted - 2010/08/30 :  13:07:59  Show Profile Send DMGbg a Private Message
Spännande läsning om bl a IS: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=81117

Är det någon på västkusten som är intresserad av att lyssna på några av IS skapelser så hör av dig till mig så kan jag kan ordna en provlyssning.

Två intressen är musik och ljud. Jag strävar mot att förena dem.
Go to Top of Page

DMGbg
Member

301 Posts

Posted - 2010/09/05 :  22:01:03  Show Profile Send DMGbg a Private Message
Mätningar är för mig ganska ointressant då jag hellre lyssnar än tittar på diagram. (det kan kanske också bero på att jag inte kan ett skvatt om mätningar så de säger mig inget alls)

Finns det inte fler här på forumet som lyssnat och har en åsikt om IS högtalare?

Två intressen är musik och ljud. Jag strävar mot att förena dem.
Go to Top of Page

räven
Member

3653 Posts

Posted - 2010/12/26 :  17:08:25  Show Profile  Visit räven's Homepage Send räven a Private Message
Nu har jag varit hos IS i kungsängen för att diskutera ett eventuellt ingrepp i mina 815PRO som ska gör dom aktiva med G-Dis senaste slutsteg inbyggda i basarna.

Efter att ha lyssnat till dom senaste aktiva högtalarna (IS6 Pro MkII+) så kan jag bara säga "Asssåååå shiiiiiiit" va bra!

Jag har ALDRIG hört nåt så bra och kommer att göra allt för att mina högtalare ska bli gravida med G-Dis steg.

ÅK OCH LYSSNA!!!!

ombud för Intelligent Sound
Go to Top of Page

Andrén
Medlem i AÖ

557 Posts

Posted - 2010/12/27 :  00:13:59  Show Profile Send Andrén a Private Message
Kul räven =)
Hur beskriver du skillnaden främst mot IS8 som vi lyssnade till på AÖ träffen?
God fortsättning!
Mvh Andrén

Akustikchef på Sounds of Science

Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2010/12/27 :  10:08:10  Show Profile Send huzze a Private Message
Tänk på att Pro innebär att de har baslådor och det är de som blir aktiva. "Topparna" är de vi lyssnade på under träffen.
Go to Top of Page

räven
Member

3653 Posts

Posted - 2010/12/27 :  21:11:38  Show Profile  Visit räven's Homepage Send räven a Private Message
huzze: Nä PRO är deras mest linjära serie och består av 6, 8, 612 och 815 varav dom 2 senare är med baslådor.

Dom aktiva 6:orna är mer av allt, upplösning, dynamik och spelglädje.

Mycket mycket bättre och då är dom passiva riktigt bra från början.

ombud för Intelligent Sound
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2010/12/27 :  21:59:02  Show Profile Send huzze a Private Message
Missförstod "G-Dis senaste slutsteg inbyggda i basarna", det sitter alltså tre slutsteg i baskabinetten?
Go to Top of Page

räven
Member

3653 Posts

Posted - 2010/12/27 :  22:31:08  Show Profile  Visit räven's Homepage Send räven a Private Message
Nä det är ett slutsteg och aktiva kanske är fel ord då det fortfarande sitter passiva filter i dom.
My bad!

ombud för Intelligent Sound
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2010/12/27 :  23:24:36  Show Profile Send huzze a Private Message
Aktiva kallas det nog ändå
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.36 sekunder. Snitz Forums 2000