HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Er forsta hifiupplevelse!? Beratta!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Björn N
Fd. Speakerpro

731 Posts

Posted - 2002/12/01 :  16:09:21  Show Profile Send Björn N a Private Message

Jag minns min hur val som helst. Jag var 11 ar gammal och var pa gang att kopa min forsta stereo, pappa tyckte givetvis att jag skulle lyssna pa "riktiga grejer" innan jag kopte ngn billig sak pa Onoff, sa vi hamnade pa Hifiklubben har i Goteborg.

Vi lyssnade pa Dali 104 med ratt sa basic elektronik fran Nad och jag blev verkligen dunderimpad av ljudet! (jag hade ju bara lyssnat pa kompaktanlaggningar i 3000;- klassen innan) Minns fortfarande hur jag upplevde suget i basen och att jag tyckte det lat kristallklart...

Undrar vad jag skulle tycka om samma anlaggning idag...

Optimist. punkt slut.

Zombie
Member

2502 Posts

Posted - 2002/12/01 :  16:43:29  Show Profile Send Zombie a Private Message
1. En Quad-uppsättning på Svalanders i Jönköping 1974, för att inte tala om de jättelika elektrostatskärmarna som stod där (glömt namnet)
2. Inspelning av Fläsket Brinner på SR i Göteborg, uppspelning genom ett par JBL 4430?, rock'n'roll! 1974

Översätter gärna eng/ty/dan/nor/est-sv, sve/est-eng, men tar betalt...fast inte så mycket
Go to Top of Page

Nagra
Member

764 Posts

Posted - 2002/12/01 :  17:05:02  Show Profile Send Nagra a Private Message
Bortsett fråm alla Onoff grejer, så var min första upplevelse ett par MartinLogan driven av en Audioresearch, sen dess har jag fastnat...
Både för hifi och MartinLogan.

ACCUrate PHASE
Go to Top of Page

LJN
Member

296 Posts

Posted - 2002/12/01 :  18:36:45  Show Profile Send LJN a Private Message
-Åkte runt och lyssnade på en hel del HiFi ifrån mitten av 70-talet. Bland annat minns jag Roger Sperrling med firman Sperrling Audio. Ett par av hans större hornmodeller köpte jag också!

Men den ultima ljudkicken fick jag när jag i slutet av 70-talet blev hembjuden till Bo Hansson i Karlskoga. Bosse drev då Audioprodukter i Karlskoga och hade en anläggning bestående av ombyggd rörelektronik (Dynaco MkIII samt Quad22) och "hans" förförstärkare KF102 (som jag också köpte) Högtalarna var en hornanläggningen där bla. bashornen var integrerade i huset! (volym okänt, gissar på ett par tusen liter) Resp. baselementet (modell större JBL-driver) var monterat i källaren där bashornen började, tror att den effektiva hornlängden var 6-7 meter!

Nedre mellanregister Lowther PM2 i ett specialgjutet glasfiberhorn med nedre gränsfrekvens runt 200 hz, övre mellanregister AltecLansing 811B horn med JBL LE85 driver och på toppen JBL 077. Jag köpte samma utrustning i stort som Bosse, dock så blev bashornen en "mycket" mindre kompromissvariant!

Än idag så är jag övertygad om att det jag hörde då var "outstanding", hemma hos mig blev det inte lika lyckat. För en sådan här anläggning behövs rum modell större, säg drygt 35-40 m2.

Har någon mer på detta Forum hört Bosses anläggning då eller idag?

/Lennart

/Lennart

Edited by - LJN on 2002/12/04 19:47:36
Go to Top of Page

Brosk
Member

426 Posts

Posted - 2002/12/01 :  21:27:39  Show Profile Send Brosk a Private Message
Holfielektronik på Sonus Faber Minimi Amator i källaren på Bengtssons S:t Eriksplan ca -93. Helt sanslöst, men senare har jag insett att de måste ha ett av universums bästa rum därnere. Högtalarna stog en aning inne i en 3,5 m bred nisch på långväggen. Stärkte nog basen och raderade sidoreflexerna. Har också senare funderat på om skinnfotöljen jag satt i (modell Familjen Adams" skärmade av reflexerna bakifrån eller kanske "förstorade" mina öron.. Bra var det iallafall.
Ett annat tillfälle var med Denon DCD 10(?) och Marantz MA24 monoblock på Hifiklubben i Tromsö på mina egna SF Minima-Amator. Bra rum även där med väggarna täckta av rundade "plank" med barken kvar.
Bägge tillfällena med egen, känd musik.
Go to Top of Page

Timbre
Member

4608 Posts

Posted - 2002/12/01 :  22:10:09  Show Profile Send Timbre a Private Message

Minima Amator är en trevlig skapelse...
Dom kan låta riktigt bra när det stämmer. Bort från sidoväggar...
Go to Top of Page

Kraniet
Member

686 Posts

Posted - 2002/12/01 :  22:56:46  Show Profile Send Kraniet a Private Message
Min första riktiga sensationsupplevelse?
Kan ta lite bakgrund först bara.. Jag blev intresserad av ljud när jag var en 15-16 ungefär. Grävde fram lite gammla prylar hemma och experimenterade hejvilt med olika högtalare, uppställning etc. Renoverade också en AR högtalare med gott resultat, ja jag bytte ju bara skumkanten men iaf..
Köpte sedan mina första "riktiga" högtalare. ett par Zachry från Ljudia med 10" basar i tuna sågspånslåda och med en helt idotisk basreflex avstämning, dåligt mellanreg och knappt nåt filter..
Men iaf jag var ju nöjd iaf det kom ju ut bas och så..
Sen när jag började gymnasietså pädde jag på mitt intresse genom att börja läsa HiFi&Musik och senare High Fidelity. Efter detta kom ju själbyggsjukan också - "det borde gå att byga egna högtalare.. kan inte vara så svårt och det blir ju tokbiligt!".. Sagt och gjort så byggde jag en golvastående högtalare med 16liter basreflex till ett Seas G17 RE/P och ett par Sca-Speak 9300. Riktigt bra resultat tyckte jag och ände mig rätt nöjd.
u behövdes ju en förstärkare som kunde "driva ut" högtalarna ordentligt. Var går man? Jo HifiKlubben så klart! Väl där så tittade jag på en NAD (vad annars?) "måste vara ett bra märke vinne ju många tester i tidningaa. Dessutom är det strömstarkt och kan driva det mesta." En bristfällig kundservice gjorde dock besöket kort och köpet dröjde.
En liten annons hade man ju bläddrat förbi i många tidningar. Ganska obetydlig annons med rätt så anonyma grejjor; Linn..
När jag sedan såg att det fanns en butk här i Umeå så blev jag ju lite nyfiken. Problemet var ju bara att hitta butiken.. Precis som annonserna så var ju butken rätt anonym. En lite udda placering och liten till ytan gjorde att den inte var lätt att hitta från början, men är man intresserad så går det mesta..
Och nu som alla kaske förstår kommer skrällen! Jag som hunnit bygga upp en rätt sansad idé om ljud och ljudåtergivning kliver då in i dena lite anorlunda butik. Liten till ytan och med ett rätt litet lyssningsru med en stereobänk längs ena väggen en soffa på dena andre oc mitt emot denna ett par svarta små anonyma golvhögtalare (Keosa). Nu föll det sig så att närjag klev in i butiken var en demo redan igång och jag kliver alltså in direkt i ett musikstycke. Och vilken musik, eller snarare vilket ljud för musiken var rätt ordinär, redan innan jag kliver in i lysningsrumet hör jag att det låter helt annorlunda än det jag lyssnat till tidigare. När jag sedan sätter mig när och lysnar så slår det mig att jag hör saker som jag aldrig hört förut! och det är ett musikstycke som jag hört många gånger förut på många olika anläggningar, väldigt skumt.. Taktkänslan, detaljerna allt är bara suveränt och jag inser att den bild som jag fått av hifi via tidningar och diverse handlare är helt upp åt väggarna. är jag sedan får veta att hgtalara inte är särskilt dyra och att allt spelas på en liten apparat som har CD och förstärkare inbyggd i samma låda så blir förvåningen än större.. "går det att få bättre än så här tom??!!" Het klart en omvälvande upplevelse.

Nu är jag ju dock ingen rik människa och har inte varit tidigare heller så det blev inget köpt den gången. Inte heller blev första köpet en Linn utan en Arcam förstärkare. en jag var väldigt nöjd iaf, speciellt om man tar det faktum att jag var på väg att köpa en NAD istället (ibland är dålig service bra.. )

Numera har ju intresset byggts på och även anläggningen förbättras eftersom.. Det som kanske är tråkigt är att man redan vet vad som man ska köpa. Jag har hittills inte hitat en eda apparat (oavsett pris) som låter bättre än den biligaste Linn apparat. Lite suspekt och tråkigt om ni frågar mig. Man blir extra full i skratt när man inser att en Cambridge apparat för 3000 är bättre än alla andra märken som man lysnat på och då snackar vi priser upp till 100000 ibland. Udda? KOnstigt? Suspekt? Ja, helt klart om ni frågar mig..

Carlssoninspirerade självbyggen

NAD 2200

Källa? Dator..

"Tur man inte vet alla problem innan man börjar, då skulle det nog aldrig bli något diy..

Edited by - Kraniet on 2002/12/01 23:28:56
Go to Top of Page

ekman
Member

270 Posts

Posted - 2002/12/01 :  23:26:10  Show Profile Send ekman a Private Message
intressant ljudideal du måste ha kraniet...
Go to Top of Page

Kraniet
Member

686 Posts

Posted - 2002/12/01 :  23:29:31  Show Profile Send Kraniet a Private Message
Hur menar du då? Utveckla (även om jag har en idé om vad du menar )..

Carlssoninspirerade självbyggen

NAD 2200

Källa? Dator..

"Tur man inte vet alla problem innan man börjar, då skulle det nog aldrig bli något diy..
Go to Top of Page

ekman
Member

270 Posts

Posted - 2002/12/01 :  23:35:57  Show Profile Send ekman a Private Message
menade inget speciellt tyckte det var lite intressant att du tycker cambridges cdspelare slår dylika över 100 000kr bara får man fråga vilka apparater du menar?
Go to Top of Page

Kraniet
Member

686 Posts

Posted - 2002/12/01 :  23:55:15  Show Profile Send Kraniet a Private Message
Kommer tyvär inte ihåg namnen på alla grejjor jag lyssnat på.. Men det fins ju mer än en apparat där ute som ser ut som ett mindre slagskepp och som får handlaren at nästan gå upp i taket av förtjusning när han beskriver vilket "perfekt" ljud det är. Minen brukar bli en anan är man envisas med att jämföra med en Liten skrallig Cambridge för en tiondel av priset (eller mer som sagt) och dessutom påstå att det låter bättre med Cambridge.
Vantage, Tag mAclaren, Vincent, NAD, Rotel, Deno, Bladelius, Classé, Creek. Ja listan går väl att göras längre. en del märken gjör ju lite bättre saker, men rent generellt verkar det vara så att det billigaste från många tilverkare är det som låter bäst, eller så ska det vara äldre apparater. a tex Rotel som förut var ett budgetalternativ till Linn precis som Cambridge och Arcam är idag. Men nu verkar det bara vara wat och inte ljud som spelar roll.. Lite synd då jag tilltalas av deras lite brutala design.

Det är ju nåt som jag tycker blev lite synd när jag fick upp ögonen för Linn - all annan hifi blir ju ointresat trots att dom har så mycket häftigare design etc. ej jag får nöja mig med en svart liten låda med skrallig släde för att få ut bra cd-ljud lite synd kan tyckas. Och inte heller vill man ha några Revel med häftigt avrundade lådor och snygg design.
Sen ska jag väl tillägga att jag inte lyssat på ALLT och därför inte gett upp hoppet helt. Jag gillar att provlyssna på olika saker, vem vet kanske hittar man nåt som låter bättre? Jag är ju bara ute efter den bästa ljudåtergivningen trots allt.

Carlssoninspirerade självbyggen

NAD 2200

Källa? Dator..

"Tur man inte vet alla problem innan man börjar, då skulle det nog aldrig bli något diy..
Go to Top of Page

ekman
Member

270 Posts

Posted - 2002/12/02 :  00:08:02  Show Profile Send ekman a Private Message
opki jaja själv tycker jag det är en kapitalt stor skillnad på cdspelare även i billigare prisklasser och att en cd för 100papp skulle förlora mot en cambridge har jag liiite svårt att tänka mig men men beror väl på ens ljudideal iallafall kul att du har hittat något du gillar jag börjar också få en lite klarare bild av vad jag gillar numera =)
Go to Top of Page

Kraniet
Member

686 Posts

Posted - 2002/12/02 :  00:22:26  Show Profile Send Kraniet a Private Message
Ja men du kan ju gissa hur förvånad jag var första gångera man provlyssnade andra märken.. an tycker ju det är helt sjukt! Vet inte om man ska gråta eller skratta (brukar bli det senare, gråta är ju inte särskillt manligt ) det är helt fantastiskt kopiöst konstigt hur hifi branchen fungerar och det verar bara bli sjukare och sjukare allt efterom åren går. Dom verkar ha klivit på ett tåg som bara avlägsnar sig mer och mer från vad korrekt ljudåtergivning innebär. Men det är klart även matematik blir konstigt om man startar med fel utgångsidé..

Carlssoninspirerade självbyggen

NAD 2200

Källa? Dator..

"Tur man inte vet alla problem innan man börjar, då skulle det nog aldrig bli något diy..
Go to Top of Page

Siffernisse
Member

276 Posts

Posted - 2002/12/02 :  00:37:08  Show Profile Send Siffernisse a Private Message
quote:
Originally posted by Kraniet

Ja men du kan ju gissa hur förvånad jag var första gångera man provlyssnade andra märken.. an tycker ju det är helt sjukt! Vet inte om man ska gråta eller skratta (brukar bli det senare, gråta är ju inte särskillt manligt ) det är helt fantastiskt kopiöst konstigt hur hifi branchen fungerar och det verar bara bli sjukare och sjukare allt efterom åren går. Dom verkar ha klivit på ett tåg som bara avlägsnar sig mer och mer från vad korrekt ljudåtergivning innebär. Men det är klart även matematik blir konstigt om man startar med fel utgångsidé..




Javisst..Om man bor i umeå kan man ju fara till RC och lyssna på Advantage S1:an med monoblock och MartinLogan med tillhörande svindyrt kablage!. Kostar kring ca160-180000kr??. Skulle vara jävligt kul att fara dit med en LINN Classik med Katan och jämföra!!!.
Och Advantage verkar ju endå vara vettiga?? prylar i jämförelse med tex Krell, Classe',Mark Levinson, mm

mvh/
siffernisse
Go to Top of Page

paradis_oscar
Får jag lov?

628 Posts

Posted - 2002/12/02 :  00:50:04  Show Profile Send paradis_oscar a Private Message
quote:
Originally posted by Kraniet

Vantage, Tag mAclaren, Vincent, NAD, Rotel, Deno, Bladelius, Classé, Creek



vad jag vet så gör väl inte speciellt många av dessa tillverkare produkter i 100kkr klassen, möjligen Classé... kanske någon fler...
men vad hände med alla andra stora tillverkare som krell, wadia, mark levinson, naim m.m. som verkligen ligger med produkter i 100kkr klassen.

siffernisse:
vad är det för fel på krell, classé, mark levinson m.fl ?
ok att de som är från usa för det mesta är överprissatta här i sverige, fast då är ju europeiska saker lika överprissatta i usa...

Go to Top of Page

Kraniet
Member

686 Posts

Posted - 2002/12/02 :  10:57:32  Show Profile Send Kraniet a Private Message
Det är faktiskt gjort ett försök till jämförelse med en Classik och Katan hos RC. Av nån anledning lyckades Stig bli övertalad till att låta Linn jämföras med hans prylar.. Dock inte utan att personalen stod och skrattade och tyckte att det lät jättedåligt. Men det där är ju en annan femma, allt detta prat har ju ältats i oändlighet på Hifimagasinet.com´s forum ingen anledning att fortsätta här..

Nej ark Levinson och Krell har jag inte hört på det stämmer. Jag har inte haft tillfälle men jag är mer än intreserad att lyssna som sagt (även om jag ska medge att mina förhoppningar är låga..). Sen var det väl syd att jag inte kommer på namnet på de grejjor jag lyssat på som låg i de nämnda prisklasserna så trovärdigheten sjönk ju ordentlgt.
Äenhögtalare kan ju låta sjukt dåligt också fast där är det mindre katastrofalt eftersom de ändå är det sista i kedjan och därför spelar en mindre roll. Men jag har dock inte mycket övers till NHT, Martin Loan, Magnepan Infinity, QRS, Monitor Audio för att ämna några.. Dynaudio låter väl hyffsat men den modellen jag lyssnade på lät lite nasal och ansträngd ibland vet inte om det är första ordningens filtret som gör det eller ifall högtalaren bara är för billig för att kunna återge det Dynaudio vill åstadkomma..

Men iaf jag ger inte upp ju mer man lyssat på destå bättre anser jag. Man kan ju inte veta fören man provat. Synd bara att många handlare av High ENd hifi är motvilliga till at man kopplar in en Cambridge för 3000 i deras "toppanläggning" det gör ju att jämförelser blir svårare att göra..

Carlssoninspirerade självbyggen

NAD 2200

Källa? Dator..

"Tur man inte vet alla problem innan man börjar, då skulle det nog aldrig bli något diy..
Go to Top of Page

jajon
Ej medlem längre

415 Posts

Posted - 2002/12/02 :  11:35:41  Show Profile Send jajon a Private Message
Min första riktiga upplevelse var när jag lyssnade på Pink Floyd - Dark side of the moon. Elektroniken var en LP12 skivspelare (fullt uppgraderad), högtalarna var Keltik och slutstegen
var fyra klimax monoblock. Jag hade aldrig upplevt den skivan på det sättet, och när jag
kom hem och lyssnade på samma skiva kändes det tråkigt...

Efter tog uppgraderingarna fart rejält.

Go to Top of Page

ekman
Member

270 Posts

Posted - 2002/12/02 :  12:16:58  Show Profile Send ekman a Private Message
exakt varför och på vad skulle bladelius vara bättre än levinson krell eller classè????
Go to Top of Page

LCohen
Ej medlem längre

304 Posts

Posted - 2002/12/02 :  12:26:26  Show Profile Send LCohen a Private Message
Min första upplevelse var när jag och mammas fd for iväg till stora staden för att kolla in hifi (ville ha ny stereo).

Han hade varit där tidigare och pratat med försäljarna, de skulle plocka ihop nåt för 25000-30000... vilket de gjorde..

Infinity-högtalare och Rotel-elektronik. Vilken tragik (rimmar nästan)

Körde igång några låtar och det lät inte direkt imponerande.. fick mer ut av hörlurslyssning. Dessutom så distade det SAFTIGT när jag spelade viss musik. Speciellt när jag körde Leonard Cohens Tacoma Trailer (underbar musik), vid nästan varje tillslag på pianot så kom det ut skrammel ur högtalarna. Helsjukt. Men enligt försäljaren så skulle stereon låta jättebra med piano "det låter PRECIIIIS som ett piano" (säger försäljaren genom att prata ur näsan), sure.. pianon låter säkert PRECIIIS så.. humma.. fick också lyssna på lite dyrare grejjer (runt 50.000 kanske det var).. lät inte direkt bättre, så mamma fd frågade vad skillnaden var.. "med den här stereon så kan basen vara lite slapp, fast den är ju ändå JÄTTEBRA... men med den här så är basen SOM EN KNYTNÄVE" (sade han och slog knytnäven i bordet). Visst.. men det var ganska roligt...

så for vi till nästa butik.. de hade också plockat ihop lite grejjer.. nad.. och cerwin vega-högtalare (AL1000, så de hade visserligen mer än BARA bas)() men det var ändå bättre än den första hopställningen. Det blev lite fart på det hela iaf. Och det blev roligare faktiskt.. kan ha att göramed musiken som demades.. på första butiken så sa ena försäljaren "hämta gitarrskivan så får han höra"... (ledmotivet i den butiken är att spela ett instrument åt gången istället för mer komplicerade stycken). Men nu så spelades rock och pop och det verkade roligare.

Köp blev det.. kanske inte nåt bra köp men ändå.. jag fick det sålt sedan iaf

Sen släpades jag med till min nuvarande butik (s.komp.), och då fick man ÄNTLIGEN lyssna på musik.. DÅ blev det roligt.. då kunde man börja njuta rejält av musiken. Istället för att lyssna på en gitarr så lyssnade man på musik. Och bedömde hur bra musiken återgavs. Den första anläggning jag hörde där var arcam och ett par keosa eller keilidh (kommer inte ihåg exakt). Man blev tämligen imponerad. Hela den historien är tämligen lång och snarast komisk med tanke på alla händelser i övrigt under den dagen (vi var kanske 7 pers som åkte omkring, skulle jämföra några billiga förstärkare), men kan iaf berätta att Kraniet fastnade med foten i bilbältet, snubblade ut ur bilen och in i en annan bil

Njutning njutning.. så efter ett tag var det bara att sälja det man hade och köpa nya bra grejjer. Vilket man gjorde..

och nu sitter man här.. vänner och släktingar tittar snett på en när de får veta att ens anläggning kostar mer än 40.000... "aber aber"

"Everybody knows that the naked man and woman, are just a shining artifact of the past

Edited by - LCohen on 2002/12/02 12:29:16
Go to Top of Page

Hepcat
Member

1103 Posts

Posted - 2002/12/02 :  13:06:02  Show Profile Send Hepcat a Private Message
Hej först lite bakgrund jag fick min första stereo när jag var 10 år en dual 1210 och Dux reciver med ett par hembyggda högtalare.och började ganska omgående läsa Hifi&Musik och springa i olika affärer framför allt i Alingsås och Stockholm senare även i Göteborg. Hittade inget som jag tyckte var intressant oavsett prisklass så jag mer eller mindre gav upp men behövde en ny stereo eftersom en kanal hadde brunnit upp i Duxen tyckte inte den var värd att reparera.så jag köpte mig ett Onkyo paket (1986) min gamla dual stog hemma hos farsan. tänkte det kunde vara kul att testa den gamla spelaren igen (1991) satte på pickering pickup och kopplade in mellan hjulet var en spricka i så det dunkade en del men det var mycket roligare att lyssna på musik igen. Efter det så tänkte jag att en Dual 505a eller en thorens Skulle va nått att ha. Gick förbi tonläget och han hadde en begagnad 505a som jag tyckte jag kunde gå in och titta på. och det fick jag även lyssna på den sedan satte han på en Basik och då trodde jag att bättre kan det bara inte bli sedan fick jag lyssna på Axis och samma sak där bättre kan det bara inte bli och då satte han på en LP12a Oh vilken musik ch nu hadde jag fått upp mitt slocknade intresse för hifi. senare köpte jag mig en begagnad Axis som böts mot en LP12a senare.den sålde jag för några år sedan för att jag behövde pengar så nu har jag bara en Basik, LK1, hembyggt slutsteg och Linn Index II på Ku-stone. troligtvis köper jag en LP12a i januari igen. så min riktiga första hifi upplevelse var på tonläget. jag började titta runt igen i andra butiker var bla på Hifi Punkten i skövde och lyssnade på peter forsells skapelse Air reference som man läst skulle vara så bra "worlds greatest turntable" eller vad som sas jag tyckte att en Basik spelade mycket bättre och definitivt min Axis jag hadde vid tillfället.

Och som Kraniet sa det tråkiga är att man vet vad man vill ha hela tiden.
Jag vet ganska precis vad jag vill ha det är bara stålarna som saknas jag får åxå troligt vis hålla mig till de tråkiga svarta boxarna.
om jag inte väljer Naims ännu tråkigare boxar men dom är åxå fruktansvärt bra på att presentera musiken.

Mikael

www.selleri.de
Go to Top of Page

jos
Member

815 Posts

Posted - 2002/12/02 :  15:24:40  Show Profile Send jos a Private Message
Hej!

Jag skulle köpa mina första högtalare och var inne i ett ljudrum på expert. Jag var väl 16 ungefär och var egentligen fortfarande nöjd med min Hitachi 3D SuperWoofer bergsprängare... Försäljaren lät mig lyssna till ett par Infinity (kommer ej igåg modell) som jag dock tyckte va lite fula och hade för klen bas. Musiken lät lite för annorlunda i dom också.... Det slutade att jag köpte Bose högtalare för att dom "var ju så cooola". Samtidigt som dom var billigare än infinity. Efter något halvår hade intresset för ljud blivit högre och jag kände nu till begrepp som mellanregister.

Nyfiken på hur de där Infinity högtalaren igentligen lät så gick jag tillbaka till butiken för att konstatera att det jag tidigare tyckt var "konstigt ljud" som kom from infinity burkarna faktiskt var diskant och mellanregister....
Jag ångrade mit köp....
Go to Top of Page

Majjen03
Ej medlem längre

772 Posts

Posted - 2002/12/02 :  16:33:22  Show Profile Send Majjen03 a Private Message
quote:
Originally posted by Speakerpro


Jag minns min hur val som helst. Jag var 11 ar gammal och var pa gang att kopa min forsta stereo, pappa tyckte givetvis att jag skulle lyssna pa "riktiga grejer" innan jag kopte ngn billig sak pa Onoff, sa vi hamnade pa Hifiklubben har i Goteborg.

Vi lyssnade pa Dali 104 med ratt sa basic elektronik fran Nad och jag blev verkligen dunderimpad av ljudet! (jag hade ju bara lyssnat pa kompaktanlaggningar i 3000;- klassen innan) Minns fortfarande hur jag upplevde suget i basen och att jag tyckte det lat kristallklart...

Undrar vad jag skulle tycka om samma anlaggning idag...



Hej allihop!

Jag hade på 70- talet en Luxor kompaktanläggning på 2x20 watt, och när jag skulle byta upp mig så gick jag först till en Linn handlare i Stockholm för att se vad de hade att erbjuda. Tyvärr var de där mer intresserade av att "stampa" takten och snacka skit om alla andra märken än att sälja något till mig. Jag vandrade då vidare och kom till en affär som sålde allt möjligt smått och gott, köpte där en Audio Research SP6B och en Michel Austin TVA10:a samt ett par Alison Aucustic One högtalare. Jag valde där också mellan en skivspelare från Pink Triangle och en från Transcriptor, det blev den senare.
Mvh
Kenth
Go to Top of Page

Siffernisse
Member

276 Posts

Posted - 2002/12/02 :  19:14:32  Show Profile Send Siffernisse a Private Message
quote:


Jag hade på 70- talet en Luxor kompaktanläggning på 2x20 watt, och när jag skulle byta upp mig så gick jag först till en Linn handlare i Stockholm för att se vad de hade att erbjuda. Tyvärr var de där mer intresserade av att "stampa" takten och snacka skit om alla andra märken än att sälja något till mig. Jag vandrade då vidare och kom till en affär som sålde allt möjligt smått och gott, köpte där en Audio Research SP6B och en Michel Austin TVA10:a samt ett par Alison Aucustic One högtalare. Jag valde där också mellan en skivspelare från Pink Triangle och en från Transcriptor, det blev den senare.
Mvh
Kenth





Jag brukar välja utrustning efter vilka produkter som låter bäst!, inte efter vilken Butiks-personal som är trevligast(smörar mest)!
Om man inte gillar att personalen snackar skit, under demonstrationerna, kan man ju låna hem aparaterna istället.

mvh/ siffernisse

Go to Top of Page

Majjen03
Ej medlem längre

772 Posts

Posted - 2002/12/02 :  20:01:07  Show Profile Send Majjen03 a Private Message
quote:
Originally posted by Siffernisse

quote:


Jag hade på 70- talet en Luxor kompaktanläggning på 2x20 watt, och när jag skulle byta upp mig så gick jag först till en Linn handlare i Stockholm för att se vad de hade att erbjuda. Tyvärr var de där mer intresserade av att "stampa" takten och snacka skit om alla andra märken än att sälja något till mig. Jag vandrade då vidare och kom till en affär som sålde allt möjligt smått och gott, köpte där en Audio Research SP6B och en Michel Austin TVA10:a samt ett par Alison Aucustic One högtalare. Jag valde där också mellan en skivspelare från Pink Triangle och en från Transcriptor, det blev den senare.
Mvh
Kenth





Jag brukar välja utrustning efter vilka produkter som låter bäst!, inte efter vilken Butiks-personal som är trevligast(smörar mest)!
Om man inte gillar att personalen snackar skit, under demonstrationerna, kan man ju låna hem aparaterna istället.

mvh/ siffernisse





Hej Siffernisse!

De lånade givetvis inte ut någon utrustning till mig då jag inte "stampade" takten tillsammans med dom.
Var där igen i år men de ville inte heller då låna ut några prylar till mig trots att jag var villig att lämna några Krell,Audio research prylar som pant. Försäljaren sade att sådant "amerikanskt skit" inte gick att sälja där. När min kamrat var villig att lämna pant i form av en bankcheck så fick han inte detta heller. Till honom sade de att om man inte hade råd att köpa så skulle man inte heller låna grejer där. Min kamrat köpte sig samma dag ett par begagnade Martin Logan samt lite prylar från Gryphon, han fick givetvis låna hem prylarna i denna affär.
I den trevliga affären så valde jag givetvis det jag tyckte lät bäst, Urban som säljaren hette kom t.o.m hem och installerade prylarna åt mig.
Ge mig ett enda skäl till varför jag skall handla i en affär med "spydig" personal även om de så sålde det bästa som fanns? För mig så är en säljare från Linn inte bättre/sämre än vilken dammsugarförsäljare/nasare som helst. Jag köpte en Linn LP12:a i England i stället, där fick jag köpa den utan att tvingas på andra Linn prylar fick tom välja pickupmärke det du!
Mvh
Kenth

"man behöver ej vara dum bara för att man uppskattar trevliga säljare mer än dumma"
Go to Top of Page

Siffernisse
Member

276 Posts

Posted - 2002/12/02 :  20:22:03  Show Profile Send Siffernisse a Private Message
quote:


siffernisse:
vad är det för fel på krell, classé, mark levinson m.fl ?
ok att de som är från usa för det mesta är överprissatta här i sverige, fast då är ju europeiska saker lika överprissatta i usa...



Som du själv skriver så är pris/prestanda för just dessa märken, milt sagt en katastrof.
Den typiskt amerikanska filosofin "bigger is better" används ju även av dessa företag, vilket jag inte tycker är vettigt i hi-fi samanhang.

Dessa märkens försäljnings strategi är ju att imponera med: brutal disign, Watt, vikt, kylflänsstorlek, strömförbrukning, storlek på trafon, kondensator bank, mm vilket jag tycker är vansinne.
Det svenska märket, Advantage är liknande, men har pga hemmamarknad inte lika katastrofala prisläge.

musiken är inte viktigast för dessa kunder, Det är att imponera!, ta tex bilder på dessa produkter så förstår du!, nästa alltid är locket bortplockat så man kan se den/de enorma trafon, de stora kondensatorena , stora kylflänsar, man kan undra om dessa är nödvändiga, om kylning är ett så stort problem varför används inte aktiva komponenter(kylfläkt).
vilka högtalare behöver 2500W/1ohm??. Visst, effekten är inte oviktig, men varför inte använda aktiva delningsfilter i så fall!.

vad tror du man skulle få betala för bara Lådan på en av dessa märkens aparater???


vissa säger att det handlar om olika smak! jag håller kanske med..bra eller dålig smak!




mvh/
siffernisse

















Edited by - Siffernisse on 2002/12/02 20:28:48
Go to Top of Page

Wolfie
Member

752 Posts

Posted - 2002/12/02 :  20:29:40  Show Profile  Visit Wolfie's Homepage Send Wolfie a Private Message
Min första ljudupplevelse var... Fan... Har lyssnat till för många anläggningar... Kan inte sätta fingret på den första :(
Några fina upplevelser:

Ett par Infinity Kappa 9 som drevs av den stora, första?, Sony SACD:n, och en integrerad ruggigt ful Cadence(?) förstärkare med träratt och utan strömbrytare...

S.A.T CDFix, S.A.T Amplifix som drev ett par Response (de gamla fula med Vifa 10:orm SS kevlar 5"...). Kablaget var svindyrt vattenavskärmat, tubetraps o annant lull lull i ett närmast perfekt avstämt rum.

När jag lyssnade på ett par Wilson Audio Witt, som jag kopplade ett Krell KSA80 steg till, ett Krellförsteg som jag inte minns namnet på samt en Accuphase spelare... MIT kablage a´la dyrt.

Ytterligare en lyssning med ett par Response Grande (den senaste versionen med enbast SS element). Se www.redafi.nu
Drevs av ett Dynamic Precision 4000H (om jag inte minns fel). Försteget var ett Mark Levinson 300 nånting. Och en gammal Micromega DUO CD 2.1 med DUO BS 2 Pro DAC =) Efter detta älskar jag denna spelare.

När de på Redafi fick lyssna på mitt (en Pass Zen 10W fast med HexFetar) och en kompis (250 W steg med bipolära transistorer, samt 1800 VA i nätdelen...) hembyggda slutsteg, a´la bygg billigast möjliga med delar från skroten :). Hoho vad de tappade hakan. Killarna på affären tyckte att Dynamic steget (4000H eller vad det var) hade ett så otroligt driv i basen... Tills de lyssnade på 250W steget... Då var de jävlar annama drag i basen, ett klockrent mellanregister och en skir o fin diskant...

Senaste upplevelsen, var här hemma. Lånade hem ett Advantage P1 försteg till mitt lilla hemmabygge. CD´n är en Thule CD100 och högtalarna ett par Mumma Audio Mosen stående på egentillverkade stativ och SD-fot kopior, moddade diskanter... Bör nog köpa nya diskanter ;P
Ljudet släppte som aldrig förr skådat. Blev sittandes 8-9 timmar i soffan... Med gråten i halsen lämnades detta försteg tillbaka :(

Sen så kommer jag aldrig att glömma en anläggning som vi byggde, monterade i en lokal i Örebro då jag praoade på Hifiklubben, när den fanns i Örebro. En Cerwin Vega Stroker 15" och "hemmabyggda" monitorer. NAD steg till monitererna och Zachry steg till basen. Det gungade fett i golv o väggar =).

Annars sitter jag här hemma och plitar på hur jag ska få nästa oförglömliga ljudupplevelse. Hemma förhoppningsvis, när jag fått tag på någonting roligt eller själv byggt nått skoj.
Kanske ett par basunderdelar till mina Mosen... Eller ett par TL-lådor med ett par Morel 6.5:ver som ligger skräpandes... Kanske ett par ZapPulse monoblock... Ett egenkonstruerat balanserat försteg... Nä listan på roliga projekt kan ju göras oändlig.


Ingen ordning utan kaos!
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.4 sekunder. Snitz Forums 2000