HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 på vilket sätt låter hemmabiorec. sämre?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Magnuz
Member

1572 Posts

Posted - 2003/01/11 :  13:46:40  Show Profile Send Magnuz a Private Message
"("tyvärr" är filmtittande mycket populärare än musiklyssning. Jag fattar inte varför, jag ser ytterst sällan en film mer en en gång, men det är bra jag det)"

Håller med till 100%. Vad är det som är så fantastiskt med film egentligen? Merparten av all film man ser har man ju dessutom redan sett, på så vis att man kan räkna ut handlingen efter typ fem minuter eftersom allting är så otroligt förutsägbart.

Angående det här med mätningar tror jag att man ska passa sig för att lita alltför mycket på mätresultat som presenteras i tidningar o.dyl. Jag tror att en stor del av misstron mot mätningar (somliga personer jag träffat tycks anse att en produkt automatiskt låter dåligt om den mäter bra) bottnar i att många tillverkare använder mätresultat i reklamen på ett vilseledande sätt. Bland annat har jag läst om japanska förstärkare som marknadsförts (med mätkurvor och allt) som nästan distorsionsfria, medan verkligheten visar sig vara en annan. Har då tillverkaren ljugit? Inte nödvändigtvis, men genom att t.ex. mäta en förstärkares distorsion med en rent resistiv last och lämplig signal kan man ge intrycket av extremt låga distorsionsvärden. När man sedan kopplar in en riktig högtalare (eller en konstlast som föreställer en högtalare) blir det helt andra siffror. Inte så konstigt då att man kan få intrycket att förstärkare med låg (uppmätt) distorsion låter illa.
Go to Top of Page

Basnarkoman
Member

75 Posts

Posted - 2003/01/11 :  13:50:35  Show Profile Send Basnarkoman a Private Message
quote:
Vad är det som är så fantastiskt med film egentligen? Merparten av all film man ser har man ju dessutom redan sett, på så vis att man kan räkna ut handlingen efter typ fem minuter eftersom allting är så otroligt förutsägbart.




sarkasm mode on
Så du lyssnar på låtar bara en gång? Vad är det som är så fantastiskt med att lyssna på låtar? Man har ju hört dom en gång, det räcker väl?
sarkasm mode off

www.svsubwoofers.com
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/01/11 :  14:01:13  Show Profile Send Knoppen a Private Message
quote:
Originally posted by KC

Sent svar på Knoppens svar på mitt svar? (Här nere är helgen tors-fredag och jag har inte i-net hemma)

Knoppen, jo visst var jag lite ironisk. Men att dra sakerna till sin spets är ofta ett bra sätt att testa en teori på, eller hur?. Grejen är den att du skrev uttryckligen "överhuvudtaget", vilket jag då tyckte gav utrymme till lite "spetsning".

Angående prissättning så håller jag med din kompis till 100%. Tillverkningskostnaderna är bara en parameter som bestämmer priset. Hur stor del denna parameter är varierar självklart från kedja till kedja. I synnerhet tror jag detta gäller HiFi branschen, där en produkt kan säljas för, ibland, hur mycket som helst (jag läste en gång en intervju med en f.d. utvecklare av högtalare där det ursprungliga priset på $10k ändrades till $100k). Sedan kan även tillverkningskostnaderna skilja markant beroende på en herrans massa faktorer, inte minst i vilket land tillverkningen sker (t.ex. Kina, Indien, mm.). Så en produktionsvolym på 10.000 enheter KAN bli billigare än en annan på 1.000.000 (inte säkert att fabriken i Kina klara 1.000.000 enheter, men dock 10.000). Nu tror jag att allt detta inte gäller i lika stor utsräckning för "de stora japanerna", där tillverking och utveckling antagliogen är en stor del av priset.

Angående försäljningsvolymerna du angav. Det är mycket intressant, jag trodde faktiskt inte att hembio låg så mycket över de andra. För att få perspektiv på det hela vore det intressant att veta vilken butik det gällde. Är det typ "Hembiobutiken Laban" eller "Ultradyra HiFi Butiken" eller "Stero Only HiFi AB" Vad som också vore intressant är att få se siffrorna från hela sverige, europa, USA, asien och hela världen (jag menar inte att du skall förse oss med detta, Knoppen). Det skall också bli intressant att se vad framtiden har att visa. MCH musik tror jag inte så mycket på, dock tror jag att MCH hembio kommer stanna kvar ("tyvärr" är filmtittande mycket populärare än musiklyssning. Jag fattar inte varför, jag ser ytterst sällan en film mer en en gång, men det är bra jag det)




Hej KC!

När jag frågade min vän om försäljningssiffrirna så hade jag förste en egen subjektiv uppfattning om försäljningssifrorna. Sedan frågade jag honom. Han hade ocksp bara sin egen subjektiva uppfattning baserad på sin försäljning. Mina och hans gissade försäljningssiffror visade sig sedan stämma överraskande väl! Obs! Ingen bör ta dessa siffror som någon definitiv sanning, poängterar jag! Han jobbar på "den större HiFi-butikskedjan i Sverige".

Mors!

Johan

Go to Top of Page

n/a
deleted

552 Posts

Posted - 2003/01/11 :  22:38:07  Show Profile Send n/a a Private Message
quote:
"("tyvärr" är filmtittande mycket populärare än musiklyssning. Jag fattar inte varför, jag ser ytterst sällan en film mer en en gång, men det är bra jag det)"

Det är nog så att de flesta köper DVD istället för CD och receivers istället för förstärkare för att vara "garderade" för framtiden.
Troligtvis spelar man ändå 80-90% på "musik" i sina anläggningar.
De flesta som jag känner med enbart "hembioutrusting" lyssnar på musik i "bara" 2-kanaler för det mesta.

Man borde inte sova.
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2003/01/12 :  02:21:06  Show Profile Send brumel a Private Message
En dålig grej med mätningar är att en musiksignal inte går att mäta kontrollerat som med fyrkantvågor och sinussvep. Oscilloskopet pallar inte en komplex musiksignal. Eller finns det någon annan som vet bättre?

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2003/01/12 :  03:32:18  Show Profile Send nin a Private Message
Rebo, Jo men du kan inte mäta soundstage! Det är DET jag snackar om. Siffror en en sak, kan hjälpa mig att sålla bort vissa saker men örat är det som bestämmer för mig iaf.


Basnarkoman, Eftersom jag tror inte det finns EN ENDA högtalarutvecklare som INTE använder sina öron att få ljudet rätt och använder märningar som hjälpmedel så vet jag inte vart du vill komma? Att snacka att soundstage går nog mäta, bara att vi inte vet HUR man ska mäta det är ju meningslöst. Jag kan säga att vi kan åka i rymden i nästan ljusets hastighet. Vi kan inte det nu men vi kan kanske det i framtiden. So what? Men jag tror inte ens DU sätter siffrorna speciellt högt när du kollar nya högtalare. Låter det inte bra så spelar det ingen roll hur det mäter.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2003/01/12 :  09:18:53  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
En av mina vänner köpte ett hemmabiosystem för att få surround-ljud när han lyssnade på sina cd-skivor.
Han köpte däremot ingen DVD utan behöll sin gamla cd-spelare "eftersom jag aldrig hyr film".
Sedan kom han till mig och klagade på att han inte kunde höra något från bakhögtalarna.
Dessutom fick han inget ljud alls när han kopplade in vinyl-skivspelaren.
Han blev lite bestört när jag talade om för honom att han inte kunde få surround-ljud från sin cd-spelare.
Faktum är att jag tycker att hans nya system låter sämre än hans gamla och det var ju synd att han inte konsulterade mig innan.
Kunskapsnivån hos många är låg och för många är det nog finesser snarare än ljudkvalitet som är avgörande.
Hur många gånger har man inte fått höra från folk: "Asch, jag kan ändå inte höra någon skillnad".
Så det är inte konstigt att det säljs mest hemmabiosystem nu för tiden.
"Oj vad bra, jag kan få fem kanaler istället för två till samma pris. Vad är det för idioter som köper stereo-anläggningar nu för tiden?"
Go to Top of Page

Ljudåtervinning
Member

114 Posts

Posted - 2003/01/12 :  10:40:57  Show Profile Send Ljudåtervinning a Private Message
Dolby Pro Logic, Circle surround, Pro Logic 2 med flera ger alla surroundljud vid musiklyssning på CD. Någon av dessa borde ha funnits på förstärkaren hans...

__Ont om idéer har jag ont om!
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2003/01/12 :  10:49:45  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Visst, men det är fusk-surround som inte ger dig el-gitarrer i bakkanalen.
Och rumseko o. dyl kommer inte fram på dom högtalarna av en minst sagt tveksam
kvalitet.
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2003/01/12 :  11:01:49  Show Profile Send marens a Private Message
Är det inte signaler som är fasförskjutna mellan höger och vänster kanal som hamnar i bakkanalerna? Det är inte så ofta det är så mycket sådant i musik. Det var nog därför det inte hördes så mycket från bakkanalerna.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2003/01/12 :  11:31:02  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Sant.
Själv är jag inte särskilt förtjust i att sitta "mitt i orkestern" och lyssna.
Jag föredrar att ha orkestern framför mig som i en konserthall och då är det
bara rumsekon och eventuella applåder som skall återges i bakkanalerna.
Tveksamt om det är värt pengarna om man inte är intresserad av film.
Och det krävs en bra hemmabioanläggning för att högtalarna ska återge rumsekon.
Dom flesta som köper en hemmabioförstärkare för 4000:- och ett högtalarpaket på extrapris för 1500:-
gör det nog inte för att lyssna på sublima rumsekon.

Edited by - Björn-Ola on 2003/01/12 11:32:11
Go to Top of Page

Magnuz
Member

1572 Posts

Posted - 2003/01/12 :  13:54:22  Show Profile Send Magnuz a Private Message
"sarkasm mode on
Så du lyssnar på låtar bara en gång? Vad är det som är så fantastiskt med att lyssna på låtar? Man har ju hört dom en gång, det räcker väl?
sarkasm mode off"

Hehe, jodå problemet gäller musik också. Det finns många låtar som man känner igen fastän man aldrig hört dem förut.
Go to Top of Page

Basnarkoman
Member

75 Posts

Posted - 2003/01/12 :  15:20:37  Show Profile Send Basnarkoman a Private Message
Magnuz:

I give up. Hur njuter du av din anläggning egentligen?


www.svsubwoofers.com
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.67 sekunder. Snitz Forums 2000