HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Volt i strömförsörjningen
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

global
Member

314 Posts

Posted - 2007/06/03 :  13:08:05  Show Profile Send global a Private Message
Hej på er.

Är detta möjligt.
Vid användandet av kondensatorer i strömförsörjningen krävs det oftast ganska dyra sådana om man köper nya. Men på ebay är de oftast billigare. Problemet är bara att de brukar säljas för få av samma sort. Tanken är då att man ska sätta i olika kondensatorer. Min fråga blir då. Kan man blanda olika kondesnatorer med olika voltgraderingar om de alla ligger över den voltgradering som strömförsörjningen kräver. Går det att t.ex sätta in 1 st 35V 2 st 40 V etc om minimikravet är min 25V?

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2007/06/03 :  13:23:00  Show Profile Send soundbrigade a Private Message
I princip går det alldeles bra!

Det finns folk som har åsikter om att man bör ligga på X% av kondingens märkspänning men det finns i verkligheten inget som säger det. Notera att kondingar med olika spänningståligheter kan ha olika förlustfaktorer och om man optimerar så man kör t ex 80% av märkspänningen (dvs man låter en 50V-konding jobba med 40V) får man också en optimering av förlustfaktorn. Att använda en 100uF/350V-konding till 35V är dels slöseri med pengar dels inte optimalt eftersom den kondingen säkert har högre tgd än en 50V-konding.

Ett helt annat problem kan man drabbas av om man mixar kondensatorer av olika material där man dessutom blandat hög- och lågkvalitativa komponenter. En dålig komponent han t ex ha massa induktans medan en bra har lågt ESR. När det kommer plötsligt pulser kan man få massa roliga ringningar eftersom dessa komponenter plötsligt utgör dåligt dämpade resonanskretsar.
Detta problem är nog ganska ovanligt men man kan ju vara vaken på det. Speciellt i digitala kretsar där man avkopplar med kondingar av varierande kvalitet kan man få STORA problem.
Go to Top of Page

peranders
Member

2456 Posts

Posted - 2007/06/05 :  09:38:57  Show Profile  Visit peranders's Homepage
Man kan väl säga så här: Alla typer tål märkspänning men hur stor marginalen är tills de får genomläckning kan variera beroende fabrikat och typ. Har man 25 V DC på en 25 V konding, det är OK för hembruk och snäll miljö men i industriell drift är det enbart snålt och lite dumdristigt. Där väljer man ett snäpp upp i spänningstålighet bara för att vara säker.

/Per-Anders eller P-A
Go to Top of Page

global
Member

314 Posts

Posted - 2007/06/05 :  10:16:55  Show Profile Send global a Private Message
soundbrigade och peranders
Tack
Go to Top of Page

soundbrigade
Semesterfirare

7879 Posts

Posted - 2007/06/05 :  12:43:41  Show Profile Send soundbrigade a Private Message
Man säger max 80-85% av kondingens märkspänning är optimalt.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000