HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Hur låter er hifi? Min äger mig
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr

3091 Posts

Posted - 2007/11/23 :  07:39:52  Show Profile  Visit EuphoniC's Homepage Send EuphoniC a Private Message
quote:
Ju mer jag vinklar in en talare ju mer koncentrerat ljud kommer mot mig. Ju längre ut från sweetspot ju lägre nivå. Tittar vi då på hur mycket talaren sprider i sidled så rent teoretiskt bör reflexerna hamna närmare mig alternativt förbi mig

Rättar vi då upp talaren så går ljudet in i väggen bara nån meter framför högtalaren för att sedan ge helt andra reflektioner.

Ja det har du förstås rätt i och ljud som reflekteras så att det passerar dig kommer att ha längre väg innan det slutligen hittar till lyssningsposition vilket betyder mer tid och lättare för hjärnan at urskilja det som separat ljud samtidigt som det dämpas naturligt av andra ytor det möter på vägen, kanske rent av fler absorbenter.

Vi borde dock vara helt överens över vart den första reflektionerna finns eftersom detta är entydigt.

/Jonas


Hemma hos mig | Klubbmästare för HiFi Norr - Kontakta mig för mer information.
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2007/11/23 :  14:45:07  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
quote:
Vi borde dock vara helt överens över vart den första reflektionerna finns eftersom detta är entydigt.

Enligt dom lagar om reflektion som nu finns - Absolut



quote:
Detta gör mig lite nyfiken över vart du har placerat dina absorbent/diffusorer som du hade tänkt ha i första reflektionspunkten ..och om du har som praxis att flytta dessa när du vinklar om högtalarna.


Det här kan bli ett långt svar men jag håller det kort
Jag började intressera mig för akustik i mitten på 80 talet som studiolärling. Det var där jag lärde mig hur viktigt det är att ha ungefärlig koll på hur talarna sprider i sidled om man ska treata sitt rum.

Jag har satt upp grejerna där det i mina öron har funnits reflexer jag inte vill ha. Utgångspunkten har varit att plocka ner energin i rummet först. Fixa fram en jämn efterklang med en liten tilt mot dead end/live end

Sen har det lyssnats o testats o tillslut har en lösning kommit. Med Talon så hamnade det grejer spot on på första reflexen. Men jag plockade bort för mycket så en persienn hängdes framför så jag kunde justera det hela. Ännu längre bak sattes det upp grejer för att bryta upp dom reflektionerna helt o hållet. Om jag vinklade högtalarna mer eller mindre så justerades även grejerna på väggen. Låter konstigt för dig kanske men det påverkade helt klart återgivningen.

I taket satt det dacron ganska x-akt rakt över lyssnaren, gav ett mycket bättre resultat än att sätta det på förstareflexen. Dom skivorna sitter till o med kvar än för den sammanlagda efterklangens skull.

Med Canton digital behövdes det bara diffusering på sidoväggen nån meter bakom lyssnaren. Diskanten sitter som i ett koaxialelement en bit in i en 8" kon o antagligen påverkar det spridningen.


Med WLM har jag fått justera om i stort sätt allt Jag köpte dom av 2 anledningar, dom låter sanslöst bra och du nyttjar reflexerna för att sprida ljud. Alltså så ska man inte behandla sidoväggarna alls. Där sitter 2 diskanter i var talare som är riktade snett ut på sidorna i olika vinklar. Dom sitter inte i något horn men nått är där som gör att dom sprider ljudet väldigt smalt i sidled. Sätter man sig precis framför så är nästan all diskant helt borta.

Den ena går snett in i sidoväggen för att studsa o komma nån meter bakom mig. Den andra går nån meter framför lyssnaren snett ut på sidan.
Man har alltså inte någon diskant riktad emot dig alls
För att få till det så bör man följa WLM:s rekomendationer som är lite speciella. Avståndet mellan talarna ska vara 1½ ggr vad du har från dig till talarna. Tvärtom vad det brukar vara.
Och man måste använda jiggen för att kunna rikta in högtalarn rätt. För att justera den omslutande effekten dom ger så kan man justera avståndet till sidovägg fast överlag ska man vara relativt nära.





*edit*
Idag sitter det 2 dacronskivor i vart hörn bakom högtalarna 50-80 mm
Dom 2 skivorna i taket hänger lite bakom lyssningsposition
En 80 mm skiva är precis bakom lyssningspositionen men inte i öronhöjd. På diffusorerna står dom omgjorda skivorna jag innan hade på förstareflexen. Vet inte riktigt vad jag ska göra med dom idag

Uppe i taket bakom talarna o ut jäms med sidorväggarna sitter dom mindre svarta dämparna. Plockar fladdereko på ett superbt sätt

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD

Edited by - johan.björklund on 2007/11/23 15:00:50
Go to Top of Page

rolnor
Member

666 Posts

Posted - 2007/11/23 :  17:05:28  Show Profile Send rolnor a Private Message
Claes Ireland:

Jag hade tidigare ett par dipol-högtalare(Alòn Phalanx) och jämförde dom med ett par "vanliga" kabinetthögtalare (Sonus Faber Grand Piano)och upplevde att den "öppnare" ljudbilden från mina dipoler gav en helt överlägsen musikupplevelse. Jag har nu ett par Beolab 5 istället och med deras speciella "akustiska lins-teknologi" får jag också en väldigt öppen, stor ljudbild, en sweet-zone snarare än en sweet-spot.
Mina beolab 5 ingår i ett 5.1-system och jag gillar helt klart att lyssna på musik i 5.1, bäst är live konserter t.ex. Alison Kraus and Union Station som varit veckans skiva. Jag sitter nöjd!!!

rolnor
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.33 sekunder. Snitz Forums 2000