HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Hur lyssnar vi egentligen, vad uppfattar vi ?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Eref
Member

1029 Posts

Posted - 2007/06/17 :  06:00:31  Show Profile Send Eref a Private Message
Jag tycker Iroises tankar är förnuftiga. Mycket bra formulerat. Känner igen mig väldigt mycket.
Men ibland kan musik fungera även när man söker upp den, t.ex. när man är riktigt ledsen.
Musiken kan trösta, åtminstone mig. Inte minst bluesen.

Mitt hifi-intresse ligger på den nivån att jag inte gjort några jättestora akustiksatsningar. Har flyttat mycket och har bott mycket i hyresrätter är två anledningar. Dessutom gillar jag inte kompromisslösa akustiska lösningar hemma hos mig.
Rummets andra funktioner kan vara lika viktiga och att andra skall leva och trivas där.
Kombinationen blir viktig och rolig för mig.

Sen kommer man väl inte ifrån att det är betydligt roligare med spännande apparater än med stora tråkiga ljudabsorbenter. Behöver man inte skämmas för att tycka!
Jag har ingen jätteförmögenhet i min anläggning men jag har ett ljud som är otroligt mycket bättre än de flesta(för att inte säga alla) av mina kompisars som inte är hifiintresserade. Känner många med enorma skivsamlingar som nästan inte alls bryr sig om ljudet. Det är också synd. Och flera som i stort sett bara lyssnar på datormusik och Mp3.
Då gör ju relativt blygsamma hifiinvesteringar en enorm skillnad. Och gör lyssnandet så mycket roligare.

Project9+TorlaiDL103+VandenHulD502Hybrid+LehmannBlackCubeSE+SupraSword+Shanling stp80+OriginalLeonardo+GrundigAudiorama+AudioProB1.39
Go to Top of Page

calle_jr
Reportage-Harry 2006

3228 Posts

Posted - 2007/06/17 :  10:23:39  Show Profile  Visit calle_jr's Homepage Send calle_jr a Private Message

Intressant det som skrivits om dessa andliga upplevelser (vill kalla det så). Man känner igen sig. Har diskuterat det med några religiösa som uppskattade jämförelsen med det jag upplever i musik jämfört med det de själv upplever. Why not!


Det som ibland glöms eller iaf underskattas när det gäller akustikreglering är placering av högtalare. En kort omflyttning eller placering på annat underlag kan göra underverk.

Ditt lilla bord var exempel på en extremgrej Johan, liksom Audionets lampa. Mångamånga ställer bara in burkarna efter vad som ser snyggt ut eller är praktiskt, och struntar även i att testa spikes/puckar/plattor mm. Där pratar vi om dag-natt-möjligheter. Jag tycker också att många högtalartillverkare ger för knapphändig information om hur deras högtalare bör placeras, hur de har tänkt med lådans konstruktion, elementplacering mm.

Ville bara flagga för denna avgörande och fundamentala akustikreglering - högtalarplacering!!!


Tack för en alldeles lysande tråd !

It's okay. I wouldn't remember me either. - - - - - - - - - - - - - - Cover Art & ståpäls
Go to Top of Page

Eref
Member

1029 Posts

Posted - 2007/06/17 :  10:52:15  Show Profile Send Eref a Private Message
quote:
det som ibland glöms eller iaf underskattas när det gäller akustikreglering är placering av högtalare


Det håller jag med om att det är jätteviktigt! Så långt är jag givetvis med. Se till att rummet inte är "undermöblerat" och experiment med olika underlag och fötter tillhör också saker jag gärna sysslar med.
Däremot hänger inte jag själv med när det skall byggas om och grejas för ljudets skull. Men det kan ju vara intressant ändå...

Bra tråd som sagt.

Project9+TorlaiDL103+VandenHulD502Hybrid+LehmannBlackCubeSE+SupraSword+Shanling stp80+OriginalLeonardo+GrundigAudiorama+AudioProB1.39
Go to Top of Page

boombox
Member

759 Posts

Posted - 2007/06/17 :  10:56:52  Show Profile Send boombox a Private Message
En reflektion jag gjort när det gäller hur jag lyssnar är att ju längre jag hållit på med hifi desto mer har hifi-lyssnandet separerats från musik-lyssnandet. Hifi-lyssnandet är numera mest begränsat till när jag har olika komponenter hemma som jag vill jämföra. Har jag inte det så tar musikintresset över.

Kanske helt OT men hade en fantastisk musikupplevelse sent i torsdags kväll. Kom upp från tunnelbanan i London och var irriterad och trött efter försenat flyg och annat strul och så hör jag svag musik. Närmar mig den och där står en kille och spelar en grym tolkning av U2s One på gitarr. All irritation och trötthet bara rann av mig och livet var gott igen. Ljudet var helkasst genom hans förstärkare, efterklangen i "rummet" var säkert på tiotals sekunder, bakgrundsbruset var enormt.

Kom att tänka på det nu efterhand som en bra påminnelse om vad som finns i musiken helt oberoende av ljudet.
Go to Top of Page

iroise
Member

1753 Posts

Posted - 2007/06/17 :  11:04:27  Show Profile Send iroise a Private Message
Andligt, religöst, passion eller varför inte kärlek, det finns massor av bra ord som beskriver hur musik/musikpresentation berör oss på djupet samt då vår fasination för hifi:n. vad det gäller akustik så sträcker det sig till några dacronskivor och jag är inte helt säker på att jag hör skillnad men det känns bra samt att jag skaffade stor matta och här märker jag större skillnad. Mitt rum är ganska stort så det kräver kanske mera dacron? Talarna har jag försökt ge stor plats på alla håll samt fritt bakåt vid lyssningspositionen. Underlag har jag också pulat med , stenar som underlag, puckar, spikes, och kuddar och då är skillnaden mera diffus i mina öron men kul är det iaf och ingår i intresset att få ändra om och pröva nytt.
Go to Top of Page

svejk
NA addikt

3505 Posts

Posted - 2007/06/17 :  11:59:14  Show Profile Send svejk a Private Message
Jag lyssnar mest efter fel när jag är gnällig, när livet i stort inte funkar.Lyssnar mest noga när jag bytt/ändrat något annars lyssnar jag bara på.

Ett sätt att få musiken mer levande är att fördjupa intresset dvs att läsa på! Ja vi läser om apparater och akustik, men hur många läser lite lexicon biografier osv om musik? Funkar naturligtvis bäst på klassiskt och lite äldre grejer.


pryttlar http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27255
Sugen på att lyssna? Skicka PM
Svejk
Go to Top of Page

rolnor
Member

666 Posts

Posted - 2007/06/17 :  14:09:59  Show Profile Send rolnor a Private Message
Ibland kan jag lyssna flera gånger på en låt och känna att den har en helande effekt, men det är först kanske tionde lyssningen som jag hör texten och det slår mej att jag känner exakt så, stämmer så bra in på vad som sker runtomkring och inuti mej just nu, en väldigt viktig del av lyssnandet, vill jag påstå!

rolnor
Go to Top of Page

Passerati
Member

3449 Posts

Posted - 2007/06/17 :  16:17:09  Show Profile Send Passerati a Private Message
quote:
calle_jr
quote: En allmän fråga: Hur lätt stänger ni av dom kritiska öronen o bara njuter ?

Förr kunde jag njuta av musik i bilen, från klockradion, i spräckta hörlurar i musikaffären osv. Så är det inte längre. Sorry, men det är kört.
Usch, dit vill jag verkligen inte komma eller hamna ... men usch


quote: En allmän fråga: Hur lätt stänger ni av dom kritiska öronen o bara njuter ?
För mig handlar det alltid och hela tiden om musiken, även fast det är kul med pryttlar.
Har en anläggning som när jag sitter framför i musikflödet, både kan komma att gråta och skratta, samt få gåshud av mm.

Skapar man sig såna kritiska öron att man inte längre kan njuta av musiken, ja då tycker jag för egen del att man gett sig själv en stor skopa ovett.

Skulle aldrig byta mitt musik-intresse mot ett motsvarande gediget pryl-intresse, NEVER !!
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2007/06/17 :  17:00:32  Show Profile Send MatsT a Private Message
quote:
Skulle aldrig byta mitt musik-intresse mot ett motsvarande gediget pryl-intresse, NEVER !!

Jag delar calle_jr's problem med musiklyssning med undermåliga grejor och tycker inte alls att det har med pryl-intresse att göra! Jag bryr mig inte så mycket om prylar egentligen men jag vill ha en anläggning som ger maximal njutning av musik. När man blivit van den högre graden av njutning som bra musik i bra anläggning ger så blir det lätt så att det blir ganska ointressant att lyssna i t.ex bilen.
Go to Top of Page

iroise
Member

1753 Posts

Posted - 2007/06/17 :  18:00:21  Show Profile Send iroise a Private Message
I bilen med farten och så är det skitcoolt att lyssna på musik och det är inte nödvändigt att ljudet är så bra bra musiken är det, tycker jag. Boombox har också fångat en av stunderna ser jag
Go to Top of Page

Mindless
Member

198 Posts

Posted - 2007/06/17 :  20:08:12  Show Profile Send Mindless a Private Message
I normala fall lyssnar jag på musiken för njutningens skull. Låter min slukas av lugnet. Har jag däremot köpt något nytt till systemet lyssnar man ju givetvis mer kritiskt. Man vill ju kunna urskilja exakt hur mycket bättre det blivit och på vilket sätt, med den nya kabeln, CD spelaren eller liknande är.
Go to Top of Page

ulfsan
Member

921 Posts

Posted - 2007/06/17 :  23:06:09  Show Profile Send ulfsan a Private Message
Jag menar att jag höll på att hamna i en häftig och ganska snabb och kostsam uppgradering vad gällde vinyl - men i stället satte jag mig på en stubbe (så när som på lite Valhalla )...

...för övrigt håller jag nog med Calle. Det finns mycket "ljudföroreningar" i varuhus, hissar, på jobbet och kanske i bilen. Då kan man ju i stället längta efter tystnaden. Den totala tystnaden. Den är också njutbar och ett gott alternativ till dålig musik i dålig anläggning vid fel tillfälle... så kan man ju ladda upp till (och hinna känna längtan efter) bra musik i fin anläggning och med maximalt goda "kringförhållanden"...

"Kräsenheten" behöver ju inte tolkas som någon snobbism, utan kan nog mer hänföras till att man tycker att musiken är värd en maximalt god behandling innan den avlyssnas. Det innebär ju en slags aktning och respekt för den inspelade musiken.

/ Ulf


Lyra Argo i -> Continuo/Cantus -> EAR834P -> Lavardin IT <- Auralic Vega <- SqueezeBox Touch <- Mac med Roon/Tidal
JMLab MiniUtopior/2 st Rel Storm III
Ihopkablat med Nordost Valhalla/Thor
Integrerat med Denon AVR-X4100W/JMLab Electra hemmabiosystem
Go to Top of Page

lennartj
Member

1273 Posts

Posted - 2007/06/17 :  23:54:55  Show Profile Send lennartj a Private Message
När jag var mindre än hälften så gammal som jag är nu kunde jag inte tänka mig att lyssna på exempelvis klassisk musik i en traditionell transistorradio. Kvalitetsbristerna och informationsförlusterna var större än jag (då) kunde stå ut med.
Nu har jag mycket lättare för att överse med det. Troligen beror det på att hjärnan med sin nu mycket större musikaliska erfarenhet kan fylla ut med saknad information.
Likaså hade jag svårt att stå ut med de färgningar de flesta hornhögtalare och andra system med extrem verkningsgrad och närvarokänsla ofta har. Kanske det är rättare att skriva hade, måhända har högtalarna förbättrats mer än min toleransnivå har ökat?

/lennartj
"Friskt kopplat, hälften brunnet"
Go to Top of Page

calle_jr
Reportage-Harry 2006

3228 Posts

Posted - 2007/06/18 :  18:17:19  Show Profile  Visit calle_jr's Homepage Send calle_jr a Private Message
quote:
längta efter tystnaden
Snacka om det! Speciellt telefoner och dammsugare. Det är djävulens påfund


quote:
lyssna på exempelvis klassisk musik i en traditionell transistorradio
Lustigt att du nämner det
Just klassisk musik och tal funkar bra i bilen eller från en liten radio. Det blir enbart P1 och P2 där för min del. Jag kan inte tycka det är behagligt att lyssna på nå't annat från en undermålig setup.


It's okay. I wouldn't remember me either. - - - - - - - - - - - - - - Cover Art & ståpäls
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2007/06/19 :  14:11:36  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
quote:
"Kräsenheten" behöver ju inte tolkas som någon snobbism, utan kan nog mer hänföras till att man tycker att musiken är värd en maximalt god behandling innan den avlyssnas. Det innebär ju en slags aktning och respekt för den inspelade musiken.



Mycket bra skrivet Ulf !
Men ofta så uppfattas det som snobberi eller apparatkåthet när byter upp sig hela tiden. Respekten för vad andra tycker o tror är tyvär ganska låg ibland. Jag själv ligger inne med dubbelmoral precis där vilket man kan utläsa från det jag skrev innan



>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2007/06/19 :  17:11:23  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Mina uppgraderingar har haft en ganska konsekvent linje: billigare och större. Jag gillar speciellt den första delen av egenskaperna och nämner det därför att fler skall förstå att uppgradering inte behöver betyda att det blir dyrt.

En annan linje är att ljudet har blivit mer transientrikt och dynamiskt vilket gjort musiken mer intressant och engagerande. Samtidigt skulle jag tro att Ronnie skulle säga att mitt ljud är avslappnat och nästan vilsamt jämfört med vad han är van vid.

För att komma ännu närmare musiken leker jag lite med tanken om ännu större system och horn Det tror jag ligger närmare sanningen och orginalet.

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

Labbe
Medlem, HiFi Norr

2052 Posts

Posted - 2007/06/22 :  20:24:01  Show Profile  Visit Labbe's Homepage Send Labbe a Private Message
quote:
För att komma ännu närmare musiken leker jag lite med tanken om ännu större system och horn Det tror jag ligger närmare sanningen och orginalet.


Där har Micke en intressant sak.
Vad är "orginalet" egentligen? (när man pratar om hifi)
Är det skivan, live spelningen eller "papperslappen" som låtskaparen skrev sin sång på?



In a world without walls and fences, who needs Windows and Gates.

Ansvarig för EleganZe Project

Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.59 sekunder. Snitz Forums 2000