HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Pix filosoferar... högtalarkablar
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

pix
200.000-klubben

4164 Posts

Posted - 2010/05/27 :  14:13:57  Show Profile Send pix a Private Message
Mina tankar om kablar..

Jag brukar kategoriskt undvika att lägga mig i kabeldebatter, för diskussionen slutar aldrig. (DiyAudio.com klippte t.ex. av sin tråd efter 1490 inlägg)
Det blir omöjligt att ställa fakta mot subjektiva intryck, eller subjektiva intryck mot fakta.
Ett bättre angreppsätt är då i stället att söka varför vi (somliga) subjektivt upplever skillnader med olika högtalarkablar. Så det är min tanke med denna tråd (Håll er i skinnet nu !!!)

Man kan aldrig hävda att någon tycker rätt eller fel om sina subjektiva intryck (lika lite som man kan hävda att en Marc Chagall är vackrare än en Claude Monet, därför att Chagall målar närmare verkligheten ), Dock kan man försöka hitta en vetenskapligt acceptabel förklaring till att de ev. kan låta olika. (Hmmmm. kanske inte när det gäller Chagall, men högtalarkablarna )

---------------------------------------------------------------------
Helheten
Hurusom helst tycker jag att man alltid bör ta ett steg tillbaka och se helheten.
Det är lätt att stirra sig blind på en liten detalj, för att missa allt runtomkring.

Att en kabel inte skall vara av, eller på annat sätt trasig, tror jag inte vi behöver diskutera längre. Inte heller att oxider på kontakteringsytorna kan påverka negativt, och att 5 minuter med topps och IPA, ett par gånger om året, kan göra nytta.
Att kablar med en förbestämd signalrikting, eller att kablar tillverkade pre-Hiroshima Aug 1945 (jo det finns faktiskt ganska många som hävdar detta) skulle vara bättre, Den diskussionen håller jag mig nog utanför

Dock är det intressant varför inte alltid den tekniskt bästa kabeln alltid upplevs som den mest välljudande av alla. Vissa personer som jag har stor aktning för, föredrar t.ex. PVC isolerade kablar framför Teflon, trots att jag själv upplever motsatsen (och observera att jag har forskningen på min sida!!!! ) (lägre dielektrisk absorption.
Hur många skulle t.ex. montera PVC kondensatorer i stället för teflon kondensatorer i sin förstärkare??? ))

---------------------------------------------------------------------
System vy

Jag roade mig med att rita upp mitt system från puppa till högtalare, och gjorde en uppskattning om de kabellängder som signalen passerar. Det gjorde jag för att man skall få en överblicksbild och hur stor del av den direkta signalvägen som utgörs av själva högtalarkabeln.
[Edit, bilden är enbart en uppskattning, och visar enbart kabellängder. Inga aktiva eller övriga komponenter]

Denna bild är alltså ritad med avseende på den direkta signalvägen för mitt system (den faktiska signalvägen är betydligt längre).


C1, C2, C3, C4 är lågnivåkablar, C5 är högtalarkabeln. Bilden avser en kanal.

Högtalarkabeln utgör i mitt system 2,5m av minst 1Km total kabellängd, dvs under 2,5 promille
Alla transformatorer är lindade med sk. "magnetic wire", dvs PU-isolerad homogen CU-ledare av industrikvalitet (samtliga transformatorer är av mkt hög kvalitet som Lundahl eller handlindat sk. custom wound av speciallister)

Högtalarkabeln är alltså en väldigt liten del av hela kabellängden i mitt, och kanske i många andras, system.
Nu kanske jag har fler transformatorer än de flesta här på forumet, och därmed extremt mycket ledartråd i signalvägen. Men om tråden i sig (koppar-strukturen, isolationsmaterial etc) skulle vara ett problem så skulle min anläggning då definitivt låta MYCKET dåligt, vilket jag törs lova att den inte gör
(Den som vill komma hit för att bilda sig en egen uppfattning är alltid välkommen)

-----------------------------------------------------------------
Geometri och material

Att en kabels geometri och material påverkas dess elektriska egenskaper är inget konstigt.
Det kan vi mäta, och därmed vetenskapligt "bevisa". Frågan är ju bara, hör vi detta, och i så fall varför?
Och den kanske viktigaste frågan, varför hittar vi aldrig den bästa kabeln? Varför kommer vi aldrig i mål???

Det finns som sagt inget "bäst". Vi flyttar bara runt med olika elektriska storheter. Det som är "bäst" i ett system, är kanske sämre i ett annat

Men hur kan vissa höra skillnader pga 2,5 promille kabel? Borde då inte resterande 99,7 % vara så dominerande att förändringar i högtalarkabeln i praktiken försvinner?

Diskussionen blir skev om vi tittar på kabeln isolerat.
Kabeln är en del i ett system. Fysiska förändringar i kabeln påverkar andra delar av systemet.
Därför kan inte en kabel vara bäst.
Den kan möjligen vara bäst i just ett system (om man definierat vad bäst innebär )

Ljudet upplevs som annorlunda med en viss kabel, ja. Men det är inte så konstigt, då högtalarkabeln utgör en last för förstärkaren, och förstärkaren beter sig annorlunda med olika laster
Kombinationen av Resistans/Induktans/Kapacitans bildar reaktiva komponenter som i sin tur bildar reaktiva komponenter med högtalaren, som i sin tur reagerar aktivt med förstärkaren osv..

Det man brukar kalla "transparent wire" finns inte.
Skulle då möjligen vara supraledare, men den har ännu inte lanserats ännu till oss audiophiler
Egenskaper som Kapacitans, Induktans, Resistans, dielektrisk absorption, skinn-effekt mm är väl dokumenterade och kända. Men vad som gör det hela komplext är just när/om kabelns förhållandevis små elektriska egenskaper, påverkar andra delar i ett system. Många av de elektriska parametrarna styrs alltså av kabelns geometri, och för att förbättra en parameter påverkas en annan parameter negativt. Det finns alltså inget optimalt för alla system.

Hade vi ett slutsteg med noll i utgångsimpedans, en högtalare som var rent resistiv i sin last, och dessutom att vi lyssnade på en frekvens, ja då kunde vi hitta den mätmässigt optimala högtalarkabeln. Men hur kul är det all lyssna på enbart en frekvens....

---------------------------------------------------------------------
5Cent

/Pix

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2010/05/27 15:26:44

sopwith
Member

595 Posts

Posted - 2010/05/27 :  15:45:43  Show Profile Send sopwith a Private Message
Sabba nu inte en hel industri som är uppbyggd runt kablar genom att se på det med en teknikers ögon, hoppas du har hjälmen på dig
Go to Top of Page

mangs
Member

622 Posts

Posted - 2010/05/27 :  17:47:24  Show Profile Send mangs a Private Message
Just denna ståndpunkt att högtlarkabeln är en försvinnande del av helheten är den jag brukar anamma. Glöm ite heller alla meter av ofta tunn koppartråd i spolar i högtalarfiltret. För att inte tala om högtalarelementets talspole.


Att byta ut alla dessa borde göra en enorm skillnad. Det är ju liksom inget magiskt med tråden som kopplas mellan utgångarna på slutsteget och ingångsterminalen på högtalarna.

Däremot är det ju som så att vissa hör stora skillnader på just detta byte.

Go to Top of Page

bibl
100.000-klubben

987 Posts

Posted - 2010/05/27 :  17:55:02  Show Profile Send bibl a Private Message
Det skulle vara intressant att göra ett rent blindtest någon gång. Ett antal öron, en låt, och säg tre olika kablar i både lågnivå och som högtalarkabel. Billig biltema, no name lakritssnodd / EKK och något erkänt märke. Sedan får man höra samma låt (gärna en dessutom som samtliga känner till i förväg och fått lyssna in sig på ordentligt) säg 6 gånger. Du får veta att alla kablar spelats två gånger men inte om det är i samma ordning alltså 1,1,2,2,3,3, eller en slumpad ordning 2,1,3,3,2,1. Du får heller inte se den som sköter utrustningen h*n är i ett annat rum så du kan alltså se h*n byta kablar. Tiden mellan låtarna ska vara exakt dvs man ska inte kunna gissa att vissa är svårare att få i och ur osv.

Är det någon som genomfört en dylik blindtest eller som sett resultatet från en?

En jämförelse, som ju inte är analog, är med helblinda vinprovningar. Där man på sin höjd får veta druvtyp, om ens det, sedan provar man sex viner och ska då sätta dom i prisordning osv. Har varit med om att folk som, "ska kunna" och jobbar i branschen, sätter låga betyg på något som de sedan förvånat har sagt är en favoritsort och det de gillade var något betydligt billigare som de normalt inte hade köpt. Tilläggas bör att nej det var inte korkskadade eller på annat sätt dåliga drycker, provningen gav helt enkelt ett helt annat resultat än det förväntade.

Blind provningar kan på många sätt vara en ögonöppnare skulle vara intressant om ens öron får samma chock som en mun och näsa har fått...

Edited by - bibl on 2010/05/27 18:02:31
Go to Top of Page

svanbo
Member

1240 Posts

Posted - 2010/05/27 :  19:05:08  Show Profile Send svanbo a Private Message
Here we go again... tycker du klyver hårstrån pix med din frågeställning, du frågar ju varför folk upplever skillnader mellan kablar, det är ingen brandfackla, det är att kasta en jättedunk bensin i brasan. Har diskuterats 1000 ggr förut, bara att söka i forumet.
Go to Top of Page

leffee
Member of Nerikes Audiofiler

465 Posts

Posted - 2010/05/27 :  19:12:43  Show Profile Send leffee a Private Message
Heja Pix

Jag tror inte du starta den här tråden om du inte har hängslen och livrem i bagaget.

Ska bli spännande att följa...


Go to Top of Page

Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben

6794 Posts

Posted - 2010/05/27 :  19:20:31  Show Profile Send Bubbel a Private Message
Jag har absolut ingen tekniker bakgrund att stå på med mina påstående men jag har ett sug på kunskap som gör att man går nya vägar sen lär man sig så länge man lever.

quote:
Hur många skulle t.ex. montera PVC kondensatorer i stället för teflon kondensatorer i sin förstärkare???))


Finns det sådana eller det är något du drömmer om jag hade gärna provat man vet ju aldrig.

Jag har liknande funderingar som du sätter på pränt här, din illustration är väldigt talande över hur det kan se ut. Jag rycker numera lite på axlarna när det dyker upp kabeldiskussioner de är väldig enahanda och samma slitna argument kommer fram, nä jag har börjat gå min egen väg.

quote:
Men hur kan vissa höra skillnader pga 2,5 promille kabel? Borde då inte resterande 99,7 % vara så dominerande att förändringar i högtalarkabeln i praktiken försvinner?


Det är väldigt intressant antingen är det någon form av självsuggestion eller så är det skillnad och själva orsaken till det upplevs gör att jag blir väldigt intresserad.

anders


Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge.
Go to Top of Page

matta
Member

627 Posts

Posted - 2010/05/27 :  19:21:41  Show Profile Send matta a Private Message
Jag är ingen teknikexpert, har heller inte testat MÅNGA kablar hemma på kammaren, men några har det blivit . Kan inte säja varför jag upplever skillnader mellan kablar, men att jag gör det kan ingen ta ifrån mig...

Problemet (ett av dom) med att testa kablar är det samma som att testa andra komponenter i anläggningen, det tar tid. Även fast man tycker sig höra skillnader direkt efter ett byte, tycker jag att det kan ta dagar eller kanske veckor. Det liksom mognar fram. Man måste spela många skivor man känner igen om och om igen för att höra/känna om det är rätt för sina öron... ...blir jag trött i öran eller kan jag lyssna i evigheter... Sedan har jag upptäckt att jag har under årens lopp ändrat mitt tycke för hur det skall låta, vilket naturligtvis gör att förändringar i anläggningen är nödvändig och då även kablarna.

Som det kanske framgår lyssnar jag mycket med magen. Magkänslan är viktig hos mig, om det känns rätt är det oftast rätt.

Har förövrigt haft/har en del kablar hemma dom senaste veckorna för att se hur magen reagerar Men det kanske blir i en annan tråd här på forumet.
/Mats

Marantz -> Leben RS-100 + Leben CS660P <- EAR834P <- ZYX R-1000 Airy3 <- Continuo+Cantus =>Tannoy Kensington se (ihopsnörat med auditorium 23)
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2010/05/27 :  20:41:49  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Det några enkla fakta man kan leka med dvs de impedanser som skall samverka dvs förstärkarens utgångsimpedans och högtalarens impedans med kabeln däremellan.

Det går definitivt att hitta kombinationer med impedanser där kabeln kommer att ge mätbar påverkan på frekvensgången i storleksordning dB = enkelt hörbart.

Jag tar ingen annan ställning, ingen koppling till pris eller konstruktion.

Micke



When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

Strmbrg
bevärlig & besynnerlig hififilosof

1580 Posts

Posted - 2010/05/27 :  20:51:25  Show Profile Send Strmbrg a Private Message
Hej!

Jag tänkte börja med att säga såhär:

1 Jag primärt är intresserad av stora förändringar.

2 Och av de stora förändringarna är jag bara intresserad av de som ger förbättringar.

3 Och av förbättringarna är jag i första hand intresserad av de som ger mycket för insatsen (pengar/arbete).

Min utgångspunkt är att bara det faktum att det ständigt diskuteras kring om det går att höra kabelskillnader, betyder att skillnaden åtminstone inte är speciellt stor.

Och därmed fokuserar jag på annat.

/Strmbrg,
Det bästa kanske inte alls är gott nog.
Det skall ju helst vara bra dessutom.

Go to Top of Page

FForsman
100.000-klubben

2592 Posts

Posted - 2010/05/27 :  21:52:59  Show Profile  Visit FForsman's Homepage Send FForsman a Private Message
Jag tycker att tråden Delarnas betydelse är lite intressant i sammanhanget. Kopierade sammanställningen av vad alla tyckte i stycket nedan.
quote:
Jag kunde inte låta bli att roa mig med att göra ett medelvärde av de listor som presenterats i den här tråden. Det är inte ett försök att värdera utan bara en sammanställning för vad nu det skulle kunna vara värt

I de fall då listorna haft en högre summa än 100 har jag justerat ner dem med bibehållen intern relation delarna mellan.

Har säkert missat någon och fått saker om bakfoten men tyckte ändå att det var lite kul.

Resultat från de 17 som presenterat sina listor i procent:

  • 39% högtalare

  • 21% förstärkeri

  • 19% källa

  • 17% rummet

  • 3% kablar


För de som redovisade sina preferenser i rangordning blir det så här:

  • 1: Högtalare

  • 2: Källa

  • 3: Förstärkeri

  • 3: Rummet

  • 5: Kablar


Här är hela kalkylen om någon är intresserad


Ett forum blir till det som medlemmarna bidrar med. Skriv!

Go to Top of Page

läktarörnen
Semesterfirare

480 Posts

Posted - 2010/05/27 :  22:20:28  Show Profile Send läktarörnen a Private Message
Hur orkar man. Än en gång, är inte det viktigaste att var och en är nöjd med den kabeln som man använder och kan njuta av sin favorit musik? Men som vanligt har jag väl fel.

Mvh en som sätter musiken i framsätet i stället för alla prylar.
Go to Top of Page

Ryssen
100.000-klubben

8488 Posts

Posted - 2010/05/27 :  22:39:51  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message
Tror fullt och fast på att det är kabelns anpassning mot förstärkaren och högtalaren,som ska stämma för att bli nöjd..

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2010/05/27 :  22:45:03  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message
quote:
Hej!

Jag tänkte börja med att säga såhär:

1 Jag primärt är intresserad av stora förändringar.

2 Och av de stora förändringarna är jag bara intresserad av de som ger förbättringar.

3 Och av förbättringarna är jag i första hand intresserad av de som ger mycket för insatsen (pengar/arbete).

Min utgångspunkt är att bara det faktum att det ständigt diskuteras kring om det går att höra kabelskillnader, betyder att skillnaden åtminstone inte är speciellt stor.

Och därmed fokuserar jag på annat.

+1
Ganska exakt hur jag tänker.
Så länge jag har högtalare som återger signalen med en distorsion som mäts i heltal av procent känns kabelfrågan rätt obetydlig för mig.

Men det är min åsikt. Ingen annan behöver tycka som mig.
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2010/05/28 :  00:20:17  Show Profile Send CC a Private Message
Inte funderat på att testa med era egna öron och sedan bedöma om det är tillräckligt hörbart? En del blir överraskade. Andra får pengar över till annat... Behöver inte vara konstigare?

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Strmbrg
bevärlig & besynnerlig hififilosof

1580 Posts

Posted - 2010/05/28 :  06:45:25  Show Profile Send Strmbrg a Private Message
quote:
Inte funderat på att testa med era egna öron och sedan bedöma om det är tillräckligt hörbart? En del blir överraskade. Andra får pengar över till annat... Behöver inte vara konstigare?


Jodå,
Har både funderat, testat lite och fått pengar över.

Lånade hem några - åtminstone halvfina - varianter då jag hade möjlighet.

Jag talar nu enbart för mej själv och har ingen "näs-penna" i handen:
Jag har som sagt testat litegrann.
Och det var åtminstone inga uppenbara skillnader.
När det är förenat med stor svårighet att komma fram till en skillnad, då ids jag inte hålla på och jämföra speciellt länge.
Visst, det kan ju vara ett intresse i sig, att dyka ner och undersöka de små förändringarna.
Men för egen del så riktar jag hellre öronen åt annat håll.

/Strmbrg,
Det bästa kanske inte alls är gott nog.
Det skall ju helst vara bra dessutom.

Go to Top of Page

RuneStone
Member

1961 Posts

Posted - 2010/05/28 :  08:33:10  Show Profile  Visit RuneStone's Homepage Send RuneStone a Private Message
Har några gånger hört ruskigt stora förändringar pga kabelbyte.
Jag och en polare var hemma hos en bekant och lyssnade på hans nya Dali, satt någon timme och pressade skivor, var lite halvt missnöjda, tyckte inte dom lät fullt så bra som dom borde med tanke på priset, basen var grötig, diskanten skrek osv.
Vi åkte och hämtade ett par andra lågnivåkablar(märke och pris ointressant, men dom kostade under tusenlappen iaf) och bytte ut hans medföljande lakritssnören.
När vi slog på första låten satt alla tre med hakan i golvet.
Vilken enorm skillnad, högtalaren blommade ut, det lät som om vi bytt och satt dit dubbelt så dyra högtalare.
Basen blev distinkt, diskanten klarare, mindre skrikig, detaljer kom plötsligt fram.
Efter det så tror jag iaf på kablar.

Men jag är inte ute efter dom stora förändringarna, har man redan kablar snäppet bättre än lakritssnören så tror jag man bara får små skillnader med dyra kablar och om dom är tillräckliga för att motivera priset kan ju diskuteras, men jag tycker själva testandet är en del av nöjet.
Vidare känner jag att jag för tillfället har hyfsat kompetent anläggning och för att få förändringar(förhoppningsvis till det bättre) finns det bara kablar och akustik kvar att ändra, att byta ut högtalarana är en ganska stor kostnad, men kan jag då t.ex. få distinktare bas eller öppnare diskant med hjälp av en kabel, ja då tycker jag det är motiverat att byta.

"syftet är som sagt att efterlikna ett transistorsteg.."
Go to Top of Page

Sundström
Member

745 Posts

Posted - 2010/05/28 :  08:47:55  Show Profile Send Sundström a Private Message
Det skulle säkert gå att få en billig kabel att vinna i en ljudjämförelse genom att anpassa systemet efter den. (Kanske genom att den billiga har högre ohmtal som bl a ger andra egenskaper runt högtalarfiltrets delningsfrekvens. Naim har/hade väl förstärkare anpassade för högohmiga kablar.)

Men det är spännande att läsa om fysiken kring olika mikrofenomen.

OT: Såg ni programmet om svampen i kolsvarta djuphavet som utvecklat optiska fibrer att lysa upp sej själv med genom att koppla dem till fluoriserande bakterier. SLÄNG DEJ I VÄGGEN JAMES CAMERON MED SINA LYSANDE VÄXTER I AVATAR. Det är kablar det! Nog borde det gå att få till bra kablar för elektroner också.


Edited by - Sundström on 2010/05/28 08:50:00
Go to Top of Page

bibl
100.000-klubben

987 Posts

Posted - 2010/05/28 :  09:21:56  Show Profile Send bibl a Private Message
Att kablar kan påverka fick jag upp ögonen för efter att vi köpte en ny DVD-spelare för ett antal år sedan. Den gamla DVD:n gick på scart-laktrissnören till vår dåvarande 28" tjocktv. Det var väl marginellt bättre än videon som även den gick på scart-lakritssnöre. Så gick DVD:n (billig skitvariant) sönder och det vart dags att köpa en ny. Blev en NAD (sista generationen innan hdmi) ut fanns scart och komposit att välja på. Hem, i med scart-lakrtissnöret, resultat?
- Jaha, blev det inte bättre jag trodde att den här i alla fall bilden skulle vara bättre än den förra dvd:n...
Någon månad senare sprang jag på en Tara Labs scart i en störtkorg på HiFi-klubben, rejält nedsatt, hade då läst någonstans att kablar kan påverka bild- och ljudkvalite (yepp det här var långt innan jag började läsa hififourm) tänkte ah vad katten vi testar. Köpte den, hem och satte i och snacka om revolution. Det gick från dassiga färger till vad som kändes som HD-tv. Tänk att vår gamla tjocktv kunde prestera i den här klassen!

Så att kablar påverkar, det tror jag på, tror jag på att jag kan höra skillnad mellan en signalkabel för 150kr (billig skärmad fultema) och en märkeskabel för säg 1500? Det vet jag ärligt talat inte...
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4164 Posts

Posted - 2010/05/28 :  09:59:44  Show Profile Send pix a Private Message
quote:
Det några enkla fakta man kan leka med dvs de impedanser som skall samverka dvs förstärkarens utgångsimpedans och högtalarens impedans med kabeln däremellan.
Det går definitivt att hitta kombinationer med impedanser där kabeln kommer att ge mätbar påverkan på frekvensgången i storleksordning dB = enkelt hörbart.


Jag har räknat lite nedan, och för att göra det tydligare så har jag i stället valt att räkna på lågnivå kablar och linje steg. Formeln gäller naturligtvis även för högtalarkablar.

Ett 6922 rör har valts med en anodresistans på 1600 Ohm. Anodlasten brukar väljas ca 10 gånger större dvs ca 15-20K Ohm. Anodresistansen är alltså den dominerande lasten så vi kan förenklat säga att utgångsimpedansen på detta steg är 1K6 Ohm [dvs Zut = 1K6] . Ritar vi om bilden och lägger till den kapacitans [C] som kabeln har, så ser vi att utgångssteget, med kabel, utgör ett lågpass filter.

Den övre brytfrekvensen kan vi räkna ut med formeln:
f = 1 / (2 x Pi x R x C)

Kabelns kapacitans har jag antagit vara 200 pF /meter.

Dvs f = 1 / (2 x Pi x 1600 x 0.000000000200), f = 500Khz

Dubblar vi längden på kabeln till 2 meter halveras brytfrekvensen till 250KHz.

Om vi i stället väljer ett rör med högre anodresistans kommer vi sänka brytfrekvensen rejält.

T.ex ett ECC83 som utgångsrör i ovanstående koppling.
(Ra ca 60K Ohm)

f = 1 / (2 x Pi x 60000 x 0.000000000200), f = 13 Khz

Här ligger brytfrekvensen mitt i audiobandet vilket utan tvekan lär höras

Formeln anger brytfrekvensen [f] där denne sjunkit -3dB från sin nominella nivå, dvs en mkt kraftig sänkning.
Man kan tom. se det som just vid denna frekvens är kapacitansens reaktans lika stor som Zut, dvs halva signalamplituden jordas bort.
Frågan är dock vid hur mycket tidigare i frekvensgång än -3dB kan vi med örat upptäcka?

Jag vet att man normalt inte använder ett ECC83 som utgångsrör, men det är bara för att belysa att några saker.
En kabel skall vara kort, utgångsimpedansen skall hållas låg och kapacitansen skall vara låg för den övre brytfrekvensen skall ligga så högt som möjligt

Vad händer om vi ser på samma sätt på en högtalarkabel?
Utgångsimpedansen är avsevärt lägre (1/10 - 2 Ohm)
Kabellängden ca 2-4 Meter och med stor sannolikhet en kabel med lägre kapacitans
Dock går det avsevärt mer ström, och inte bara spänning till högtalaren.

Ett annat sätt att definiera brytfrekvensen [f] är när fastförskjutningen är -45 grader.
Dvs spänningen ut släpar 1/8-dels väglängd efter strömmen.



I rörkopplingar kanske detta är av mindre betydelse, då rören i princip är spänningsstyrda (drar (-nästan) ingen ström), men vad händer med högtalarlasten, där dessutom högtalarfiltret jobbar efter precis samma princip (fasförskjutning av spänning/ström). Kan vi få kabelns egenskaper att samverka/motverka med högtalarfiltret?

/Pix

"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.

Edited by - pix on 2010/05/28 10:07:02
Go to Top of Page

mangs
Member

622 Posts

Posted - 2010/05/28 :  12:36:26  Show Profile Send mangs a Private Message
Jag tror ett problem som många förbiser är den psykoakustiska aspekten. Vi har dagar då allting låter trist och platt medan andra dagr så låter allt gudomligt. Oftast befinner vi oss där mittemellan. Sedan är det ju även en sanning att vi påverkar varandra. Dvs sitter vi med folk som nöjt konstaterar att det är det bästa de hört blir det lätt att hålla med, inte bara för att smälta in utan vi tycker helt ärligt att det är så.

När det gäller kabelbyten etc. så handlar det ofta i de fall personen hör skillnad om små små skillnader och det borde isf jämföras över en längre tid på månader. är man generellt sett mer nöjd efter ett byte jämfört med tidigare?

När man precis inhandlat en ny och dyr snok som man kopplar in är säkerligen hjärnan på högvarv för att man vill höra skillnader coh detta påverkar såklart upplevelsen (åt båda håll kan jag tillägga).

Jag har provat en hel del kablar och jag har ibland upplevt skillnader men då bara för dagen, dagen efter eller så har jag tyckt annorlunda. Dagsformen är alltså viktig. Har man däremot en anläggning som man gillar och fina kablar är en del av detta så tror jag att man oftare kan få fina lyssningsstunder tack vare detta.

Strmbrgs första inlägg i frågan är bra. Ser alltför många som sitter med undermåliga lyssningsrum, högtalarplaceringar, dålig elektronik och högtalare och hoppas att de skall hitta den där lyckträffen bland exotiska kablar som gör att de upplever Nirvana.

Notera att jag kan i vissa lägen uppnå Nirvana om rätt låt spelas vid rätt tillfälle och sinnesnärvaro (eller frånvaro i berusat tillstånd), oavsett om det då spelas på en mindre kompetent anläggning.
Go to Top of Page

reVintage
Medlem i AÖ

3445 Posts

Posted - 2010/05/28 :  13:08:10  Show Profile Send reVintage a Private Message
Nja Pix,

För det första skulle jag vilja säga att ingen kan nog tycka att Chagall målade närmare verkligheten än Monet. Förutom om man sticker näsan väldigt nära den senares alster.

Min teori är att du ska undanta dina 1 km transformatortråd från diskussionen. I trafon blir den bara en av flera beståndsdelar av en komplicerad elektromekanisk komponent. Mao är inte tråden längre tråd. Iofs så inverkar säkert kabeln där också men inte i den utsträckningen.

Har för mig att du som jag har en S-7 men ingen av oss lär få jämföra med en identisk med koppartråd.

Bytte för många år sedan alla trafotampar i mina dåvarande MkVI till VdH CS122(fortfarande en favvo) och tyckte mig uppleva en förbättring. Men det kan lika gärna ha varit självsuggestion av en HiFi-nerd.

Har inget som helst vetenskapligt belägg för teorin. Går helt och hållet på magkänsla.

Jack Elliano levererar sina trafos med silversekundär mot tillägg. Han säger däremot att det inte ger något som helst att använda silver på primärsidan. Har inte källforskat så jag har inte förklaringen. Kolla på www.electra-print.com .

mvh
Lars
"Back To Basics"
Bygger reVintage Amps, www.revintage.se
Sur man med svart själ!
Go to Top of Page

pix
200.000-klubben

4164 Posts

Posted - 2010/05/28 :  15:12:45  Show Profile Send pix a Private Message
Lars,
Jo jag vet även att Hiroyasu Kondo (Audio Note, Japan) sa en gång i en artikel i Sound Practices att Ongaku utan silver skulle "bara" vara en vanlig SET-förstärkare bland andra, men att det var silverkomponenterna som lyfte den över "mängden"

Även Morgan Jones (Författare till boken Tube Amplifiers) skriver att byte till silvertråd i sitt phonosteg var ett steg uppåt.

Mvh
/Pix


"The total harmonic distortion is not a measure of the degree of distastefulness to the listener and it is recommended that its use should be discontinued", Radiotron 3rd edition.
Go to Top of Page

Eref
Member

1029 Posts

Posted - 2010/05/28 :  17:20:23  Show Profile Send Eref a Private Message
"När man precis inhandlat en ny och dyr snok som man kopplar in är säkerligen hjärnan på högvarv för att man vill höra skillnader och detta påverkar såklart upplevelsen."

Jag skrattade högt när jag läste detta. Mitt i prick!
Hela inlägget mycket bra Mangs. Jag håller med.

Project9+TorlaiDL103+VandenHulD502Hybrid+LehmannBlackCubeSE+SupraSword+Shanling stp80+OriginalLeonardo+GrundigAudiorama+AudioProB1.39
Go to Top of Page

Bardis
Member

3345 Posts

Posted - 2010/05/29 :  22:23:54  Show Profile Send Bardis a Private Message
För en DIY-are är även insidan på apparaterna en del av systemet. Exakt som PIX skriver.

Om man kan höra skillnad på någon meter kabel utanför apparaterna är det i mina ögon/öron viktigt med de metrar som sitter innuti apparaterna.

Vad finns det för audiofila alternativ till kopplingstråd? Vad har ni provat? Silver i bomull är bra men det är bökigt och tidskrävande att hålla på med.

Modda allt som går att modda!
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2010/05/29 :  22:50:50  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message
Och beställ motstånd och kondensatorer med silver/bomull-ben så ska ni se.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.41 sekunder. Snitz Forums 2000