HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Vem bestämmer priset?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

sladd
Member

3028 Posts

Posted - 2003/01/17 :  10:41:49  Show Profile  Visit sladd's Homepage Send sladd a Private Message
Det finns egentligen bara en generalagent i hela Sverige och han har ensamrätt på alla produkter och ingen handlare kan gå utanför prislistan. (Det är väl därför som en importerad Toyota kostar i princip samma oavsett var i sverige du köper den eller en importerad Miele diskmaskin har samma pris i alla vitvaruaffärer. Kartell)

Kanske ett fall för uppdrag granskning?
Får det gå till på det här sättet?
Det finns ju inga alternativ att välja mellan!
Ingen konkurrens alls!

Stackars förtryckta folk....

Den som jämför med något sämre kommer aldrig framåt

Butiksägare, Hificonsult
Go to Top of Page

oliver
Member

714 Posts

Posted - 2003/01/17 :  10:53:35  Show Profile Send oliver a Private Message
gardd, intressant det där med garantier i Sverige 1 år har man sen får man processa för det andra året det är inte självskrivet att det är två år.Dom USA byggda prylarna jag har står det 5 års garanti på ( i USA alltså)eftersom det är tillverkaren som håller garantin så förstår jag inte varför den skall sänkas till ett år i detta underbara konkurrens fria land.

Skeptiker
Go to Top of Page

gardd
Member

509 Posts

Posted - 2003/01/17 :  10:54:12  Show Profile Send gardd a Private Message
Som sagt, tycker du att det är för dyrt med hifi, titta utomlands!
Tyskland 0wnz y00 ass!

jag kör
https://www.clonesaudio.com
Go to Top of Page

n/a
deleted

552 Posts

Posted - 2003/01/17 :  11:53:16  Show Profile Send n/a a Private Message
quote:
Priset på en vara spelar mycket stor roll eftersom ett högt pris ger indikerar vilken image man antar. Linn Komri kostar i Sverige 400k. De är självklart en sjuk summa pengar men de låter hyffsat bra. Visserligen hade Linn kunnat sälja dem för 200k och kanske fått sålt några fler, men tanken är inte bara att de skall tjäna väldigt mycket pengar på just den produkten, hela imagen blir förändrad. Linn blir på grund av priset direkt ett high-end företag. Tänk om de sålde sin CD12 för 80k och Komrihögtalaren för 90k ? Det skulle innebära att de inte får vara med the big boys och tävla...

Jag är inte så insatt i High-end världen måste jag erkänna. men budgethifi har jag desto mer erfarenhet av...
Generellt tycker jag ändå att så länge det är liknande prisnivåer i Sverige som i övriga EU-länder så får gärna tillverkarna sätta vilka priser som helst. Men om en produkt kostar betydligt mer i Sverige än i andra EU-länder då vet man att nåt är snett. I vissa fall rör det sig ju om rent ocker ifrån distributörens sida anser jag.

Jag diskuterade detta ingående i augusti med bl a David Hobbs som är Sales Manager på Monitor Audio (med många års erfarenhet av Hifi-branschen i Europa) och hans syn på saken var "There is no reason for prices to be vastly different in any European country apart from the small variant of Vat, plus of course your country not being linked to the €uro." Jag har själv samma uppfattning eftersom jag tidigare jobbat en hel del med import och handel i Europa. Företag i Sverige är inte så väldigt missgynnade som en del ibland vill få det att låta. Den egentliga anledningen till att en produkt är mycket dyrare i Sverige är för att distributörerna (och tillverkarna) jobbar med ineffektiva och otidsenliga affärsmodeller. Man skapar sina egna förutsättningar så att säga.

Jag tror också att man ofta övervärderar "exklusivitetsstämpeln", t ex att bara sälja via de traditionella hifibutikerna. Om exklusiviteten och servicen i hifi-butiken är av så stort värde för konsumenterna varför väljer då alltfler alternativa inköpsvägar med "lägre pris" istället? Man kan ju åtminstone fundera på det... I praktiken tror jag att tidningstester och rekommendationer från andra i kombination med bra pris betyder mer än var man handlar ifrån.

Jag räknade ut igår att jag sparat cirka 20000:- bara det sista året genom att handla från utländska butiker istället för Svenska och då rör det sig inte om några jättedyra prylar. Dom pengarna jag fått över kommer jag självklart att handla nya prylar för. Bra för handelsomsättningen i EU om inte annat... men synd om de Svenska butikerna förstås.

Det verkar som det generellt är väldigt dyrt med lokal distribution i Sverige och det är inte alltid så självklart att konsumenterna sätter den höga servicenivån högst. Prisnivåerna i Sverige måste anpassas till övriga EU förr eller senare... Vissa tillverkare har redan anpassat nivåerna eller påbörjat det. Andra tillverkare och ditributörer som Marantz och Septon går åt motsatt håll och ökar på skillnaderna istället.

quote:
Något som lönar sig är att jämföra priser mellan länder, men tänk på garantivillkoren! Sverige har en reklamationsrätt på 2 år oavsett garantitid. Rätt utnyttjad har köparen ett mycket starkt stöd i denna, vilket ibland saknas utomlands.

Jag har fått 3 års garanti på allt som jag handlat från Tyskland de senaste två åren. Jag utnyttjade också garantirätten i somras på en 1,5 år gammal DVD-spelare utan några problem. Jag har hittills upplevt servicen från de tyska butikerna som mycket bra.


Man borde inte sova.

Edited by - n/a on 2003/01/17 12:08:02
Go to Top of Page

bjarne
RödaTråden vinnare

778 Posts

Posted - 2003/01/18 :  23:12:54  Show Profile Send bjarne a Private Message
>sladd
quote:
Varför kostar mjölken samma i de flesta affärer?
Varför går en ny volvo på i princip samma summa oavsett vilken affär man handlar den i?
Varför kostar ett paket Prince nästan samma sak överallt?
fast det är ju just det som är skillnaden, dvs att det kostar NÄSTAN och I PRINCIP lika mycket, för det måste det ju göra pga av tillverkningskostnaden. Vad gäller volvo, så säljs väl nya volvosar av volvohandlare, dvs det funkar som hifiklubben, och då kan manju förstå att det finns en prissamverkan. Men både mjölk och prince skiljer det ju 10-tals% på, även om det inte blir många kronor.

>stefan 007
quote:
Om en butik avviker med lägre priser innebär det ofta stoppade leveranser.
Det är ju ganska fascinerande att man kan göra så. Någon köper en vara för ett bestämt pris, men får inte bestämma sin rörelsemarginal... Kontentan blir ju just nätbutiker eller privatimport.
Som Cantonägare har jag sett att just detta märke har sålts ordentligt billigare i Tyskland/nätbutik än i Sverige, och man undrar ju verkligen om Canseda (generalagenten) tjänar på den till synes ymniga importen. Köper folk sina första billiga högtalare på nätet, för att sedan handla i affär när man tar steget upp mot femsiffrigt? Får canseda då tillgodogöra sig uppgraderingsvågen?

Slutsatsen blir alltså att när priset inte bara är lika, utan också identiskt, så är det generalagenten som bestämmer.

Fö övrigt tycker jag att Stefan007 ska ha en epiloge för sin ystra kamp mot väderkvarnarna!
Go to Top of Page

Sten
Vad får det lov att vara?

1033 Posts

Posted - 2003/01/18 :  23:29:10  Show Profile  Visit Sten's Homepage Send Sten a Private Message
Man har i Sveriege faktiskt bara rätt till 6 månaders garanti. Sedan har man även rätt till 2 års reklamationsrätt. Dvs kunden måste kunna bevisa ett felet fanns redan vid inköpstillfället. Sedan lämnar dom flesta butikerna dock 1 års garanti men det sista halvåret är alltså frivilligt från butikens sida.
Sedan kan jag som egen radiohandlare intyga att det förekommer att viss generalagenter sätter ca. priser som man som handlare inte får avvika ifrån. Gör man det kan man bli utan leveranser. Detta är dock olagligt. Jag skulle kunna räkna upp ett antal märken som detta gäller. Men jag kan väl säga att det att inte är märken som säljs av stormarknaderna, utan endast av "riktiga" hifibutiker.

Den som söker han letar.
Insyltad i branschen som ägare av ljud/bild/el & databutiken vid namn "Elbutiken" (f.d. Studio Sten)
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2003/01/19 :  01:49:41  Show Profile Send brumel a Private Message
Det är väl så att marknaden för exlusiv audio är försvinnande liten. (Däremot är underhållning/radio/tv en väldigt stor marknad).

Ett medelstort trävaruföretag i Norrland har väl lika stor omsättning som många hifitillverkare. Konkurrenslagstiftningen borde funka i alla branscher men när det gäller detaljhandel verkar all konkurrens vara satt ur spel.
Det finns inga obundna handlare utan alla är vasaller under monopolkedjor. Marknaden delas upp så att alla får sin beskärda del. Om många ska leva av en liten buisness så blir det dyrt i slutändan. Hos konsumenten.

Hade buisnessen varit lite större så kanske audio hade varit billigare. Kanske.

Det finns ju egentligen inga försvårande hinder för lägre priser som det gör inom livsmedel tillföljd av den genomreglerade jordbrukspolitiken inom EU.

Men lägre priser kan ju också innebära att många slås ut och att resultatet blir färre tillverkare och mindre ljudkonkurrens och det vill vi ju inte.

Nej. Stöd tillverkarna, gå förbi grossistledet.

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

n/a
deleted

552 Posts

Posted - 2003/01/19 :  14:15:55  Show Profile Send n/a a Private Message
quote:
Varför kostar mjölken samma i de flesta affärer?
Varför går en ny volvo på i princip samma summa oavsett vilken affär man handlar den i?
Varför kostar ett paket Prince nästan samma sak överallt?

Jag tycker det skiljer en hel del faktiskt. Jag håller på och letar ny bil och beroende på vilken handlare som jag frågat så skiljer det faktiskt en hel del i pris (upp till 15% faktiskt). Så gott som alla handlare hittills har gett mig priser under riktpriserna oavsett om det gällt Volvo, Saab, Toyota eller nåt annat märke. (BMW har varit mest svårprutat hittills...). Jag tycker nog det verkar som att återförsäljarna har ganska stor frihet att sätta egna sina priser. Mjölkpriset skiljer också en hel del beroende på vilken butik man kollar i. (Röker gör jag däremot inte så tobak kan jag inte uttala mig om).

Men prova gärna med att fråga pris på t ex nya Kef eller Arcam prylar i några olika hifibutiker och jämför priserna...


Man borde inte sova.
Go to Top of Page

sladd
Member

3028 Posts

Posted - 2003/01/19 :  15:41:39  Show Profile  Visit sladd's Homepage Send sladd a Private Message
Nu börjar vi närma oss....

Vilken handlare tror du vägrar släppa 5 - 10% till mig om jag står med slantarna i handen, i hans affär och pekar på ett Krellsteg?

Skillnaden i de svar man får initialt (i telefon, utan pengar i handen etc....) är troligen mer beroende på att det finns många "snackare" ute bland kunderna som gärna vill men inte kan. Ingen säljare håller på och ger bort pengar i affärer som aldrig blir av....

Den som jämför med något sämre kommer aldrig framåt

Butiksägare, Hificonsult
Go to Top of Page

bjarne
RödaTråden vinnare

778 Posts

Posted - 2003/01/19 :  16:25:25  Show Profile Send bjarne a Private Message
Visst, "Mr Come Back, never comes back" som en marknadshandlare i Kairo sa till mig en gång Det finns ju oändligt många snackare bland oss kunder, men det känns inte som en bra anledning att ha ett fast pris som utgångsläge. Ljudhandlarna "lurar" alltså sina generalagenter genom att pruta på priset...smart. Dessutom tror man ju som kund att man gör en bra affär. Det blir som på stormarknadens prislappar där ordinariepriset aldrig använts.

Prissättning är intressant i vår fria marknadsekonomi

Go to Top of Page

n/a
deleted

552 Posts

Posted - 2003/01/19 :  22:15:18  Show Profile Send n/a a Private Message
quote:
Nu börjar vi närma oss....

Vilken handlare tror du vägrar släppa 5 - 10% till mig om jag står med slantarna i handen, i hans affär och pekar på ett Krellsteg?

Skillnaden i de svar man får initialt (i telefon, utan pengar i handen etc....) är troligen mer beroende på att det finns många "snackare" ute bland kunderna som gärna vill men inte kan. Ingen säljare håller på och ger bort pengar i affärer som aldrig blir av....

Du har förstås helt rätt. Så är det, och ju dyrare pryl, desto större chans att prutningen lyckas. Det är ju annars många tusenlappars förtjänst som vandrar ut ur butiken bara för man inte kom överens om "priset".

Men om man tänker som jag på budgetutrustning, "volymmmarknaden", ur ett mera övergripande perspektiv så finns det andra problem. Traditionella distributörer och hifi-butiker är en del av ett "gammalt system" med sina för- och nackdelar. Till fördelarna hör god kompetens i butiken och snabb service genom lokal distribution o s v. Till nackdelarna hör prisnivåerna som denna typ av traditionell distribution och handel med ett fåtal återförsäljare innebär. Eftersom man dessutom varit "ensamma" på den Svenska marknaden så har det inte heller funnits någon direkt anledning till effektivisering eller prispress i någon större omfattning.

Det finns en grupp av personer som gillar att handla på det "traditionella" sättet och är nöjda som det är. Men i och med EU-inträdet för några år sedan så har jag börjat att ändra mitt sätt att handla... Jag handlar mer och mer från framförallt Tyskland över internet, inte minst hifi-utrustning. Jag tycker det är helt ok att offra närhet/service för de (mycket) lägre priserna och hur många andra tänker inte på samma sätt? Jag utgår mest från tidningstester och rekommendationer från andra när jag handlar mina "budgetprylar" ändå. Skratta gärna åt det men jag har ingen handlare i närheten som har ens 10% av de saker som jag är intresserad av i butiken för provlyssning. Jag är knappast ensam om denna situation...

Så när det ofta ändå bara handlar om "beställningsvaror", då blir priset en viktig faktor för mig. Varför ska då inte även Svenska "butiker" ges möjlighet att konkurrera med de utländska på mer lika villkor, med priset som en faktor i sin marknadsföring. Jag vet hifi-butiker i Sverige som "vill" sätta lägre priser och därigenom öka sin handel över nätet men inte får det. Resultatet blir tror jag, att fler och fler istället handlar från övriga EU, liksom jag själv. Som jag ser det så förlorar vi alla i Sverige på det på något sätt...

Ett annat problem är att kostnaderna för lokal distribution verkar vara väldigt höga. Tidigare under förra året klagade flera butiker på Canton och den Svenska distributören Canseda. Det var tydligen billigare för Svenska butiker att köpa sina Canton-produkter från tyska nätbutiker än från den Svenska distributören Canseda.

Man borde inte sova.

Edited by - n/a on 2003/01/19 22:21:36
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2003/01/19 :  22:54:56  Show Profile Send Anders47 a Private Message
En annan intressant aspekt är att se hur det går med priserna när dollarn sjunkit från ca 10.50 under rätt lång tid till ca 9 kronor. Det tar naturligtvis litet tid innan sådant slår igenom så länge det finns gjejor kvar som köpts in till den gamla kursen. Jag har inte sett någon prissänkning än, vilket inte är detsamma som att det inte skett någonstans. Men det borde komma små flashar typ: Nu prissänkt!
Detta gäller naturligtvis inte tyska och engelska produkter eftersom där inte skett någon större förändring i växelkursen.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.33 sekunder. Snitz Forums 2000