HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 Hur funkar det? (del 2)
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2009/07/26 :  17:20:55  Show Profile Send huzze a Private Message
Måste väl bero på att materialets temperatur förändras, den går ju ner när du rör om eller dricker ur koppen.
Go to Top of Page

Roq
RödaTråden Vinnare

2892 Posts

Posted - 2009/07/26 :  22:39:21  Show Profile Send Roq a Private Message
...men ändras temperaturen i koppen verkligen så fort?

Här snackar vi ju rätt rejäla tonhöjningar under bara några sekunder med en (som jag tänker mig) relativt konstant varm vätska som ändå väl har en viss temperatur-"tröghet"?
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2009/07/27 :  20:47:32  Show Profile Send huzze a Private Message
Men att snabbt hälla i varm vätska i en kopp måste väl skapa spänningar som den vill stabilisera?
Go to Top of Page

Roq
RödaTråden Vinnare

2892 Posts

Posted - 2009/07/27 :  22:48:49  Show Profile Send Roq a Private Message
Jo det blir säkert spänningar men varför "nollställs" ljudet då till en längre frekvens bara man rör om? Temperaturen i vätskan eller koppen/muggen ändras väl inte så dramatiskt?

Jag tror på luftbubblor som ökar resonansvolymen. Bubblorna stiger sen gradvis till ytan. När man rör om fördelas bubblorna över hela volymen igen.

Tycker det kan stämma eftersom jag har för mig att effekten är större i vätskor med något löst i vätskan (choklad, snabbkaffe) jämfört med te eller bara vatten. Här tänker jag att effekten lättare uppkommer då luftbubblor lättare bildas på en yta (partiklar).

Sen tror jag effekten är större när man värmt i en mikro än på platta.
När man värmer i mikro sker väl inte samma konvektion och följaktligen har inte den vätskan "bubblat ur sig" lika mycket under uppvärmnningen som den som värmts på platta och därför borde den förstnämnda innehålla mer bubblor.
Go to Top of Page

bmxx
Member

256 Posts

Posted - 2009/08/02 :  14:30:33  Show Profile Send bmxx a Private Message
hm, jag har plågat mina fika-kamrater med denna fråga i över tio år nu men har ännu inte fått en godtagbar förklaring.

tesen med bubblorna är ju intressant, men varför låter det helt dött ibland även om koppen är nyligen påfylld?

och varför låter det inte om vissa koppar och glas?

sedan tror jag inte att effekten blir större i micro, snarare tvärt om, kan inte komma ihåg att jag upplevt fenomenet efter upphettning i micro?? det måste undersökas närmare

återkommer efter test..

Å för er som inte trodde att det skulle bli nå mer rock... NU JÄVLAR BLIR DET MER ROCK! - bob hund, hultan -99
Go to Top of Page

bmxx
Member

256 Posts

Posted - 2009/08/02 :  14:49:28  Show Profile Send bmxx a Private Message
ok, då har jag lite mer info:

körde ett ölglas i micron, storlek pint. "fenomenet" fanns inte där direkt efter att vattnet blivit varmt men efter någon minut med en påse roibos av märket twinings så kunde jag höra skillnader i frekvens vid knackningar.
glasets kanter var vid båda test tillfällena täckta med bubblor??

så "fenomenet" finns även vid upphettning i micro, man måste bara vänta lite

Å för er som inte trodde att det skulle bli nå mer rock... NU JÄVLAR BLIR DET MER ROCK! - bob hund, hultan -99
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.31 sekunder. Snitz Forums 2000