HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Uppraderingsdags, Börja i vilken ände?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Pierre
Starting Member

22 Posts

Posted - 2007/11/17 :  17:54:17  Show Profile Send Pierre a Private Message
Ett nytt M-audio Audiophile USB kostar ungefär 1500 kr inkl. frakt. Brukar inte gilla att köpa saker begagnat, men vissa saker kanske är okey.
Monitorer och ett externt ljudkort vore det bästa rent storleksmässigt. King Rex förstärkaren ser ju riktigt bra ut, men kostar lite mer i slutändan tillsammans med ljudkort om man jämför med ett par monitorer + ljudkort.
Visserligen borde jag ju välja det som passar mig "bäst". Har dock aldrig lyssnat på monitorer och är inte så påläst om dem.
Tack !

Gale 3030 | Technics SU-X101 Amp och SL-PD867 CD-växlare
Go to Top of Page

OcA
Member

2184 Posts

Posted - 2007/11/17 :  19:19:41  Show Profile Send OcA a Private Message
Ta och gå till närmaste musikaffär och tag med ett par skivor som du kan utan och innan. Lyssna sedan igenom ett antal monitorer som passar dig rent prismässigt för att få lite koll på ljudkvaliteter och skillnader.

Musikaffärerna har även väldigt bra ljudkort att sälja till dig och de kan verkligen de här grejerna.

Att lyssna på närfältsmonitor kan vara lite annorlunda om man är van vid vanlig 2-kanalslyssning. Frågan är vilken typ av monitor du ska köpa? Finns en rad olika användningsområden för dem och ljudet varierar rätt mycket. En ren mixningsmonitor är väldigt rak i frekvensgång och kan upplevas som lite blodfattig i ljudet, men är extremt rena oftast. Väldigt neutrala och detaljerade, men kan kännas "nakna" i ljudet jämfört med en hi-fi högtalare.
Be om råd och hjälp i butiken, de kan guida dig rätt!

Som du nu använder din stereo kommer du tyvärr aldrig att få ett bra ljud eftersom du sitter för nära. Inte ens ett system för 100.000 kronor skulle låta bra under de förutsättningar som råder hos dig...

SÅ jag vidhåller att aktiv monitorer som passar din smak plus ett vettigt USB-ljudkort kommer att få dig mer än nöjd!

Är butiken du besöker riktigt bra rent servicemässigt brukar man få låna hem och prova, vilket jag starkt rekommenderar eftersom all ljudutrustning låter olika i olika rum. Att lyssna i butik ger endast en liten fingervisning om hur ljudet kommer bli hemma hos dig.

Sedan finns det oändliga möjligheter med att använda en dator som källa. Du kan tex använda dig av datorn som rumskompenserare, använda en mjukvaru EQ osv osv...

Testa att titta på www.musikborsen.se samt www.jam.se för att få en fingervisning om vad som finns att köpa!

Har själv arbetat mycket i studio och har rätt bra kläm på just studioprylar och hur de låter, så vill du ha mer tips kan du alltid dra ett PM så kanske jag kan hjälpa dig vidare?

Lycka till - det kommer bli kanon!

Dator -> Sony TA9000ES -> Mackie M1400x2 -> JBL! LS60 + dubbla tappade horn = konsert hemma!

Edited by - OcA on 2007/11/17 19:21:47
Go to Top of Page

Pierre
Starting Member

22 Posts

Posted - 2007/11/17 :  21:44:56  Show Profile Send Pierre a Private Message
Blir till att åka in till Jam och Musikbörsen dag när jag får tid och prata lite med dem Har ju turen att just bo i sthlm där dessa ligger. Ska inte ha monitorn till att "granska" musik eller mixar som man vanligtvis vill kunna göra i en studio antar jag, utan den ska helst vara så nära en hifi högtalare som möjligt om man säger så.
Något märke man ska/borde kolla lite extra på? Är i prisklass 2500-3000 kr ungefär för högtalare. Ljudkort beror på lite vad de på jam/musikbörsen tipsar om, men helst inte mycket mer än 800 kr.

Frågan kvarstår... Vad kan man få för min nuvarande anlägging tro? Jag har inte bara det i signaturen utan även kassettdeck och tuner-enhet. Extra är även 2 eventuella basrör (Bazookas) som jag har ståendes i garderoben pga jag tyckte det blev för bullrigt ljud med dem.

Återigen tack för alla tips och synpunkter!

Gale 3030 | Technics SU-X101 Amp och SL-PD867 CD-växlare

Edited by - Pierre on 2007/11/17 21:45:35
Go to Top of Page

OcA
Member

2184 Posts

Posted - 2007/11/17 :  21:52:21  Show Profile Send OcA a Private Message
Tycker inte du ska fixera dig på några märken innan du lyssnat... Är lätt att gå in med förutfattade meningar då. Lyssna och känn efter vilka högtalare som passar din smak.

Gale är ju rätt alerta och rappa i anslaget, dessutom inte särskillt "tunga" i basen vilket jag tror gör att du kommer ha lätt att anpassa dig till monitorljudet utan problem.

Finns rätt mycket man kan hitta för runt 3000 spänn, men tänk på att priser för monitorer oftast är per styck och inte per par som i hi-fi världen.

Finns även monitorer med inbyggd DAC så man kan köra digitalt direkt till högtalarna. Kan kanske vara en kul grej att prova? Enda du behöver då är ett ljudkort med bra digitaldel och schysst coaxutgång.

Angående priser på din befintliga utrustning är det inget jag har större koll på då jag inte vet vad grejerna kostade nya. Finns säkert andra som har bättre kläm på det.

Dator -> Sony TA9000ES -> Mackie M1400x2 -> JBL! LS60 + dubbla tappade horn = konsert hemma!
Go to Top of Page

Pierre
Starting Member

22 Posts

Posted - 2007/11/17 :  22:01:01  Show Profile Send Pierre a Private Message
Tack igen :)
Gillar ljudet i mina gale, saknar bara lite bas på lägre volymer. Tack för tipset angående styckpriset
Tyvärr är detta en investering som troligen kommer ske runt jul då jag inte har pengar nog till både ljudkort och högtalare. Skulle kunna lägga ut till ett ljudkort som det är nu i alla fall
"Enda du behöver då är ett ljudkort med bra digitaldel och schysst coaxutgång." Hmm, jag är verkligen lost i detta med olika typer av kontaktdon och annat Finns detta hos USB ljudkort då jag mestadels är ute efter ett sådant då det är mer "allsidigt" så att säga.
Tänkte bara fråga, kommer studiomonitorer för runt 2000-3000 kr låta/vara bättre än den anläggningen jag har idag teoretiskt sett. Oberoende på lyssningsplacering osv.

Tack!

Gale 3030 | Technics SU-X101 Amp och SL-PD867 CD-växlare

Edited by - Pierre on 2007/11/17 23:18:11
Go to Top of Page

OcA
Member

2184 Posts

Posted - 2007/11/18 :  01:14:37  Show Profile Send OcA a Private Message
Är ju svårt att säga hur det kommer låta. Finns rätt många variabler som är avgörande, men min gissning är att med aktiva närfältsmonitorer och ett vettigt ljudkort kommer du få ett bättre ljud än vad du har idag. Med tanke på vart du sitter och lyssnar så tror jag mer på monitorer än vad jag tror på att uppgradera anläggningen med "vanliga" hifi-prylar. Känner du att du saknar bas kan du enkelt koppla in en sub i ett monitorsystem. Finns bra och passande subbar för monitorer från runt 2000 och uppåt. Finns även rena 2.1 system (subba och monitorer) att köpa.
Jag tror dock att det kommer räcka gott med monitorer till att börja med.
En annan fördel med aktiva monitorer är att förstärkarna och byggda för just de element och den lådan som högtalaren består av. Det är alltså rätt matchat från början. Nackdelen är ju att du inte kan uppgradera på samma sätt, utan då får man byta högtalare. Men köper du rätt från början behöver du nog inte bekymra dig!

Om monitorerna har inbyggd DAC betyder det att högtalarna kodar av det digitala ljudet istället för att ditt ljudkort gör det. Om det blir bättre eller sämre beror på hur ljudkortet är konstruerat och vilka DAC'ar som sitter i högtalarna. Detta kan du prova när du sticker ner till affären och provlyssnar. De har också koll på alla typer av kontakter och kopplingar, så det är bara att fråga på när du är där. Ingen fråga är för tokig för att ställa!

Dator -> Sony TA9000ES -> Mackie M1400x2 -> JBL! LS60 + dubbla tappade horn = konsert hemma!
Go to Top of Page

Pierre
Starting Member

22 Posts

Posted - 2007/11/18 :  16:20:43  Show Profile Send Pierre a Private Message
Tack för all info!
Får åka in till butikerna och prata lite med dem vad det gäller lämpligt ljudkort beroende på vad för monitorer jag gillar. Är DAC en fördel? Värt att lägga lite extra för att ev. slippa byta upp sig senare?
Tack!

Gale 3030 | Technics SU-X101 Amp och SL-PD867 CD-växlare
Go to Top of Page

OcA
Member

2184 Posts

Posted - 2007/11/18 :  23:27:43  Show Profile Send OcA a Private Message
Nja, jag skulle nog inte köpa billigare monitorer med inbyggd DAC. Tycker man låser sig lite för mycket då. Lägg hellre pengar på ett par bättre monitorer utan DAC och ett bra ljudkort är mitt förslag. Senare går det ju att uppgradera med en separat DAC om man så skulle vilja. Eller ett bättre ljudkort. De ljudkorten som finns idag har oftast väldigt bra DAC'ar om man ser till komponenterna i dem. Satsa på ett M-Audio tex och ett par monitorer för en 3000 spänn så kommer du få kanonljud för pengarna.

Det ljudkortet jag har (äldre Audigy) piskar min gamla Denon 1550AR så det stänker om det. Har även provat en NAD S500i hemma och datorn presterar bättre ljud än NAD'en...
Men då är det Kernel-bypass och lossless WMA-format som gäller. Med mp3 osv blir det givetvis en annan femma.

Detaljering, dynamik, separation och stor ljudbild är min burk expert på... Men jag funderar starkt på att byta upp mig till ett bättre ljudkort vad det lider. Finns mycket välljud att hämta där för extremt små pengar om vi pratar hi-fi valuta...

Dator -> Sony TA9000ES -> Mackie M1400x2 -> JBL! LS60 + dubbla tappade horn = konsert hemma!
Go to Top of Page

Pierre
Starting Member

22 Posts

Posted - 2007/11/19 :  07:42:58  Show Profile Send Pierre a Private Message
Okey, som sagt får jag ta en sväng förbi affärerna någon dag.
Vad har du för program som konverterar till WMA-lossless format? Får försöka fixa samligen i det förmatet då, även fast de blir rätt stora
Nu saknas bara lite av kapitalet, men det kommer frammåt jul eller så. Får nöja mig med att provlyssna ett tag
Tack för all hjälp!

Gale 3030 | Technics SU-X101 Amp och SL-PD867 CD-växlare
Go to Top of Page

OcA
Member

2184 Posts

Posted - 2007/11/19 :  08:05:09  Show Profile Send OcA a Private Message
Jag kör windows media player som konverterar. Är busenkelt! In med skivan, media player letar upp all info om skivan och låtarna och taggar dem, man trycker på kopiera (förutsatt att man ställt in programmet att köra lossless, det gör man i inställningsmenyn) och sedan är det klart! Tar ingen tid alls!

En extern disk skulle kunna lösa dina lagringsproblem, de kostar inte alltför mycket...

En "normal" skiva blir mellan 2-500 mb stor när man kör wma lossless.

Dator -> Sony TA9000ES -> Mackie M1400x2 -> JBL! LS60 + dubbla tappade horn = konsert hemma!
Go to Top of Page

Pierre
Starting Member

22 Posts

Posted - 2007/11/19 :  16:27:38  Show Profile Send Pierre a Private Message
Okey tack!
Hmm, det plockar på i pengaväg. Monitorer 2-3000 kr, ljudkort, 500-1500 kr, extern hdd 900 kr. Får börja med monitorer och ljudkort och spela det jag har, för att senare köpa extern hdd.

Gale 3030 | Technics SU-X101 Amp och SL-PD867 CD-växlare
Go to Top of Page

n0p
Member

1047 Posts

Posted - 2007/11/19 :  18:30:03  Show Profile Send n0p a Private Message
Med tanke på att du bor i Sthlm och har rätt nära till Ino Audio så är ett tips att boka en träff med Öhman och lyssna på ett par piP.


Exit Planet Dust
Go to Top of Page

Pierre
Starting Member

22 Posts

Posted - 2007/11/19 :  22:16:07  Show Profile Send Pierre a Private Message
Funderade på ett par piP förut, men kräver inte de ganska mycket förstärkare/är känsliga vad det gäller placering? Hittade aldrig heller något pris på dem, någon som vet?
Frågan är bara hur de blir eftersom jag sitter såpass nära. Antar att de inte är några närfältsmonitorer?
Ska i alla fall åka in till Jam och Musikbörsen och lyssna på lite monitorer kommande Onsdag
tack

Gale 3030 | Technics SU-X101 Amp och SL-PD867 CD-växlare

Edited by - Pierre on 2007/11/21 21:52:53
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2007/11/21 :  22:08:37  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
pIP är väl snälla för förstärkare vad jag har förstått, men kräver en uppställning NÄRA väggen bakom dem.
http://www.hifimagasinet.com/annonsDetalj.asp?annonsID=19358

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

Pierre
Starting Member

22 Posts

Posted - 2007/12/03 :  16:27:03  Show Profile Send Pierre a Private Message
OcA du har PM :)
Tack för all hjälp föressten! Blir dock så att jag kommer uppgradera under en lite längre tid än planerat och just nu står ljudkort högst på listan.
Om jag dock skulle gå över till stationär dator med inbyggt ljudkort, borde jag fortfarande skaffa ett externt?
Tack

Gale 3030 | Technics SU-X101 Amp och SL-PD867 CD-växlare
Go to Top of Page

UnholyRishna
Member

409 Posts

Posted - 2007/12/06 :  16:16:23  Show Profile Send UnholyRishna a Private Message
Tjena pierre!

I ditt läge hade jag nog gjort så att jag, som andra rekommenderat, bytt till ett lite bättre ljudkort (antar att du kör internt ljudkort på moderkortet). Detta ska du inte lägga mycket pengar på, min bror köpte precis ett begagnat audigy 2 för 100 spänn, och det låter hur fint som helst.

Kablar ska du definitivt strunta i i nuläget då du förmodligen inte kommer märka nån skillnad alls. Fortsätt köra lakritssnören sålänge och spara de pengarna..

Lägg istället pengarna på ett par bra högtalare och en hyfsad förstärkare. I ditt fall hade jag nog kollat på ett par piP i byggsats. För de priset vågar jag nästan garantera att du inte hittar nått bättre. I alla fall enligt min åsikt. Dessutom är demon hos Öhman en upplevelse oavsett man köper eller inte..

Och så var det förstärkare... well, det tar vi sen, det viktigaste först!

Lycka till hursomhelst!


Vad vore livet utan musik, förmedlat på ett vettigt sätt ;-)
Go to Top of Page

Pierre
Starting Member

22 Posts

Posted - 2007/12/06 :  17:40:35  Show Profile Send Pierre a Private Message
Varje gång jag hör ordet (Ino Audio) piP blir jag så grymt sugen! Vågar man köpa piP utan att ha lyssnat på dem direkt av Öhman?
Det lite dumma är att jag kanske blir av med datorn efter jul, som resulterar i ny dator. Detta gör att jag inte kan/vill önska mig allt för dyra saker i julklapp. Samtidigt känns det som att jag borde försöka mig på ett lite större kliv istället för att lägga mig mitt i mellan och kanske bara vara nöjd 1 år. Det jobbiga är helt klart pengarna, och jag har inte riktigt tid med ett extrajobb på helger + skola + andra aktiviteter som jag håller på med.
Blir nog så att jag får ta det lite som det kommer. Blir det ny dator blir det iallafall nytt ljudkort. Högtalare och förstärkare får nog vänta tills jag förhoppningsvis får ett sommarjobb till sommaren som kommer. (Knappt jul och jag pratar om sommaren)

Tack!

Gale 3030 | Technics SU-X101 Amp och SL-PD867 CD-växlare
Go to Top of Page

Pierre
Starting Member

22 Posts

Posted - 2008/03/01 :  17:11:06  Show Profile Send Pierre a Private Message
Har nu jobbat ihop lite pengar under sportlovet så nu tror jag att jag ska handla lite. Börjar nog med ljudkort och om jag får jobb under påsken , blir det troligen någon typ av nya högtalare. Men börjar med ljudkort för att se vad det ger :)
Efter sommaren kommer jag troligen byta skola och flytta hemifrån till antingen västerås eller arvidsjaur där jag kommer bo i studentboende på ca 25 kvm. Så eftersom jag kommer bo lite knepigt, är det montitorer eller hörlurar som gäller. Vet inte riktigt varför, men bilderna jag sett av studiomonitorer gör att det tar emot lite, det ser inte lika snyggt ut som ett par vanliga Hifi högtalare :P
Kikade lite på kompletta system som tex Hifi-klubben har, men fortfarande Hifi...
Synpunkter på hur jag ska göra med högtalare/hörlurar? 7
Tack och trevlig helg!

Gale 3030 | Technics SU-X101 Amp och SL-PD867 CD-växlare
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2008/03/01 :  17:14:47  Show Profile Send huzze a Private Message
Monitorer kan låta lite torrt och analytiskt jämfört med hifi-stativare. Men det finns som alltid undantag.

Lurar ger ju alltid bäst ljud per krona, men jag är ingen lurmänniska, så där får någon annan svara.
Go to Top of Page

Pierre
Starting Member

22 Posts

Posted - 2008/03/02 :  20:47:31  Show Profile Send Pierre a Private Message
Tips på externt ljudkort någon? M-Audio Audiophile USB har ju nämnts tidigare, och det verkar ha blandade resultat hos folk. Finns det andra i samma prisklass som också är prisvärda att kika på?
OcA, era ljudkort i de studios du arbetat i är kanske ännu bättre, men har du tips? :)
Tacksam för all typ av hjälp!

Gale 3030 | Technics SU-X101 Amp och SL-PD867 CD-växlare

Edited by - Pierre on 2008/03/02 21:54:00
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2008/03/02 :  22:08:23  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Trends UD10 http://www.tnt-audio.com/sorgenti/trendsaudio_ud10_e.html

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn

Edited by - Bernt Jansson on 2008/03/02 22:09:53
Go to Top of Page

Pierre
Starting Member

22 Posts

Posted - 2008/03/03 :  07:11:58  Show Profile Send Pierre a Private Message
UD-10 har väll bara digitala utgångar? Min förstärkare har bara RCA utgångar/ingångar så då fungerar väll inte det?
Tack för tipset!

Gale 3030 | Technics SU-X101 Amp och SL-PD867 CD-växlare
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2008/03/03 :  07:53:06  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Den har 3,5 mm audioutgång också. Testet jag länkade till gäller även de utgångarna.
Jag hade själv en UD10 tills helt nyligen men använde då digitalutgången bara.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn

Edited by - Bernt Jansson on 2008/03/03 08:03:57
Go to Top of Page

Pierre
Starting Member

22 Posts

Posted - 2008/03/03 :  16:20:40  Show Profile Send Pierre a Private Message
Ah, då förstår jag. Skulle detta ljudkort fungera med ett par Aktiva monitorer, vilka anslutningar använder man för att koppla in sig på ett par aktiva studiomonitorer? Bör jag köpa med batteripacket, och varför?
Fler tips? :)
Tack för all hjälp, hoppas jag inte är för jobbig!

Gale 3030 | Technics SU-X101 Amp och SL-PD867 CD-växlare

Edited by - Pierre on 2008/03/03 16:31:44
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2008/03/03 :  23:13:00  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Ja, det funkar säkert - han gör väl ungefär så i testen. Batteridriften ger ett snäpp bättre ljud enligt testet.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.52 sekunder. Snitz Forums 2000