HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Nivå från CD
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2007/09/20 :  09:29:20  Show Profile Send gcs a Private Message
God morgon pojkar och flickor om det nu finns några flickor här. Nu har jag kollat den analoga nivån ut från en Denon DN C680 som har både en ballad och en oballad utgång. Den ballade utgången ger +18dBu alltså 6,2 volt. Det är precis som vad det ska vara när man spelar en ton från en CD som är utstyrd till 0dBf. Den oballade utgången lämnar +8dBu. I mitt föregående inlägg så talade jag om att vissa äldre CD´n ofta är inspelade med pre emphasis som sedan ska avkodas i CD-spelaren när man lyssnar från analoga utgången. Det slår mig här att de av er som har CD-spelaren kopplad till en extern D/A kommer aldrig att få den här avkodningen eftersom avkodningen sker analogt. Det här tror jag faktiskt att ingen har tänkt på....eller.
Go to Top of Page

reVintage
Medlem i AÖ

3445 Posts

Posted - 2007/09/20 :  09:38:38  Show Profile Send reVintage a Private Message
ztenlund: Mao bara ett klargörande, tackar.

gcs: 40dB är det som generellt gäller för en hifi-RIAA i rörsammanhang. Att det handlade om rör borde framgått av tråden som MatsT vänligt hänvisade till. Har förtvivlat Googlat efter dBf men hamnar bara på "djurens Befrielsefront" o.dy. Antar att det syftar på max utstyrning i digitala inspelningssammanhang.


Drar mig ur denna havererade tråd som iofs väckte stort intresse men inte gav mig de teoretiskt underbyggda svar jag hoppades på. Däremot gav den svar på att forumet borde anordna en dB-kurs och att förvirringen blev total, även för mig.

mvh
Lars
"Back To Basics"
Bygger reVintage Amps, www.revintage.se
Sur man med svart själ!
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2007/09/20 :  10:18:22  Show Profile Send gcs a Private Message
quote:
Vad är nominell resp. max utnivå från en typisk CD-spelare?

Ja det var ju trist det här och jag känner mig naturligtvis skylldig.
Som svar på frågan ovan så finns det ingen fast nominell nivå idagens digitala värld. Den maximala analoga utnivå verkar kunna vara olika hos olika fabrikat, i alla fall när det gäller konsumentprodukter. Däremot när det gäller CD-spelare med ballanserade(XLR) utgångar då finns det en standard som säger +18dBu(6,2 volt). Med dBf menas dB full scale precis som du säger full nivå som inte går att överskrida till skillnad mot den analoga världen där man mycket väl kan öka signalen till uppemot >+30dBu.I den analoga världen använder man sig av nominella nivåer som kan vara lite olika som i Europa inom EBU 0=0,775mV men ibland så används också 0=1,55 volt(+6dBu). Jag hoppas att jag klargjort det här.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.47 sekunder. Snitz Forums 2000