HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 Hur funkar det? (del 2)
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Ryssen
100.000-klubben

8623 Posts

Posted - 2008/01/03 :  21:47:38  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message
Ett högst amatörmässigt utlåtande från mig..
Kan det vara så att som vilken hantverkare som hellst har pizzabagarna ett noga utprovat recept.Eller så kan det ju oxå vara en vanesak.

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

Magils
Member

7061 Posts

Posted - 2008/01/03 :  22:06:00  Show Profile  Visit Magils's Homepage Send Magils a Private Message
edit2: För att besvara frågan också....Jag anser att skillnaden ligger i tomatsåsen, ostval och att man använder jäsdeg. Ugnen påverkar genom sin torra hetta, men i mindre grad än man kan tro.

------------------------

Det är ju stooor skillnad....till hemgjordas fördel i jämförelse med fettdrypande köpeskladd.

Gör egen deg....
2 dl ljummet vatten (37-38 grader )
1/2 paket jäst som rörs/smälts ner i vattnet
en skvätt olja ( 1 msk)
1/2 tsk salt
5 dl mjöl
Arbeta ihop och jäs i 30 min...

God sås...
1 mindre gul lök
1/2 msk olja
1 burk finkrossade tomater (400g)
1/2 tsk salt
1/2 tsk sv.peppar
1/2 tsk basilika
1/2 tsk oregano
1 krossad vitlöksklyfta

Allt kokas ihop och får svalna.

Jag brukar göra en hel plåt på detta, inte riktigt all sås går åt.

Sedan på med Skinka, svamp, ananas, feferoni, oliver etc..sedan 1-2 mozzarellaostar som smulas samt lite riven cheddar 2-3 dl...

225 grader 10-15 minuter...

edit: Denna kanske skulle in under "posta dina recept"?

- Det finns inget problem som är större än lösningen..

- Hemma hos...http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=54225

Edited by - Magils on 2008/01/03 22:11:13
Go to Top of Page

Roq
RödaTråden Vinnare

2892 Posts

Posted - 2008/01/03 :  23:26:02  Show Profile Send Roq a Private Message
Ryssen: Precis vad jag kunde tänka mig också men är det helheten eller är det nån speciell av de olika delarna eller tillagningen av pizzan som bidrar till en större del till pizzans smak? Det kanske "sitter i händerna"?

Magils: Jag är ännu inte så bra på hemgjord pizza och minnnena jag har av detta sträcker sig 20 år tillbaka till hemkunskapen i skolan där pizzan bara smakade tråkig tomat.
Än så länge slår köpepizzan mina hemgjorda men jag håller med om att de fettdrypande går bort! Det gäller att hitta "sitt pizzaställe".

Trevligt med recept också! Ser att såsen var väldigt lik den jag gjorde idag och den blev mycket godare än minnena av hemkunskapen...
Vi körde dessutom cheddarost, champinjoner, lite pinjenötter och lufttorkad (svensk) skinka. Gott men jag hade på lite för mycket ost.

edit: Det där med blandning av både cheddar och Mozarella är det nåt pizzabagarna kör med? Deras ost blir ofta mer smält (och ibland äckligt rinnig) medan den egna osten ofta mer blir "gratinerad".
Hade ingen plan med cheddar idag utan det var den som fanns hemma.

Edited by - Roq on 2008/01/03 23:28:28
Go to Top of Page

Ryssen
100.000-klubben

8623 Posts

Posted - 2008/01/03 :  23:47:07  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message
quote:
Det kanske "sitter i händerna"?


Ja,det gör det nog hos hantverkare.
Jag brukar sitta på händerna..
Sen hittar man ju sitt favorit modell som innehåller,förhoppningsvis,helheten.

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

Magils
Member

7061 Posts

Posted - 2008/01/04 :  00:25:11  Show Profile  Visit Magils's Homepage Send Magils a Private Message
Jag hoppas inte en viss smak på en pizza sitter i händerna s.a.s .... urk!

Vet ej vad Pizzabagarna kör med, men Mozzarella används ju nere i hemlandet...man skall dock vara försiktig, för vräker man på mozza, så blir pizzan blöt av vasslen.

- Det finns inget problem som är större än lösningen..

- Hemma hos...http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=54225
Go to Top of Page

Roq
RödaTråden Vinnare

2892 Posts

Posted - 2008/05/16 :  10:25:30  Show Profile Send Roq a Private Message
15. Varför suger disktrasan upp bättre när den är blöt?
Det gör ju inte ett blött rispapper t.ex.
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2008/05/16 :  11:09:03  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Det är inte bara så att det tar lite längre tid för den torra disktrasan ?
OM du lägger den torra trasan över vattnet, så borde den väl suga upp det efter "ett tag" ?!

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2008/05/16 :  11:22:12  Show Profile Send huzze a Private Message
Är det bara lite vatten, som stänk på en diskbänk så lär man få vänta tills det dunstat.

Mitt svar blir enklare. Rispappret blir fort mättat. Disktrasan klarar av att absorbera mera, men bör ju ändå vridas ur.

Ursprungsfrågan är dock knepigare, kanske har det att göra med hur fibrerna är packade? En torr disktrasa är ju tunnare än en urvriden.
Go to Top of Page

Claes_Ireland
Member

2146 Posts

Posted - 2008/05/17 :  17:12:57  Show Profile Send Claes_Ireland a Private Message
Fåglarna igen då, tänk fiskstim, de simmar ju verkligen inte välordnat, där är det bara för att förvirra fienden.

Så, det planlösa är samma som fiskstimmet?

Somligt flockflygande går ju dock ordnat till, då är det väl för att spara energi, det är effektivt. Så, på något bissart sätt så sparar de och överlever mer genom ordnad flykt, än vad de blir "lättare" att attackera för rovfågel?

Är det kanske så att flyttfåglar flyger i "ordnad" flock. Stannakvarfåglar flyger lite oordnat, mer skydd mot rovfågel? Nu flummar jag friskt här.


Sweden->Ireland->Australia->Ireland->...Sweden...Glad to be back
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2008/05/17 :  17:17:11  Show Profile Send ztenlund a Private Message
Det är nog bra mycket lättare för rovfågeln att ta byten som befinner sig på marken...

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler
Go to Top of Page

Mc Square
Member

3723 Posts

Posted - 2008/05/17 :  17:39:02  Show Profile  Visit Mc Square's Homepage Send Mc Square a Private Message
quote:
Mc Dåånalds och dess lik(ar) tjänar mest på pommes frites, eller peommes somm den kallas här


Måste faktiskt bara påpeka att det är lite felaktigt påstående,det är faktiskt läsken dem tjänar mest på...iallafall enligt min bror som jobbat på McD.

Som audiofil får du inte dra dig för att göra sånt som kan vara livsfarligt...
-->Mitt system
EoJeud - A better snack!

"220 volt för att det kittlar så skönt"
Go to Top of Page

Magils
Member

7061 Posts

Posted - 2008/05/17 :  21:40:51  Show Profile  Visit Magils's Homepage Send Magils a Private Message
Disktrasan, tror det har att göra med kapillärkraften, men kan inte bevisa.

- Det finns inget problem som är större än lösningen..

- Hemma hos...http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=54225
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2008/05/18 :  01:53:03  Show Profile Send huzze a Private Message
quote:
det är faktiskt läsken dem tjänar mest på
Yepp.

quote:
kapillärkraften, men kan inte bevisa
Ungefär enligt min beskrivning

Go to Top of Page

Gaffa
fd. Mabuse

1455 Posts

Posted - 2008/05/20 :  03:47:38  Show Profile  Visit Gaffa's Homepage Send Gaffa a Private Message
quote:
Fruktens död inträffar väl när det kopplas från moderträdet/plantan.

Jag håller inte med, av flera orsaker.
Om frukten dog när det kopplas från moderplantan skulle den inte kunna slå rot (jämför ett avhugget finger som kan sys tillbaka till och med en timma efter avhuggning, och sticklingar som slår rot). Växter har relativt låg ämnesomsättning jämfört med djur, det innebär att näringsämnen kan lagras i depåer i fruktkroppen och underhålla växtens liv under lång tid. Det förklarar varför frukterna fortsätter att mogna efter man plockat dem. Skalet på de flesta frukterna som äpplen och tomater hindrar också avdunstning, så det finns gått om vätska när frukten separeras från moderplantan.

Skeptic Friends Network
"When the going gets tough, the tough get duct-tape..."

"När Höginkomsttagarna kallar sig arbetarparti måste även sagoboksförfattarna ana nya läskretsar..." - Arne Anka
Go to Top of Page

Roq
RödaTråden Vinnare

2892 Posts

Posted - 2008/08/02 :  22:44:03  Show Profile Send Roq a Private Message
Tack för den lektionen Gaffa!

quote:
Disktrasan, tror det har att göra med kapillärkraften, men kan inte bevisa


Magils och huzze: Jo, ungefär så tänkte jag också att det borde ha med den att göra men varför gäller inte det rispappret då? :-)
Go to Top of Page

Roq
RödaTråden Vinnare

2892 Posts

Posted - 2008/08/02 :  22:44:53  Show Profile Send Roq a Private Message
16. Vad är egentligen den där "kosan" som man styr?

"Vi styr kosan mot..." - ja, vad är "kosan" för nåt?
Go to Top of Page

Magils
Member

7061 Posts

Posted - 2008/08/02 :  23:02:36  Show Profile  Visit Magils's Homepage Send Magils a Private Message
riktning eller färdväg....men det skulle ju vara kul och veta vart ordet kommer ifrån och likaså "smet sin kos"

- Det finns inget problem som är större än lösningen..

- Hemma hos...http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=54225
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2008/08/02 :  23:05:53  Show Profile Send ztenlund a Private Message
ur NEO:

ko`sa subst. ;n kosor
Ordled: kos-an
3 (i vissa uttr.) färd(väg): styra ~n mot Danmark; ställa ~n söderut
Hist.: sedan 1526; se kos


kos subst., ingen böjning, n-genus
3 (i vissa uttr.) väg (bort): gå sin ~; han stack sin ~
Hist.: sedan 1534; trol. via lågty. av eng. course el. fra. course 'kurs'; jfr kurs

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler
Go to Top of Page

Roq
RödaTråden Vinnare

2892 Posts

Posted - 2008/08/03 :  01:32:55  Show Profile Send Roq a Private Message
Jaha, kommer från engelskans "course" troligen. Där ser man. Tackar!
Go to Top of Page

Gaffa
fd. Mabuse

1455 Posts

Posted - 2008/08/05 :  16:33:36  Show Profile  Visit Gaffa's Homepage Send Gaffa a Private Message
Eller så kommer engelskans "course" från skandinaviskan. Det skedde trots allt ett ganska stort språkutbyte mellan Norden och England under tidiga medeltiden.

Skeptic Friends Network
"When the going gets tough, the tough get duct-tape..."

"När Höginkomsttagarna kallar sig arbetarparti måste även sagoboksförfattarna ana nya läskretsar..." - Arne Anka
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2008/08/21 :  06:57:41  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Det är ju inte helt ovanligt att magen kurar till lite när vaknar och är lite små hungrig.

Vad är det som orsakar/skapar detta ljud, (som ibland nästan kan väcka döda)???

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2008/08/21 :  08:14:01  Show Profile Send huzze a Private Message
Luft i tarmarna
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2008/08/21 :  08:23:25  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Då kommer följdfrågan, vad är det som gör att luften kan orsaka detta "oväsen" :)

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

Magils
Member

7061 Posts

Posted - 2008/08/21 :  08:26:01  Show Profile  Visit Magils's Homepage Send Magils a Private Message
Kompression

- Det finns inget problem som är större än lösningen..

- Hemma hos...http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=54225
Go to Top of Page

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2008/08/21 :  13:04:04  Show Profile Send mace a Private Message
quote:
Det skedde trots allt ett ganska stort språkutbyte mellan Norden och England under tidiga medeltiden.


Window-Vindue
Öga mot vinden kanske...
M

mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.33 sekunder. Snitz Forums 2000