Se till att få en brytfrekvens på ca 70kHz och en slutimpedans nära den som högtalaren har. Alltså... 8 ohms högtalare ger ett 10 ohms motstånd med 33nF
/esl
Innovare necesse est. Det är ännu häftigare utan baffel.
Vill du vara petnoga så ta fram högtalarens impedanskurva och se till att lägga den paralella RC impedansen så att högtalarens resistans aldrig blir rent induktiv, stiger med första ordningen. Detta kan göras med ögonmått genom att använda ett RLC nomogram, www.beis.de RF tapete heter den. Då lägger du den punkt när ditt R och ditt C i länken korsar varandra där impedansen från högtalaren är det dubbla mot när den är någorlunda rak. Annars kan du lägga in impedanskurvan, bara den delen som är över 5k är intressant, och din RC länk i spice och testa dig fram.
Är det inte kabeln impedans som är intressant? RC-länken är väl tänkt att dämpa interna reflektioner och på så sätt minska fasvidningar vid höga frekvenser?Vad som händer efter högtalarkontakterna är av underordnad betydelse. Eller?
freean har en poäng där, rc länken skal vara anpassad efter kabelns egenskaper, så att kabeln kan användas till flera olika högtalare, behövs det rc länk för att justera felaktigeter/brister hos högtalren så bygger jag in det i filtret
quote:Är det inte kabeln impedans som är intressant? RC-länken är väl tänkt att dämpa interna reflektioner och på så sätt minska fasvidningar vid höga frekvenser?
Du har inga reflektioner i en "normallång" högtalarkabel. Om vi antar en bandbredd på 50 kHz (för att ha lite marginal) och så blir den minsta våglängden i storleksordningen c*0.8/(50 000)=4800m och så långa kablar använder man sällan. Eftersom kabeln är så mycket kortare än våglängden så kan den därför alltid modelleras som en vanlig RCL-krets.