HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Högtalare för akustisk musik
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2008/11/02 :  00:11:24  Show Profile Send gcs a Private Message
Ingvar Ahlberg skriver:
quote:
När jag spelar samma sak på mina stora högtalare som går ner till 17-18Hz så blir allting i rätt storlek, det är 20 meter till tak och han som hostar hela tiden sitter 12 meter till vänster. Det här tror jag beror på att det finns massor med information i infraljud, under själva musiken som bär mycket av den rumsliga signaturen, placering osv, därför tror jag att mycket god basåtergivning.
Det här är precis min erfarenhet. Jag har själv ett par större högtalarlådor bestyckade med stora JBL element. Det låter ju rätt så bra allrahelst när man delar aktivt. Jag mätte in min lyssning som visade sig klara sig ner till 25Hz. Efter lite funderingar gjorde sedan slag i saken och förverkligade min dröm om en rejäl subwoofer. Jag införskaffade en Velodyne DD18 eftersom det var den enda som hade en inbygd eq som kunde påverka frekvenserna under 20Hz. Det må jag då säga att jag knappst kunde drömma om hur mycket subben gjorde för live känslan i musiken. De här infra frekvenserna betyder oerhört mycket för helheten. Innan tyckte jag att det var bra drag i basen, men nu!! Det behöver inte änns vara tung rock eller jazz utan det här infinner sig även med akustisk musik. Däremot så är det svårt att få samma känsla när jag spelar lite äldre vinyler för där tror jag att man redan från början "cuttade" av de lägsta frekvenserna eftersom man ansåg då att det var ändå inget som var till nytta för musiken. Jag ha mättupp frekvensgången på väldigt många vinylskivor och funnit att de allra flesta vinyler före 1980 rullar av vid 30Hz. En vinyl som faktiskt är extrem. Inte förvånande är det Pink Floyd - Dark Side..., den rullar av vid 25Hz. Det har jag mätt med en FFT både på vinylen och på CD.

Edited by - gcs on 2008/11/02 00:13:41
Go to Top of Page

Pettersson
Member

441 Posts

Posted - 2008/11/04 :  11:27:32  Show Profile Send Pettersson a Private Message
Instämmer med marcus_ec
quote:
Marten


Oslagbara....

Ursäkta OT men denna skiva Ingvar Ahlberg
quote:
...helt fabulös skiva, (tack Janne)som heter The Weavers, Reunion at Carnegie Hall 1963, omnämnd här och där som en av de ljudmässigt bästa skivorna någonsin, den är fantastisk även musikaliskt tycker jag. Ett spår, Ramblin Boy, där Pete Seeger får hela publiken att sjunga med är perspektivmässigt...

var finns den att köpa någonstans? Hittar bara Reunion at Carnegie Hall 1955(på Ginza) och det är inte samma skiva vad jag förstår?

mvh

Marten svansen....mina åsikter är mina egna
Det är resan som är målet.......
Mina Spotify favoriter..pettersson
Gondul M + Audio Space KT-88 + keram-stativare

Edited by - Pettersson on 2008/11/04 11:28:50
Go to Top of Page

Ingvar.Ahlberg
300.000-klubben, Semester på egen begäran

1969 Posts

Posted - 2008/11/04 :  12:25:08  Show Profile Send Ingvar.Ahlberg a Private Message
quote:
var finns den att köpa någonstans? Hittar bara Reunion at Carnegie Hall 1955(på Ginza) och det är inte samma skiva vad jag förstår?

Hej
Nej det är inte samma, den heter reunion at carnegie hall 1963, inspelad på Vanguard och sedan återutgiven i begränsad upplaga på Analog Recordings som även gett ut den på CD, bör finnas på cdon.com
( CD-versionen sägs ha kanalerna omvända)

Ansvarig för och Designer bakom H.A.D Halland Audio Design.
Driver också The Vacuumed Cat co.
Go to Top of Page

Sundström
Member

745 Posts

Posted - 2008/11/04 :  12:32:27  Show Profile Send Sundström a Private Message
Jag ser fram emot några obj... ej jäviga kommentarer om mellanregisterhorn efter helgen. Men du, PetterP, kommer du kunna arbeta dej närmare ditt ljudideal med dina mellanregisterhorn (multicellerna + andra register) än vad bästa Marten klarar?

Marten-högtalare kanske låter mest äkta...eller elektrostater. Jag har inte lyssnat långa stunder på elektrostater och andra dipoler, men de har ibland känts för sterila...som att lyssna på hörlurar. Kanske var det subtonerna som saknades de gångerna.

Och skivtips är alltid intressant!

Edited by - Sundström on 2008/11/04 12:33:26
Go to Top of Page

drkim
Klubbmästare HKS

2647 Posts

Posted - 2008/11/04 :  13:02:42  Show Profile Send drkim a Private Message
Martin Logan Vantage

Mvh
Jocke

Med vänliga hälsningar
Jocke


Mitt system! Maila mig!
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.52 sekunder. Snitz Forums 2000