Author |
Topic |
Ryssen
100.000-klubben
8623 Posts |
Posted - 2008/01/03 : 21:47:38
|
Ett högst amatörmässigt utlåtande från mig.. Kan det vara så att som vilken hantverkare som hellst har pizzabagarna ett noga utprovat recept.Eller så kan det ju oxå vara en vanesak. |
Learning by burning.. You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
|
|
|
Magils
Member
7061 Posts |
Posted - 2008/01/03 : 22:06:00
|
edit2: För att besvara frågan också....Jag anser att skillnaden ligger i tomatsåsen, ostval och att man använder jäsdeg. Ugnen påverkar genom sin torra hetta, men i mindre grad än man kan tro.
------------------------
Det är ju stooor skillnad....till hemgjordas fördel i jämförelse med fettdrypande köpeskladd.
Gör egen deg.... 2 dl ljummet vatten (37-38 grader ) 1/2 paket jäst som rörs/smälts ner i vattnet en skvätt olja ( 1 msk) 1/2 tsk salt 5 dl mjöl Arbeta ihop och jäs i 30 min...
God sås... 1 mindre gul lök 1/2 msk olja 1 burk finkrossade tomater (400g) 1/2 tsk salt 1/2 tsk sv.peppar 1/2 tsk basilika 1/2 tsk oregano 1 krossad vitlöksklyfta
Allt kokas ihop och får svalna.
Jag brukar göra en hel plåt på detta, inte riktigt all sås går åt.
Sedan på med Skinka, svamp, ananas, feferoni, oliver etc..sedan 1-2 mozzarellaostar som smulas samt lite riven cheddar 2-3 dl...
225 grader 10-15 minuter...
edit: Denna kanske skulle in under "posta dina recept"? |
- Det finns inget problem som är större än lösningen..
- Hemma hos...http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=54225 |
Edited by - Magils on 2008/01/03 22:11:13 |
|
|
Roq
RödaTråden Vinnare
2892 Posts |
Posted - 2008/01/03 : 23:26:02
|
Ryssen: Precis vad jag kunde tänka mig också men är det helheten eller är det nån speciell av de olika delarna eller tillagningen av pizzan som bidrar till en större del till pizzans smak? Det kanske "sitter i händerna"?
Magils: Jag är ännu inte så bra på hemgjord pizza och minnnena jag har av detta sträcker sig 20 år tillbaka till hemkunskapen i skolan där pizzan bara smakade tråkig tomat. Än så länge slår köpepizzan mina hemgjorda men jag håller med om att de fettdrypande går bort! Det gäller att hitta "sitt pizzaställe".
Trevligt med recept också! Ser att såsen var väldigt lik den jag gjorde idag och den blev mycket godare än minnena av hemkunskapen... Vi körde dessutom cheddarost, champinjoner, lite pinjenötter och lufttorkad (svensk) skinka. Gott men jag hade på lite för mycket ost.
edit: Det där med blandning av både cheddar och Mozarella är det nåt pizzabagarna kör med? Deras ost blir ofta mer smält (och ibland äckligt rinnig) medan den egna osten ofta mer blir "gratinerad". Hade ingen plan med cheddar idag utan det var den som fanns hemma.
|
Edited by - Roq on 2008/01/03 23:28:28 |
|
|
Ryssen
100.000-klubben
8623 Posts |
Posted - 2008/01/03 : 23:47:07
|
quote: Det kanske "sitter i händerna"?
Ja,det gör det nog hos hantverkare. Jag brukar sitta på händerna.. Sen hittar man ju sitt favorit modell som innehåller,förhoppningsvis,helheten. |
Learning by burning.. You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
|
|
|
Magils
Member
7061 Posts |
Posted - 2008/01/04 : 00:25:11
|
Jag hoppas inte en viss smak på en pizza sitter i händerna s.a.s .... urk!
Vet ej vad Pizzabagarna kör med, men Mozzarella används ju nere i hemlandet...man skall dock vara försiktig, för vräker man på mozza, så blir pizzan blöt av vasslen. |
- Det finns inget problem som är större än lösningen..
- Hemma hos...http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=54225 |
|
|
Roq
RödaTråden Vinnare
2892 Posts |
Posted - 2008/05/16 : 10:25:30
|
15. Varför suger disktrasan upp bättre när den är blöt? Det gör ju inte ett blött rispapper t.ex. |
|
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2008/05/16 : 11:09:03
|
Det är inte bara så att det tar lite längre tid för den torra disktrasan ? OM du lägger den torra trasan över vattnet, så borde den väl suga upp det efter "ett tag" ?! |
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben
10180 Posts |
Posted - 2008/05/16 : 11:22:12
|
Är det bara lite vatten, som stänk på en diskbänk så lär man få vänta tills det dunstat.
Mitt svar blir enklare. Rispappret blir fort mättat. Disktrasan klarar av att absorbera mera, men bör ju ändå vridas ur.
Ursprungsfrågan är dock knepigare, kanske har det att göra med hur fibrerna är packade? En torr disktrasa är ju tunnare än en urvriden. |
|
|
Claes_Ireland
Member
2146 Posts |
Posted - 2008/05/17 : 17:12:57
|
Fåglarna igen då, tänk fiskstim, de simmar ju verkligen inte välordnat, där är det bara för att förvirra fienden.
Så, det planlösa är samma som fiskstimmet?
Somligt flockflygande går ju dock ordnat till, då är det väl för att spara energi, det är effektivt. Så, på något bissart sätt så sparar de och överlever mer genom ordnad flykt, än vad de blir "lättare" att attackera för rovfågel?
Är det kanske så att flyttfåglar flyger i "ordnad" flock. Stannakvarfåglar flyger lite oordnat, mer skydd mot rovfågel? Nu flummar jag friskt här.
|
Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
|
|
|
ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben
8776 Posts |
Posted - 2008/05/17 : 17:17:11
|
Det är nog bra mycket lättare för rovfågeln att ta byten som befinner sig på marken... |
Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!HiFiForum.nu's Artikelregister | Regler |
|
|
Mc Square
Member
3723 Posts |
Posted - 2008/05/17 : 17:39:02
|
quote: Mc Dåånalds och dess lik(ar) tjänar mest på pommes frites, eller peommes somm den kallas här
Måste faktiskt bara påpeka att det är lite felaktigt påstående,det är faktiskt läsken dem tjänar mest på...iallafall enligt min bror som jobbat på McD. |
Som audiofil får du inte dra dig för att göra sånt som kan vara livsfarligt... -->Mitt system EoJeud - A better snack!
"220 volt för att det kittlar så skönt" |
|
|
Magils
Member
7061 Posts |
|
huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben
10180 Posts |
Posted - 2008/05/18 : 01:53:03
|
quote: det är faktiskt läsken dem tjänar mest på
Yepp.
quote: kapillärkraften, men kan inte bevisa
Ungefär enligt min beskrivning
|
|
|
Gaffa
fd. Mabuse
1455 Posts |
|
Roq
RödaTråden Vinnare
2892 Posts |
Posted - 2008/08/02 : 22:44:03
|
Tack för den lektionen Gaffa!
quote: Disktrasan, tror det har att göra med kapillärkraften, men kan inte bevisa
Magils och huzze: Jo, ungefär så tänkte jag också att det borde ha med den att göra men varför gäller inte det rispappret då? :-) |
|
|
Roq
RödaTråden Vinnare
2892 Posts |
Posted - 2008/08/02 : 22:44:53
|
16. Vad är egentligen den där "kosan" som man styr?
"Vi styr kosan mot..." - ja, vad är "kosan" för nåt? |
|
|
Magils
Member
7061 Posts |
|
ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben
8776 Posts |
Posted - 2008/08/02 : 23:05:53
|
ur NEO:
ko`sa subst. ;n kosor Ordled: kos-an 3 (i vissa uttr.) färd(väg): styra ~n mot Danmark; ställa ~n söderut Hist.: sedan 1526; se kos
kos subst., ingen böjning, n-genus 3 (i vissa uttr.) väg (bort): gå sin ~; han stack sin ~ Hist.: sedan 1534; trol. via lågty. av eng. course el. fra. course 'kurs'; jfr kurs |
Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!HiFiForum.nu's Artikelregister | Regler |
|
|
Roq
RödaTråden Vinnare
2892 Posts |
Posted - 2008/08/03 : 01:32:55
|
Jaha, kommer från engelskans "course" troligen. Där ser man. Tackar! |
|
|
Gaffa
fd. Mabuse
1455 Posts |
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2008/08/21 : 06:57:41
|
Det är ju inte helt ovanligt att magen kurar till lite när vaknar och är lite små hungrig.
Vad är det som orsakar/skapar detta ljud, (som ibland nästan kan väcka döda)???
|
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben
10180 Posts |
Posted - 2008/08/21 : 08:14:01
|
Luft i tarmarna |
|
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2008/08/21 : 08:23:25
|
Då kommer följdfrågan, vad är det som gör att luften kan orsaka detta "oväsen" :) |
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
Magils
Member
7061 Posts |
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2008/08/21 : 13:04:04
|
quote: Det skedde trots allt ett ganska stort språkutbyte mellan Norden och England under tidiga medeltiden.
Window-Vindue Öga mot vinden kanske... M |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
|
Topic |
|